Friday, May 1, 2009

Ομπάμα: "Η Chrysler θα βγει από την πτώχευση πιο ισχυρή"

Ομπάμα: "Η Chrysler θα βγει από την πτώχευση πιο ισχυρή"

"Λάβαμε σήμερα τα αναγκαία μέτρα για την αναδιάρθρωση μιας ιστορικής αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας," δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα του για την Chrysler LLC που εντάσσεται και επισήμως σε καθεστώς πτώχευσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία της αναδιάρθρωσης της τρίτης μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι σύντομη και αποτελεσματική προκειμένου να βγει "μια πιο ισχυρή εταιρεία από την διαδικασία". Έδωσε παράλληλα στην αυτοκινητοβιομηχανία προθεσμία 30 ημερών για να "σφραγίσει" την συμφωνία με την ιταλική Fiat.

Η Chrysler στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της σε πτωχευτικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Chrysler "δεν προσαρμόστηκε αρκετά γρήγορα στις σύγχρονες απαιτήσεις", ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι εφικτό "να παραμένει ζωντανή χρησιμοποιώντας τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων".

Ο Μπαράκ Ομπάμα στράφηκε παράλληλα κατά της ομάδας των εταιρειών private-equity που δεν συναίνεσαν σε παραχωρήσεις για την διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως οι μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζες και τα εργατικά σωματεία.

Ο Λευκός Οίκος είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζες που δέχτηκαν να παραγράψουν μέρος των χρεών συνολικού ύψους 6,9 δισ. δολ. και να συμβιβαστούν με 2 δισ. δολ. και μερίδιο 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ωστόσο, ένας όμιλος μικρότερων τραπεζών και εταιρειών private equity που κατέχει το 25% των δανείων δεν συναίνεσε σε μείωση των δανείων. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει η συμμετοχή των πιστωτριών τραπεζών σε ενδεχόμενη συμφωνία να φτάσει τουλάχιστον το 90%, πριν εγκρίνει την διάθεση νέων κυβερνητικών δανείων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε παράλληλα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση του Καναδά θα διοχετεύσουν και νέα κεφάλαια στην Chrysler LLC προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία με την ιταλική Fiat SpA "που θα δώσει στις δύο εταιρείες μια ισχυρή πιθανότητα επιτυχίας".

Η αμερικανική κυβέρνηση θα διαθέσει έως 8 δισ. δολ. σε επιπλέον δάνεια προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Chrysler θα επιβιώσει την ιστορική διαδικασία της αναδιάρθρωσης της και θα ολοκληρώσει την συμφωνία με την Fiat.

Σε αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια, η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκτήσει συμμετοχή 8% στη νέα εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, ενώ το ποσοστό της Fiat θα διαμορφωθεί στο 20%. Το ποσοστό της Fiat θα μπορούσε να αυξηθεί στο 35% αν η νέα εταιρεία εκπληρώσει τους κυβερνητικούς στόχους για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων στις ΗΠΑ.

Τέλος, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Chrysler Financial, ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Chrysler, θα ενσωματωθεί στην GMAC LLC, που θα καταστεί η βασική πηγή χρηματοδότησης για όλα τα οχήματα της Chrysler.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Chrysler LLC, Bob Nardelli θα αποχωρήσει από την εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της πτωχευτικής διαδικασίας.

Η αποχώρηση του Nardelli ανοίγει τον δρόμο στον CEO της Fiat SpA, Sergio Marchionne να αναλάβει είτε ο ίδιος τα ηνία της αμερικανικής εταιρείας είτε να ορίσει τον διάδοχο, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |