Thursday, June 23, 2011

Έπεσε η αυλαία για την Ατλάντικ - Το χρονικό προς την πτώχευση


Έπεσε η αυλαία για την Ατλάντικ - Το χρονικό προς την πτώχευση

Τελικά το τελευταίο τετράμηνο ήταν όντως καταλυτικό για την άλλοτε μεγαλύτερη αλυσίδα του ελληνικού λιανεμπορίου την Ατλάντικ. Χθες επιβεβαιώθηκε δημοσίευμα του "R" του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το οποίο εντός του επόμενου τετραμήνου θα παιζόταν το «λουκέτο» ή η επιβίωση του ομίλου.
Η αυλαία έπεσε οριστικά την Τετάρτη για την εταιρεία, ύστερα από την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να μπει τέλος στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99, γεγονός το οποίο απέδειξε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές απέβησαν άκαρπες!

Πλέον και επίσημα η Ατλάντικ άνοιξε το δρόμο για την πτώχευση, γεγονός το οποίο είχε προεξοφληθεί για την εταιρεία, αφού κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ο όμιλος είχε προχωρήσει σε κυριολεκτικό ξεπούλημα των καταστημάτων τόσο σε Αθήνα όσο και εκτός αυτής, ενώ ταυτόχρονα προέβη και στην πώληση πάγιων εξοπλισμών καταστημάτων, καθώς και σε πώληση συμμετοχών σε θυγατρικές.

Η Ατλάντικ αποτέλεσε αφενός μία από τις 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών που προσέφυγαν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού νόμου, στο πλαίσιο αναζήτησης προστασίας από τους πιστωτές της και αφετέρου μία από τις εταιρείες που ενώ έλαβαν τον απαιτούμενο χρόνο μέσω του άρθρου 99, για την εξεύρεση της λύσης που θα τους έβγαζε υποθετικά από το αδιέξοδο και θα τους επανέφερε σε τροχιά ανάπτυξης, τελικά... δεν τα κατάφεραν και χρεοκόπησαν.

Παράλληλα, αποτελεί ακόμα ένα ζωντανό και πρόσφατο παράδειγμα της «κατάρρευσης» που επικρατεί στον κλάδο του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα, ο τομέας που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση.

Το παρασκήνιο - Βήμα βήμα προς την πτώχευση

Στις 2/2 η Ατλάντικ εισήλθε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Όπως ανέφερε σχετικό δημοσίευμα του "R" στις 10/2, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της εταιρείας, τόνιζαν ότι στο επόμενο τετράμηνο θα υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για το πού όδευε ο «χειμαζόμενος» από τα οικονομικά προβλήματα όμιλος Ατλάντικ. Από τότε και στο εξής, καθημερινά η εταιρεία γνωστοποιούσε την πώληση καταστημάτων ή την πώληση των πάγιων εξοπλισμών καταστημάτων της μέσω ανακοινώσεων της.

Τα περισσότερα καταστήματα του ομίλου έχουν περιέλθει στις αλυσίδες Μασούτης, Σκλαβενίτης, Market In, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και ΑΒ Βασιλόπουλος. Παράλληλα από δύο και κάτω καταστήματα έχουν περιέλθει στις Δούκας, Alimenta Top, Προμηθευτική Τροφίμων, Αφοί Καραγιάννη ΑΕ και AGK Γενικό Εμπόριο Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2010 και μέχρι τις αρχές Μαΐου, η εταιρεία έχει προχωρήσει στη λύση μισθώσεων και πώληση του παγίου εξοπλισμού 103 καταστημάτων, ενώ έχει λύσει τις μισθώσεις και έχει διακόψει τη λειτουργία 27 καταστημάτων με αποτέλεσμα το δίκτυο της να αριθμεί πλέον περί τα 30 καταστήματα. Οι οφειλές στο σύνολο των προμηθευτών ανέρχονται σε 117 εκατ. ευρώ, από 151 εκατ. στις 31/12/2010, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων φθάνει τα 844 άτομα, από 1.606 άτομα στις 31/12/2010.

Τα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση των πάγιων εξοπλισμών των καταστημάτων απορροφήθηκαν στην αποπλήρωση ενός μεγλαλου μέρους ή του συνόλου των οφειλών της στις εταιρείες, Chipita, Μεβγάλ, Εύρηκα, ΒΕΛΠΑΖ, Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, ΦΡΟΣΤ-ΙΤ, Ευάγγελος Τσάνταλης, ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής ΑΕ, Γαλακτοκομική Λέσβου, Yalco, Κ. Φραγκίδης - Σ. Χαλκοματίδης & Σία ΟΕ. Μπάσδρας ΑΒΕΕ, Γ. Ζούμης, Κουραντίδης Χρ. Νικόλαος κ.ά.

Από τις 4/5 το ζήτημα της διαδικασίας συνδιαλλαγής της εταιρείας είχει τεθεί στο «έλεος» του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αφού η συνδιαλλαγή με τους πιστωτές δεν επιτεύχθηκε, καθώς για να γινίταν αυτό απαραίτητη προϋπόθεση αποτελούσε η συναίνεση του 51% των πιστωτών της εταιρείας στη διαδικασία συνδιαλλαγής, ενώ στην περίπτωση της Ατλάντικ μόνο το 6,7% συναινούσε. Τότε, η εταιρεία γνωστοποίησε παράλληλα και την κατάθεση δήλωσης παύσης πληρωμών.

Οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές δεν επέφεραν τελικά κανένα αποτέλεσμα παρά το χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών που μεσολάβησε από τότε που η Ατλάντικ εισήλθε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Η ανακοίνωση της εταιρείας την Τετάρτη στις 22/6 που δηλώνει το οριστικό «λουκέτο» έχει ως εξής: «Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (τμήμα εκούσιας δικαιοδοσίας) κοινοποίησε απόφαση με την οποία θέτει τέλος στην διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της Ατλάντικ. Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται και η αποστολή του μεσολαβητή κ. Αθανασίου Λιάγκου».

source: reporter.gr

Moody’s: Σε αρνητικό αναθεωρεί το outlook στις ιταλικές τράπεζες


Moody’s: Σε αρνητικό αναθεωρεί το outlook στις ιταλικές τράπεζες

Σε αρνητικό από σταθερό αναθεωρεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's το outlook σε 13 ιταλικές τράπεζες, σχετικά με την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους και των αποθεμάτων.
Παράλληλα, είναι πιθανό ο οίκος να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου χρέους και των αποθεμάτων σε επιπλέον 16 ιταλικές τράπεζες. Στο μεταξύ, ο οίκος επαναξιολογεί το μοντέλο στήριξης στις ιταλικές τράπεζες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων στις πωλήσεις νέων κατοικιών


ΗΠΑ: Πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων στις πωλήσεις νέων κατοικιών


Πτώση μικρότερων των εκτιμήσεων των αναλυτών σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν πτώση 2,1% των πωλήσεων σε μηνιαία βάση στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 319.000. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μεγαλύτερη υποχώρηση των πωλήσεων κατά 4,0% στο ετήσιο μέγεθος των 310.000.

Η μέση τιμή για ένα νέο σπίτι διαμορφώθηκε στα 222.600 δολ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ωστόσο ότι τα αποθέματα απούλητων κατοικιών συνέχισαν να υποχωρούν. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να εξαντληθεί η προμήθεια απούλητων κατοικιών στην αγορά διαμορφώθηκε στους 6,2 μήνες. Τον Απρίλιο ήταν 6,3 μήνες, ενώ τον Μάιο του 2010 ήταν 9,2 μήνες.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Αυξημένες κατά 9.000 στις 429.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.

Αυξημένες κατά 9.000 στις 429.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης.

Οι οικονομολόγοι τις ανέμεναν στις 415.00. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις του αμέσως προηγούμενοι επταημέρου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε 420.000 από 414.000 που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο μέσος όρος των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων παρέμεινε αμετάβλητος στις 426.250.

source: naftemporiki.gr

Αιφνιδιαστική συρρίκνωση του ΡΜΙ ευρωζώνης


Αιφνιδιαστική συρρίκνωση του ΡΜΙ ευρωζώνης



Σημαντική επιβράδυνση δραστηριοτήτων καταγράφηκε τον Ιούνιο στον ιδιωτικό κλάδο της ευρωζώνης όπως τουλάχιστον υποδεικνύει ο δείκτης ΡΜΙ της Μarkit. Ο συνολικός ΡΜΙ υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο στο 53,6 από 55,8 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές – βάσει δημοσκόπησης του Reuters - προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 55,1

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο στο 54,2 από 56 τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 55,5.

Ως προς τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009, 52 από 54,6 τον προηγούμενο μήνα και από 54,6 τον Μάιο



source: euro2day.gr

Άρθρο 99 και για το e-Shop


Άρθρο 99 και για το e-Shop

Τον δρόμο του πτωχευτικού δικαίου –με στόχο την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007 (διαδικασία συνδιαλλαγής)– ακολουθεί πλέον και το e-Shop, προσθέτοντας το όνομά του στην μακρά λίστα των ελληνικών εταιρειών που επιδιώκουν προστασία από τους πιστωτές τους.

Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών για υπαγωγή της στο άρθρο 99, και ταυτόχρονα, με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το δικαστήριο, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα προστασίας της. Το e-Shop επέλεξε την προστασία του νόμου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες ρευστότητας που έχουν παρουσιαστεί και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 5 Οκτωβρίου.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Απόστολος Αποστολάκης ανέφερε στο Capital.gr ότι «ζητήσαμε την υπαγωγή μας στο άρθρο 99 για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε απρόσκοπτα το πλάνο αναδιάρθρωσής μας χωρίς να πληρώνουμε τόκους για τις παλαιές μας υποχρεώσεις. Αυτό που θέλουμε είναι να αξιοποιήσουμε τις ευνοϊκές διατάξεις προστασίας του άρθρου 99 και να βγούμε από αυτό πιο δυνατοί σε έναν χρόνο».

Σε αυτή τη βάση, της μη πληρωμής τόκων, θα στηριχθεί και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που καλείται να παρουσιάσει στο δικαστήριο το e-Shop ώστε να γίνει αποδεκτή η διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές και να δοθεί ένα χρονικό εύρος αποπληρωμής των υφιστάμενων οφειλών της. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι είναι σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους προμηθευτές της και «μας στηρίζουν απόλυτα σε αυτή την προσπάθεια», σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη.

Οι υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. αφορούν συνολικές οφειλές στις τράπεζες και τα 18 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές, ενώ πλέον οι όποιες παραγγελίες κάνει εξοφλούνται με μετρητά.

Η διοίκηση του e-Shop έχει αποδώσει τα προβλήματα ρευστότητας, τα οποία και οδήγησαν ακόμη και σε σφράγισμα επιταγών, όχι μόνο στη γενικότερη δυσμενή κατάσταση της αγοράς, αλλά κυρίως στην απόφαση αρκετών ασφαλιστικών εταιρειών να σταματήσουν τη δραστηριότητα της ασφάλισης πιστώσεων με αποτέλεσμα να "ψαλιδιστούν" τα πιστωτικά όρια πολλών επιχειρήσεων έναντι των προμηθευτών τους. Ως αποτέλεσμα σειρά πληρωμών έμειναν ανασφάλιστες, με τους προμηθευτές σε αρκετές περιπτώσεις να ζητούν την εξόφλησή τους και να μειώνουν τα πλαφόν.

Ωστόσο ο κ. Αποστολάκης αισιοδοξεί για την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας αφενός ότι οι λειτουργίες της εταιρείας συνεχίζονται κανονικά και μπαίνει και σε νέες υπηρεσίες και δραστηριότητες και αφετέρου «ήδη από τον Ιούνιο καταγράφεται αυξητική τάση πωλήσεων και καθώς δεν καταβάλλουμε τόκους, τα αποτελέσματα είναι θετικά». Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, οι πωλήσεις του πρώτου πενταμήνου κινούνται στο -25%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το e-Shop σε πρόσφατη ανακοίνωσή του σημείωνε ότι προέβη πέρυσι σε αναδιάρθρωση, πετυχαίνοντας μειώσεις κόστους της τάξεως του 20%. Η εταιρεία έχει αναστείλει την λειτουργία 12 καταστημάτων της, αριθμώντας σήμερα 58 σημεία πώλησης, στο πλαίσιο αναδιάταξης του δικτύου της, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσει ακόμη 2-3, ανάλογα με την πορεία των πωλήσεων το επόμενο διάστημα.

Το e-Shop έκλεισε τη χρήση του 2010 με κύκλο εργασιών 105 εκατ. ευρώ και ζημίες 2 εκατ. ευρώ, όταν τα μεγέθη του 2009 ήταν 128,36 εκατ. ευρώ και 1,3 εκατ. αντίστοιχα. Το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας δέχεται καθημερινά 110.000 επισκέπτες.





source: capital.gr

Κίνα: Οριακή ανάπτυξη στον μεταποιητικό κλάδο


Κίνα: Οριακή ανάπτυξη στον μεταποιητικό κλάδο

Οριακή ανάπτυξη παρουσίασε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι μετριάστηκαν οι πιέσεις στις τιμές, υποδηλώνοντας τον αντίκτυπο της σφικτής νομισματικής πολιτικής και της περιορισμένης παγκόσμιας ζήτησης.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο προκαταρκτικός δείκτης HSBC PMI, ο πιο πρόσφατα διαθέσιμος για τη μεταποίηση στην Κίνα, υποχώρησε τον Ιούνιο στις 50,1 μονάδες - τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2010. Το Μάιο βρισκόταν στις 51,6 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης νέων παραγγελιών επίσης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2010, δείχνοντας οριακή ανάπτυξη.

«Σίγουρα δεν ήταν καλά τα στοιχεία», ανέφερε οικονομολόγος στην Credit Suisse σημειώνοντας ότι αποτελούν σύμπτωμα της περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα.

source: naftemporiki.gr

Αδυναμία καταβολής μισθών από τη Saab


Αδυναμία καταβολής μισθών από τη Saab

H σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης, δεν είναι σε θέση να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων της λόγω έλλειψης πόρων.

Η Saab, η οποία απασχολεί 3.800 εργαζόμενους, διασώθηκε οριακά στις αρχές του 2010 όταν η ολλανδική Spyker –που μετονομάστηκε σε Swedish Automobile- την αγόρασε έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων από την General Motors

Στις 13 Ιουνίου η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε σύμπραξη που περιλαμβάνει επενδύσεις 245 εκατομμυρίων ευρώ η οποία συμφωνήθηκε με δύο κινεζικές εταιρείες, την εταιρεία διάθεσης αυτοκινήτων Pang Da και την εταιρία παραγωγής Zhejiang Youngman Lotus Automobile.


Ωστόσο, η παραγωγή του εργοστασίου της στο Τρολχέταν έχει παραλύσει από τι 8 Ιουνίου και η διεύθυνση ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου στους εργαζομένους των μονάδων συναρμολόγησης ότι δεν χρειάζεται να επανέλθουν στην εργασία τους πριν από τις 4 Ιουλίου.

source: naftemporiki.gr

Airbus: Συμφωνία - μαμούθ για 180 αεροσκάφη


Airbus: Συμφωνία - μαμούθ για 180 αεροσκάφη

Τη μεγαλύτερη παραγγελία από μία μόνο εταιρεία στην ιστορία της αεροπορίας εξασφάλισε η Airbus κατά τη διάρκεια της Αεροπορικής Έκθεσης του Παρισιού.

Τη μεγαλύτερη παραγγελία από μία μόνο εταιρεία στην ιστορία της αεροπορίας εξασφάλισε η Airbus κατά τη διάρκεια της Αεροπορικής Έκθεσης του Παρισιού.

Όπως έγινε γνωστό, η ινδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους IndiGo παρήγγειλε 180 αεροσκάφη της Airbus αξίας περίπου 15,6 δισ. δολαρίων, βάσει των τιμών καταλόγου.

Η συμφωνία αφορά 150 νέα, ενεργειακά αποδοτικά αεροσκάφη Α320neo και 30 Α320 και έρχεται σε συνέχεια μνημονίου κατανόησης (MoU) που είχαν υπογράψει οι δύο εταιρείες τον περασμένο Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και της Wall Street Journal, η AirAsia αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη μεγαλύτερη παραγγελία για 200 αεροσκάφη Α320neo.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα πωλήσεων για τη Mercedes-Benz


Εντυπωσιακά αποτελέσματα πωλήσεων για τη Mercedes-Benz

Μετά από τα θεαματικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2011 η Mercedes-Benz συνέχισε την ανοδική της πορεία στο χώρο των πωλήσεων και το μήνα Απρίλιο. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8.2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου φτάνοντας τον αριθμό των 100,703 πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων παγκοσμίως. Παράλληλα, από την αρχή του χρόνου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 11.5 %, κάτι που αντιστοιχεί σε 381,255 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο πωλήσεων και τμήματος διαφήμισης και μάρκετινγκ Mercedes-Benz Δρ. Joachim Schmidt, «Οι πωλήσεις μας τον Απρίλιο σηματοδοτούν μια επιτυχή αρχή και φέρνουν την καθιέρωση της υπεροχής στην αγορά σε χώρες όπως η Κίνα αφού σπάσαμε το ρεκόρ πωλήσεων. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε ότι με την ίδια επιτυχία θα συνεχίσουμε και μετά το τέλος του δευτέρου τριμήνου αφού στόχος μας είναι να συντρίψουμε τα περσινά μας ρεκόρ τοποθετώντας πλέον ψηλά τον πήχη».

Αιχμή του δόρατος για την Mercedes-Benz θεωρούνται μοντέλα όπως οι νέες C-Class και SLK. Το C-Class από την αρχή του χρόνου πήρε τα ηνία της αγοράς αυτοκινήτων και κέρδισε τις καρδιές των καταναλωτών. Ενώ σύντομα η διάθεση στο κοινό του C-Class coupe αναμένεται να συναντήσει ανάλογη επιτυχία με αυτή της κλειστής έκδοσης.
Η άνοδος των πωλήσεων αναμένεται να είναι μεγαλύτερη αφού το Φθινόπωρο αναμένεται να περάσουν τις γραμμές παραγωγής οι καινούριες M-Class και SLS.

«Αυτή η ελκυστική γκάμα μοντέλων ίσως είναι αυτή που μας δίνει πλεονέκτημα», πρόσθεσε ο Dr.Joachim Schmidt, και συνέχισε, «αφού κατακτήσαμε δυνατές αγορές σε Ρωσία, Κινά Αμερική ενώ είχαμε ουσιώδη ανάπτυξη σε Ευρώπη και ειδικά σε μεγάλες αγορές όπως είναι η Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία και Σουηδία. Στόχος μας είναι να φτάσουμε και γιατί όχι να ξεπεράσουμε τα 1,3 εκατομμύρια πωλήσεις σε Mercedes-Benz and Smart fortwo μέχρι το τέλος του 2011. Και αυτό, αφού ακόμα και τα πιο χλιδάτα σε παραγωγή μοντέλα όπως S-Class Sedan, E-class, CLS and E class Convertible είχαν επιτυχία και ουσιαστική ανάπτυξη σε πωλήσεις. Από τον κανόνα της επιτυχίας της Mercedes-Benz δεν έμειναν έξω τα SUV μοντέλα καθώς και το νέο B-Class.

source: automedia.com.cy

FED: Ελπίδα για επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ


FED: Ελπίδα για επιτάχυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ


Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ρυθμούς βραδύτερους από τις αρχικές προβλέψεις, διαπιστώνει η αμερικανική κεντρική τράπεζα, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, το συμβούλιο της Fed διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια στο 0-0,25% και πρόσθεσε ότι θα τα διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνουν σχεδόν μηδενικά όλη τη χρονία, με αλλαγές να αναμένονται μόνο μέσα στο 2012.

Επισήμανε δε την αύξηση του πληθωρισμού, αποδίδοντας την σε παροδικά αίτια, μεταξύ τους τις υψηλές τιμές των καυσίμων και τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία.

Η Fed εκτίμησε ακόμη ότι σταδιακά οι λόγοι θα εκλείψουν και οι τιμές θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα, φέροντας και ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Αρνητική ήταν και εκτίμηση της Fed για την αγορά εργασίας κρίνοντας ότι είναι περισσότερο αδύναμη από ό,τι περίμενε. Η εικόνα επιδεινώθηκε μάλιστα από την εκτίμηση της συνέλευσης του Απριλίου όπου γινόταν λόγος για «σταδιακή ανάκαμψη». Χαρακτηριστικά τον Μάιο η ανεργία παρέμεινε στο 9,1% ένα υψηλό επίπεδο με δεδομένο το ότι η οικονομία έχει βγει από την κρίση εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε τέλος ότι τερματίζεται στο τέλος Ιουνίου το πρόγραμμα πιστωτικής διευκόλυνσης (QE2), ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως είχε συμφωνηθεί εξαρχής. Δεν θα απαιτηθούν επιπλέον προσπάθειες για την τόνωση της οικονομίας, αναφέρει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Παρά το ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα, έχουν αναφερθεί σε δηλώσεις τους στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, και τις αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από μία πιθανή χρεοκοπία, η Fed δεν έκανε αναφορά στα συμπεράσματα.

Η αγορά αντέδρασε θετικά αλλά συγκρατημένα στις ανακοινώσεις της Fed, με τους δείκτες στη Γουόλ Στριτ να ανακάμπτουν ελαφρά και το δολάριο να ανακτά έδαφος σε σχέση με το ευρώ. Οι αναλυτές επισήμαναν πάντως ότι δεν υπήρχαν εκπλήξεις στις εκτιμήσεις της Fed, όπως γενικά αναμενόταν.

source: madata.gr

Fitch: Προειδοποίηση για τις Κινεζικές Τράπεζες


Fitch: Προειδοποίηση για τις Κινεζικές Τράπεζες

Καμπανάκι κινδύνου κρούει η Fitch για τις κινεζικές τράπεζες, τονίζοντας σε ενημερωτικό της σημείωμα, ότι είναι εκτεθειμένες σε πιστώσεις προς τοπικές επαρχιακές κυβερνήσεις αλλά και σε κοινοπραξίες που αφορούν ακίνητη περιουσία, τομείς που βραχυπρόθεσμα θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Στο σημείωμα αφήνεται να εννοηθεί ότι οι τραπεζικοί ισολογισμοί κρύβουν επιμελώς κάποια στοιχεία. Καθώς δεν αποτυπώνουν την ακριβή εικόνα. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν επισφάλειες επισημαίνεται καθώς θα πρέπει να εξορθολογισθούν οι υπερβολές που δημιουργήθηκαν και διογκώθηκαν με την πρωτοφανή ανάπτυξη από το 2008. Για παράδειγμα μόνο η People’s Bank of China έχει δανείσει στο υπουργείο σιδηροδρόμων περί τα 2.17 τρισ. δολάρια.

Τη λύση μπορεί να δώσει μόνο η κεντρική Κυβέρνηση βάζοντας φρένο και θα πρέπει να το κάνει σύντομα αφού αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το εσωτερικό της χώρας και αφορούν αδυναμίες που παρουσιάζουν κατασκευαστικές εταιρείας.

Σύμφωνα με την Fitch ο μεγαλύτερος φόβος είναι οι τράπεζες να αρχίσουν να μαγειρεύουν τα αποτελέσματα τους, την ώρα που θα αναζητούν μέσω έκδοσης ομολογιών και μετοχών, κεφάλαια από τις χρηματαγορές.

source: reporter.gr

Bernanke: Θα μπορούσε η Ελλάδα να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο


Bernanke: Θα μπορούσε η Ελλάδα να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο

Η περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικό κίνδυνο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με τον διοικητή της Fed, Β. Bernanke, ενώ σημείωσε ότι η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη αναφορικά με την πορεία της κρίσης χρέους.
"Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ θα είναι περιορισμένος", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Bernanke.

source: reporter.gr
Share |