Friday, February 3, 2012

U.S. Added 243,000 Jobs Last Month; Rate Is 8.3%



The United States economy gained momentum in January, adding 243,000 jobs, the second straight month of better-than-expected gains.

The unemployment rate fell to 8.3 percent, giving a cause for optimism as the economy shapes up as the central issue in the presidential election. The Labor Department’s monthly snapshot of the job market uses a different survey, of households rather than employers, to calculate the unemployment rate.

The department also revised its estimate for new jobs in December slightly to 203,000. It originally reported that employers created a net gain of 200,000 jobs in December.

The January gains left more than 12.7 million people unemployed.

The promising jobs numbers came as various economic indicators have painted an ambivalent picture of the recovery’s strength.

Layoffs appear to be slowing as fewer people are filing for unemployment claims, and factory orders have picked up.

But while sales of existing homes have started to rise, home prices continue to fall. Consumer spending is still restrained, and could come under further pressure with oil prices edging higher over the last four months and as consumers revert to building up savings.

“It’s a steady grind in the right direction, but it’s a grind,” said Omair Sharif, United States economist at the Royal Bank of Scotland. “You’re going to have a situation where you take a couple steps forward and a step backward.”

Long-term unemployment is one of the most crushing legacies of this recent recession. According to an analysis of December’s Labor Department numbers released earlier this week by the Pew Fiscal Analysis Initiative, nearly a third of the jobless have been unemployed for a year or more.

“You have an interesting situation where you have some permanent part-time workers,” said John Silvia, chief economist at Wells Fargo. “These people are in jobs and the jobs are not likely to become full-time.” He added: “That’s just a new flavor of the labor market.”

source: nytimes.com

Κύπρος: Καλπάζει με ρεκόρ η ανεργία



Κύπρος: Καλπάζει με ρεκόρ η ανεργία

Με τις χειρότερες προοπτικές για την αγορά εργασίας ξεκίνησε το 2012 καθώς τον Ιανουάριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ για έκτο συνεχή μήνα.

Μετά από την ολοκλήρωση του 2011 που ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών για την αγορά εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων συνεχίζει να αυξάνεται κατακόρυφα το 2012.

Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σπρώχνουν τις επιχειρήσεις σε περαιτέρω απολύσεις για μείωση των δαπανών τους, ενώ όσοι εργάζονται αντιμετωπίζουν την απειλή της αβεβαιότητας.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει μέτρα μέσω των οποίων οι αρμόδιοι ευελπιστούν να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη πορεία της ανεργίας.

Τον Ιανουάριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στα 37.102 άτομα σε σχέση με 32.895 τον προηγούμενο μήνα και 28.914 τον Ιανουάριο του 2011.

Τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις που δείχνουν την τάση της ανεργίας καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιανουάριο 2012 αυξήθηκε στα 32.262 πρόσωπα σε σύγκριση με 31.455 τον προηγούμενο μήνα και 25.142 τον Ιανουάριο 2011.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 8.188 προσώπων ή 28,3%.

Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου (αύξηση 1.706 ανέργων), των κατασκευών (αύξηση 1.605), των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (αύξηση 1.352), της μεταποίησης (αύξηση 1.005), της δημόσιας διοίκησης (αύξηση 737), καθώς επίσης και στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όπου σημειώθηκε αύξηση 342 ανέργων.

Κατά επαγγελματική κατηγορία, οι περισσότεροι άνεργοι συγκεντρώνονται στην κατηγορία των καθαριστών, κλητήρων και ανειδίκευτων εργατών που ανέρχονται στους 8.991. Επίσης, μεγάλος είναι ο αριθμός των ανέργων στην κατηγορία υπαλλήλων υπηρεσιών και πωλητών με 7.426, στους γραφείς δακτυλογράφους, ταμίες με 5.462 άνεργους και στους τεχνίτες παραγωγής με 5.235 άνεργους.

Οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι τον Ιανουάριο του 2012 ανήλθαν στα 3.465 πρόσωπα.

Η ανεργία παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό στις ηλικίες 30-39 με 8.845 ανέργους, ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 40-49 με 7.739 άνεργους και οι ηλικίες 50-59 με 5.799 άνεργους.

Η αυξημένη ανεργία στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι εργοδότες απολύουν πλέον υψηλόμισθο προσωπικό με μακροχρόνια πείρα για να προσλάβουν χαμηλόμισθους εργαζομένους.

Με βάση το μορφωτικό επίπεδο οι περισσότεροι άνεργοι είναι απόφοιτοι μέσης γενικής εκπαίδευσης και ανέρχονται σε 15.629 άτομα.

source: stockwatch.com.cy

Κήρυξε πτώχευση η Malev Airlines


Κήρυξε πτώχευση η Malev Airlines

Τα χρέη καθήλωσαν την κρατική αεροπορική εταιρεία της Ουγγαρίας Malev Zrt.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1946, διέκοψε τα δρομολόγιά της με χρέη $270 εκ. ή 60 δισ. φόριντ αφού η κυβέρνηση απέσυρε την παροχή χρηματοδότησης.

Η Malev Airlines σταμάτησε όλες τις πτήσεις της στις 6.00 π.μ. στην Βουδαπέστη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας Lorant Limburger.

Η ροή μετρητών του αερομεταφορέα κατέστη «ανυποστήρικτη» αφού οι παροχείς υπηρεσιών «έχασαν την πίστη τους» στην εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε περαιτέρω κρατική της στήριξη, συμπλήρωσε ο Limburger.

source: stockwatch.com.cy

Τον πλήρη έλεγχο του Facebook διατηρεί ο Μ. Ζούκερμπεργκ


Τον πλήρη έλεγχο του Facebook διατηρεί ο Μ. Ζούκερμπεργκ


Ο τέταρτος πλουσιότερος Αμερικανός αναμένεται να καταστεί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Ο τέταρτος πλουσιότερος Αμερικανός αναμένεται να καταστεί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.


Η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση μετοχών της για το ευρύτερο επενδυτικό (IPO), έκανε σαφές ότι ο 27ετής βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλός της Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της.

Ο νεαρός Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ξεκίνησε το φαινόμενο του Facebook από τη φοιτητική εστία που έμενε, θα ελέγχει -μέσω συμφωνιών που έχει κάνει με θεσμικούς επενδυτές- το 56,9% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου σε μία εταιρεία, η αξία της οποία αναμένεται να φθάσει τα 100 δισ. δολάρια όταν θα γίνει η έκδοση των μετοχών για το κοινό, ξεπερνώντας ακόμη και τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Hewlett Packard

Ο Ζούκερμπεργκ κατέχει το 28% των μετοχών της εταιρείας του, με δυνητική αξία τα 28 δισ. δολάρια, οπότε θα γίνει ο τέταρτος πλουσιότερος Αμερικανός.

Στην αίτηση που συμπλήρωσε για τη δημόσια προσφορά μετοχών, η Facebook αναφέρει ότι επιδιώκει να αντλήσει 5 δισ. δολάρια, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα πάρει έως και 10 δισ. δολάρια από τους επενδυτές.

source: naftemporiki.gr

«Μαύρη τρύπα» 2,9 δισ. δολ. στη Sony


«Μαύρη τρύπα» 2,9 δισ. δολ. στη Sony


H Sony, o πάλαι ποτέ κολοσσός στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών, προειδοποίησε τους επενδυτές ότι ετοιμάζεται να καταγράψει τις μεγαλύτερες ετήσιες λειτουργικές ζημίες στην ιστορία του, ύψους 2,9 δισ. δολ., εξαιτίας της μειούμενης ζήτησης, του ισχυρού γεν, καθώς και του υψηλού κόστους αναδιάρθρωσης.

Η κατάσταση αυτή καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τη θητεία του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Sony, Καζούο Χιράι, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Απριλίου, στη θέση του απερχόμενου Χάουαρντ Στρίνγκερ. Ο Καζούο Χιράι, στέλεχος της Sony από το 1984, κατόρθωσε να καταστήσει ξανά κερδοφόρες τις δραστηριότητες του ομίλου με τα παιχνίδια Playstation, πριν από δύο χρόνια.

Ζημίες

Η Sony, που άφησαν πολύ πίσω οι μεγάλοι ανταγωνιστές της, Apple και Samsung την τελευταία δεκαετία, προβλέπει λειτουργικές ζημίες ύψους 220 δισ. γεν, το έτος χρήσης που λήγει στις 31 Μαρτίου- το τέταρτο συνεχόμενο έτος με ζημίες- ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις της ανέφεραν κέρδη 200 δισ. γεν. Οι προβλέψεις των αναλυτών ανέφεραν ζημίες ύψους 100 δισ. γεν.

Η Sony του σήμερα, που αποτελεί σκιά του παλιού εαυτού της, με τον κ. Χιράι στο πηδάλιο, καλείται να δώσει ξανά έμφαση στις καινοτομίες, που την κατέστησαν βασιλιά του κλάδου ηλεκτρονικών παγκοσμίως, στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90.

Κόστος

Ο προκάτοχός του, είχε επικεντρωθεί στις μειώσεις κόστους, σχεδιάζοντας το κλείσιμο έξι εργοστασίων, και τις απολύσεις 16.000 εργαζομένων της Sony διεθνώς, για να εξοικονομηθούν 1,1 δισ. δολ. ετησίως.

source: stockwatch.com.cy

Επιστρέφει σε υψηλό 11 εβδομάδων ο χρυσός


Επιστρέφει σε υψηλό 11 εβδομάδων ο χρυσός

Επιστρέφει στα υψηλά 11 εβδομάδων στα οποία έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν.Υόρκης ο χρυσός, που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών χρηματιστηρίων σημείωνε μικρή υποχώρηση.
Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου κερδίζει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές 4 δολ. διαμορφούμενος στα 1.764 δολ./ουγγιά. Τα κέρδη αυτά αποδίδονται στην αποδυνάμωση του δολαρίου εν όψει της ανακοίνωσης των αμερικανικών στοιχείων για την ανεργία που αναμένονται μέσα στην ημέρα.

source: reporter.gr

Αυξήθηκαν οι εταιρικές χρεοκοπίες στη Βρετανία στο δ΄ τρίμηνο



Αυξήθηκαν οι εταιρικές χρεοκοπίες στη Βρετανία στο δ΄ τρίμηνο

Λονδίνο (Dow Jones) – Ο αριθμός των εταιρικών χρεοκοπιών στη Βρετανία και την Ουαλία, αυξήθηκε στους τρεις τελευταίους μήνες του 2011, αλλά παρέμεινε κάτω από το επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εμφάνισαν τα επίσημα στοιχεία.

Η Insolvency Service της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι 4.260 βρετανικές εταιρείες χρεοκόπησαν στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου, σημειώνοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Στο β΄ τρίμηνο του 2009, όταν η χώρα βρέθηκε στο όριο μιας βαθιάς ύφεσης, ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκόπησαν ανήλθε σε 5.022. Εκτός των εταιρειών, η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των μεμονωμένων ανθρώπων που χρεοκόπησαν, υποχώρησε στο δ΄ τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, 28.973 άνθρωποι χρεοκόπησαν στη Βρετανία και στην Ουαλία, χαμηλότερα κατά 5,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Επέστρεψε στην ανάπτυξη ο PMI υπηρεσιών τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Επέστρεψε στην ανάπτυξη ο PMI υπηρεσιών τον Ιανουάριο

Λονδίνο (Dow Jones) – Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης επέστρεψε σε ήπια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ευρωζώνης ίσως να μην αντιμετωπίσει τόσο έντονη ύφεση όσο ανησυχούσε προηγουμένως, σύμφωνα με έρευνα.

Η Markit Economics ανακοίνωσε ότι ο δείκτης PMI του κλάδου των υπηρεσιών, σημείωσε άνοδο στις 50,4 μονάδες από τις 48,3 μονάδες το Δεκέμβριο, υψηλότερα από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Αυτή ήταν η πρώτη μέτρηση για ανάπτυξη των τελευταίων πέντε μηνών και είναι αντίστοιχη των προσδοκιών των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η άνοδος οδηγήθηκε κυρίως από τις ισχυρότερες χώρες του «πυρήνα» της ευρωζώνης, τη Γαλλία και τη Γερμανία, υποδηλώνοντας ότι μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζεται καθώς οι χώρες της ευρωζώνης με υψηλά χρέη, κυρίως από την περιφέρεια, έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη.

Η γερμανική δραστηριότητα σημείωσε μεγάλη άνοδο, με τον PMI να αυξάνεται στις 53,9 μονάδες από τις 51,3 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 51,2 από τις 50 μονάδες.

Η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Ιταλία και η Ισπανία, συνέχισαν να βλέπουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα να συρρικνώνεται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τους τελευταίους μήνες.




source: capital.gr

Ισπανία: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι άνεργοι τον Ιανουάριο



Ισπανία: Σε νέο ιστορικό υψηλό οι άνεργοι τον Ιανουάριο

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ ανήλθε ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία, στο τέλος Ιανουαρίου, φθάνοντας τα 4,6 εκατ. άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εργασίας.

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ ανήλθε ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία, στο τέλος Ιανουαρίου, φθάνοντας τα 4,6 εκατ. άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εργασίας.

«Με αυτά τα δεδομένα, οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της απασχόλησης, όπως αυτές που προετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι κάτι περισσότερο από αιτιολογημένες», επισήμανε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο

Η εκτίναξη του αριθμού των ανέργων στους 4.599.829 αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ μετά την εκδήλωση της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008, αλλά και από το 1996, οπότε άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά μηνιαία στατιστικά στοιχεία, με την παρούσα μορφή τους.

source: naftemporiki.gr

Panasonic headed for record $10 bln annual loss


Panasonic headed for record $10 bln annual loss

TOKYO, Feb 3 (Reuters) - Japan's Panasonic Corp forecast a record annual net loss of $10.2 billion on Friday, joining beleaguered rivals Sony and Sharp in a sea of red ink as they struggle to fix their broken TV businesses and overcome criticism that they have lost their way.

Panasonic said it was headed for a loss of 780 billion yen ($10.24 billion) for the year to March, dwarfing expectations for a loss of around $6.2 billion. The loss was almost entirely due to big restructuring charges and writedowns, including to its Sanyo Electric unit.

Its grim outlook follows loss forecasts at Sony and Sharp Corp - almost $17 billion combined for the three Japanese electronics firms - highlighting the impact of fierce competition from foreign rivals such as South Korea's Samsung Electronics, weak demand and a strong yen.

Panasonic, which is in the process of shedding 17,000 jobs by end-March, also missed third-quarter market forecasts, diving to a loss of 197.6 billion yen from a profit a year earlier.

With TVs becoming smart - linked to other devices like tablets and smartphones - an inability to win in the TV market risks hobbling sales across their consumer electronics line-up.

"They don't seem like a company that's progressing towards a particular goal," said Yuuki Sakurai, CEO and president of Fukoku Capital, which managed assets worth $7.6 billion as of last March. "What exactly is this company good at? What does it want to do? They don't have answers to these questions."

Makoto Kikuchi, CEO of Myojo Asset Management in Tokyo, noted Panasonic, Sharp and Sony all have structural issues, and need to come to grips with problems in their TV businesses.

Speaking to reporters on Friday, Panasonic President Fumio Ohtsubo gave no indication he planned to ditch the TV business.

"I don't think it's a business that has lost its growth potential," he said, adding Panasonic wanted to "develop TV in a different manner" by exploring growth in sales to businesses rather than direct to consumers.

The near-term outlook for better TV sales is grim.

By 2015, flat panel industry research company DisplaySearch expects annual global sales of liquid crystal TVs to contract by 8 percent to $92 billion. Even worse, plasma sets, a market that Panasonic dominates, will shrink 38 percent to $7 billion.

If Panasonic's market share "keeps shrinking by 10 percent or so they may need to prepare some more restructuring," said Shiro Mikoshiba, analyst at Nomura Holdings in Tokyo.

Moody's Investors Service downgraded the debt ratings of Panasonic and Sony last month and retained a negative outlook for both, citing their continued losses on TVs.


It's not only the TV unit, however, that poses a risk to profits and is keeping investors away from Panasonic shares, say analysts.

Panasonic shares initially fell on Friday, extending a slide to their lowest in more than 30 years, but later rallied to close 1.2 percent higher ahead of the quarterly results.

"One silver lining is that there is investment being made for the future," said Hiroyuki Fukunaga, CEO of Investrust.

"You could take the added restructuring costs as a serious move by the company to reform and improve its business. You could look at this as the bottom, to show all the losses and then move aggressively towards the next quarter," he said.

Sony on Thursday pressed its reset button by announcing that Kazuo Hirai will succeed Howard Stringer as CEO in April, sparking an 8 percent surge in its share price on Friday, its biggest one-day percentage gain in almost a year.

Ohtsubo, who like Stringer at Sony, has called the shots at Panasonic for the past six years, has so far shown no intent to step aside.

"Its last record net loss in 2001/02 was because of the impact of a sudden slump in PCs after the IT bubble burst, but there was hope then for growth in flat-screen TVs," said Hideyuki Suzuki, general manager investment research at SBI Securities.

"This time, and not just for Panasonic, it doesn't feel like they've got rid of all the rot."


SANYO DRAG

Buying Sanyo was part of a strategy to focus Panasonic more on business-to-business markets such as car parts and green technologies, rather than selling to more fickle retail consumers.

Panasonic makes everthing from refrigerators and bicycle pumps to fax machines, light bulbs and nose hair trimmers. Its most profitable business currently is white goods, including fridges and washing machines.

"We decided to purchase (Sanyo) in the summer of 2008 and ... the competition (environment) has changed since then and the yen has strengthened very much," said Panasonic Managing Director Makoto Uenoyama.

Sanyo had a quarterly operating loss of more than 20 billion yen.

Panasonic, which trimmed its forecast for the number of flat-screen TVs it will sell, does expect to make an operating profit for the year, though this is now seen at just 30 billion yen, down from a previous 130 billion yen.

Last year, Panasonic had an operating profit, which excludes one off items, of 305 billion yen.

source: reuters.com
Share |