Friday, February 27, 2009

Περί τα 20 δισ. ευρώ ζητούν τραπεζική κηδεμονία

Περί τα 20 δισ. ευρώ ζητούν τραπεζική κηδεμονία

Το πακέτο των 28 δις ευρώ έχει αρχίσει να αξιοποιείται με αργούς μεν ρυθμούς λόγω της δυστοκίας των τραπεζών αλλά αξιοποιείται. Μέσω του ΤΕΜΠΜΕ έχουν διατεθεί 1,3 δις ευρώ σε 11 χιλιάδες επιχειρήσεις εκ των οποίων η πλειοψηφία προέρχεται από τα κεφάλαια του πακέτου των 28 δις ευρώ. Παρ΄ όλα αυτά μέχρι τώρα δηλαδή 2,5 μήνες οι τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει περίπου 8 δις ευρώ και τα υπόλοιπα 20 δις ευρώ περιμένουν «καρτερικά» τις τράπεζες να εκταμιευθούν. Τι δείχνει η μέχρι τώρα συμπεριφορά των τραπεζών

1)Ότι οι τράπεζες όταν αναφέρουν ότι διαθέτουν ρευστότητα είναι απολύτως αληθές. Με βάση πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν αποθέματα ρευστότητας 30 δις ευρώ ενώ ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια με εγγύηση δάνεια από την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει δημιουργήσει απόθεμα ρευστότητας 10 δις ευρώ ηAlpha 9 δις ευρώ η Eurobank διαθέτει πάνω από 2,5 δις ευρώ καθαρή ρευστότητα πέραν του αποθέματος ρευστότητας που δημιουργεί η ΑΤΕ μπορεί να δανεισθεί έως 4,5 δις ευρώ.

Είναι προφανές ότι οι τράπεζες έκαναν μια καλή διαχείριση της ρευστότητας τους και ως εκ τούτου διατηρούν μια καλή βάση ώστε να αποπληρώσουν ή ανανεώσουν τίτλουςπου λήγουν , να δανειοδοτήσουν Ελλάδα και εξωτερικό και ταυτόχρονα να κρατήσουν και αποθέματα για ώρα ανάγκης που ίσως έρθει.

2)Οι τράπεζες π.χ. με βάση τα δεδομένα του παρελθόντος δαπανούσαν διπλάσια ρευστότητα σε διάστημα ενός μήνα από ότι την τρέχουσα περίοδο. Αυτό εξηγείται λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες πηγάζουν κυρίως από την χρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και όχι νέων δανείων που είναι πολύ μικρότερες οι ανάγκες.

3)Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι σε αυτό το σκέλος οι τράπεζες επιδεικνύουν με βάση τα τωρινά στοιχεία μια υγεία η οποία μπορεί να βελτιωθεί ή επιδεινωθεί με βάση το μέγεθος της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως το αρχικό ερώτημα γιατί παραμένουν αναξιοποίητα τα 20 δις ευρώ ακόμη έχει μια προφανή απάντηση.

Γιατί απλά οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει με ίδια μέσα αποθέματα ρευστότητας. Όσο περνούν οι μήνες τα 20 δις ευρώ θα διατεθούν ίσως όχι στο σύνολο τους αλλά σε μεγάλο βαθμό. Μέχρι τώρα 11 τράπεζες έχουν αντλήσει 4 δις ευρώ σε κεφάλαια με προνομιούχες μετοχές. Επίσης 5 τράπεζες (Αlpha , Eurobank , Πειραιώς , Attica Bank και Millennium )έχουν πάρει 4 δις ευρώ ρευστότητα υπό την μορφή των ομολόγων.

Τράπεζες όπως η ΑΤΕ , Εθνική κ.α. έχουν υποβάλλει αιτήσεις ώστε να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να λάβουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από το σκέλος της ενίσχυσης της ρευστότητας. ʼρα μέσα στους επόμενους 3 με 4 μήνες ένα αξιόλογο μέρος της ρευστότητας θα έχει αντληθεί. Η δυστοκία στην χρήση του πακέτου των 28 δις ευρώίσως να αποτελεί και την απάντησηστο ερώτημα γιατί τα 28 δις ευρώ δεν καταλήγουν στην πραγματική οικονομία με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό.

Απλά οι τράπεζες διαθέτουν δική τους ρευστότητα την οποία δεν ρισκάρουν να την διαθέσουν στην αγορά ενώ σιγά σιγά όσο αξιοποιούν το πακέτο των 28 δις ευρώ τα κεφάλαια αυτά θα καταλήγουν στην πραγματική οικονομία.

Βέβαια θα ήταν λάθος οι τράπεζες μαζικά να έριχναν χρήματα στην πραγματική οικονομία καθώς υπό καθεστώς διεθνούς κρίσης η μη ορθολογική διαχείριση των κεφαλαίων θα δημιουργούσε σωρεία προβλημάτων με προεξέρχον βεβαίως τις επισφάλειες….

Από την άλλη όμως ίσως να είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να βρίσκονται υπό καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας καθώς αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στις τράπεζες με πολλαπλάσιες παρενέργειες που δεν περιορίζονται μόνο στις επισφάλειες αλλά και στην διατάραξη της εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και κοινωνίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |