Friday, February 27, 2009

Πτώση 1% για το αργό- Στα 44,76 δολάρια- Στο +12% εβδομαδιαίως

Πτώση 1% για το αργό- Στα 44,76 δολάρια- Στο +12% εβδομαδιαίως
22:04 - 27 Φεβρουάριος 2009
Με πτώση έκλεισε μια από τις καλύτερες εβδομάδες του τελευταίου μήνα το αργό, αφού από τη μία η οικονομική κρίση που έχει αξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, και από την αλλη τα απογοητευτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας, ανέκοψαν το ανοδικό ''κύμα'' των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1% στα 44,76 δολάρια το βαρέλι, ''ψαλιδίζοντας'' τα κέρδη του Φεβρουαρίου στο 7,2% και διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 3%. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αργό σημείωσε κέρδη της τάξεως του 12%. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 0,9% στα 46,10 δολάρια το βαρέλι.

''Βαρίδι'' στη σημερινή διαμόρφωση των τιμών του αργού αποτέλεσε και η ανοδος του δολαρίου, εξέλιξη που παραδοσιακά αποτελεί δρα αντίστροφα στις θετικές τάσεις στην αγορά των εμπορευμάτων, αφού αυτά γίνονται πιο ''ακριβά'' για τους επενδυτές εκτός της ζώνης του δολαρίου.

Προς αρνητική αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου, τοποθετώντας το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2008 κατά 6,2% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το 1982.

Η αρνητική αυτή αναθεώρηση προήλθε μετά από δεύτερη εκτίμηση στα αποθέματα των επιχειρήσεων, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά 19,9 δισ. δολάρια στο δ΄ τρίμηνο, από αύξηση της τάξης των 6,2 δισ. δολαρίων που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Καθοδική αναθεώρηση έγινε και για τις εξαγωγές της χώρας, αφού αυτές υποχώρησαν κατά 23,6%, καθώς και για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες συνιστούν περίπου το 70% της οικονομίας, αφού μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν τριών δεκαετιών.

REPORTER.GR

ΚΑ: Zημιές μέχρι €15 εκ. το 2009

ΚΑ: Zημιές μέχρι €15 εκ. το 2009


Οι μειωμένες κρατήσεις μέχρι και 7,5% για το 2009 ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης αλλά και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε μεταξύ των ξένων αεροπορικών εταιρειών αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις Κυπριακές Αερογραμμές οι οποίες τις τελευταίες ημέρες συρρίκνωσαν τα δρομολόγια τους τόσο στην Πάφο όσον και σε άλλες χώρες.

Ο CEO των ΚΑ, Κίκης Λαζαρίδης σε διάσκεψη τύπου στην οποία παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2008 διευκρίνισε ότι πέραν των δύο δρομολογίων που διέκοψαν στην Πάφο λόγω του υψηλού κόστους, που ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο ευρώ, διέκοψαν και άλλες ζημιογόνες πτήσεις όπως στο Βουκουρέστι, το Ντουπάι και άλλες χώρες.

Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα αναφέρθηκε στον αδυσώπητο ανταγωνισμό που υφίστανται οι ΚΑ από ξένες εταιρείες. «Υπάρχουν αερογραμμές στο Βουκουρέστι και άλλες χώρες που προσφέρουν από 1-5 ευρώ εισιτήρια», είπε, διερωτούμενος πως επιβιώνουν αυτές οι εταιρείες με αυτά τα ναύλα. Όσον αφορά τη μείωση των κρατήσεων για το 2009, επεσήμανε ότι υπολογίζεται να ανέλθει συνολικά στο 7,5% ενώ από κάποιες χώρες όπως τη Βρετανία, η μείωση σε σύγκριση με το 2008 υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερη.

Ο κ. Λαζαρίδης απέφυγε να προβεί σε ακριβή, όπως είπε, εκτίμηση για το ύψος των ζημιών που θα έχει η εταιρεία το 2009 ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. «Ενδέχεται όμως η ζημιά να κυμανθεί από τα €5-15 εκ. και αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα ανακάμψει η κρίση, για την οποία κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα ανακάμψει το 2011 και κάποιοι άλλοι όμως εκτιμούν ότι θα πάει σε βάθος χρόνου μέχρι και το 2016».

Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε επίσης ότι η εταιρεία θα προβαίνει κάθε μήνα σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομικής ύφεσης, παρόλο όπως πρόσθεσε οι ΚΑ, των οποίων το 70% ανήκει στο κράτος, βρίσκονται σε καλύτερη θέση από άλλες αεροπορικές εταιρείες. Οι ΚΑ το 2008 σημείωσαν καθαρό κέρδος το 2008 €1,7 εκ. σε σύγκριση με €1,2 εκ. το 2007.

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, απέρριψε ότι τα ναύλα των ΚΑ είναι πολύ πιο ψηλά από άλλων εταιρειών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Πάνος Εγγλέζος, πριν δύο ημέρες, υποδεικνύοντας ότι οι ΚΑ μετέφεραν ένα εκατομμύριο τουρίστες από τα 2,5 εκ. που επισκέφθηκαν τον περασμένο χρόνο την Κύπρο. Άρα αυτό καταδεικνύει, όπως σημείωσε, ότι δεν είναι πιο ακριβά τα ναύλα της εταιρείας.

«Αυτό που ζητούμε εμείς από την κυβέρνηση είναι να υπάρξει ίση μεταχείριση όσον αφορά τις επιδοτήσεις ή όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης».

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο το αίτημα τους για καταβολή μέρους από τα €80 εκ. που θα διατεθούν για ενίσχυση του τουρισμού, και από το οποίο μέρος θα διατεθεί για ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η αναφορά του CEO της εταιρείας ότι τα φλαμίγκο χειμάζον στην αλυκή Λάρνακας και άλλα αποδημητικά πουλιά, προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στην εταιρεία και ότι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους αρμοδίους προς επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, απαριθμώντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία για βελτίωση των υπηρεσιών της ανέφερε ότι προωθείται σωρεία μέτρων όπως:

-Μέτρα για μεγαλύτερη ακρίβεια στις αναχωρήσεις των πτήσεων
-Παροχή τηλε-εξυπηρέτησης των πελατών επί 24ώρου βάσεως
-Μέτρα για ορθολογιστική αναδόμηση του προγράμματος των πτήσεων
-Μέτρα για εξοικονόμηση καυσίμων
-Ενίσχυση της ασφάλειας των πτήσεων
-Η εταιρεία σύναψε συμφωνία με εταιρεία για διάθεση των πλεονασμάτων ανταλλακτικών αεροσκαφών έναντι του ποσού των €3,9εκ.

Όσον αφορά την ανανέωση του στόλου της, η εταιρεία υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή συμφωνία με Ιρλανδική εταιρεία για εκμίσθωση 2 αεροσκαφών τύπου Α320 γα περίοδο 6 ετών, πέραν της εκμίσθωσης του νέου Αirbus 319 το οποίο εντάχθηκε στο στόλο των ΚΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

STOCKWATCH.COM.CY

Στα φόρτε τους λογιστές, δικηγόροι

Στα φόρτε τους λογιστές, δικηγόροι


Σημαντική μεγέθυνση καταγράφηκε το 2008 στη δραστηριότητα των δικηγόρων και λογιστών. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης νομικών, λογιστικών, φορολογικών δραστηριοτήτων, αλλά και ερευνών αγοράς σημείωσε άνοδο 23% σε σχέση με το 2007. Κατά 25,4% αυξήθηκαν επίσης οι
δραστηριότητες Ιδιωτικού Αστυνομικού και Παροχής Προστασίας.

Ο κύκλος εργασιών των δραστηριοτήτων καθαρισμού κτιρίων και μέσων μεταφοράς σημείωσε άνοδο 11,7%.

Αυξήσεις παρουσιάστηκαν επίσης στον κύκλο εργασιών της πληροφορικής και συναφών δραστηριοτήτων (9,6%) και στους ξενοδόχους και εστιάτορες (1,6%).

Ο τομέας της εξεύρεσης και προμήθειας προσωπικού σημείωσε άνοδο 5,8%.

Αντίθετα, μειώσεις σημείωσε ο τομέας της διαφήμισης (-3,5%) και δραστηριότητες των αρχιτεκτόνων και των μηχανικών (-3%).

STOCKWATCH.COM.CY

Ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες

Ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες


Ανάσα ρευστότητας προσέφερε στις τράπεζες ο Ιανουάριος καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες πέραν από τη μεγέθυνση των δανειστικών τους χαρτοφυλακίων, αύξησαν και τις καταθέσεις τους. Τον Ιανουάριο οι τράπεζες παραχώρησαν δάνεια ύψους €1,1 δισ., περισσότερα σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2008, ωστόσο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €2,4 δισ.

Η ενίσχυση των καταθέσεων στο σύστημα πιθανόν να οφείλεται με την κατάθεση €1,4 δισ. περίπου από την κυβέρνηση, στα πλαίσια μέτρων που λήφθηκαν για ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας.

Σύμφωνα με την ΚΤ, το σύνολο των καταθέσεων στο σύστημα αυξήθηκε από €56 δισ. το Δεκέμβριο του 2008 σε €58,4 δισ. τον Ιανουάριο του 2009. Τα δανειστικά υπόλοιπα των τραπεζών έφθασαν τα €55,6 δισ, έναντι €54,4 δισ. που ήταν το Δεκέμβριο του 2008.

Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης περιορίστηκε στο 32,04% από 32,72% το Δεκέμβριο του 2008, παρουσιάζοντας επιβράδυνση για τέταρτο συνεχές μήνα. Παράλληλα, οι καταθέσεις στο σύστημα αυξήθηκαν με ρυθμό 11,84% έναντι αύξησης 6,65% τον τελευταίο μήνα του 2008.

Όσον αφορά τα δάνεια του Ιανουαρίου 2009, τα δάνεια σε επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 40,19% και ανήλθαν στα €27,7 δισ. Τα καταναλωτικά δάνεια σε νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 39,63% στα €4,4 δισ., τα δάνεια για στεγαστικούς σκοπούς κατά 26,06% στα €10,4 δισ. Είναι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης στα στεγαστικά δάνεια από τότε που υπάρχουν στοιχεία.

STOCKWATCH.COM.CY

GLOBAL INDEXES

FTSE/CySE 20
257.17 ( -5.60%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
740.02 ( -5.73%)

Όγκος: € 7,131,420

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1525.97 ( -1.00%)

FTSE®/Χ.Α. 20
753.22 ( -1.37%)

====================

FTSE 100 INDEX 3,830.09 -85.55 -2.18%
CAC 40 INDEX 2,702.48 -42.36 -1.54%
DAX INDEX 3,843.74 -98.88 -2.51%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 7,062.93 -119.15 -1.66%
S&P 500 INDEX 735.09 -17.74 -2.36%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,377.84 -13.63 -0.98%

Χείρα βοηθείας $31 δισ. στην Ανατολική Ευρώπη

Χείρα βοηθείας $31 δισ. στην Ανατολική Ευρώπη


Χείρα βοηθείας τείνουν στις τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης διεθνή οικονομικά ιδρύματα προκειμένου να ξεπεράσουν τις ισχυρές αναταράξεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ειδικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεσμεύτηκαν ότι θα διαθέσουν συνολικά 31 δισ. δολ. (24,5 δισ. ευρώ) σε διάστημα δύο ετών για να ενισχύσουν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

"Έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για την περιοχή, ενώ μια τέτοια παρέμβαση είναι λογική και με την οικονομική έννοια του όρου", δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ, Thomas Mirow σε κοινή ανακοίνωση των ιδρυμάτων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λονδίνο. "Για πολλά χρόνια, η αυξανόμενη ενοποίηση της Ευρώπης, αποτελούσε πηγή οφελών και πλούτου και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αναστροφή αυτής της διαδικασίας".

"Είναι καιρός για την Ευρώπη να συνεργαστεί στενά προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα επιτεύγματα των τελευταίων 20 ετών δεν θα χαθούν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που γρήγορα μετατρέπει σε ανθρωπιστική κρίση", συμπληρώνει.

Στο πλαίσιο των ενισχύσεων, η ΕΤΑΑ θα χορηγήσει περίπου 7,6 δισ. ευρώ, η ΕΤΕπ περίπου 14 δισ. ευρώ και η Παγκόσμια Τράπεζα περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Οι οργανισμοί σχεδιάζουν να διαθέσουν άμεση χρηματοδότηση σε μεγάλη κλίμακα για την ενίσχυση των τραπεζών και προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές επιχειρήσεις -και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες- θα διαθέτουν πρόσβαση στις πιστωτικές ροές.

CAPITAL.GR

Συρρίκνωση 6,2% για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου

Συρρίκνωση 6,2% για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου

Μεγαλύτερο από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά ήταν το βάθος της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας στα τέλη του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της κυβέρνησης για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας.

Αναλυτικότερα, τα νέα στοιχεία εμφανίζουν συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 6,2% στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ρυθμό αρνητικής ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 1982. Υπενθυμίζεται ότι οι προγενέστερες εκτιμήσεις εμφάνιζαν μείωση 3,8% του συνολικού παραγόμενου προϊόντος της οικονομίας στο δ΄ τρίμηνο.

CAPITAL.GR

Τρίτο σχέδιο διάσωσης της Citigroup

Τρίτο σχέδιο διάσωσης της Citigroup

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την μετατροπή προνομιούχων μετοχών αξίας 25 δισ. δολαρίων σε κοινό μετοχικό κεφάλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.

Την αύξηση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Citigroup Inc. σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση σε μια τρίτη προσπάθεια να «διασώσει» τον άλλοτε μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την μετατροπή προνομιούχων μετοχών αξίας 25 δισ. δολαρίων σε κοινό μετοχικό κεφάλαιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.

«Η σταδιακή αυτή διαδικασία που προχωρά βήμα προς βήμα δεν έχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον όχι μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τον Μαρίνο Βάλενσάιζ, κορυφαίο στέλεχος της Baring Asset Management Ltd που διαχειρίζεται 30 δισ. δολάρια.

NAFTEMPORIKI

ΤτΕ: Πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. € σε τράπεζες

ΤτΕ: Πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. € σε τράπεζες

Την επιβολή σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα προστίμων συνολικού ύψους 1.515.000 ευρώ αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα πρόστιμα αυτά αφορούν παραβάσεις σχετικές με την εφαρμογή των κανόνων διαφάνειας για την ενημέρωση των συναλλασσομένων (ΠΔ/ΤΕ 2501/2002, όπως ισχύει), οι οποίες εντοπίστηκαν σε συναλλαγές που διενεργήθηκαν κατά τα έτη 2006 μέχρι 2008.

Τα πρόστιμα αφορούν επίσης ελλείψεις στις διαδικασίες για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες διαπιστώθηκαν σε τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα ή και σε θυγατρικές τους στο εξωτερικό (δεδομένου ότι οι σχετικές υποχρεώσεις πρέπει να εφαρμόζονται και σε επίπεδο ομίλου), καθώς και παραβάσεις σχετικές με την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και του Κανονισμού Αναδοχών (βάσει της αρμοδιότητας που είχε η Τράπεζα της Ελλάδος προτού αυτή μεταφερθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς .

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, για το ύψος των προτεινόμενων κυρώσεων, που έχουν τη μορφή προστίμου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, συνεκτιμήθηκαν ιδίως το είδος, η βαρύτητα της παράβασης, η επίπτωσή της στην εύρυθμη λειτουργία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος, η τυχόν καθ’ υποτροπή τέλεση των παραβάσεων, η ανάγκη πρόληψης παρομοίων παραβάσεων, καθώς και ο αριθμός αναφορών που έγιναν από τα εποπτευόμενα ιδρύματα στην Επιτροπή του ν. 3691/2008 για το ξέπλυμα χρήματος, σε σχέση με το σύνολο των περιπτώσεων που αντιμετώπισαν, δηλαδή των χαρακτηριζομένων ως «ασυνήθωv» συναλλαγών, βάσει των κριτηρίων του σχετικού πλαισίου τα οποία δεν σχετίζονται κατ’ ανάγκη με τη νομιμότητα των συναλλαγών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, εξάλλου, ζητήθηκε από τα εποπτευόμενα ιδρύματα η λήψη των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων.

Οι σχετικές κυρώσεις κατά εποπτευόμενο ίδρυμα και κατηγορία παράβασης έχουν ως εξής:

Α. Παραβάσεις σχετικές με πλημμελή ή εκπρόθεσμη ενημέρωση των συναλλασσομένων (ΠΔ/ΤΕ 2501/2002) καθώς και με αδυναμίες των σχετικών συστημάτων και εσωτερικών διαδικασιών (ΠΔ/ΤΕ 2577/2006)

Πιστωτικά Ιδρύματα Κύρωση (σε χιλ. ευρώ)

1. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20

2. AΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 55

3. ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 55

4. ΕΜΠΟΡΙΚΗ CREDICOM ΤΡΑΠΕΖΑ 5

5. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20

6. ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK – ERGASIAS 250

7. MARFIN EΓΝATIA BANK 10

8. CITIBANK INTERNATIONAL PLC 20

9. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΝ Π.Ε 10

Β. Παραβάσεις σχετικές με αδυναμίες των συστημάτων και διαδικασιών για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ΠΔ/ΤΕ 2577/2006, Παράρτημα 4, όπως ισχύει)

Πιστωτικά Ιδρύματα Κύρωση (σε χιλ. ευρώ)

1. AΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 140

2. ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 50

3. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 70

4. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 160

5. MARFIN EGNATIA ΒΑΝΚ 150

6. ΤΡΑΠΕΖΑ MILLENNIUM BANK 140

7. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 170

8. ΤΡΑΠΕΖΑ PROBANK 30

9. ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝ .Π.Ε. 10

10. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΥΝ. Π.Ε 10

Γ. Παραβάσεις που συνδέονται με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών

Κύρωση στην PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ ποσού ευρώ 90.000 και στην ASPIS BANK ύψους ευρώ 40.000.

Δ. Επίσης επιβλήθηκε κύρωση στην εταιρεία διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων Μarquis International ΑΕ ποσού ευρώ 10.000 .


NAFTEMPORIKI

MPB: Στις 26/3 η απόφαση για το μέρισμα

MPB: Στις 26/3 η απόφαση για το μέρισμα

Η απόφαση για τη διανομή ή μη μερίσματος θα ληφθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου 2009, ταυτόχρονα με την έγκριση των Τελικών Οικονομικών Καταστάσεων, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Marfin Popular Bank.

NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 7,568.42 110.49 1.48%
HANG SENG INDEX 12,811.57 -83.37 -0.65%
CSI 300 INDEX 2,140.49 -49.70 -2.27%

General Motors: Ζημιές 9,6 δισ. δολ. το δ΄ τρίμηνο

General Motors: Ζημιές 9,6 δισ. δολ. το δ΄ τρίμηνο


Συντριπτικές καθαρές ζημιές 9,6 δισ. δολ. ή 15,71 δολ. ανά μετοχή ανακοίνωσε η General Motors περιλαμβανόμενων έκτακτων στοιχείων για το δ΄ τρίμηνο του έτους, έναντι ζημιών 1,5 δισ. δολ. ή 2,70 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι προσαρμοσμένες καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 5,9 δισ. δολ. ή 9,65 δολ. ανά μετοχή από προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 46 εκατ. δολ. ή 0,08 δολ. ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Τα αποτελέσματα για το δ΄ τρίμηνο του 2008 περιλαμβάνουν έκτακτες επιβαρύνσεις ύψους 3,7 δισ. δολ. που αφορούν μεταξύ άλλων προγράμματα αναδιάρθρωσης, μειώσεις της λογιστικής αξίας παγίων και της υπεραξίας (goodwill), όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 30,8 δισ. δολ. από 46,8 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research έκαναν λόγο για ζημιές 6,91 δολ. ανά μετοχή με έσοδα της τάξης των 35,5 δισ. δολ.

Για το σύνολο του έτους η GM ανακοίνωσε ότι οι καθαρές ζημιές -περιλαμβανόμενων έκτακτων στοιχείων- διαμορφώθηκαν στα 30,9 δισ. δολ. ή 53,32 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα διαμορφώθηκαν στα 149 δισ. δολ. από 180 δισ. δολ. το 2007.

"Αναμένουμε διατήρηση των προκλητικών συνθηκών και το 2009, και σε αυτό το πλαίσιο επιταχύνουμε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των λειτουργιών μας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Rick Wagoner. "Ταυτόχρονα, παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων", συμπλήρωσε.

Η ρευστότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε στα 14 δισ. δολ. στο τέλος του περασμένου έτους. Η αμερικανική εταιρεία απέφυγε το φάσμα της πτώχευσης μετά την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας, ενώ η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια 16,4 δισ. δολ. προκειμένου να επιβιώσει εν μέσω της χειρότερης ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ.

CAPITAL.GR

Τι μπορεί να μάθει από την IBM η General Motors

Τι μπορεί να μάθει από την IBM η General Motors


Το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας ενδεχομένως να εξαρτάται από την πώληση υπηρεσιών και όχι μόνο προϊόντων, ένα μάθημα που βοήθησε την IBM να γλυτώσει από την καταστροφή πριν από δύο δεκαετίες.


Δυστυχώς για όσους διατηρούν κάποιες ελπίδες για το μέλλον της General Motors (GM), το σχέδιο αναδιάρθρωσης που υπέβαλε η αυτοκινητοβιομηχανία στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στις 17 Φεβρουαρίου προσφέρει ελάχιστα δείγματα για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων, μιλά για μείωση των δαπανών, ομοσπονδιακή χρηματοδότηση και πιο ενεργειακά φιλικούς κινητήρες.

Το όραμα της διοίκησης για το μέλλον αποκαλύπτεται σε ένα πίνακα βαθιά μέσα στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο σημείο που η εταιρεία παραθέτει τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Συνολικά 18 μεγάλα έργα εμφανίζονται στον πίνακα. Όλα πλην τριών ασχολούνται με την βενζίνη και την ισχύ, συμπεριλαμβανόμενων των "ισχυρών" υβριδικών. Για να το θέσουμε απλά, η GM μας προσφέρει περισσότερες από τις ίδιες στρατηγικές, οι οποίες κατέληξαν στις ζημιές των 9,6 δισ. δολ. για το τέταρτο τρίμηνο του 2008 που ανακοίνωσε η εταιρεία στις 26 Φεβρουαρίου.

Τι θα έπρεπε να περιμένουμε; Πολύ συχνά η μοίρα για τα εταιρικά μεγαθήρια που χάνουν τον προσανατολισμό τους είναι είτε ο θάνατος είτε η οριστική απόσυρση στο περιθώριο και είναι πολύ πιθανό ότι η τύχη της GM δεν θα είναι διαφορετική. Ωστόσο, στο πρόσφατα παρελθόν παρουσιάζεται μια σπάνια εξαίρεση που καλά θα έκανε η GM να μιμηθεί.

Η επανίδρυση της IBM

Όπως η GM, η εταιρεία αυτή αποτελούσε σύμβολο της αμερικανικής ηγεσίας. Όπως η GM, βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που έθεταν σε κίνδυνο την ίδια της την ύπαρξη. Η επανίδρυση της, χωρίς τα πλεονεκτήματα κυβερνητικής βοήθειας, ήταν τόσο εντυπωσιακή που η εταιρεία συνεχίζει να έχει ισχυρές αποδόσεις ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας ύφεσης, την ίδια στιγμή που οι ανταγωνιστές της παλεύουν να επιβιώσουν. Η εταιρεία, φυσικά, είναι η IBM (IBM).

Όταν ο Lou Gerstner ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντα συμβούλου στις αρχές του 1993, η άποψη που επικρατούσε ήταν ότι η εταιρεία θα επιβίωνε μόνο αν διαχωρίζονταν σε διαφορετικά κομμάτια. Όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό, ο Gerstner απέρριψε την στρατηγική αυτή, αναγνωρίζοντας ότι η IBM ήταν μοναδικά τοποθετημένη για να διαθέσει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στην τεχνολογία που οι μεγαλύτερες εταιρείες σε ολόκληρο τον πλανήτη θα χρειάζονταν απελπισμένα.

Με τη βοήθεια μιας ομάδας οραματιστών μηχανικών και επιστημόνων στην IBM ο Gerstner συνειδητοποίησε την δύναμη του Ιντερνετ πριν από τις περισσότερες εταιρείες του χώρου. Και προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του, ανέλαβε μια σειρά από συναντήσεις με CEOs μεγάλων εταιρειών, βομβαρδίζοντας τους με ίδιες για την μεταμόρφωση των εταιρειών τους μέσω της συναρπαστικής νέας τεχνολογίας. Φυσικά, όλοι οι CEOs θέλησαν την IBM και τους παγκοσμίου επιπέδου ερευνητές της για να τους βοηθήσουν να υλοποιήσουν τις ιδέες αυτές.

Η IBM που κληρονόμησε ο Gerstner είχε μερίδιο αγοράς που την υποχρέωνε να ξοδεύει 11 cents περισσότερο από τους ανταγωνιστές της για να δημιουργήσει $1 σε έσοδα. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο Gerstner είχε μεταμορφώσει την IBM από εταιρεία με οδηγό το προϊόν σε εταιρεία που επικεντρώνει στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών, με το μερίδιο της στην αγορά να έχει υποχωρήσει αλλά να είναι πλέον πολύ πιο ρεαλιστικό. Οι επενδυτές τον λάτρεψαν: από περίπου 29 δισ. δολ. όταν ανέλαβε ο Gerstner, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 148 δισ. δολ.

Σχέδια για το μέλλον;

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της GM καθιστά σαφές ότι αντιλαμβάνεται αρκετά καλά την αξία της μείωσης του μεριδίου της στην αγορά. Ωστόσο, χρειάστηκαν πολλά περισσότερα από περικοπές στην IBM για να επιτύχει μια βιώσιμη ανάκαμψη: Χρειάστηκε να επανεφεύρει την στρατηγική της – αναγνωρίζοντας ότι θα αποκομίσει οφέλη προσδιορίζοντας την αποστολή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με αντικείμενο την διαχείριση των τεχνολογιών πληροφορίας και ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την GM;

Με βάση τα δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών, η μεγάλη ελπίδα για την GM είναι το Chevrolet Volt, το οποίο φορτίζεται πλήρως με μια απλή σύνδεση σε πρίζα και διαθέτει αυτονομία έως 40 μιλίων. Από την έκθεση που κατέθεσε στην αμερικανική κυβέρνηση η GM προκύπτει το ερώτημα αν η ίδια η αυτοκινητοβιομηχανία βλέπει το Volt όπως ο οικονομικός τύπος και οι αναλυτές. Το μοντέλο αναφέρεται μόλις εννέα φορές στην έκθεση των 117 σελίδων, ενώ η εταιρεία δεν δίνει κάποια εκτίμηση για το μέγεθος της παραγωγής, αν και αφήνει να εννοηθεί ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2010.

Τι εξηγεί την έλλειψη ενθουσιασμού; Η απουσία σταθμών ανεφοδιασμού για το αυτοκίνητο. Είναι το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Henry Ford το 1914, όταν τα πρατήρια βενζίνης ήταν ελάχιστα και σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Η λύση του Ford ήταν να πουλήσει το Model T τόσο φθηνά που οι καταναλωτές ήταν πρόθυμοι να προμηθευτούν μαζικές ποσότητες βενζίνης από μόνοι τους. Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να εμφανιστεί ένα τρίτο μέρος (η βιομηχανία του πετρελαίου) και να κατασκευάσει πρατήρια κατά χιλιάδες προκειμένου να ικανοποιήσει την ζήτηση που δημιούργησε το Model T.

Η GM δεν διαθέτει την πολυτέλεια του χρόνου για την αναδιοργάνωση της. Πρόσφατα μια εταιρεία από το Ισραήλ με το όνομα A Better Place βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το όραμα της για την κατασκευή ενός δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά οχήματα. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζει προτύπους σταθμούς στο Ισραήλ, τη Δανία, την Ιαπωνία και άλλες περιοχές, ενώ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις Renault (RENA.PA) και Nissan Motor (NSANY).

Μέχρι σήμερα, η GM δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την ιδέα, προκαλώντας τον αρθρογράφο των New York Times, Thomas Friedman να παρομοιάσει το σχέδιο διάσωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας "με κάποιον που ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της γραφομηχανής την παραμονή της γέννησης του υπολογιστή και του διαδικτύου".

Χρειάζονται νέες υποδομές

Η GM αναφέρει στην έκθεση της ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις επενδύσεις της στην ανάπτυξη νέων μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με περισσότερους από 1.000 μηχανικούς και τεχνικούς να συμμετάσχουν ενεργά. Οι ελπίδες για μια σημαντική ανακάλυψη στη χωρητικότητα των μπαταριών δεν αποτελεί κάτι καινούργιο φυσικά: Πριν από ένα αιώνα, ο Thomas Edison προσπάθησε να αναπτύξει ένα καινούργιο τύπου μπαταρίας που θα φορτίζεται σε ελάχιστα λεπτά και θα χωρά σε μια βαλίτσα.

Με σεβασμό στους χιλιάδες μηχανικούς και τεχνικούς της GM, μια καταπληκτική ανακάλυψη σε κάτι τόσο γνώριμο όπως η ηλεκτροχημεία είναι πιθανό να αποδειχθεί το ίδιο ασύλληπτη σήμερα, όσο ήταν για τον μεγαλύτερο εφευρέτη της Αμερικής. Ας ελπίσουμε ότι GM δεν βασίζει το μέλλον της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε μια θεαματική ανακάλυψη στις αποδόσεις των μπαταριών.

Στο μεταξύ, η GM φαίνεται να απορρίπτει την ανάληψη ενός καινούργιου ρόλου για την δημιουργία και την λειτουργία ενός καινοτόμου σχεδίου – όπως η υποδομή για την μαζική χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων – κάτι που θυμίζει τις παλαιότερες περιπέτειες της IBM.

Τότε, η IBM είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει το μόνο πράγμα που την τραβούσε κάτω – μια νοοτροπία κολλημένη στα προϊόντα: Μετά ήλθε ο Gerstner και η IBM ξεκίνησε για τον μεγάλο δρόμο της πώλησης υπηρεσιών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι παρόμοιο με αυτό που γνώρισε ο τομέας της τεχνολογία στις πρώτες ημέρες του Ιντερνετ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μέλλον της GM εξαρτάται στο αν θα πετύχει να παρουσιάσει το Volt όχι μόνο στις εκθέσεις, αλλά και στους δρόμους. Θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό πριν εξαντληθεί η υπομονή των Αμερικανών φορολογούμενών.

Ο Cook είναι επίτιμος καθηγητής στη Στρατηγικού του Μάρκετινγκ στο Freeman School of Business του Tulane University.

CAPITAL.GR

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 315 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη του 2008

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 315 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη του 2008


Με καθαρά κέρδη (αφαιρουμένων των πρόσθετων προβλέψεων) στα 315 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2008 για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ χωρίς τις πρόσθετες προβλέψεις (ποσού 215 εκατ. ευρώ) τα καθαρά κέρδη αναλογούντα στους μετόχους για τη χρονιά που πέρασε ανέρχονται στα 530 εκατ. ευρώ, από 503 εκατ. ευρώ το 2007.

Τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα στα 774 εκατ. ευρώ, από τα 742 εκατ. ευρώ το 2007.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς το σύνολο των προβλέψεων για το 2008 ανέρχεται στα 388 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα 116 εκατ. ευρώ το 2007.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των επιδόσεων του 2008, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση της Τράπεζας είναι τα εξής:

* Αύξηση καθαρών εντόκων εσόδων 26% και καθαρών προμηθειών εμπορικής τραπεζικής 30% τα οποία συνιστούν το 82% των καθαρών εσόδων.

* Καθαρό περιθώριο τόκων (ΝΙΜ) στο 3%

* Άνοδος κόστους 15% σε συγκρίσιμη βάση (Ελλάδα 8%)

* Αύξηση των δαπανών προσωπικού 9% σε συγκρίσιμη βάση (Ελλάδα 3%)

* Δείκτης προβλέψεων προς μέσο όρο δανείων στις 111 μονάδες βάσης από 45 μονάδες βάσης το 2007

* Καθαρά κέρδη ανά μετοχή στα 0,97 ευρώ το 2008, ενώ μη περιλαμβάνοντας τις πρόσθετες προβλέψεις στα 1,64 ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: "Το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες τους τελευταίους μήνες υπαγόρευσαν την προσαρμογή της πολιτικής μας στα νέα δεδομένα, με σκοπό τη θωράκιση του ομίλου και την ισχυροποίησή του ισολογισμού του. Για το λόγο αυτό πέραν των προβλέψεων που είχαμε εκτιμήσει συνολικού ύψους 173 εκατ. ευρώ, προχωρήσαμε στο σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα ύψους 215 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο. Εφαρμόζοντας συγκρατημένη και συνετή πολιτική δανειοδοτήσεων έχουμε καταφέρει να διατηρούμε χαμηλό δείκτη καθυστερήσεων και με υψηλές εξασφαλίσεις. Στο νέο αυτό περιβάλλον, ακολουθούμε πολιτική εξισορρόπησης των κινδύνων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας στο Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, περιοχές που θα αναδείξουν πάλι το δυναμισμό μας, μόλις οι οικονομίες αρχίσουν να σταθεροποιούνται σταδιακά.

Παράλληλα, συνεπείς προς τις αρχές της εταιρικής κοινωνικής μας δράσης και με σκοπό τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης, στηρίζουμε την πελατεία μας και πήραμε άμεσα μέτρα διευκόλυνσης ειδικών κατηγοριών ιδιωτών, καθώς και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς και οργανισμούς. Χωρίς αμφιβολία, η διετία 2009-2010 δεν θα είναι εύκολη. Είμαστε παρόλα αυτά σε ετοιμότητα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να συνεισφέρει πάνω από το 80% των εργασιών μας, ενώ η διεθνής παρουσία μας έχει διασπορά σε 9 χώρες, εκ των οποίων οι 4 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η ποιότητα χαρτοφυλακίου, η υψηλή ρευστότητας, η δραστική συγκράτηση του κόστους και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι οι άξονες της στρατηγικής μας την επόμενη διετία."

Μεγέθη

Το σύνολο του ενεργητικού της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκε στα 55 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 8,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, οι καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση 31%, με τα δάνεια να ενισχύονται κατά 27%.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ρευστότητα του ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω δυο νέων τιτλοποιήσεων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ και της συμμετοχής της τράπεζας στα κρατικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ποσό 750 εκατ. ευρώ). Λαμβανομένων υπόψη των τιτλοποιήσεων, βελτίωση του δείκτη χορηγήσεις/καταθέσεις στο 112% από 121% το 2007.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (>180 ημέρες) διαμορφώθηκαν στο 1,89% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 96%, ενώ μετά τις εμπράγματες εξασφαλίσεις η κάλυψη διαμορφώνεται στο 155%.

Το σύνολο των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 3,56% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις στο 51%, ενώ με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις η κάλυψη διαμορφώνεται στο 110%.

Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων αφαιρούμενων των άυλων στοιχείων και του goodwill (tangible equity) προς το σύνολο του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 5%, ένας από τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 9,9% με Tier Ι 8%, ενώ μετά την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 370 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ο συνολικός δείκτης θα διαμορφωθεί σε 10,9% και ο δείκτης Tier I σε 8,9%.

Τι ειπώθηκε στο conference call

Πιστωτική επέκταση με ρυθμό 5%-10% τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό προβλέπει για το 2009 η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Στο αυξημένο κόστος αποπληρωμής, λόγω της ενίσχυσης του διατραπεζικού επιτοκίου euribor, απέδωσε η διοίκηση της τράπεζας την πρόσφατη ανοδική τάση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδιαίτερα στα ενυπόθηκα δάνεια. Με τον παράγοντα αυτό να έχει εκλείψει, αυτό που επηρεάζει τώρα τη δυνατότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών είναι ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης στα διαθέσιμα εισοδήματα, όπως επισημάνθηκε, που σιγά-σιγά δείχνουν να επηρεάζονται ιδιαίτερα για εργαζομένους που αμείβονται π.χ. με προμήθειες.

Αναφερόμενη στον ορισμό των εκπροσώπων του Δημοσίου από την κυβέρνηση, η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς υπογράμμισε ότι η παρουσία τους αποσκοπεί στη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών και των καταθετών. «Αυτό είναι κάτι που κάνουμε ήδη», σημείωσε. «Κατά συνέπεια, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στρατηγικής».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναλυτή, η διοίκηση της Τράπεζας διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία απολύτως ανάμιξη στην επιλογή των εκπροσώπων του Δημοσίου, είτε με τη μορφή συνέντευξης ή με άλλο τρόπο. "Οι εκπρόσωποι επελέγησαν και ορίστηκαν από την κυβέρνηση" ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

CAPITAL.GR

Lufthansa: Προσφορά 4,49 ευρώ/μετοχή για την Austrian Airlines

Lufthansa: Προσφορά 4,49 ευρώ/μετοχή για την Austrian Airlines

Προσφορά ύψους 4,49 ευρώ ανά μετοχή κατέθεσε η Lufthansa για τις ελεύθερα διαπραγματευόμενες μετοχές της Austrian Airlines, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο site του γερμανικού ομίλου.

Οι μέτοχοι της Austrian Airlines μπορούν να πωλήσουν τις μετοχές τους το διάστημα μεταξύ 2 Μαρτίου και 11 Μαΐου.

Ο γερμανικός αερομεταφορέας επιθυμεί να αποκτήσει μερίδιο τουλάχιστον 50% στην αυστριακή ανταγωνίστριά του – κάτι που σημαίνει ότι για να πετύχει η προσφορά θα πρέπει να διατεθεί το 6,96% των ελεύθερα διαπραγματευόμενων μετοχών – σημειώνεται στην ανακοίνωση.

NAFTEMPORIKI

HBOS: Ζημίες 7,5 δισ. στερλινών το 2008

HBOS: Ζημίες 7,5 δισ. στερλινών το 2008

Ζημίες 7,5 δισ. στερλινών (10,7 δισ. δολ.) κατέγραψε η μονάδα HBOS της Lloyds Banking Group το 2008, μετά την αύξηση των «κακών» δανείων στον βραχίονα εταιρικού δανεισμού της τράπεζας.

Οι καθαρές ζημίες που αναλογούν στους μετόχους της μητρικής εταιρείας έρχονται σε αντίθεση με τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς ύψους 4,05 δισ. στερλινών.

Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημίες 10,8 δισ. στερλινών.

Η Lloyds ανακοίνωσε ότι δεν έχει οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της συμμετοχής της στο πρόγραμμα εγγυήσεων του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Τα κέρδη της μονάδας Lloyds TSB υποχώρησαν πέρυσι κατά 75% στα 819 εκατ. στερλίνες.

NAFTEMPORIKI

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce

Περί τα 20 δισ. ευρώ ζητούν τραπεζική κηδεμονία

Περί τα 20 δισ. ευρώ ζητούν τραπεζική κηδεμονία

Το πακέτο των 28 δις ευρώ έχει αρχίσει να αξιοποιείται με αργούς μεν ρυθμούς λόγω της δυστοκίας των τραπεζών αλλά αξιοποιείται. Μέσω του ΤΕΜΠΜΕ έχουν διατεθεί 1,3 δις ευρώ σε 11 χιλιάδες επιχειρήσεις εκ των οποίων η πλειοψηφία προέρχεται από τα κεφάλαια του πακέτου των 28 δις ευρώ. Παρ΄ όλα αυτά μέχρι τώρα δηλαδή 2,5 μήνες οι τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει περίπου 8 δις ευρώ και τα υπόλοιπα 20 δις ευρώ περιμένουν «καρτερικά» τις τράπεζες να εκταμιευθούν. Τι δείχνει η μέχρι τώρα συμπεριφορά των τραπεζών

1)Ότι οι τράπεζες όταν αναφέρουν ότι διαθέτουν ρευστότητα είναι απολύτως αληθές. Με βάση πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν αποθέματα ρευστότητας 30 δις ευρώ ενώ ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια με εγγύηση δάνεια από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει δημιουργήσει απόθεμα ρευστότητας 10 δις ευρώ ηAlpha 9 δις ευρώ η Eurobank διαθέτει πάνω από 2,5 δις ευρώ καθαρή ρευστότητα πέραν του αποθέματος ρευστότητας που δημιουργεί η ΑΤΕ μπορεί να δανεισθεί έως 4,5 δις ευρώ.

Είναι προφανές ότι οι τράπεζες έκαναν μια καλή διαχείριση της ρευστότητας τους και ως εκ τούτου διατηρούν μια καλή βάση ώστε να αποπληρώσουν ή ανανεώσουν τίτλουςπου λήγουν , να δανειοδοτήσουν Ελλάδα και εξωτερικό και ταυτόχρονα να κρατήσουν και αποθέματα για ώρα ανάγκης που ίσως έρθει.

2)Οι τράπεζες π.χ. με βάση τα δεδομένα του παρελθόντος δαπανούσαν διπλάσια ρευστότητα σε διάστημα ενός μήνα από ότι την τρέχουσα περίοδο. Αυτό εξηγείται λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες πηγάζουν κυρίως από την χρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και όχι νέων δανείων που είναι πολύ μικρότερες οι ανάγκες.

3)Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι σε αυτό το σκέλος οι τράπεζες επιδεικνύουν με βάση τα τωρινά στοιχεία μια υγεία η οποία μπορεί να βελτιωθεί ή επιδεινωθεί με βάση το μέγεθος της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως το αρχικό ερώτημα γιατί παραμένουν αναξιοποίητα τα 20 δις ευρώ ακόμη έχει μια προφανή απάντηση.

Γιατί απλά οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει με ίδια μέσα αποθέματα ρευστότητας. Όσο περνούν οι μήνες τα 20 δις ευρώ θα διατεθούν ίσως όχι στο σύνολο τους αλλά σε μεγάλο βαθμό. Μέχρι τώρα 11 τράπεζες έχουν αντλήσει 4 δις ευρώ σε κεφάλαια με προνομιούχες μετοχές. Επίσης 5 τράπεζες (Αlpha , Eurobank , Πειραιώς , Attica Bank και Millennium )έχουν πάρει 4 δις ευρώ ρευστότητα υπό την μορφή των ομολόγων.

Τράπεζες όπως η ΑΤΕ , Εθνική κ.α. έχουν υποβάλλει αιτήσεις ώστε να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να λάβουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από το σκέλος της ενίσχυσης της ρευστότητας. ʼρα μέσα στους επόμενους 3 με 4 μήνες ένα αξιόλογο μέρος της ρευστότητας θα έχει αντληθεί. Η δυστοκία στην χρήση του πακέτου των 28 δις ευρώίσως να αποτελεί και την απάντησηστο ερώτημα γιατί τα 28 δις ευρώ δεν καταλήγουν στην πραγματική οικονομία με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό.

Απλά οι τράπεζες διαθέτουν δική τους ρευστότητα την οποία δεν ρισκάρουν να την διαθέσουν στην αγορά ενώ σιγά σιγά όσο αξιοποιούν το πακέτο των 28 δις ευρώ τα κεφάλαια αυτά θα καταλήγουν στην πραγματική οικονομία.

Βέβαια θα ήταν λάθος οι τράπεζες μαζικά να έριχναν χρήματα στην πραγματική οικονομία καθώς υπό καθεστώς διεθνούς κρίσης η μη ορθολογική διαχείριση των κεφαλαίων θα δημιουργούσε σωρεία προβλημάτων με προεξέρχον βεβαίως τις επισφάλειες….

Από την άλλη όμως ίσως να είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να βρίσκονται υπό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας καθώς αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στις τράπεζες με πολλαπλάσιες παρενέργειες που δεν περιορίζονται μόνο στις επισφάλειες αλλά και στην διατάραξη της εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και κοινωνίας.

REPORTER.GR

Pendergest-Holt, Stanford Executive, Charged With Obstruction

Pendergest-Holt, Stanford Executive, Charged With Obstruction

Feb. 27 (Bloomberg) -- Laura Pendergest-Holt, the chief investment officer of Stanford Financial Group, is scheduled to appear today before a magistrate judge in Houston on charges she obstructed an investigation into an alleged $8 billion financial fraud, according to the Justice Department.

Pendergest-Holt, 35, was arrested by the FBI yesterday at Stanford’s Houston headquarters, the agency said. She’s being held in a federal detention center in Houston.

The Securities and Exchange Commission sued Pendergest-Holt, Stanford Chairman R. Allen Stanford, and Stanford Chief Financial Officer James M. Davis on Feb. 17, accusing them of misleading investors about $8 billion in certificates of deposit in Antigua- based Stanford International Bank Ltd. The FBI is investigating, along with the Internal Revenue Service and Postal Inspection Service.

A federal judge in Dallas froze the company’s and Allen Stanford’s assets and appointed a receiver to account for investors’ money.

A criminal complaint charging Pendergest-Holt alleges that she made misrepresentations to the SEC to obstruct its investigation, according to the Justice Department. The complaint is based on a finding of probable cause by a magistrate judge, and Pendergest-Holt has not been indicted by a grand jury, according to the statement.

‘Extremely Disappointed’

“She is extremely disappointed in the path the SEC and law enforcement are taking,” her lawyer Dan Cogdell said in a telephone interview last night. “She has been cooperating for weeks, and now she is falsely charged for a crime she didn’t commit.”

“They want her to be the canary, to sing and tell all against those of greater prominence in the company,” said Jacob Frenkel, a former SEC attorney, in an interview. “The government’s hope is that she becomes the first plea in what will be a much more substantial case.”

The charge relates to a Feb. 10 meeting between Pendergest- Holt and representatives of the SEC at the commission’s Fort Worth, Texas regional office, according to the Justice Department. She was subpoenaed to discuss the allegations that Stanford Financial Group and related companies, including Stanford International Bank, defrauded investors.

Pendergest-Holt made “several” misrepresentations under oath to the SEC during her testimony, including failure to reveal that she participated in a Miami session with Stanford corporate officers to prepare for the meeting with the SEC, according to the statement.

Airplane Hangar

In an affidavit filed with the complaint, the FBI said Pendergest-Holt met on Jan. 21 and on Feb. 2 in Stanford’s private Miami airplane hangar with two Stanford Group executives, a company attorney, an executive from an affiliated company and three people who are now cooperating with authorities in their investigation, to prepare for her testimony before the SEC. The FBI described “Executive A” as a shareholder and “Executive B” as a member of the board who managed the investment portfolio with Pendergest-Holt.

Stanford described himself in tax documents filed in the U.S. Virgin Islands two years ago as the companies’ sole shareholder and the SEC in its Feb. 17 complaint said the portfolio was managed by chief financial officer, James Davis.

Three Tiers

The Antigua bank managed its portfolio in three tiers, the SEC said in its civil lawsuit last week. The first included cash and like-cash instruments. Pendergest-Holt oversaw the second tier, which invested through outside managers, the SEC said.

In the Feb. 10 meeting with the SEC, Pendergest-Holt failed to reveal to investigators “the extent of her knowledge” of the Tier III portfolio, the Justice Department statement said. That portfolio comprised 81 percent of all the company’s investments, the affidavit said.

During the Miami discussions, Pendergest-Holt presented a pie-chart that showed that $3 billion in Tier III assets were invested in real estate and another $1.6 billion was a “loan to shareholder,” the FBI statement said. The affidavit said the three cooperating witnesses believed that loan went to “Executive A.”

“At no point did Pendergest-Holt reveal that the $1.6 billion loan had been discussed with corporate officers in Miami,” according to the statement.

In a December newsletter, Stanford told depositors that it had made a $541 million capital infusion into the bank to help it weather the economic downturn. The affidavit said that money was actually made up of real estate investments that the bank already owned.

Investment Committee

Pendergest-Holt denied that she was a member of the international bank’s investment committee, even though she was, and didn’t explain the extent of her knowledge about the Tier III portfolio, according to the Justice Department.

She was again interviewed by the SEC on Feb. 17 in Memphis, Tennessee, and continued to obstruct the investigation by saying she didn’t know about the Tier III portfolio, according to the statement.

Pendergest-Holt is a native of Baldwyn, Mississippi, a town of about 3,300 people near Elvis Presley’s hometown of Tupelo. Pendergest-Holt met Davis, the financial chief, in church, her husband, Jim Holt, said in a Feb. 20 interview.

Holt said his wife oversaw “investable assets” of the company, and that she didn’t manage the company’s Tier III portfolio. Her sister Amy is married to Ken Weeden, Stanford Financial Group’s managing director of investments and research.

BLOOMBERG

Γολγοθάς επισφαλειών για τραπεζίτες

Γολγοθάς επισφαλειών για τραπεζίτες


Το γολγοθά των επισφαλειών ανεβαίνουν φέτος οι εγχώριες τράπεζες, καθώς η διεθνής και εγχώρια χρηματοπιστωτική κρίση φέρνει τα διοικητικά τους επιτελεία αντιμέτωπα με τις συνέπειες της μάχης που έδωσαν για ενίσχυση των δανειστικών τους μεριδίων. Πριν ένα περίπου χρόνο, όταν οι τράπεζες κατάρτιζαν τα business plans για την επόμενη τριετία, οι τραπεζίτες έβαλαν στοίχημα ότι θα συγκρατούσαν τις επισφάλειες σε χαμηλά επίπεδα παρά την επιβράδυνση της οικονομίας. Το στοίχημα χάθηκε, όμως, καθώς η απότομη επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών μετά το Σεπτέμβριο, καθιστά αδόκιμες πλέον τις παραδοχές για χαμηλές προβλέψεις.

Το καθιερωμένο ξεσκόνισμα των δανειστικών χαρτοφυλακίων των μεγάλων τραπεζών στις αρχές του έτους, έδωσε μια πρόγευση των τάσεων που δημιουργούνται. Τα επίπεδα των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια – που μετρούνται συνήθως ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων – επέστρεψαν στο ψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας. Αν και το σύνολο των προβλέψεων για ολόκληρο το έτος παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, οι προβλέψεις του τελευταίου τριμήνου, παρουσίασαν απότομη άνοδο.

Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του έτους οι προβλέψεις της Τρ. Κύπρου έφθασαν το 0,90% των ακάθαρτων δανείων της (€51 εκ.). Στην περίπτωση της Marfin έφθασαν το 0,99% (€59 εκ.) και της Ελληνικής το 1,40% (€17 εκ.).

Οι συνολικές προβλέψεις για το 2008 περιορίστηκαν στο 0,40% για την Τρ. Κύπρου (€92 εκ.), στο 0,61% για τη Marfin (€129 εκ.) και στο 0,80% για την Ελληνική Τράπεζα (€40 εκ.). Το στοίχημα που είχαν βάλει οι τραπεζίτες για το 2008 ήταν για 0,3% στην περίπτωση της BOCY, 0,57% στην περίπτωση της MΡΒ και 0,40% στην περίπτωση της HB.


Οι τάσεις που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι ανησυχητικές αν ληφθεί υπόψη η ιστορική εξέλιξη των επισφαλειών σε περιόδους ύφεσης. Το 2002, όταν η οικονομία είχε παρουσιάσει επιβράδυνση κοντά στο 2%, οι επισφάλειες των τραπεζών είχαν παρουσιάσει απότομη άνοδο, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να καταγράψουν ετήσιες ζημιές, αντί κέρδη. Το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2002, ή να πέσει ακόμα χαμηλότερα, στα επίπεδα του 1991.

Τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών εκτιμούν, πάντως, ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και πως οι ενισχυμένοι πιστοδοτικοί τους έλεγχοι, περιορίζουν τους κινδύνους για απότομη διάβρωση της ποιότητας των δανειστικών τους χαρτοφυλακίων. Παραπέμπουν στο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον «προθάλαμο» των επισφαλειών, που εξακολουθεί να παρουσιάζει βελτίωση. Παραπέμπουν επίσης στην αυστηρότερη εποπτεία του συστήματος από την Κεντρική Τράπεζα.

Στους εποπτικούς μηχανισμούς του συστήματος αναφέρθηκε προχθές και ο διοικητής της ΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, σημειώνοντας ότι οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν υγιείς. Η απότομη αύξηση των επισφαλειών, όμως, αναμένεται να τροφοδοτήσει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της εγχώριας εποπτείας. Επικριτές του κ. Ορφανίδη, σημειώνουν πως κατά τη διάρκεια του 2008, η νομισματική αρχή απέφυγε επιμελώς να παρέμβει δραστικά στην τραπεζική αγορά για να χαλιναγωγήσει τη ραγδαία μεγέθυνση των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που διπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια. Σημειώνουν επίσης πως η Κεντρική έδωσε περισσότερη έμφαση στη νομισματική πολιτική του ευρωσυστήματος, αντί στην εποπτεία των εγχώριων τραπεζών.

Η αναμενόμενη αύξηση των επισφαλειών, που συνδέεται και με την απότομη κάμψη που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά ακινήτων, καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2009. Από τις τρεις μεγάλες τράπεζες, μόνο η Τρ. Κύπρου αποτόλμησε την οριοθέτηση στόχων για το 2009. Περιμένει πως τα κέρδη της θα μειωθούν από €500 εκ. το 2008, σε €300-400 εκ. φέτος. Η Marfin ανακοίνωσε πως δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει πρόβλεψη για το έτος, ενώ η Ελληνική αναμένεται να το πράξει τον Απρίλιο.

Σε περίπτωση, πάντως, που οι τραπεζικές επισφάλειες παρουσιάσουν φέτος απότομη αύξηση, οι τράπεζες έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να απορροφήσουν τις ζημιές. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τρ. Κύπρου έφθασε στο τέλος του 2008 το 11,2%, της Marfin το 10,6% και της Ελληνικής το 11%. Το απαιτούμενο όριο που θέτει η ΚΤ είναι 8%.

Εντούτοις, οι κυπριακές τράπεζες αντιλαμβάνονται την ανάγκη ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων τους κεφαλαίων (Tier I), όπου μειονεκτούν σε σύγκριση με ξένες τράπεζες, λόγω των κρατικών κεφαλαίων που έλαβαν οι τελευταίες στο πλαίσιο μέτρων διάσωσης τους.

STOCKWATCH.COM.CY
Ε.Ε.: Αύξηση εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων στις €100.000 έως τα τέλη του 2010


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες Πέμπτη την αύξηση της κάλυψης των τραπεζικών καταθέσεων στα 50.000 ευρώ τον Ιούνιο και στις 100.000 ευρώ από τέλη του 2010.

Η απόφαση έχει ως στόχο “να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο ενισχύοντας την προστασία των καταθετών,” ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αντιπροσωπεύονται. Το τρέχον ύψος της εγγύησης ανέρχεται στα 20.000 ευρώ.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 1,2% του ΑΕΠ "βλέπει" για φέτος η κυβέρνηση

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 1,2% του ΑΕΠ "βλέπει" για φέτος η κυβέρνηση


Στα 1,75 τρισ. δολάρια (ήτοι στο 12% του ΑΕΠ των ΗΠΑ) θα αναρριχηθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το τρέχον δημοσιονομικό έτος, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Obama.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των 134 σελίδων που στάλθηκε στο Κογκρέσο- το οποίο επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία-, το έλλειμμα θα φθάσει τα 1,17 τρισ. δολάρια για το επόμενο δημοσιονομικό έτος του 2010, τα 912 δισ. δολάρια το 2011 και τα 581 δισ. δολάρια για το δημοσιονομικό έτος του 2012. Έως το τέλος του 2013, οπότε και θα λήξει η πρώτη θητεία του Barack Obama η κυβέρνηση προβλέπει πως το έλλειμμα θα έχει συρρικνωθεί στα 533 δισ. δολάρια, ήτοι στο 3% του ΑΕΠ.

Ο Obama ανέφερε πως το μέλλον επιφυλάσσει δύσκολες αποφάσεις για τους Αμερικανούς, ενώ υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός αποκαθιστά τη δημοσιονομική πειθαρχία και θα βάλει τέλος στις "ανέντιμες λογιστικές πρακτικές".

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο προϋπολογισμός θα επηρεάσει άμεσα την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς θα βάλει τέλος στις επιδοτήσεις προς τις ιδιωτικές τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χορηγήσεων φοιτητικών δανείων των ΗΠΑ. Επίσης, βάσει του σχεδίου θα προσληφθούν νέοι πράκτορες του FBI με στόχο την καταπολέμηση της απάτης στη στεγαστική αγορά και το οικονομικό έγκλημα.

Ο Λευκός Οίκος προβλέπει πως θα συγκεντρώσει περί τα 24 δισ. δολάρια στη διάρκεια της επόμενης 10ετίας χάρη στην επιπλέον φορολόγηση των managers επενδύσεων και όχι μόνο.

Στον προϋπολογισμό εντάσσονται κεφάλαια για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του πολέμου σε Ιράκ και Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 75,5 δισ. δολάρια για το τωρινό δημοσιονομικό έτος και 130 δισ. δολάρια για το επόμενο χρόνο. Πέραν της επόμενης χρονιάς, τα κεφάλαια που θα δοθούν για την υπόλοιπη δεκαετία ανέρχονται σε 50 δισ. δολάρια.

Ο Λευκός Οίκος προβλέπει πως το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί 1,2% φέτος, θα αναπτυχθεί 3,2% το 2010, 4% το 2011 και 4,6% το 2012. Αναφορικά με την ανεργία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένει πως θα ανέλθει στο 8,1% φέτος, θα υποχωρήσει στο 7,9% το 2010 και στο 7,1% το 2011. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις τόσο τα μεγέθη για το ΑΕΠ, όσο και για την ανεργία εμφανίζονται καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, ο Obama ανέφερε πως θα συγκεντρώσει περί τα 646 δισ. δολάρια από τη νέα νομοθεσία για τις κλιματικές αλλαγές στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, ενώ σχεδιάζει να μειώσει τους ρύπους του θερμοκηπίου κατά 14% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2020 και κατά 83% από το επίπεδο του 2005 έως το 2050.

Νωρίτερα σήμερα, προτού δημοσιοποιηθούν αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες, είχε γίνει γνωστό πως κεφάλαια συνολικού ύψους έως και 750 δισ. δολ. προβλέπει ο προϋπολογισμός ως νέα βοήθεια για την αμερικανική χρηματοοικονομική βιομηχανία.

Τα κεφάλαια που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα περιλαμβάνονται ως πρόβλεψη για το ενδεχόμενο και νέων δραματικών εξελίξεων στον κλάδο. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα εξάλλου ανέφερε πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποφασίσει αν η επιπρόσθετη βοήθεια των 750 δισ. δολαρίων που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι απαραίτητη.

CAPITAL.GR

Chapo: Ζημιές €12,2 εκ. το 2008

Chapo: Ζημιές €12,2 εκ. το 2008



Ζημιές €12,2 εκ. κατέγραψε το 2008 η εργοληπτική εταιρεία Chapo έναντι κερδών €1,7 εκ. το 2007, λόγω μείωσης του όγκου εργοληπτικών εργασιών και λόγω σημαντικής ζημιάς από συγκεκριμένο έργο.

Το συγκρότημα πραγματοποίησε μικτή ζημιά €5,7 εκ. σε σχέση με μικτό κέρδος €6,8 εκ. το 2007. Ζημιά ύψους €13 εκ. προήλθε από συγκεκριμένο έργο στην Κύπρο το οποίο έχει αποπερατωθεί. Επιπλέον, οι αυξήσεις στις τιμές των βασικών οικοδομικών υλικών και των πετρελαιοειδών παγκοσμίως το 2008 επηρέασαν δραματικά το κόστος κατασκευής έργων.

Τα εισοδήματα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 16% στα €87,6 εκ. Η μείωση αποδίδεται στις λιγότερες εργοληπτικές εργασίες στην Κύπρο.

Τα έξοδα χρηματοδότησης της CHAPO αυξήθηκαν κατά 54% στο €1,9 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

Το χειρότερο τρίμηνο για τις τράπεζες των ΗΠΑ από το 1990

Το χειρότερο τρίμηνο για τις τράπεζες των ΗΠΑ από το 1990


Το χειρότερο τρίμηνο από το 1990 βίωσε ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος στο δ΄ τρίμηνο του 2008, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός χρεοκοπιών τραπεζών μείωσε το “δίκτυ ασφαλείας” της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις καταθέσεις στο ήμισυ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), τα οποία επικαλείται το Dow Jones Newswires, στο δ΄ τρίμηνο του 2008 σημειώθηκαν ζημιές 26,2 δισ. δολαρίων, γεγονός που είχε να σημειωθεί από το δ΄ τρίμηνο του 1990.

Τα προβλήματα στις τράπεζες είχαν πολλαπλές πτυχές, καθώς οι ζημιές από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες αναλογούσαν στο ήμισυ των ζημιών του κλάδου, ενώ το ένα τρίτο των αμερικανικών τραπεζών να εμφανίζει ζημιές στο εν λόγω τρίμηνο.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ανησυχίες στον τραπεζικό κλάδο, είναι η αύξηση στον αριθμό των προβληματικών τραπεζών, με τη σχετική λίστα να ανέρχεται στο τέλος του 2008 στα 252 ιδρύματα, μέγεθος αυξημένο κατά 47% σε σχέση με το τέλος του γ΄ τριμήνου και υπερτριπλάσιο από το τέλος του 2007. Οι τράπεζες αυτές έχουν πάνω από 159 δισ. δολάρια συνολικά.

Η επικεφαλής της FDIC, Sheila Bair, ανέφερε πως η ποιότητα των τραπεζικών παγίων δεν βελτιώνεται, αλλά και πως δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για την επίλυση των προωβλημάτων στον κλάδο.


CAPITAL.GR

Με άνοδο 1,48% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 1,48% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 110,49 μονάδων, ποσοστό 1,48%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 7.568,42 μονάδες.


NAFTEMPORIKI
Share |