Friday, July 11, 2008

Bernanke: Discount window για Freddie Mac και Fannie Mae

Bernanke: Discount window για Freddie Mac και Fannie Mae

Τη λύση φαίνεται να δίνει ο πρόεδρος της FED Ben Bernanke, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο πρόβλημα ρευστότητας των Freddie Mac και Fannie Mae, μέσω του discount window(Θυρίδα προεξοφλήσεων). Το discount window είναι ένας «μηχανισμός» δανεισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις και επιτρέπει στις εταιρείες να δανείζονται χρήματα από την κεντρική τράπεζα με χαμηλότερο επιτόκιο. Χρησιμοποιείται με έμμεσους τρόπους από την Κεντρική Τράπεζα όταν υπάρχουν προβήματα ρευστότητας.
Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Henry Paulson ανέφερε ότι στηρίζουν τις Fannie Mae και Freddie Mac στην παρούσα μορφή τους. Στην παρούσα φάση, τόνισε ο Πόλσον η κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευσή της να στηρίξει τις Fannie Mae και Freddie Mac στην παρούσα μορφή τους με την οποία οι δύο εταιρίες επιτελούν τη σημαντική αποστολή τους, σημειώνοντας ότι δεν εξετάζεται προς το παρόν επιχείρηση διάσωσής τους. Χθες ο Χένρι Πόλσον είχε δηλώσει ότι οι δύο εταιρίες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας έρχεται να ακολουθήσει τα δημοσιεύματα ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει επιχείρηση διάσωσης. Σημερινό δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι το σχέδιο που μελετούν οι επιτελείς του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον είναι να αγοράσει το κράτος την Fannie Mae και την Freddie Mac.

Οι Fannie Mae και Freddie Mac, οι μεγαλύτεροι αγοραστές ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, παραείναι σημαντικές για την αμερικανική κυβέρνηση για να τις αφήσει να πτωχεύσουν. Οι δύο εταιρείες έχουν ή μπορούν να εγγυηθούν το ήμισυ των αμερικανικών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ αξίας 12 τρισ. δολαρίων, και αυτό από μόνο του αποτελεί εγγύηση ότι μπορούν να υπολογίζουν σε κρατική «χείρα βοηθείας».

REPORTER.GR

Μετά το νέο ρεκόρ των 147 δολ., έκλεισε στα 145,08 δολ. το αργό

Μετά το νέο ρεκόρ των 147 δολ., έκλεισε στα 145,08 δολ. το αργό

Λίγο πάνω από τα 145 δολάρια το βαρέλι έκλεισε σήμερα το αργό, μετά από μια διαπραγμάτευση κατά την οποία αγγιξε και τα 147 δολάρια, κρατώντας την ανάσα πολλών εταιρειών, που ανησυχούν για την πορεία των αποτελεσμάτων τους. Η πορεία του αργού, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκθέσεις των JP Morgan και Lehman Brothers, οι οποίες πριν από μερικές ημέρες έκαναν λόγο για τα 150 δολάρια στην τιμή του αργού.
Στο νέο ράλι ανόδου του αργού συνέβαλλαν οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη επέμβαση του Ισραήλ στο Ιράν, καθώς, επίσης, η νέα στρατιωτική επίθεση στη Νιγηρία που απειλεί να μειώσει τα αποθέματα.

Η κούρσα αποδίδεται ακόμη στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και στην απειλή των εργατών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Petrobas στη Βραζιλία ότι θα προχωρήσουν σε απεργία.

Το συμβόλαιο του Αυγούστου για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 3,43 δολάρια, ή 2,4% στα 145,08 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας το χθεσινό ράλι ανόδου των 5,60 δολαρίων. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά 1,7%, ή 2,40 δολάρια στα 144,11 δολάρια, ενώ χθες ενισχύθηκε κατά 4%.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές του πετρελαίου είναι κατά 96% υψηλότερες, και στις 3 Ιουλίου είχαν φτάσει το ιστορικό υψηλό των 145,85 δολαρίων το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν ανοδικά την επόμενη εβδομάδα λόγω της ανησυχίας για την παραγωγή στο Ιράν και τη Νιγηρία αλλά και για τα μειωμένα αμερικανικά αποθέματα αργού.

Εκτιμήσεις JP Morgan και Lehman Brothers

Λίγες μέρες νωρίτερα η JP Morgan εκτίμησε ότι το αργό είναι πολύ πιθανό να αγγίξει τα 150 δολάρια , ενώ και η Lehman Brothers ανέβασε σημαντικά τον πήχη για τις πετρελαϊκές τιμές του 2008 και του 2009. Μάλιστα, η JP Morgan εκτίμησε ότι το αργό θα παραμείνει πάνω από τα 130 δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και πάνω από 115 δολάρια το βαρέλι ως το τέλος του χρόνου, ακόμη κι αν η ζήτηση εξασθενήσει.

Επίσης, η Lehman Brothers ανέβασε σημαντικά τον πήχη για τις τιμές του 2008, βλέποντας το βαρέλι του αργού στα 127 δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μέση τιμή στα 115 δολάρια. Επίσης, το 2009 αναμένει μέση τιμή στα 115 δολάρια το βαρέλι, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 90 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι η άνοδος κατά 50% στις πετρελαϊκές τιμές από την αρχή του έτους ξεπέρασε και τις πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων, οι οποίοι έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών τους για τις τιμές του μαύρου χρυσού.

REPORTER.GR

Πάνω από τα 147 δολάρια οι τιμές πετρελαίου

Πάνω από τα 147 δολάρια οι τιμές πετρελαίου

«Άλμα» άνω των πέντε δολαρίων πραγματοποίησαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, αναρριχόμενες σε νέα ιστορικά ρεκόρ, εν μέσω εικασιών ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ιράν, καθώς και ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς από τη Βραζιλία και τη Νιγηρία.

Η τιμή του αμερικανικού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 147 δολάρια, φτάνοντας στο ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι.

Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent εκτοξεύτηκε στο ρεκόρ των 147,50 δολαρίων το βαρέλι. Στις 16.33’, διαμορφωνόταν στα 147,24 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 5,21 δολαρίων.

«Υπάρχει μια διαρκής ανησυχία για την προσφορά πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», εκτιμά ο Τζέραρντ Μπαγκ της National Australia Bank.

Την άνοδο των τιμών πυροδότησε δημοσίευμα της Jerusalem Post, σύμφωνα με το οποίο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ασκήσεις πάνω από το Ιράκ.

Οι ανησυχίες είχαν ήδη ενταθεί από την ανακοίνωση που εξέδωσε η βασική στρατιωτική ομάδα στο Δέλτα του Νίγηρα, ότι προτίθεται να προβεί σε νέες επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών υποδομών της Νιγηρία, όγδοης μεγαλύτερης εξαγωγού στον κόσμο, καθώς και η απειλή απεργίας στη βραζιλιάνικη Petrobras.


NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Στις 56,6 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουλίου

ΗΠΑ: Στις 56,6 μονάδες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουλίου

Στις 56,6 μονάδες, έναντι των 56 μονάδων που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, διαμορφώθηκε ο δείκτης UMich για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή.

Τον Ιούνιο, ο δείκτη βρισκόταν στις 56,4 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο δηλαδή από το 1980 και το τρίτο χαμηλότερο στην 56χρονη ιστορία της συγκεκριμένγης έρευνας.

NAFTEMPORIKI

Τράπεζα Κύπρου: Αναπροσαρμογή επιτοκίων

Τράπεζα Κύπρου: Αναπροσαρμογή επιτοκίων

Σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων Καταθέσεων και Χορηγήσεων, με ισχύ από 11/07/2008, προχωρά η Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] , σε συνέχεια της αύξησης του Επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την 03/07/2008 κατά 0,25 της μονάδος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωσή της:

- Αυξάνονται τα επιτόκια όλων των κλιμακίων, από το πρώτο ευρώ [EUR=X] , των καταθετικών λογαριασμών υπό προειδοποίηση ιδιωτών (NOTICE) κατά 0,25 της μονάδος.

- Η Τράπεζα, συνεχίζοντας την πολιτική της στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικής τιμολόγησης των καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και ορίων υπερανάληψης κοινού, προχωρά σε αύξηση μόνο κατά 0,10 της μονάδος.

- Στην αυτή κατεύθυνση, δεν αυξάνει το προνομιακό κυμαινόμενο επιτόκιο προσωπικών, καταναλωτικών και δανείων μεταφοράς και συγκέντρωσης οφειλών Lower που παραμένει στο 7,95%.

- Το επιτόκιο μεταφοράς υπολοίπου καρτών παραμένει σταθερό στο 4,9%, ενώ τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών προσαυξάνονται κατά 0,40 της μονάδος.

Για τις λοιπές κατηγορίες χορηγήσεων, τα βασικά κυμαινόμενα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής:

1. Καταναλωτικό με εμπράγματη εξασφάλιση, 6,65%.

2. Χορηγήσεων ιδιωτών με εγγύηση μετρητών και ΕΓΕΔ, 6,00%.

3. Καταναλωτικό προνομιακό, 10,25%.

4. Βασικό επιτόκιο Χορηγήσεων, 8,40%.

5. Βασικό επιτόκιο επαγγελματικής πίστης, 8,90%.

6. Βασικό επιτόκιο στεγαστικής πίστης, 6,65%.

Παράλληλα, τα χορηγητικά επιτόκια, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ, αυξάνονται αντίστοιχα κατά 0,25 της μονάδος.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Απροσδόκητη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος το Μάιο

ΗΠΑ: Απροσδόκητη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος το Μάιο

Στα 59,8 δισ. δολάρια συρρικνώθηκε απρόσμενα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το Μάιο, παρά την άνοδο ρεκόρ των τιμών του αργού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 0,9% στο ρεκόρ των 157,5 δισ. δολαρίων, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,3%, φτάνοντας και αυτές στο ρεκόρ των 217,3 δισ. δολαρίων.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 2,6% οι τιμές εισαγωγών τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Αυξημένες κατά 2,6% οι τιμές εισαγωγών τον Ιούνιο

Αυξημένες κατά 2,6% εμφανίσθηκαν οι τιμές των αμερικανικών εισαγωγών τον Ιούνιο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας της χώρας. Αιτία ήταν η άνοδος των τιμών στο εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση στις τιμές των εισαγωγών κατά 2%. Εξαιρουμένων των τιμών καυσίμων, η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 0,8%.

NAFTEMPORIKI

Credit Agricole: Προς υποβολή παραίτησης CEO και πρόεδρος

Credit Agricole: Προς υποβολή παραίτησης CEO και πρόεδρος

«Βουτιά» 7,6% σημειώνουν οι μετοχές της Credit Agricole στον απόηχο δημοσιεύματος της Le Monde, σύμφωνα με το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού τραπεζικού ομίλου Ζορζ Ποζέ και ο πρόεδρος Ρενέ Καρόν πιθανόν να υποβάλουν την παραίτησή τους στη συνεδρίαση του δ.σ. στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμη πηγή, με την κίνησή τους αυτή τα δύο στελέχη της Credit Agricole ευελπιστούν να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης από το δ.σ.


NAFTEMPORIKI

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
942.61 ( -2.66%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2753.38 ( -2.71%)

Όγκος: € 3,967,052

---

FTSE 100 INDEX 5,261.60 -145.20 -2.69%
CAC 40 INDEX 4,100.64 -130.92 -3.09%
DAX INDEX 6,153.30 -151.70 -2.41%

---

US

DOW JONES INDUS. AVG 11,100.54 -128.48 -1.14%
S&P 500 INDEX 1,239.49 -13.90 -1.11%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,239.08 -18.77 -0.83%

ΔΝΤ: Εγκλωβισμένη μεταξύ ύφεσης και πληθωρισμού η παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Εγκλωβισμένη μεταξύ ύφεσης και πληθωρισμού η παγκόσμια οικονομία

Εγκλωβισμένη «μεταξύ του πάγου της ύφεσης και της φωτιάς του πληθωρισμού» παραμένει η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που διεξήχθη στη Γιάλτα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι η κρίση που ταλανίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της, αν και οι συνέπειές της θα εξακολουθήσουν να είναι αισθητές για αρκετό διάστημα.

«Το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης βρίσκεται πιθανότατα πίσω μας», εκτίμησε ο Στρος-Καν», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης είναι προφανώς μπροστά μας».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την παγκόσμια αντιμετώπιση της κρίσης ως «επαρκή σε γενικές γραμμές». «Οι κεντρικές τράπεζες συνεργάστηκαν μεταξύ τους καλά», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Όπως προειδοποίησε, πάντως, οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν προβληματικές. «Κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η παγκόσμια οικονομία είναι στη σωστή θερμοκρασία. Βρισκόμαστε μεταξύ του πάγου της ύφεσης και της φωτιάς του πληθωρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη, όπως είπε, κρίση του 21ου αιώνα, η οποία έγινε αισθητή μέσω του υψηλού πληθωρισμού και των αναταραχών στις χρηματοοικονομικές αγορές, προήλθε από τις ΗΠΑ. «Ήταν η ισχυρότερη οικονομία και βρισκόταν στην κορυφή της πυραμίδας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

NAFTEMPORIKI

Ποινική δίωξη στην Cosmote

Ποινική δίωξη στην Cosmote

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρίας Π & Κ Γερμανός από την Cosmote [COSr.AT] το 2006.

Η δίωξη, που δεν είναι προσωποποιημένη, αφορά τα εξής αδικήματα: Απιστία που στρέφεται κατά υψηλόβαθμων στελεχών της Cosmote. Ηθική αυτουργία σε απιστία που στρέφεται κατά του επιχειρηματία. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που στρέφεται κατά των μελών του ΔΣ της επιχείρησης. Χειραγώγηση αγοράς από κοινού και κατ' εξακολούθηση κατ' επάγγελμα και συνήθεια που στρέφεται κατά επτά προσώπων αντικριστών και ατόμων που εμπλέκονται με την επιχείρηση και ηθική αυτουργία στη χειραγώγηση, που στρέφεται σε βάρος του επιχειρηματία.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της οικονομίας στο β’ τρίμηνο «βλέπουν» οι αναλυτές

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της οικονομίας στο β’ τρίμηνο «βλέπουν» οι αναλυτές

Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, για πρώτη φορά από τότε που πρωτο-υιοθετήθηκε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, εκτιμούν αναλυτές της Citigroup της JPMorgan Chase & Co. και της Barclays Capital.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει να «λυγίζει» υπό το βάρος των υψηλών τιμών πετρελαίου, του ισχυρού ευρώ και της παγκόσμιας επιβράδυνσης. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αρνείται να παρατήσει τον αγώνα της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκιό της στο 4,25%.

«Η ΕΚΤ θα πετύχει τον σκοπό της όσον αφορά στον πληθωρισμό, αλλά με κόστος την επιβράδυνση της οικονομίας στο χείλος της ύφεσης ή ακόμη χειρότερα», υποστηρίζει ο Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital για την Ευρώπη. Όπως εκτιμά, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο και θα επεκταθεί κατά 0,3% στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Αναφερόμενος στα αποθαρρυντικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές στη ζώνη του ευρώ, ο οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο, Χουέργκεν Μίκελς, επισημαίνει ότι «όλα αυτά τα στοιχεία έχουν την ίδια κατεύθυνση: προς τα κάτω». Ο Μίκελς προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο και θα αυξηθεί κατά 0,3% στο τρέχον τρίμηνο.

Από την πλευρά της, η Σίλβια Πεπίνο της JPMorgan εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πιθανόν να καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, δεδομένης της ισχυρής της ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο. Παρόλα αυτά, για το δεύτερο τρίμηνο «βλέπει» συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,8% καθώς και διατήρησή της σε στάσιμα επίπεδα για περίπου ένα χρόνο.

NAFTEMPORIKI

Sanofi-Aventis: Προσφορά 2,7 δισ. δολ. για τη Zentiva

Sanofi-Aventis: Προσφορά 2,7 δισ. δολ. για τη Zentiva

Την προαναγγελθείσα προσφορά για την απόκτηση της τσέχικης φαρμακοβιομηχανίας Zentiva κατέθεσε την Παρασκευή η Sanofi-Aventis.

Συγκεκριμένα, η γαλλική εταιρεία προσφέρει 1.050 τσέχικες κορόνες ανά μετοχή, αποτιμώντας την αξία της Zentiva – στην οποία κατέχει ήδη ποσοστό σχεδόν 25% – στα 40,04 δισ. κορόνες (2,69 δισ. δολάρια).

Η Sanofi-Aventis είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να καταθέσει προσφορά για το σύνολο των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας στα μέσα Ιουνίου. Όπως διευκρίνισε σήμερα, η περίοδος αποδοχής της προσφοράς θα διαρκέσει 10 εβδομάδες.

NAFTEMPORIKI

Citigroup: Πώληση γερμανικής μονάδας έναντι 4,9 δισ. ευρώ

Citigroup: Πώληση γερμανικής μονάδας έναντι 4,9 δισ. ευρώ

Στην πώληση της καταναλωτικής μονάδας της στη Γερμανία, στη γαλλική Credit Mutuel Group, συμφώνησε να προχωρήσει η Citigroup έναντι συνολικού τιμήματος 4,9 δισ. ευρώ. Στόχος της αμερικανικής τράπεζας είναι η ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η Credit Mutuel, η Νο2 τράπεζα της Γαλλίας βάσει αριθμού υποκαταστημάτων, θα καταβάλει το ανωτέρω ποσό σε μετρητά καθώς και σε κέρδη της χρήσης 2008. Η πώληση της Citibank Privatkunden αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

Η Citigroup, η οποία αγωνίζεται να ανακάμψει έπειτα από τις σημαντικές απώλειες που εμφάνισε λόγω της κρίσης στα subprime, αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση της γερμανικής μονάδας της, στο πλαίσιο σχεδίων για πώληση παγίων συνολικού ύψους 400 δισ. δολαρίων.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Credit Mutuel θα αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον τομέα των καταναλωτικών δανείων της Γερμανίας, διαθέτοντας 340 υποκαταστήματα και περίπου 3,2 εκατ. πελάτες.

NAFTEMPORIKI

NYT: Διαπραγματεύσεις μεταξύ Anheuser-Busch και InBev

NYT: Διαπραγματεύσεις μεταξύ Anheuser-Busch και InBev

Φιλικές διαπραγματεύσεις για την πώλησή της στη βελγική InBev ξεκίνησε η παρασκευάστρια της μπύρας Budweiser, Anheuser-Busch, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη άτομα με γνώση του θέματος, οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστοί. Πιθανολογείται, πάντως, ότι η InBev θα προσφέρει μεγαλύτερο ποσό από το αρχικό των 46,3 δισ. δολαρίων, ή 65 δολαρίων ανά μετοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, τη συμφωνία φαίνεται πως στηρίζει, μεταξύ άλλων, και ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος είναι μέτοχος της Anheuser.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία απέρριψε στις 16 Ιουνίου την προσφορά της InBev, εκτιμώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην αξία της, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας αν η τελευταία αυξήσει το προσφερόμενο τίμημα.

Εάν η συμφωνία εξαγοράς της κορυφαίας αμερικανικής ζυθοποιίας προχωρήσει, η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν το θέμα. Οι μετοχές της Aneheuser-Busch υποχωρούσαν χθες στις μετασυνεδριακές συναλλαγές του NYSE κατά 0,2% στα 61,21 δολάρια, ενώ αυτές της InBev στις Βρυξέλλες σημείωναν πτώση 1% στα 41,45 ευρώ.

NAFTEMPORIKI

Σε υψηλά 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Σε υψηλά 13 ετών ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Στο 5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, ανήλθε τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία από 4,6% το Μάιο λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στ 5,1%.


NAFTEMPORIKI

Citi: Η παρούσα κρίση απέχει από τις «φούσκες» του 1999

Citi: Η παρούσα κρίση απέχει από τις «φούσκες» του 1999

Τη διαφοροποίηση της τρέχουσας χρηματιστηριακής κρίσης από εκείνη που συντελέστηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2003 και την πολύ καλύτερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τις μετοχές του, σημειώνει σε έκθεσή της η Citigroup αποδίδοντας «εύλογον μνεία» μάλιστα στο ελκυστικό Ρ/Ε του Χρηματιστηρίου.

Οπως αναφέρει ο διεθνής οίκος στην έκθεση με τίτλο «A quantitative anlge on the greek market», μπορεί η υποχώρηση του Χ.Α. κατά 34% από τις αρχές του 2008 να έχει επαναφέρει τις κακές μνήμες της περιόδου που διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο του 1999 έως τον Μάρτιο του 2003, με την αγορά να υποχωρεί κατά 76%, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Το Ρ/Ε της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στο προηγούμενο bear market ήταν 45 - 50 (Σεπτέμβριος 1999), έναντι 15 που ήταν στα τέλη του 2007. Επίσης κατά την τότε περίοδο τα κέρδη ανά μετοχή είχαν υποχωρήσει κατά 50%, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2008 δείχνουν άνοδο 13-15%.

Ο οίκος θεωρεί ότι η τρέχουσα περίοδος μοιάζει περισσότερο με την περίοδο του 2002. Επίσης σημειώνει ότι πλέον οι αναλύσεις μπορούν να βασίζονται περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη και οι ξένοι επενδυτές μπορούν να βασίζονται σε αυτά.

Η σύγκριση γίνεται με το έτος 2002 καθώς ήταν ότι η χρονιά κατά την οποία οι Δυτικοευρωπαίοι επενδυτές ανακάλυψαν την Ελλάδα. Μάλιστα από το Μάρτιο του 2003 έως το Δεκέμβριο του 2007 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 250%. Μάλιστα οι περισσότερες εταιρείες του Γενικού Δείκτη διαπραγματεύονται με χαμηλότερο πολλαπλασιαστή Ρ/Ε σε σχέση με το 2002.

