Friday, February 27, 2009

ΚΑ: Zημιές μέχρι €15 εκ. το 2009

ΚΑ: Zημιές μέχρι €15 εκ. το 2009


Οι μειωμένες κρατήσεις μέχρι και 7,5% για το 2009 ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης αλλά και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε μεταξύ των ξένων αεροπορικών εταιρειών αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις Κυπριακές Αερογραμμές οι οποίες τις τελευταίες ημέρες συρρίκνωσαν τα δρομολόγια τους τόσο στην Πάφο όσον και σε άλλες χώρες.

Ο CEO των ΚΑ, Κίκης Λαζαρίδης σε διάσκεψη τύπου στην οποία παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2008 διευκρίνισε ότι πέραν των δύο δρομολογίων που διέκοψαν στην Πάφο λόγω του υψηλού κόστους, που ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο ευρώ, διέκοψαν και άλλες ζημιογόνες πτήσεις όπως στο Βουκουρέστι, το Ντουπάι και άλλες χώρες.

Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα αναφέρθηκε στον αδυσώπητο ανταγωνισμό που υφίστανται οι ΚΑ από ξένες εταιρείες. «Υπάρχουν αερογραμμές στο Βουκουρέστι και άλλες χώρες που προσφέρουν από 1-5 ευρώ εισιτήρια», είπε, διερωτούμενος πως επιβιώνουν αυτές οι εταιρείες με αυτά τα ναύλα. Όσον αφορά τη μείωση των κρατήσεων για το 2009, επεσήμανε ότι υπολογίζεται να ανέλθει συνολικά στο 7,5% ενώ από κάποιες χώρες όπως τη Βρετανία, η μείωση σε σύγκριση με το 2008 υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερη.

Ο κ. Λαζαρίδης απέφυγε να προβεί σε ακριβή, όπως είπε, εκτίμηση για το ύψος των ζημιών που θα έχει η εταιρεία το 2009 ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. «Ενδέχεται όμως η ζημιά να κυμανθεί από τα €5-15 εκ. και αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα ανακάμψει η κρίση, για την οποία κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα ανακάμψει το 2011 και κάποιοι άλλοι όμως εκτιμούν ότι θα πάει σε βάθος χρόνου μέχρι και το 2016».

Ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε επίσης ότι η εταιρεία θα προβαίνει κάθε μήνα σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομικής ύφεσης, παρόλο όπως πρόσθεσε οι ΚΑ, των οποίων το 70% ανήκει στο κράτος, βρίσκονται σε καλύτερη θέση από άλλες αεροπορικές εταιρείες. Οι ΚΑ το 2008 σημείωσαν καθαρό κέρδος το 2008 €1,7 εκ. σε σύγκριση με €1,2 εκ. το 2007.

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, απέρριψε ότι τα ναύλα των ΚΑ είναι πολύ πιο ψηλά από άλλων εταιρειών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Πάνος Εγγλέζος, πριν δύο ημέρες, υποδεικνύοντας ότι οι ΚΑ μετέφεραν ένα εκατομμύριο τουρίστες από τα 2,5 εκ. που επισκέφθηκαν τον περασμένο χρόνο την Κύπρο. Άρα αυτό καταδεικνύει, όπως σημείωσε, ότι δεν είναι πιο ακριβά τα ναύλα της εταιρείας.

«Αυτό που ζητούμε εμείς από την κυβέρνηση είναι να υπάρξει ίση μεταχείριση όσον αφορά τις επιδοτήσεις ή όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης».

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο το αίτημα τους για καταβολή μέρους από τα €80 εκ. που θα διατεθούν για ενίσχυση του τουρισμού, και από το οποίο μέρος θα διατεθεί για ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η αναφορά του CEO της εταιρείας ότι τα φλαμίγκο χειμάζον στην αλυκή Λάρνακας και άλλα αποδημητικά πουλιά, προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στην εταιρεία και ότι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους αρμοδίους προς επίλυση του προβλήματος.

Τέλος, απαριθμώντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία για βελτίωση των υπηρεσιών της ανέφερε ότι προωθείται σωρεία μέτρων όπως:

-Μέτρα για μεγαλύτερη ακρίβεια στις αναχωρήσεις των πτήσεων
-Παροχή τηλε-εξυπηρέτησης των πελατών επί 24ώρου βάσεως
-Μέτρα για ορθολογιστική αναδόμηση του προγράμματος των πτήσεων
-Μέτρα για εξοικονόμηση καυσίμων
-Ενίσχυση της ασφάλειας των πτήσεων
-Η εταιρεία σύναψε συμφωνία με εταιρεία για διάθεση των πλεονασμάτων ανταλλακτικών αεροσκαφών έναντι του ποσού των €3,9εκ.

Όσον αφορά την ανανέωση του στόλου της, η εταιρεία υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή συμφωνία με Ιρλανδική εταιρεία για εκμίσθωση 2 αεροσκαφών τύπου Α320 γα περίοδο 6 ετών, πέραν της εκμίσθωσης του νέου Αirbus 319 το οποίο εντάχθηκε στο στόλο των ΚΑ τον περασμένο Νοέμβριο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |