Friday, February 27, 2009

Χείρα βοηθείας $31 δισ. στην Ανατολική Ευρώπη

Χείρα βοηθείας $31 δισ. στην Ανατολική Ευρώπη


Χείρα βοηθείας τείνουν στις τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης διεθνή οικονομικά ιδρύματα προκειμένου να ξεπεράσουν τις ισχυρές αναταράξεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ειδικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δεσμεύτηκαν ότι θα διαθέσουν συνολικά 31 δισ. δολ. (24,5 δισ. ευρώ) σε διάστημα δύο ετών για να ενισχύσουν τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

"Έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για την περιοχή, ενώ μια τέτοια παρέμβαση είναι λογική και με την οικονομική έννοια του όρου", δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ, Thomas Mirow σε κοινή ανακοίνωση των ιδρυμάτων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λονδίνο. "Για πολλά χρόνια, η αυξανόμενη ενοποίηση της Ευρώπης, αποτελούσε πηγή οφελών και πλούτου και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αναστροφή αυτής της διαδικασίας".

"Είναι καιρός για την Ευρώπη να συνεργαστεί στενά προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα επιτεύγματα των τελευταίων 20 ετών δεν θα χαθούν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που γρήγορα μετατρέπει σε ανθρωπιστική κρίση", συμπληρώνει.

Στο πλαίσιο των ενισχύσεων, η ΕΤΑΑ θα χορηγήσει περίπου 7,6 δισ. ευρώ, η ΕΤΕπ περίπου 14 δισ. ευρώ και η Παγκόσμια Τράπεζα περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Οι οργανισμοί σχεδιάζουν να διαθέσουν άμεση χρηματοδότηση σε μεγάλη κλίμακα για την ενίσχυση των τραπεζών και προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές επιχειρήσεις -και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες- θα διαθέτουν πρόσβαση στις πιστωτικές ροές.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |