Friday, July 11, 2008

Citi: Η παρούσα κρίση απέχει από τις «φούσκες» του 1999

Citi: Η παρούσα κρίση απέχει από τις «φούσκες» του 1999

Τη διαφοροποίηση της τρέχουσας χρηματιστηριακής κρίσης από εκείνη που συντελέστηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2003 και την πολύ καλύτερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τις μετοχές του, σημειώνει σε έκθεσή της η Citigroup αποδίδοντας «εύλογον μνεία» μάλιστα στο ελκυστικό Ρ/Ε του Χρηματιστηρίου.

Οπως αναφέρει ο διεθνής οίκος στην έκθεση με τίτλο «A quantitative anlge on the greek market», μπορεί η υποχώρηση του Χ.Α. κατά 34% από τις αρχές του 2008 να έχει επαναφέρει τις κακές μνήμες της περιόδου που διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο του 1999 έως τον Μάρτιο του 2003, με την αγορά να υποχωρεί κατά 76%, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Το Ρ/Ε της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στο προηγούμενο bear market ήταν 45 - 50 (Σεπτέμβριος 1999), έναντι 15 που ήταν στα τέλη του 2007. Επίσης κατά την τότε περίοδο τα κέρδη ανά μετοχή είχαν υποχωρήσει κατά 50%, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2008 δείχνουν άνοδο 13-15%.

Ο οίκος θεωρεί ότι η τρέχουσα περίοδος μοιάζει περισσότερο με την περίοδο του 2002. Επίσης σημειώνει ότι πλέον οι αναλύσεις μπορούν να βασίζονται περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη και οι ξένοι επενδυτές μπορούν να βασίζονται σε αυτά.

Η σύγκριση γίνεται με το έτος 2002 καθώς ήταν ότι η χρονιά κατά την οποία οι Δυτικοευρωπαίοι επενδυτές ανακάλυψαν την Ελλάδα. Μάλιστα από το Μάρτιο του 2003 έως το Δεκέμβριο του 2007 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 250%. Μάλιστα οι περισσότερες εταιρείες του Γενικού Δείκτη διαπραγματεύονται με χαμηλότερο πολλαπλασιαστή Ρ/Ε σε σχέση με το 2002.

Οι τράπεζες

Διαφοροποιείται η Ελλάδα από τις «ομοειδείς» χώρες - Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, διατηρώντας τα πλεονεκτήματα της χαμηλής ακόμη διείσδυσης των τραπεζικών εργασιών και μάλιστα, χρειάζεται ακόμη μια δεκαετία να φθάσει, για παράδειγμα, το επίπεδο της Ισπανίας. Η Citi αναδεικνύει τη διαφοροποίηση αυτή ως προσόν για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, για τις οποίες δίνεται σύσταση overweight.

Οι χώρες όπως η Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία χαρακτηρίζονται με το ακρωνύμιο PIGS, το οποίο υποδηλώνει τις φτωχότερες χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες όμως ωφελήθηκαν από την ένταξή τους στην Ε.Ε. και απέκτησαν σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, χαμηλά επιτόκια, υψηλούς ρυθμούς οικονομικής και τραπεζικής ανάπτυξης, αναφέρουν οι αναλυτές της Citi.

Η επόμενη ημέρα όμως βρίσκει τις οικονομίες αυτές με σημαντικές διαφορές σε σχέση ειδικά με τις αγορές ακινήτων και τους ρυθμούς χορηγήσεων με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, έχοντας χαμηλό ποσοστό τραπεζικής διείσδυσης σε σχέση με το ΑΕΠ και μάλιστα περίπου στο μισό.

Τα δάνεια έναντι του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 86% έναντι 198% στην Ιρλανδία, 168% της Ισπανίας και 141% της Πορτογαλίας. Το επίπεδο χορηγήσεων προς ιδιώτες της ελληνικής αγοράς είναι ανάλογο με αυτό που οι άλλες χώρες είχαν το 2000. Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των στεγαστικών δανείων έναντι του ΑΕΠ, περίπου 30% και των επιχειρηματικών, 40% περίπου, τη στιγμή που στις άλλες χώρες της ίδιας ομάδας των PIGS, είναι διπλάσιο.

Οπως χαρακτηριστικά λέει το Citi, η Ελλάδα είναι επτά με οκτώ χρόνια πίσω από την Ισπανία και θα χρειαστεί μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων κατά 13% για να την φθάσει και περίπου 15% για την Ιρλανδία.

Η αγορά κατοικιών

Διαφοροποιήσεις παρουσιάζονται και στην αγορά κατοικίας καθώς οι νέες κατοικίας κατά κεφαλήν είναι λιγότερες στην Ελλάδα, στο επίπεδο του 0,9% και αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό έναντι της Ισπανίας και της Ιρλανδίας που είναι 1,4% και 2% αντίστοιχα. Την προηγούμενη επταετία οι κατά κεφαλήν νέες κατοικίες ήταν κατά μέσο όρο 1,2% στην Ελλάδα έναντι 1,5% στην Ισπανία και 2,1% στην Ιρλανδία.

Οσον αφορά δε, στις τιμές των κατοικιών αυτές αυξήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία κατά 15% στην Ελλάδα έναντι 197% στην Ισπανία και 207% στην Ιρλανδία, ενώ η Ελλάδα στηρίζεται λιγότερο στον κατασκευαστικό τομέα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, η συμβολή του οποίου πάντως στην αύξηση του ΑΕΠ είναι σταθερή.

Διαφοροποίηση

Αλλου είδους διαφορές βέβαια, όπως τις καταγράφει στην έκθεσή της η Citi, δεν είναι τόσο ευνοϊκές για την Ελλάδα, η οποία έφθασε το επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος μόλις, ενώ η Ιρλανδία είναι από τις υψηλότερες στη λίστα και η Ισπανία είναι στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία.

Οι χώρες όμως που είχαν μεγαλύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο δανεισμό γνωρίζουν επιβράδυνση, ενώ η Ελλάδα έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. σε ανάπτυξη, επενδύσεις και αύξηση των δανείων προς ιδιώτες, με ισχυρότερη την αύξηση της επιχειρηματικής πίστης.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |