Thursday, April 30, 2009

Στα 51 δολάρια το αργό- Τρίτος μήνας κερδών

Στα 51 δολάρια το αργό- Τρίτος μήνας κερδών

Με μικρά κέρδη έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, περιορίζοντας τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, στον απόηχο των ανησυχιών που προκαλεί η γρίπη των χοίρων για την κατανάλωση. Μετριοπαθή στάση κράτησε η επενδυτική κοινότητα, αφού εκτιμά ότι αν ο υιός της γρίπης των χοίρων εξελιχθεί σε πανδημία, τότε η οικονομική ανάκαμψη θα αναβληθεί για πολύ αργότερα, αφού θα διακοπούν και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ πολύ σημαντικών εταίρων παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού διαμορφώθηκαν κατά 0.3% υψηλότερα, κλείνοντας 51,12 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο μήνα, το αργό έκλεισε με κέρδη που έφτασαν το 4%, καταγράφοντας για τρίτο συνεχή μήνα κέρδη. Από την αρχή του έτους το αργό καταγράφει κέρδη της τάξεως του 14%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκε κατά 9 cents κλείνοντας στα 50,69 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου.

Πολλοί αναλυτές ανησυχούν για την εξέλιξη του υιού της γρίπης των χοίρων σε πανδημία, γεγονός που θα προκαλέσει διακοπή των επιχειρηματικών πλάνων μεταξύ των πολυεθνικών εταιρειών. Επιπλέον, πολλοί φοβούνται ότι η εξέλιξη αυτή θα διακόψει την οικονομική ανάκαμψη, άρα και κατανάλωση, για τις οποίες έχουν αρχίσει να διαφαίνονται αισιόδοξα σημάδια.

Από την άλλη μεριά, ‘βαρίδι’ στην ανοδο του αργού στάθηκε και η έκθεση του αναλυτή Stephen Schork, ο οποίος θεωρεί ότι το αργό δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το φράγμα των 55 δολαρίων το 2009.

REPORTER.GR

No comments:

Share |