Friday, May 1, 2009

ΗΠΑ: "Λουκέτο" στην Silverton Bank, η 30η που καταρρέει φέτος

ΗΠΑ: "Λουκέτο" στην Silverton Bank, η 30η που καταρρέει φέτος


«Λουκέτο» στην Silverton Bank της Ατλάντα έβαλαν οι αμερικανικές αρχές, σηματοδοτώντας έτσι την 30η τράπεζα που καταρρέει φέτος και την 55η από την αρχή της ύφεσης.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η FDIC ανακοίνωσε τη δημιουργία ενδιάμεσης τράπεζας, της Silverton Bridge Bank, με στόχο την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Silverton Bank. Η τράπεζα δεν δραστηριοποιείτο στη λιανική τραπεζική. Ωστόσο ήταν εμπορική τράπεζα και διέθετε πάνω από 1.400 πελάτες-τράπεζες σε 44 πολιτείες. Η Silverton Bank διαθέτει πάγια ύψους 4,1δισ. δολαρίων.

CAPITAL.GR

Επέκταση προγράμματος έκτακτων πιστώσεων από Fed

Επέκταση προγράμματος έκτακτων πιστώσεων από Fed


«Πράσινο φως» έδωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για δάνεια μακροπρόθεσμης διάρκειας που απευθύνοντας σε επενδυτές που αγοράζουν δάνεια, τα οποία διασφαλίζονται από εμπορικά στεγαστικά δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτων πιστώσεων 1 τρισ. δολαρίων.

Αρχής γενομένης τον Ιούνιο, η Fed θα προσφέρει πενταετή δάνεια με υψηλότερα επιτόκια από τα τριετή που είχαν αρχικά εγκριθεί στο πλαίσιο του TALF. Η Fed θα αποδεχθεί τίτλους που είναι διασφαλισμένοι με δάνεια που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αγοράσουν ασφάλειες.

Η προσθήκη των εν λόγω δανείων στο TALF «θα συμβάλλει στην αποφυγή καταρρεύσεων σε οικονομικά βιώσιμες εμπορικές περιουσίες, στην αύξηση της ικανότητας των τωρινών κατόχων στεγαστικών δανείων να λάβουν επιπλέον δάνεια και να διευκολύνει την πώληση προβληματικών ιδιοκτησιών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed.

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια υπό το TALF έχουν τη στήριξη με κεφάλαια του υπουργείου Οικονομίας στο πλαίσιο του TARP, βοηθώντας στην προστασία της Fed έναντι του πρώτου 10% των ζημιών.

Η Fed όρισε ως αρχικό όριο για δάνεια TALF πενταετούς διάρκειας συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως «θα συνεχίσει να αξιολογεί το όριο».

CAPITAL.GR

Κέρδη 4,2% στο αργό μετά την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Κέρδη 4,2% στο αργό μετά την καταναλωτική εμπιστοσύνη


Σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων έκλεισε η τιμή του «μαύρου χρυσού», μετά τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η μεταποίηση συρρικνώθηκε με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών, γεγονός που υποδηλώνει πως η ύφεση ενδέχεται να τελειώσει εντός του έτους.

Η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης αργού τύπου light, sweet παραδόσεως Ιουνίου βρέθηκε να ενισχύεται 5% μετά από έκθεση πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πιστωτικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισε με άνοδο 2,13 δολαρίων, ήτοι 4,2%, στα 53,01 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του συμβολαίου βρέθηκε έως τα 53,65 δολάρια, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από τις 3 Απριλίου. Για την εβδομάδα, η τιμή έχει σημειώσει άνοδο 2,8%, και 19% για φέτος.

Η τιμή του αργού τύπου brent παραδόσεως Ιουνίου σημείωσε άνοδο 1,78 δολάρια, ήτοι 3,5%, στα 52,58 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις 65,1 μονάδες έναντι 61,9 των αρχικών στοιχείων και των 57,3 του Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως ο δείκτης θα κινείτο στο σύνολο του Απριλίου στις 61,9 μονάδες.

Παράλληλα, καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για το μεταποιητικό κλάδο στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, χάρη στη βελτίωση που παρατηρήθηκε στην παραγωγή, αλλά και στις παραγγελίες.

Ο μεταποιητικός ISM σημείωσε άνοδο στις 40,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 36,3 μονάδες το Μάρτιο. Η ένδειξη του Απριλίου κινήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που έκαναν λόγο για βελτίωση στις 38,3 μονάδες.

Ξεχωριστά, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, καθώς το «πακέτο» δημοσιονομικής ενίσχυσης της οικονομίας, με τον PMI διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες τον Απρίλιο από 52,4 μονάδες το Μάρτιο.


CAPITAL.GR

HΠΑ: Επιδείνωση των βιομηχανικών παραγγελιών το Μάρτιο

HΠΑ: Επιδείνωση των βιομηχανικών παραγγελιών το Μάρτιο


Οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ υποχώρησαν το Μάρτιο, καθώς οι επιχειρήσεις προχώρησαν στη ρευστοποίηση των αποθεμάτων τους. Μάλιστα, η κάμψη τους ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων, όντας ενδεικτικής του πόσο εύθραυστη είναι η αμερικανική οικονομία.

Οι παραγγελίες για αγαθά μεταποίησης μειώθηκαν 0,9% το Μάρτιο, έχοντας εμφανίσει άνοδο 0,7% το Φεβρουάριο (με το μέγεθος να έχει αναθεωρηθεί καθοδικά, καθώς αρχικά είχε εκτιμηθεί πως οι παραγγελίες είχαν αυξηθεί 1,8% τον τελευταίο μήνα του χειμώνα).

Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση 0,5% στο δείκτη του Μαρτίου. Η εν λόγω κάμψη ήταν η έβδομη που έχει παρατηρηθεί σε σύνολο οκτώ μηνών.

CAPITAL.GR

HΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός ISM

HΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο μεταποιητικός ISM


Καλύτερα των εκτιμήσεων αποδείχθηκαν τα στοιχεία για το μεταποιητικό κλάδο στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, χάρη στη βελτίωση που παρατηρήθηκε στην παραγωγή, αλλά και στις παραγγελίες.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός ISM σημείωσε άνοδο στις 40,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από 36,3 μονάδες το Μάρτιο. Η ένδειξη του Απριλίου κινήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που έκαναν λόγο για βελτίωση στις 38,3 μονάδες. Υπενθυμίζεται πως ενδείξεις κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Αν και πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο χάσμα που πρέπει να κλείσει προτού η μεταποιητική δραστηριότητα ξεκινήσει να αναπτύσσεται εκ νέου» επισήμανε ο Norbert Ore, που διευθύνει την έρευνα για λογαριασμό του ινστιτούτου υπεύθυνων προμηθειών.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 47,2 μονάδες από 41,2 μονάδες το Μάρτιο, και ο δείκτης παραγωγής στις 40,4 μονάδες από 36,4 μονάδες.

CAPITAL.GR

HΠΑ: Αναβολή στα αποτελέσματα των "τεστ κοπώσεως"

HΠΑ: Αναβολή στα αποτελέσματα των "τεστ κοπώσεως"


Για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα αναβάλλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «τεστ κοπώσεως» στις 19 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα το CNBC, επικαλούμενο δικές του πηγές, αναφέρει πως τα αποτελέσματα, τόσο για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, όσο και για τις 19 συνολικά, θα δημοσιευτούν στις 7 Μαΐου.

Αρχικά, η Fed αναμενόταν να ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις 4 Μαΐου, ωστόσο αναγκάστηκε να αναβάλλει την ημερομηνία δημοσιοποίησης των συμπερασμάτων της καθώς οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών διαφωνούν με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων που προσπαθούν να καθορίσουν το πόσο υγιείς είναι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας.

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως οι αμερικανικές αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν άμεσα, πιθανώς και εντός της ημέρας, το πότε ακριβώς θα δημοσιοποιήσει τελικά τα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως».

Τόσο οι αρχές, όσο και τα στελέχη των τραπεζών εκφράζουν την ανησυχία τους για τα ποια θα είναι η επίδραση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων στις τιμές των μετοχών των υπό εξέταση εταιρειών, και κυρίως στις μικρότερες τράπεζες.

CAPITAL.GR

Αισιόδοξη η JPMorgan για οικονομία των ΗΠΑ

Αισιόδοξη η JPMorgan για οικονομία των ΗΠΑ


Στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για την αμερικανική οικονομία προχώρησε η JPMorgan Chase & Co., η οποία ανέφερε πως αναμένει η ύφεση να τελειώσει στα μέσα αυτού του έτους, και να ακολουθηθεί από ραγδαία ανάκαμψη στο 2010.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου, η οικονομία θα αρχίσει να σταθεροποιείται καθώς οι δαπάνες, μεταξύ άλλων, για διαρκή καταναλωτικά αγαθά και αποθέματα θα προσθέσουν στην ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ η αρνητική επίδραση από τη στεγαστική αγορά θα είναι μικρότερη.

