Thursday, April 30, 2009

Με ιταλική φινέτσα ... η πτώχευση της Chrysler

Με ιταλική φινέτσα ... η πτώχευση της Chrysler

Με το μέλλον της ιταλικής Fiat ταυτίζεται από σήμερα η Chrysler, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι προχωράει το deal των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών, το οποίο προβλέπει συμμετοχή 20% της ιταλικής εταιρείας. Οι δύο εταιρείες οδεύουν προς τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού ομίλου, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της και να γίνει μια από τις πρώτες εταιρείες του τομέα αυτού. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανέφερε ότι περιμένει γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών της Chrysler, η οποία θα διαρκέσει από 30 έως 60 ημέρες, και δεν θα επηρεάσει την διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση πάντως δεν προβλέπει άλλες περικοπές θέσεων εργασίας εκτός από αυτές που έχουν ήδη αποφασιστεί, ούτε το άμεσο κλείσιμο εργοστασίων της Chrysler παρά την κήρυξη πτώχευσης.

Το αμερικανικό κράτος θα βοηθήσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler με το ποσό των 3 έως 3,5 δισ. δολαρίων κατά τη διαδικασία της κήρυξης της πτώχευσης της, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η Chrysler Financial, ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Chrysler, θα ενσωματωθεί στην GMAC, που θα καταστεί η βασική πηγή χρηματοδότησης για όλα τα οχήματα της Chrysler.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει την αγορά της Βορείου Αμερικής σε μια ευρωπαϊκή εταιρεία, η οποία μετρά περίπου 110 χρόνια ζωής, αλλάζοντας τον επιχειρηματικό χάρτη του κλάδου. Στελέχη της Fiat σχεδιάζουν να προωθήσουν στην εν λόγω αγορά μοντέλα που είναι επιτυχημένα στην Ευρώπη, που όμως είναι εναρμονισμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις της εξοικονόμησης ενέργειας.

Ωστόσο, η ρευστότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομική σκηνή και η δυσκολία ολοκλήρωσης πολλών deal μέχρι τώρα, έχει δημιουργήσει νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι στρέφονται στην μετοχή της Ford, ανεβάζοντας την σε υψηλά εννέα μηνών, αμέσως μετά την ανακοίνωση πως η ανταγωνίστριά της Chrysler θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης.

Οι μετοχές της Ford ενδοσυνεδριακά σημείωναν άνοδο 9,9% στα 5,99 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |