Friday, February 3, 2012

«Μαύρη τρύπα» 2,9 δισ. δολ. στη Sony


«Μαύρη τρύπα» 2,9 δισ. δολ. στη Sony


H Sony, o πάλαι ποτέ κολοσσός στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών, προειδοποίησε τους επενδυτές ότι ετοιμάζεται να καταγράψει τις μεγαλύτερες ετήσιες λειτουργικές ζημίες στην ιστορία του, ύψους 2,9 δισ. δολ., εξαιτίας της μειούμενης ζήτησης, του ισχυρού γεν, καθώς και του υψηλού κόστους αναδιάρθρωσης.

Η κατάσταση αυτή καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τη θητεία του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Sony, Καζούο Χιράι, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Απριλίου, στη θέση του απερχόμενου Χάουαρντ Στρίνγκερ. Ο Καζούο Χιράι, στέλεχος της Sony από το 1984, κατόρθωσε να καταστήσει ξανά κερδοφόρες τις δραστηριότητες του ομίλου με τα παιχνίδια Playstation, πριν από δύο χρόνια.

Ζημίες

Η Sony, που άφησαν πολύ πίσω οι μεγάλοι ανταγωνιστές της, Apple και Samsung την τελευταία δεκαετία, προβλέπει λειτουργικές ζημίες ύψους 220 δισ. γεν, το έτος χρήσης που λήγει στις 31 Μαρτίου- το τέταρτο συνεχόμενο έτος με ζημίες- ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις της ανέφεραν κέρδη 200 δισ. γεν. Οι προβλέψεις των αναλυτών ανέφεραν ζημίες ύψους 100 δισ. γεν.

Η Sony του σήμερα, που αποτελεί σκιά του παλιού εαυτού της, με τον κ. Χιράι στο πηδάλιο, καλείται να δώσει ξανά έμφαση στις καινοτομίες, που την κατέστησαν βασιλιά του κλάδου ηλεκτρονικών παγκοσμίως, στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90.

Κόστος

Ο προκάτοχός του, είχε επικεντρωθεί στις μειώσεις κόστους, σχεδιάζοντας το κλείσιμο έξι εργοστασίων, και τις απολύσεις 16.000 εργαζομένων της Sony διεθνώς, για να εξοικονομηθούν 1,1 δισ. δολ. ετησίως.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |