Friday, February 3, 2012

Ευρωζώνη: Επέστρεψε στην ανάπτυξη ο PMI υπηρεσιών τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Επέστρεψε στην ανάπτυξη ο PMI υπηρεσιών τον Ιανουάριο

Λονδίνο (Dow Jones) – Η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης επέστρεψε σε ήπια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ευρωζώνης ίσως να μην αντιμετωπίσει τόσο έντονη ύφεση όσο ανησυχούσε προηγουμένως, σύμφωνα με έρευνα.

Η Markit Economics ανακοίνωσε ότι ο δείκτης PMI του κλάδου των υπηρεσιών, σημείωσε άνοδο στις 50,4 μονάδες από τις 48,3 μονάδες το Δεκέμβριο, υψηλότερα από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Αυτή ήταν η πρώτη μέτρηση για ανάπτυξη των τελευταίων πέντε μηνών και είναι αντίστοιχη των προσδοκιών των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Η άνοδος οδηγήθηκε κυρίως από τις ισχυρότερες χώρες του «πυρήνα» της ευρωζώνης, τη Γαλλία και τη Γερμανία, υποδηλώνοντας ότι μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζεται καθώς οι χώρες της ευρωζώνης με υψηλά χρέη, κυρίως από την περιφέρεια, έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη.

Η γερμανική δραστηριότητα σημείωσε μεγάλη άνοδο, με τον PMI να αυξάνεται στις 53,9 μονάδες από τις 51,3 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 51,2 από τις 50 μονάδες.

Η τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Ιταλία και η Ισπανία, συνέχισαν να βλέπουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα να συρρικνώνεται, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τους τελευταίους μήνες.




source: capital.gr

No comments:

Share |