Friday, July 11, 2008

ΔΝΤ: Εγκλωβισμένη μεταξύ ύφεσης και πληθωρισμού η παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Εγκλωβισμένη μεταξύ ύφεσης και πληθωρισμού η παγκόσμια οικονομία

Εγκλωβισμένη «μεταξύ του πάγου της ύφεσης και της φωτιάς του πληθωρισμού» παραμένει η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο που διεξήχθη στη Γιάλτα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι η κρίση που ταλανίζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της, αν και οι συνέπειές της θα εξακολουθήσουν να είναι αισθητές για αρκετό διάστημα.

«Το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης βρίσκεται πιθανότατα πίσω μας», εκτίμησε ο Στρος-Καν», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης είναι προφανώς μπροστά μας».

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την παγκόσμια αντιμετώπιση της κρίσης ως «επαρκή σε γενικές γραμμές». «Οι κεντρικές τράπεζες συνεργάστηκαν μεταξύ τους καλά», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Όπως προειδοποίησε, πάντως, οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν προβληματικές. «Κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η παγκόσμια οικονομία είναι στη σωστή θερμοκρασία. Βρισκόμαστε μεταξύ του πάγου της ύφεσης και της φωτιάς του πληθωρισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη, όπως είπε, κρίση του 21ου αιώνα, η οποία έγινε αισθητή μέσω του υψηλού πληθωρισμού και των αναταραχών στις χρηματοοικονομικές αγορές, προήλθε από τις ΗΠΑ. «Ήταν η ισχυρότερη οικονομία και βρισκόταν στην κορυφή της πυραμίδας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |