Friday, February 27, 2009

Πτώση 1% για το αργό- Στα 44,76 δολάρια- Στο +12% εβδομαδιαίως

Πτώση 1% για το αργό- Στα 44,76 δολάρια- Στο +12% εβδομαδιαίως
22:04 - 27 Φεβρουάριος 2009
Με πτώση έκλεισε μια από τις καλύτερες εβδομάδες του τελευταίου μήνα το αργό, αφού από τη μία η οικονομική κρίση που έχει αξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, και από την αλλη τα απογοητευτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας, ανέκοψαν το ανοδικό ''κύμα'' των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1% στα 44,76 δολάρια το βαρέλι, ''ψαλιδίζοντας'' τα κέρδη του Φεβρουαρίου στο 7,2% και διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 3%. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αργό σημείωσε κέρδη της τάξεως του 12%. Το πετρέλαιο τύπου brent υποχώρησε κατά 0,9% στα 46,10 δολάρια το βαρέλι.

''Βαρίδι'' στη σημερινή διαμόρφωση των τιμών του αργού αποτέλεσε και η ανοδος του δολαρίου, εξέλιξη που παραδοσιακά αποτελεί δρα αντίστροφα στις θετικές τάσεις στην αγορά των εμπορευμάτων, αφού αυτά γίνονται πιο ''ακριβά'' για τους επενδυτές εκτός της ζώνης του δολαρίου.

Προς αρνητική αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου, τοποθετώντας το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2008 κατά 6,2% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από το 1982.

Η αρνητική αυτή αναθεώρηση προήλθε μετά από δεύτερη εκτίμηση στα αποθέματα των επιχειρήσεων, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά 19,9 δισ. δολάρια στο δ΄ τρίμηνο, από αύξηση της τάξης των 6,2 δισ. δολαρίων που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Καθοδική αναθεώρηση έγινε και για τις εξαγωγές της χώρας, αφού αυτές υποχώρησαν κατά 23,6%, καθώς και για τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες συνιστούν περίπου το 70% της οικονομίας, αφού μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν τριών δεκαετιών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |