Thursday, September 16, 2010

ΗΠΑ κατά Κίνας στον ΠΟΕ για χάλυβα και πιστωτικές κάρτες


ΗΠΑ κατά Κίνας στον ΠΟΕ για χάλυβα και πιστωτικές κάρτες


Δύο νέες εμπορικές υποθέσεις έναντι της Κίνας υπέβαλαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας λόγο για διακρίσεις κατά των αμερικανικών εταιρειών χάλυβα και των εταιρειών πιστωτικών καρτών.

Οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης Obama στη διαμάχη με την Κίνα σχετικά με την «θερμή» εμπορική συνεργασία των δύο πλευρών, στόχο έχουν τους δασμούς που επιβάλλει η Κίνα στις εισαγωγές χάλυβα που χρησιμοποιείται στον ενεργειακό κλάδο, καθώς και στους περιορισμούς στην παροχή υπηρεσιών πιστωτικών καρτών στη χώρα.

«Ανησυχούμε ότι η Κίνα έχει παραβεί τις εμπορικές της δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κυρίως ευνοώντας τις κρατικές εταιρείες χρηματοοικονομικού κλάδου και περιορίζοντας τις εξαγωγές αμερικανικού χάλυβα», σχολιάζει ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Ron Kirik.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνονται για άλλη μια φορά, με το Κογκρέσο να έχει προγραμματίσει ήδη συνεδριάσεις αυτή την εβδομάδα, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας εξαιτίας του γουάν.

source: capital.gr

No comments:

Share |