Thursday, July 1, 2010

Κάτω από τα 73 δολάρια το αργό


Κάτω από τα 73 δολάρια το αργό

Κατρακύλησε κάτω από τα 73 δολάρια σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, την ώρα που έντονο sell off επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Οι φόβοι των επενδυτών έχουν ενταθεί μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση παγκοσμίως, ενώ σημαντικές πιέσεις άσκησαν και οι φημολογίες για επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού υποχώρησαν κατά 3,5% ή κατά 2,68 δολάρια, κλείνοντας στα 72,95 δολάρια το βαρέλι.
Αναπάντεχη αύξηση σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 13.000, φτάνοντας τις 472.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση στις 455.000 αιτήσεις. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ενισχύθηκε κατά 3.250 αιτήσεις, στις 466.500, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

Νέα πτώση σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης ISM μεταποίησης στις ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκε στις 56,2 μονάδες, από 59,7 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σημειώνεται εδώ ότι ο δείκτης πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει ότι οι επιχειρήσεις μεγεθύνονται. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου καθώς οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθεί στις 59 μονάδες.

"Βουτιά" 30% κατέγραψαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών κατά το μήνα Μάιο στις ΗΠΑ, στον απόηχο της λήξης των μέτρων στήριξης στην αγορά κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου και Απριλίου, οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 23%. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 15,9%.

source: reporter.gr

Βουτιά 3,2% για το χρυσό


Βουτιά 3,2% για το χρυσό

Βουτιά 3,2% σημείωσε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων σήμερα, σε μία αγορά που επικράτησε έντονο sell off στον αντίποδα της προτίμησης των αμερικανικών ομολόγων. Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για την προστασία του κεφαλαίου τους, μετά και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης παγκοσμίως, ενώ και ο χρυσός φαίνεται «ακριβός» για τοποθετήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού υποχώρησαν κατά 3,2% ή κατά 39,83 δολάρια, κλείνοντας στα 1.206,07 δολάρια η ουγγιά. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση που σημείωσε ο χρυσός από τις 4 Φεβρουαρίου, όταν και είχε υποχωρήσει 4,4%.
Τη μεγαλύτερη επιβράδυνση σε διάστημα τεσσάρων μηνών σημείωσε η μεταποίηση τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Markit που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Αναλυτικά, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 55,6 μονάδες, έναντι 55,8 μονάδων το Μάιο.

Στις 57,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης μεταποίησης PMI στη Βρετανία κατά το μήνα Ιούνιο από τις 58 μονάδες κατά το μήνα Μάιο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 57 μονάδες. «Ο κλάδος κράτησε έναν ισχυρό momentum τον Ιούνιο», δηλώνει ο CEO της Chartered Institute of Purchasing and Supply, David Noble, ο οποίος προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμα ανησυχίες σχετικά με το μέλλον του κλάδο στο β΄εξάμηνο του 2010.

source: reporter.gr

«Έσπασε» το φράγμα των 1,24 δολαρίων το ευρώ - Με 111,2 δισ. ευρώ παραπάνω οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ


«Έσπασε» το φράγμα των 1,24 δολαρίων το ευρώ - Με 111,2 δισ. ευρώ παραπάνω οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα και Ισπανία στηρίζουν σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, στέλνοντας το πάνω από τα 1,24 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Συγκεκριμένα, η άνοδος του κοινού νομίσματος στηρίζεται τόσο από τη δημοπρασία των πενταετών ισπανικών ομολόγων, η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 1,7 φορές, όσο και από τη χορήγηση 111,2 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ.
Αυτή την ώρα, το ευρώ ενισχύεται κατά 1,61% στα 1,2431 δολάρια έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στα 1,2404 δολάρια.

«Φαίνεται πως η κίνηση της ΕΚΤ καθησύχασε τους επενδυτές, σχετικά με τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη», δηλώνει αναλυτής της Interactive Brokers.

Σημειώνεται ότι τo ποσό των 3,5 δισ. ευρώ άντλησε η ισπανική κυβέρνηση, ύστερα από πώληση πενταετών ομολόγων, μία μέρα μετά την προειδοποίηση της Moody's για υποβάθμιση της αξιόλογησης της οικονομίας της χώρας κατά 2 βαθμίδες. Σημειώνεται ότι η δημοπρασία υπεκαλύφθηκε κατά 1,7 φορές, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,657% από 3,532% που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία 5ετών ομολόγων στις 6 Μαίου.

Παράλληλα, στη διάθεση 111,2 δισ. ευρώ (135,9 δισ. δολαρίων) στις ευρωπαϊκές τράπεζες σε δάνεια έξι ημερών με σταθερό επιτόκιο 1% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι αιτήσεις των τραπεζών ανήλθαν στις 78.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Πτώση των κατασκευαστικών δαπανών το Μάιο



ΗΠΑ: Πτώση 0,2% των κατασκευαστικών δαπανών το Μάιο (εκτ. -0,7%)


source: capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση των εκκρεμών πωλήσεων κατοικίας Μαΐου




ΗΠΑ: Πτώση 30% των εκκρεμών πωλήσεων κατοικίας Μαΐου (εκτ. -13%)

source: capital.gr

ΗΠΑ: Μείωση του μεταποιητικού δείκτη ISM στις 56,2 μονάδες τον Ιούνιο



ΗΠΑ: Μείωση του μεταποιητικού δείκτη ISM στις 56,2 μονάδες τον Ιούνιο (εκτ. 59)

source: capital.gr

ΗΠΑ: Αναπάντεχη αύξηση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας


ΗΠΑ: Αναπάντεχη αύξηση των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας


Αναπάντεχη αύξηση σημείωσαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σε μία ακόμη ένδειξη της αδυναμίας της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα του υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 13.000 στις 472.000 την εβδομάδα που έληξε στις 26 Ιουνίου. Το επίπεδο της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ανοδικά στις 459.000 από 457.000 που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση των αιτήσεων κατά 2.000.

Οικονομολόγος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε σήμερα ότι η αύξηση των αιτήσεων επιδομάτων προέρχεται από τον κλάδο των εκπαιδευτικών υπηρεσιών όπου οι οδηγοί λεωφορείων, οι εργαζόμενοι σε καφετέριες και άλλοι έχασαν τις δουλειές τους λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

source: capital.gr

Greenspan: "Χαρακτηριστικό" ανάκαμψης η πτώση των αγορών


Greenspan: "Χαρακτηριστικό" ανάκαμψης η πτώση των αγορών

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα» ανάκαμψης χαρακτήρισε την πρόσφατη πτώση των αγορών ο πρώην πρόεδρος της Fed Alan Greenspan, προσθέτοντας ότι η διεθνής αστάθεια έχει περισσότερο να κάνει με την πρόσφατη πτώση παρά με τα προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι ένας αόρατος τοίχος, στον οποίο έχουμε προσκρούσει. Γεγονός, που κατά την άποψή μου, αποτελεί χαρακτηριστική ανάπαυλα που συμβαίνει σε περιόδους οικονομικής ανάκαμψης», τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Σας εγγυώμαι ότι δεν πρόκειται για μία φυσιολογική οικονομική ανάκαμψη. Έχουμε μόλις ξεπεράσει αυτό που πιστεύω ότι είναι η πιο ιδιόμορφη και ‘φαρμακερή’ παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση όλων των εποχών», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Greenspan υπογράμμισε ότι η πρόσφατη πτώση των αγορών οφείλεται κυρίως σε διεθνείς παράγοντες και όχι εγχώριους, τονίζοντας ότι «υπάρχει εγγενής αστάθεια στο σύστημα του ευρώ».

source: capital.gr

ΗΠΑ: Πώληση 1,1 δισ. μετοχών της Citigroup από το υπουργείο Οικονομικών


ΗΠΑ: Πώληση 1,1 δισ. μετοχών της Citigroup από το υπουργείο Οικονομικών


Στην πώληση 1,1 δισ. επιπλέον κοινών μετοχών της Citigroup προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση πλέον έχει πουλήσει συνολικά 2,6 δισ. μετοχές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των 7,7 δισ. μετοχών που έλαβε σε αντάλλαγμα των χρημάτων που έλαβε ως ενίσχυση.

Η μέση τιμή όλων των πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 4,03 δολ. γεγονός που μεταφράζεται σε 10,5 δισ. δολ. σε έσοδα για το κράτος.

source: capital.gr

ΕΚΤ: Διέθεσε 111,2 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις έξι ημερών


ΕΚΤ: Διέθεσε 111,2 δισ. ευρώ σε χορηγήσεις έξι ημερών

Το ποσό των 111,237 δισ. ευρώ διέθεσε σήμερα στις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε χρηματοδοτήσεις έξι ημερών με σταθερό επιτόκιο 1%, με τις αιτήσεις των τραπεζών να φτάνουν τις 78, εκ των οποίων όλες ικανοποιήθηκαν, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς έκαναν λόγο για διάθεση μεταξύ 75-125 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι FT, σε μία πράξη χρηματοδότησης που λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ της σημερινής λήξης των 12μηνων πράξεων αναχρηματοδότησης ύψους 442 δισ. ευρώ και των βασικών εβδομαδιαίων πράξεων της ΕΚΤ. Η ζήτηση για την βασική πράξη χρηματοδότησης αυτής της εβδομάδας ήταν υψηλή, διαμορφούμενη στα 162,9 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες που αιτήθηκαν χορηγήσεις έφτασαν τις 157.

