Friday, July 11, 2008

Bernanke: Discount window για Freddie Mac και Fannie Mae

Bernanke: Discount window για Freddie Mac και Fannie Mae

Τη λύση φαίνεται να δίνει ο πρόεδρος της FED Ben Bernanke, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο πρόβλημα ρευστότητας των Freddie Mac και Fannie Mae, μέσω του discount window(Θυρίδα προεξοφλήσεων). Το discount window είναι ένας «μηχανισμός» δανεισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις και επιτρέπει στις εταιρείες να δανείζονται χρήματα από την κεντρική τράπεζα με χαμηλότερο επιτόκιο. Χρησιμοποιείται με έμμεσους τρόπους από την Κεντρική Τράπεζα όταν υπάρχουν προβήματα ρευστότητας.
Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Henry Paulson ανέφερε ότι στηρίζουν τις Fannie Mae και Freddie Mac στην παρούσα μορφή τους. Στην παρούσα φάση, τόνισε ο Πόλσον η κυβέρνηση διατηρεί τη δέσμευσή της να στηρίξει τις Fannie Mae και Freddie Mac στην παρούσα μορφή τους με την οποία οι δύο εταιρίες επιτελούν τη σημαντική αποστολή τους, σημειώνοντας ότι δεν εξετάζεται προς το παρόν επιχείρηση διάσωσής τους. Χθες ο Χένρι Πόλσον είχε δηλώσει ότι οι δύο εταιρίες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας έρχεται να ακολουθήσει τα δημοσιεύματα ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει επιχείρηση διάσωσης. Σημερινό δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι το σχέδιο που μελετούν οι επιτελείς του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον είναι να αγοράσει το κράτος την Fannie Mae και την Freddie Mac.

Οι Fannie Mae και Freddie Mac, οι μεγαλύτεροι αγοραστές ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, παραείναι σημαντικές για την αμερικανική κυβέρνηση για να τις αφήσει να πτωχεύσουν. Οι δύο εταιρείες έχουν ή μπορούν να εγγυηθούν το ήμισυ των αμερικανικών στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ αξίας 12 τρισ. δολαρίων, και αυτό από μόνο του αποτελεί εγγύηση ότι μπορούν να υπολογίζουν σε κρατική «χείρα βοηθείας».

REPORTER.GR

No comments:

Share |