Ωστόσο, επισήμανε πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει σημαντική επιβράδυνση στις επιχειρηματικές δαπάνες, την απασχόληση και τις εξαγωγές.

Η τράπεζα αναμένει πλέον πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 0,5% στο δεύτερο τρίμηνο, προτού να αναπτυχθεί κατά 1% στο τρίτο τρίμηνο και κατά 2% στο τέταρτο τρίμηνο. Για το σύνολο του έτους, η JPMorgan αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,5%. Για το 2010, η τράπεζα αναμένει πλέον «ισχυρή ανάπτυξη» με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται 2,7% σε ετήσια βάση.

Η τράπεζα ανέφερε πως δεν αναθεωρεί τις προβλέψεις τις για το ποσοστό ανεργίας και του πληθωρισμού, επομένως αναμένει πως η Fed δεν θα αλλάξει την επιτοκιακή πολιτική.

CAPITAL.GR

Απότομη αναρρίχηση ανεργίας

Απότομη αναρρίχηση ανεργίας


Στο 4,9% του εργατικού δυναμικού αναρριχήθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Μάρτιο σε σύγκριση με 4,6% το Φεβρουάριο και 3,7% τον περσινό Μάρτιο. Η αύξηση που παρατηρήθηκε το Μάρτιο είναι ασυνήθιστη για την Κύπρο, καθώς την άνοιξη αρχίζουν να επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχειακό τομέα, που εγγράφονται ως άνεργοι όταν κλείνουν τα ξενοδοχεία το χειμώνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η ανεργία στην ευρωζώνη έφθασε το 8,9% σε σύγκριση με 8,7% το Φεβρουάριο και 7,2% το Μάρτιο του 2008. Στην ΕΕ27, αναρριχήθηκε στο 8,3%, έναντι 8,1% και 6,7%, αντίστοιχα.

Η Eurostat εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ27 έφθασε τους 20,15 εκ., εκ των οποίων οι 14,5 εκ. στην ευρωζώνη. Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 626 χιλ. στην ΕΕ και σε σύγκριση με τον περσινό Μάρτιο κατά 4,1 εκ.

Η Ολλανδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (2,8%) και η Ισπανία (17,4%), η Λετονία (16,1%) και η Λιθουανία (15,5%) έχουν το ψηλότερο ποσοστό ανέργων.

STOCKWATCH.COM.CY

Citi: Πουλά την Nikko Cordial στην Sumitomo Mitsui έναντι $5,5 δισ.

Citi: Πουλά την Nikko Cordial στην Sumitomo Mitsui έναντι $5,5 δισ.


Στην πώληση της ιαπωνικής θυγατρικής της Nikko Cordial Securities Inc. και ορισμένων δραστηριοτήτων της Nikko Citigroup στην Sumitomo Mitsui συμφώνησε να προχωρήσει η Citigroup Inc έναντι 545 δισ. γεν (5,5 δισ. δολαρίων).

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται την ανακοίνωση της Sumitono προς την ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά, η συναλλαγή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου. Η Sumitono θα αποκτήσει τις δραστηριότητες χρηματιστηριακών συναλλαγών και ομολόγων, που προς το παρόν βρίσκεται στα χέρια της Nikko Citigroup, ενώ σχεδιάζει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Citigroup.

CAPITAL.GR

"Ράλι" 21,9% τον Απρίλιο στο Χ.Α.

"Ράλι" 21,9% τον Απρίλιο στο Χ.Α.



Ένας από τους καλύτερους μήνες των τελευταίων ετών υπήρξε ο Απρίλιος για το Χ.Α., καθώς «απέφερε» στον Γενικό Δείκτη αθροιστικά κέρδη 21,93%. Συνεχίζοντας το ανοδικό «ράλι» των τελευταίων εβδομάδων, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύθηκε εκ νέου την Πέμπτη, πριν από την τριήμερη διακοπή των συναλλαγών, σε ποσοστό έως και 4,55% στις 2.081,08 μονάδες.

Ολοκλήρωσε τελικά με κέρδη 3,18% στις 2,053,74 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 6,60% αυτή την εβδομάδα, με τα κέρδη του από την αρχή του έτους να διευρύνονται σε 14,96%.

Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση και του δείκτη των τραπεζών, που μετά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό της Πέμπτης στο +7,34% έκλεισε στις 2.110,39 μονάδες, ενισχυμένος κατά 5,92%.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 10,08%, και μετά από αθροιστικά κέρδη 36,91% τον Απρίλιο ενισχύεται συνολικά εντός του 2009 σε ποσοστό 11,11%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τον Απρίλιο και οι FTSE40 και FTSE80, υπεραποδίδοντας αμφότεροι του Γ.Δ., ενισχυμένοι σε ποσοστό 28,53% και 16,07% αντίστοιχα και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα έδειξαν να κινούνται πιο επιφυλακτικά, κλείνοντας στο +0,98% και +0,04%.

Ως ενθαρρυντικό στοιχείο αξιολογείται το γεγονός ότι η ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 2.000 μονάδων συνοδεύθηκε από αυξημένο τζίρο την Πέμπτη, που διαμορφώθηκε σε 333,26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,84 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Οι συναλλαγές της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν με κέρδη για 146 μετοχές, έναντι 92 που υποχώρησαν και 65 που διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Το «top-10» των κερδών του Απριλίου διαμορφώνεται ως εξής:

Μετοχή Απόδοση
31/03/2009 – 30/04/2009
Βωβός 133,33%
Selman 131,25%
Δρομέας 120,59%
Προοδευτική 108,33%
Intracom 93,22%
Sato 90,00%
Forthnet 85,29%
Proton Bank
83,02%
Fashion Box 82,41%
Πετζετάκις 81,25%

Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει συγκριτικά τις αποδόσεις του Γ.Δ., του δείκτη των τραπεζών, καθώς και των FTSE20, FTSE40 και FTSE80, εντός του Απριλίου και από την αρχή του έτους.


«Στο καλύτερο ράλι των τελευταίων πέντε ετών η Ελληνική αγορά συµπλήρωσε κέρδη άνω του 40% από τα χαµηλά της 9ης Μαρτίου σε χρονικό διάστηµα που µεσολάβησαν πέντε αργίες και που παραδοσιακά δεν φηµίζεται για την δυναµική των αγορών», σχολιάζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. «Η θετική ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο και ο καλύτερος διαφηµιστής της ελληνικής αγοράς αυτή την περίοδο είναι οι µικροί κωδικοί που νίκησαν όχι µόνο τις αποδόσεις ταµιευτηρίου στο πολλαπλάσιο, αλλά και τις εκτιµήσεις πολλών επαγγελµατιών της αγοράς οι οποίοι ανέµεναν γρήγορο σβήσιµο της ανόδου» σημειώνεται. «Όλη αυτή η εικόνα δεν είναι παρά το θετικό είδωλο της αρνητικής εικόνας που κυριαρχούσε στις αρχές Μαρτίου µε κυρίαρχη αίσθηση την υποχώρηση του ∆είκτη στις 1.200 µονάδες. Τώρα η πλειοψηφική άποψη της αγοράς αναµένει επίπεδα κοντά στις 2.200 ή 50% αύξηση από τα χαµηλά έτους», αναφέρει η Πήγασος.

Στην «κορυφή» των κερδών του Γ.Δ. την Πέμπτη βρέθηκαν οι Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς με άνοδο 7,81% και 7,69% αντίστοιχα, και ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα με κλείσιμο στα 15,94 ευρώ, ενισχυμένη 6,41%. Πάνω από 6% ενισχύθηκε και ο τίτλος της ΜΕΤΚΑ (+6,10%), ενώ με κέρδη άνω του 5% ολοκλήρωσαν οι Folli Follie, Frigoglass και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Βωβός και Lavipharm υποχωρώντας στα 4,90 και 1,30 ευρώ αντίστοιχα, και ακολούθησαν πτωτικά -μεταξύ άλλων- οι Intracom (-7,32%), Σωληνουργεία Κορίνθου (-6,90%), Καθημερινή (-5,90%), Alapis (-4,94%) και Sprider Stores (-4,69%).

Στον 20άρη, τις Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς και ΕΤΕ ακολούθησε το Τ.Τ. με κέρδη 5,75%, σε ποσοστό 5,35% ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, ενώ πάνω από 4% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τις μετοχές των Marfin Popular Bank (+4,49%), Intralot (+4,17%) και Τρ. Κύπρου (+4,17%). Πάνω από 3% ενισχύθηκαν επίσης οι Τιτάν, Ελλάκτωρ, MIG, Eurobank και ATEBank, ενώ με μικρότερα κέρδη ακολούθησαν οι τίτλοι των Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο.

Πτωτικά κινήθηκαν στον FTSE20 μόνο οι Coca-Cola 3E και ΔΕΗ, σε ποσοστό 1,31% και 0,14% αντίστοιχα.


http://www.capital.gr/Markets.asp?id=726256

CAPITAL.GR

Κέρδη 7,3% ο Dow Jones τον Απρίλιο

Κέρδη 7,3% ο Dow Jones τον Απρίλιο

Η Wall Street χθες

Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας ωστόσο τον Απρίλιο με εντυπωσιακά κέρδη. Για το μήνα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 7,3%, ο S&P 500 ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,4%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άλμα 12,4%, στο κλίμα γενικευμένης αισιοδοξίας ότι οι μαζικές παρεμβάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών συμβάλουν στην εξομάλυνση της κρίσης και τα χειρότερα έχουν περάσει.

Πρόκειται για την καλύτερη μηνιαία επίδοση από το 2002 για Dow και Nasdaq, ενώ ο S&P σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις από το Μάρτιο του 2000, με άξονα και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις για το α΄ τρίμηνο αιφνιδιάζοντας ευχάριστα επενδυτές και αναλυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, σχεδόν το 70% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα τους κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τα τέλη του 2006.

Οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν να καταγράφουν ισχυρά κέρδη στις αρχικές συναλλαγές της Πέμπτης (με τον S&P να σημειώνει άνοδο έως 1,7%) στον απόηχο των χθεσινών ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την Fed για την αμερικανική οικονομία, για να περιορίσουν σταδιακά τα κέρδη τους καθώς η είδηση για την ένταξη της Chrysler σε καθεστώς χρεωκοπίας χάλασε το "εορταστικό" κλίμα στη Wall. Επιβαρυντικά λειτούργησαν εξάλλου και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Exxon Mobil Corp. για το α΄ τρίμηνο του έτους που οδήγησαν σε απώλειες τον κλάδο της ενέργειας.

Δείκτες – Στατιστικά

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 17,61 μονάδες (-0,22%) κλείνοντας στις 8.168,12 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 5,36 μονάδων (+0,31%) και έκλεισε στις 1.717,30 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 0,83 μονάδων (-0,10%) κλείνοντας στις 872,81 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η General Motors κλείνοντας στα 1,92 δολ. με άνοδο 0,11 δολ. ή σε ποσοστό 6,08%. Ακολούθησαν η Caterpillar με κέρδη 5,61% και κλείσιμο στα 35,58 δολ. και η Walt Disney, η οποία έκλεισε στα 21,90 δολ. με άνοδο 4,24%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η JP Morgan Chase (-4,29%), η Exxon Mobil (-2,59%) και η Citigroup (-2,24%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,09 δολ. ή σε ποσοστό -0,22% και έκλεισε στα 4,07 δολ. Το ADR του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,17 δολ. ή σε ποσοστό 2,24% και έκλεισε στα 7,43 δολ.

Αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 από Chrysler

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του αμερικανικού Πτωχευτικού Δικαίου κατέθεσε η Chrysler LLC για την οριστικοποίηση της αναδιάρθρωσης της και προκειμένου να αποφύγει την ρευστοποίηση των παγίων της.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε δικαστική προστασία καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το "πράσινο φως" από το σύνολο των πιστωτών της για την αναδιάρθρωση του χρέους της στο πλαίσιο των προθεσμιών που είχε λάβει από το Λευκό Οίκο.

Την κίνηση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα του από το Λευκό Οίκο.

Από το "μέτωπο" των εταιρικών αποτελεσμάτων σημαντική πτώση 58% εμφάνισε η ExxonMobil στα κέρδη της για το α΄ τρίμηνο, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των χαμηλότερων τιμών στα εμπορεύματα.

Συγκεκριμένα, η καθαρή κερδοφορία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο υποχώρησε στα 4,55 δισ. δολάρια από 10,89 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήτοι στα 92 cents ανά μετοχή. Οι κεφαλαιακές δαπάνες αυξήθηκαν 5% στα 5,77 δισ. δολάρια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη 98 cents ανά μετοχή.

Απρόσμενη μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη μείωση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, στέλνοντας ενθαρρυντικά μηνύματα για σταδιακή επιβράδυνση των περικοπών των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων αναρριχήθηκε σε ιστορικό υψηλό για 13ο διαδοχικό μήνα, στα περίπου 6,3 εκατ., καταδεικνύοντας ότι ακόμα και αν μειωθεί ο ρυθμός των περικοπών, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 14.000 στις 631.000 για την εβδομάδα που έως τις 25 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σημειώνεται πως οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 5.000 σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατά 10.750 στις 637.250, που αποτελεί χαμηλό δύο μηνών.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν χαθεί πάνω από 5 εκατ. θέσεις εργασίας από την αρχή της ύφεσης στα τέλη του 2007, με περισσότερες από 2 εκατ. να χάνονται τους πρώτους τρεις μήνες του 2008, ωθώντας την ανεργία στο 8,5%, υψηλό 25 ετών.

CAPITAL.GR

Ομπάμα: "Η Chrysler θα βγει από την πτώχευση πιο ισχυρή"

Ομπάμα: "Η Chrysler θα βγει από την πτώχευση πιο ισχυρή"

"Λάβαμε σήμερα τα αναγκαία μέτρα για την αναδιάρθρωση μιας ιστορικής αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας," δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα του για την Chrysler LLC που εντάσσεται και επισήμως σε καθεστώς πτώχευσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία της αναδιάρθρωσης της τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι σύντομη και αποτελεσματική προκειμένου να βγει "μια πιο ισχυρή εταιρεία από την διαδικασία". Έδωσε παράλληλα στην αυτοκινητοβιομηχανία προθεσμία 30 ημερών για να "σφραγίσει" την συμφωνία με την ιταλική Fiat.

Η Chrysler στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της σε πτωχευτικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Chrysler "δεν προσαρμόστηκε αρκετά γρήγορα στις σύγχρονες απαιτήσεις", ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι εφικτό "να παραμένει ζωντανή χρησιμοποιώντας τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων".

Ο Μπαράκ Ομπάμα στράφηκε παράλληλα κατά της ομάδας των εταιρειών private-equity που δεν συναίνεσαν σε παραχωρήσεις για την διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως οι μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζες και τα εργατικά σωματεία.

Ο Λευκός Οίκος είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζες που δέχτηκαν να παραγράψουν μέρος των χρεών συνολικού ύψους 6,9 δισ. δολ. και να συμβιβαστούν με 2 δισ. δολ. και μερίδιο 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ωστόσο, ένας όμιλος μικρότερων τραπεζών και εταιρειών private equity που κατέχει το 25% των δανείων δεν συναίνεσε σε μείωση των δανείων. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει η συμμετοχή των πιστωτριών τραπεζών σε ενδεχόμενη συμφωνία να φτάσει τουλάχιστον το 90%, πριν εγκρίνει την διάθεση νέων κυβερνητικών δανείων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε παράλληλα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση του Καναδά θα διοχετεύσουν και νέα κεφάλαια στην Chrysler LLC προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία με την ιταλική Fiat SpA "που θα δώσει στις δύο εταιρείες μια ισχυρή πιθανότητα επιτυχίας".

Η αμερικανική κυβέρνηση θα διαθέσει έως 8 δισ. δολ. σε επιπλέον δάνεια προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Chrysler θα επιβιώσει την ιστορική διαδικασία της αναδιάρθρωσης της και θα ολοκληρώσει την συμφωνία με την Fiat.

Σε αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια, η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκτήσει συμμετοχή 8% στη νέα εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, ενώ το ποσοστό της Fiat θα διαμορφωθεί στο 20%. Το ποσοστό της Fiat θα μπορούσε να αυξηθεί στο 35% αν η νέα εταιρεία εκπληρώσει τους κυβερνητικούς στόχους για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων στις ΗΠΑ.

Τέλος, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Chrysler Financial, ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Chrysler, θα ενσωματωθεί στην GMAC LLC, που θα καταστεί η βασική πηγή χρηματοδότησης για όλα τα οχήματα της Chrysler.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Chrysler LLC, Bob Nardelli θα αποχωρήσει από την εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της πτωχευτικής διαδικασίας.

Η αποχώρηση του Nardelli ανοίγει τον δρόμο στον CEO της Fiat SpA, Sergio Marchionne να αναλάβει είτε ο ίδιος τα ηνία της αμερικανικής εταιρείας είτε να ορίσει τον διάδοχο, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

CAPITAL.GR
Share |