Friday, July 11, 2008

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της οικονομίας στο β’ τρίμηνο «βλέπουν» οι αναλυτές

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της οικονομίας στο β’ τρίμηνο «βλέπουν» οι αναλυτές

Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, για πρώτη φορά από τότε που πρωτο-υιοθετήθηκε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, εκτιμούν αναλυτές της Citigroup της JPMorgan Chase & Co. και της Barclays Capital.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει να «λυγίζει» υπό το βάρος των υψηλών τιμών πετρελαίου, του ισχυρού ευρώ και της παγκόσμιας επιβράδυνσης. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αρνείται να παρατήσει τον αγώνα της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκιό της στο 4,25%.

«Η ΕΚΤ θα πετύχει τον σκοπό της όσον αφορά στον πληθωρισμό, αλλά με κόστος την επιβράδυνση της οικονομίας στο χείλος της ύφεσης ή ακόμη χειρότερα», υποστηρίζει ο Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital για την Ευρώπη. Όπως εκτιμά, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο και θα επεκταθεί κατά 0,3% στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Αναφερόμενος στα αποθαρρυντικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές στη ζώνη του ευρώ, ο οικονομολόγος της Citigroup στο Λονδίνο, Χουέργκεν Μίκελς, επισημαίνει ότι «όλα αυτά τα στοιχεία έχουν την ίδια κατεύθυνση: προς τα κάτω». Ο Μίκελς προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο και θα αυξηθεί κατά 0,3% στο τρέχον τρίμηνο.

Από την πλευρά της, η Σίλβια Πεπίνο της JPMorgan εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πιθανόν να καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, δεδομένης της ισχυρής της ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο. Παρόλα αυτά, για το δεύτερο τρίμηνο «βλέπει» συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,8% καθώς και διατήρησή της σε στάσιμα επίπεδα για περίπου ένα χρόνο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |