Friday, July 11, 2008

Μετά το νέο ρεκόρ των 147 δολ., έκλεισε στα 145,08 δολ. το αργό

Μετά το νέο ρεκόρ των 147 δολ., έκλεισε στα 145,08 δολ. το αργό

Λίγο πάνω από τα 145 δολάρια το βαρέλι έκλεισε σήμερα το αργό, μετά από μια διαπραγμάτευση κατά την οποία αγγιξε και τα 147 δολάρια, κρατώντας την ανάσα πολλών εταιρειών, που ανησυχούν για την πορεία των αποτελεσμάτων τους. Η πορεία του αργού, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εκθέσεις των JP Morgan και Lehman Brothers, οι οποίες πριν από μερικές ημέρες έκαναν λόγο για τα 150 δολάρια στην τιμή του αργού.
Στο νέο ράλι ανόδου του αργού συνέβαλλαν οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη επέμβαση του Ισραήλ στο Ιράν, καθώς, επίσης, η νέα στρατιωτική επίθεση στη Νιγηρία που απειλεί να μειώσει τα αποθέματα.

Η κούρσα αποδίδεται ακόμη στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και στην απειλή των εργατών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Petrobas στη Βραζιλία ότι θα προχωρήσουν σε απεργία.

Το συμβόλαιο του Αυγούστου για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 3,43 δολάρια, ή 2,4% στα 145,08 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζοντας το χθεσινό ράλι ανόδου των 5,60 δολαρίων. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινήθηκε ανοδικά 1,7%, ή 2,40 δολάρια στα 144,11 δολάρια, ενώ χθες ενισχύθηκε κατά 4%.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές του πετρελαίου είναι κατά 96% υψηλότερες, και στις 3 Ιουλίου είχαν φτάσει το ιστορικό υψηλό των 145,85 δολαρίων το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν ανοδικά την επόμενη εβδομάδα λόγω της ανησυχίας για την παραγωγή στο Ιράν και τη Νιγηρία αλλά και για τα μειωμένα αμερικανικά αποθέματα αργού.

Εκτιμήσεις JP Morgan και Lehman Brothers

Λίγες μέρες νωρίτερα η JP Morgan εκτίμησε ότι το αργό είναι πολύ πιθανό να αγγίξει τα 150 δολάρια , ενώ και η Lehman Brothers ανέβασε σημαντικά τον πήχη για τις πετρελαϊκές τιμές του 2008 και του 2009. Μάλιστα, η JP Morgan εκτίμησε ότι το αργό θα παραμείνει πάνω από τα 130 δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και πάνω από 115 δολάρια το βαρέλι ως το τέλος του χρόνου, ακόμη κι αν η ζήτηση εξασθενήσει.

Επίσης, η Lehman Brothers ανέβασε σημαντικά τον πήχη για τις τιμές του 2008, βλέποντας το βαρέλι του αργού στα 127 δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μέση τιμή στα 115 δολάρια. Επίσης, το 2009 αναμένει μέση τιμή στα 115 δολάρια το βαρέλι, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 90 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι η άνοδος κατά 50% στις πετρελαϊκές τιμές από την αρχή του έτους ξεπέρασε και τις πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων, οι οποίοι έχουν προβεί σε αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών τους για τις τιμές του μαύρου χρυσού.

REPORTER.GR

No comments:

Share |