Το σχετικά υψηλό ποσό της εβδομαδιαίας πράξης υποδηλώνει ότι θα συνεχίσει έως ένα βαθμό να υπάρχει περίσσεια ρευστότητας στην Ευρωζώνη, κάτι που θα έπρεπε να βοηθήσει τα επιτόκια των αγορών κεφαλαίου. Υποδεικνύει επίσης ότι συγκεκριμένες τράπεζες εξαρτώνται ακόμη από την ΕΚΤ, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τα Eonia και Libor.

source: capital.gr

Αρχίζουν στις 2 Ιουλίου οι εκπτώσεις


Αρχίζουν στις 2 Ιουλίου οι εκπτώσεις


Αρχίζει στις 2 Ιουλίου η θερινή περίοδος εκπτώσεων, η οποία ολοκληρώνεται στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ''με Διάταγμα του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που εκδόθηκε σήμερα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, δυνάμει του άρθρου 11 των περί των Προϋποθέσεων Πώλησης Εμπορευμάτων σε Τιμές Εκπτώσεων Νόμων του 1990 έως 1998 ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης της φετινής θερινής περιόδου των εκπτώσεων η 2α Ιουλίου και ως ημερομηνία λήξης η 21η Αυγούστου''.

Το Υπουργείο Εμπορίου υπενθυμίζει ότι ''με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας οι ρυθμίσεις για τις περιόδους των εκπτώσεων αφορούν τα είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού και τα έπιπλα''.

source: financialmirror.com

Μ. Βρετανία: Πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων για τον μεταποιητικό PMI


Μ. Βρετανία: Πτώση μικρότερη των εκτιμήσεων για τον μεταποιητικό PMI


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο βρετανικός κλάδος της μεταποίησης επεκτάθηκε με πιο αργό ρυθμό τον Ιούνιο, εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε στις 57,5 μονάδες τον Ιούνιο από 58 μονάδες το Μάιο, ανέφεραν η Markit και γ Chartered Institute of Purchasing and Supply.

Το αποτέλεσμα του Ιουνίου ήταν καλύτερο των μέσων εκτιμήσεων αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμέςνη εβδομάδα και έκαναν λόγο για πτώση του PMI στις 57 μονάδες.

Όταν η μέτρηση είναι πάνω από 50 μονάδες υποδηλώνει επέκταση της δραστηριότητας, ενώ όταν βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες υποδεικνύει συρρίκνωση.

«Τα στοιχεία του PMI Ιουνίου δείχνουν ότι η ανάπτυξη της μεταποιητικής παραγωγής στη Μ. Βρετανία στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 διατηρήθηκε σε μέσο ρυθμό κοντά στο 1,2% οτυ πρώτου τριμήνου που έδειξαν τα επίσημα στοιχεία», σχολίασε ο Rob Dobson, αναλυτής της Markit.

«Η τελευταία δημοσκόπηση ‘δείχνει’ ότι οι συνθήκες ενδέχεται να έχουν περάσει το σημείο κορύφωσης, καθώς οι δείκτες για την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν βαθμιαία τους τελευταίους μήνες», σημείωσε.


source: capital.gr

IPO Filings Hit Post-2007 High Amid Losses; LBO Firms Seek Cash


IPO Filings Hit Post-2007 High Amid Losses; LBO Firms Seek Cash


July 1 (Bloomberg) -- U.S. companies are getting set for the biggest wave of initial public offerings since the last bull market at the same time that IPOs get canceled at the fastest pace since the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc.

HCA Inc., Zipcar Inc. and 89 other companies filed with the Securities and Exchange Commission last quarter to sell $23.6 billion of shares, data compiled by Bloomberg show. The last time more companies announced such plans was in 2007. In the past three months, 50 IPOs globally were shelved, the most in six quarters.

Investors in U.S. IPOs lost 7.2 percent so far this year as the Standard & Poor’s 500 Index fell to an almost nine-month low. Leveraged-buyout firms, which spent $2 trillion on takeovers during the credit-market bubble, announced the biggest stock sales and accounted for at least 50 percent of the deals filed with the SEC in April through June.

“Beggars can’t be choosers to a certain extent,” said Scott Billeadeau, who helps oversee $19 billion at Fifth Third Asset Management in Minneapolis. LBO firms are “going through their portfolios going, ‘What is something I can go monetize to get some equity out?’” he said.

The second quarter began with 17 companies completing initial sales in April, the most this year, as the S&P 500 rallied to a 19-month high. Metals USA Holdings Corp., owned by Leon Black’s New York-based Apollo Global Management LLC, and PAA Natural Gas Storage LP of Houston priced their IPOs above the forecast range.

Stock-Market Slump

Gains then evaporated on concern the end of government stimulus and widening budget gaps from Greece to Spain will curb the global economic recovery. The S&P 500 fell as much as 15 percent from its 2010 high in April, while the MSCI World Index of 24 developed nations lost 16 percent.

Price declines led companies from Ron Burkle’s Atlanta- based Americold Realty Trust to Swire Properties Ltd. in Hong Kong to pull $13.2 billion of initial offerings last quarter. IPOs backed by LBO firms, which take controlling stakes in companies and use borrowed money to finance most of the purchase, accounted for four of the five biggest sales announced in the U.S., data compiled by Bloomberg show.

“In volatile markets like this, sponsors want to be ready to launch to capitalize on what may be short windows of opportunity to get deals done,” said Pete Chapman, New York- based co-head of equity-capital markets for the Americas at Bank of America Corp.’s Merrill Lynch & Co. investment banking unit.

Client Distributions

Private-equity owners are using initial offerings to pay down debt and return money to investors after the collapse of New York-based Lehman in September 2008 halted dealmaking and froze credit markets. Distributions to clients last year decreased to the lowest since at least 2000, according to data compiled by London-based Preqin Ltd.

HCA, the hospital chain bought four years ago in a $33 billion LBO led by KKR & Co. and Boston-based Bain Capital LLC, filed with the SEC in May to sell $4.6 billion of shares. The IPO would be the largest in the U.S. since Visa Inc. of San Francisco raised $19.7 billion in March 2008.

The hospital operator will get about 54 percent of the proceeds, which will be used to pay back some of its $25.7 billion in debt. HCA’s owners, who used borrowed money for more than 80 percent of the purchase price, will get the rest.

HCA posted net income of $1.05 billion last year, 26 percent less than in 2005, the year before the Nashville, Tennessee-based company was taken private.

‘The Tsunami’

“The smart ones are trying to get ahead of the tsunami” of debt coming due, said David Weild, New York-based senior adviser at accounting firm Grant Thornton LLP. “The unsettled economic outlook has created a real roller coaster for IPOs.”

Nielsen Holdings BV, the New York-based television-audience rating company owned by KKR and Blackstone Group LP of New York, Washington-based Carlyle Group and Thomas H. Lee Partners LP of Boston, filed last month to raise as much as $1.75 billion.

Toys “R” Us Inc., the toy-store chain acquired by KKR, Bain and Vornado Realty Trust of New York in 2005, said in May that it plans to raise $800 million. The Wayne, New Jersey-based retailer has $5 billion in long-term debt.

Companies supported by venture capital firms are also tapping equity markets.

Zipcar, the car-sharing company that rents vehicles by the hour, will seek $75 million in an IPO to reduce debt and expand its fleet, according to its SEC filing.

Venture Capital

While sales rose almost 10-fold in the past five years, the Cambridge, Massachusetts-based company hasn’t earned a profit since its founding in 2000, and expects to lose money this year. Zipcar is backed by Steve Case’s Washington-based Revolution and Benchmark Capital of Menlo Park, California.

InvenSense Inc., which makes the motion sensors for Kyoto- based Nintendo Co.’s Wii MotionPlus remote video-game controller, filed this week to raise $100 million. The Sunnyvale, California-based company became profitable this fiscal year for the first time since at least 2005.

Venture capital firms Artiman Ventures of Palo Alto, California, Partech International in San Francisco and Menlo Park-based Sierra Ventures own a combined 54 percent stake.

“You go public whenever you can, because you don’t know when you’re going to be able to go public again,” said Steven Kaplan, professor of finance at the University of Chicago’s Booth School of Business. “They’re filing now with the hope that the economy or stock markets will hold or improve, and then they’ll be able to go public.”

source: bloomberg.com

Στο σωστό δρόμο η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη Fitch


Στο σωστό δρόμο η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη Fitch

Σημάδια πλήρους συμμόρφωσης με το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζει η Ελλάδα, όπως αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της η Fitch. «Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώνεται σε εναρμόνιση με τους στόχους, ενώ η οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, όπως αναμενόταν» τονίζεται χαρακτηριστικά.



Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, η Fitch αναγνωρίζει πλήρως ότι η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την πλευρά των αγορών.

Από πλευράς αξιολόγησης, ο οίκος επισημαίνει ότι, δεδομένης της απώλειας ειδήσεων, η βαθμολογία θα διατηρηθεί για μερικούς ακόμη μήνες, μέχρι να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Ήπια υποχώρηση PMI μεταποίησης


Ευρωζώνη: Ήπια υποχώρηση PMI μεταποίησης


Πτωτική πορεία, αν και ήπια, εμφάνισε ο PMI μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, βάσει των τελικών στοιχείων που ανακοίνωσε η εταιρία Markit.

Ο δείκτης υποχώρησε στις 55,6 μονάδες –όσο ακριβώς είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές- από 55,8 μονάδες που ήταν τον Μάιο. Διαμόρφωση των δεικτών PMI άνω των 50 μονάδων υποδεικνύει ότι ο κλάδος στον οποίο αναφέρονται ακολουθεί πορεία ανάπτυξης.

source: euro2day.gr

ΗΠΑ: Πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τραπεζικό ν/σ


ΗΠΑ: Πράσινο φως από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το τραπεζικό ν/σ


Αφού έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να κατευνάσουν τις ανησυχίες και των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πιο σημαντική αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου για τις τράπεζες από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.



Συγκεκριμένα, επιβάλλει νέους περιορισμούς στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, δίνει εξουσίες στην Federal Reserve και δημιουργεί ένα νέο μεγάλο τμήμα προστασίας των καταναλωτών για ενυπόθηκα και πιστωτικά προϊόντα.


Το πακέτο-μαμούθ, που πέρασε με 237 ψήφους υπέρ και 192 κατά, φέρνει την κυβέρνηση Obama ένα βήμα πιο κοντά στο να “θριαμβεύσει” στις προσπάθειές της να χαλιναγωγήσει τη Wall Street.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο, χρειάζεται ακόμη να περάσει στη Γερουσία με διαφορά 60 ψήφων.

source: capital.gr

Αύξηση 0,4% για πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία


Αύξηση 0,4% για πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία

Αύξηση εμφάνισαν οι πωλήσεις λιανικής στη Γερμανία το Μάιο, καθώς η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται και η ανεργία υποχωρεί.



Οι πωλήσεις, προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό και τις εποχιακές μεταβολές, αυξήθηκαν 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν είχαν υποχωρήσει 0,5%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Στατιστικού Γραφείου.


Η άνοδος του Μαΐου ήταν αντίστοιχη με τις μέσες εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg. Σημειώνεται πως σε ετήσια βάση οι πωλήσεις υποχώρησαν 2,4%.


Οι γερμανικές επιχειρήσεις αυξάνουν την παραγωγή και το εργατικό δυναμικό, καθώς η ζήτηση από την Ασία αυξάνει τις παραγγελίες για εξαγωγές, ενθαρρύνοντας και την καταναλωτική ζήτηση.


Χαρακτηριστικό είναι πως η Bundesbank τον προηγούμενο μήνα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, προβλέποντας ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% φέτος και 1,4% το 2011.

source: capital.gr

Κίνα: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση του μεταποιητικού PMI


Κίνα: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση του μεταποιητικού PMI

Μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις επιβράδυνση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιούνιο, προσφέροντας ακόμη μία ένδειξη ότι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου «κατεβάζει» ταχύτητα.

Ο κρατικός δείκτης PMI της ένωσης China Federation of Logistics & Purchasing υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα στις 52,1 μονάδες τον Ιούνιο, από 53,9 μονάδες το Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε ξεχωριστές δημοσκοπήσεις του Reuters και του Bloomberg έκαναν λόγο για 53,3 και 53,2 μονάδες αντίστοιχα.

Η δημοσκόπηση της HSBC, σε συνεργασία με την εταιρεία Markit, για τον ίδιο δείκτη έδειξε ότι ο μεταποιητικός PMI διαμορφώθηκε στις 50,4 μονάδες, από 52,7 μονάδες που ήταν το Μάιο.

Ο Zhang Liqun, ερευνητής για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης, τόνισε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν «σταθερό μετριασμό» προς ένα πιο βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης μετά την κατά 11,9% επέκταση στο πρώτο τρίμηνο.

source: capital.gr
Share |