Οι τράπεζες

Διαφοροποιείται η Ελλάδα από τις «ομοειδείς» χώρες - Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, διατηρώντας τα πλεονεκτήματα της χαμηλής ακόμη διείσδυσης των τραπεζικών εργασιών και μάλιστα, χρειάζεται ακόμη μια δεκαετία να φθάσει, για παράδειγμα, το επίπεδο της Ισπανίας. Η Citi αναδεικνύει τη διαφοροποίηση αυτή ως προσόν για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, για τις οποίες δίνεται σύσταση overweight.

Οι χώρες όπως η Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία χαρακτηρίζονται με το ακρωνύμιο PIGS, το οποίο υποδηλώνει τις φτωχότερες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως ωφελήθηκαν από την ένταξή τους στην Ε.Ε. και απέκτησαν σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, χαμηλά επιτόκια, υψηλούς ρυθμούς οικονομικής και τραπεζικής ανάπτυξης, αναφέρουν οι αναλυτές της Citi.

Η επόμενη ημέρα όμως βρίσκει τις οικονομίες αυτές με σημαντικές διαφορές σε σχέση ειδικά με τις αγορές ακινήτων και τους ρυθμούς χορηγήσεων με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, έχοντας χαμηλό ποσοστό τραπεζικής διείσδυσης σε σχέση με το ΑΕΠ και μάλιστα περίπου στο μισό.

Τα δάνεια έναντι του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 86% έναντι 198% στην Ιρλανδία, 168% της Ισπανίας και 141% της Πορτογαλίας. Το επίπεδο χορηγήσεων προς ιδιώτες της ελληνικής αγοράς είναι ανάλογο με αυτό που οι άλλες χώρες είχαν το 2000. Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των στεγαστικών δανείων έναντι του ΑΕΠ, περίπου 30% και των επιχειρηματικών, 40% περίπου, τη στιγμή που στις άλλες χώρες της ίδιας ομάδας των PIGS, είναι διπλάσιο.

Οπως χαρακτηριστικά λέει το Citi, η Ελλάδα είναι επτά με οκτώ χρόνια πίσω από την Ισπανία και θα χρειαστεί μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων κατά 13% για να την φθάσει και περίπου 15% για την Ιρλανδία.

Η αγορά κατοικιών

Διαφοροποιήσεις παρουσιάζονται και στην αγορά κατοικίας καθώς οι νέες κατοικίας κατά κεφαλήν είναι λιγότερες στην Ελλάδα, στο επίπεδο του 0,9% και αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό έναντι της Ισπανίας και της Ιρλανδίας που είναι 1,4% και 2% αντίστοιχα. Την προηγούμενη επταετία οι κατά κεφαλήν νέες κατοικίες ήταν κατά μέσο όρο 1,2% στην Ελλάδα έναντι 1,5% στην Ισπανία και 2,1% στην Ιρλανδία.

Οσον αφορά δε, στις τιμές των κατοικιών αυτές αυξήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία κατά 15% στην Ελλάδα έναντι 197% στην Ισπανία και 207% στην Ιρλανδία, ενώ η Ελλάδα στηρίζεται λιγότερο στον κατασκευαστικό τομέα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, η συμβολή του οποίου πάντως στην αύξηση του ΑΕΠ είναι σταθερή.

Διαφοροποίηση

Αλλου είδους διαφορές βέβαια, όπως τις καταγράφει στην έκθεσή της η Citi, δεν είναι τόσο ευνοϊκές για την Ελλάδα, η οποία έφθασε το επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος μόλις, ενώ η Ιρλανδία είναι από τις υψηλότερες στη λίστα και η Ισπανία είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία.

Οι χώρες όμως που είχαν μεγαλύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο δανεισμό γνωρίζουν επιβράδυνση, ενώ η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. σε ανάπτυξη, επενδύσεις και αύξηση των δανείων προς ιδιώτες, με ισχυρότερη την αύξηση της επιχειρηματικής πίστης.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: 0,9% πάνω οι τιμές χονδρικής τον Ιούνιο

Αύξηση της τάξεως του 0,9% εμφάνισαν οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 8,9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο που καταγράφεται από τον Ιανουάριο του 1982.

NAFTEMPORIKI
Share |