Thursday, July 21, 2011

easyJet: "Δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού ναύλου" για 2η χρονιά


easyJet: "Δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού ναύλου" για 2η χρονιά


Η “Δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού ναύλου” στα βραβεία κοινού του διεθνούς και έγκριτου περιοδικού Conde Nast Traveller, που διοργανώθηκαν για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, αναδείχθηκε η easyJet, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα βραβεία κοινού Conde Nast Traveveller, είναι ένας καταξιωμένος θεσμός που καθιέρωσε διεθνώς το αμερικάνικο περιοδικό εδώ και 23 χρόνια και είναι αναγνωρισμένος ως «ορόσημο υπεροχής για την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία».

Οι αναγνώστες της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού ανάδειξαν με την ψήφο τους τις αγαπημένες τους ταξιδιωτικές και τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης τις καλύτερες υπηρεσίες στην ταξιδιωτική βιομηχανία για το έτος 2010. Πιο συγκεκριμένα, οι αναγνώστες κλήθηκαν να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν τις εταιρίες μέσα από έντυπο ερωτηματολόγιο που διένειμε το περιοδικό, με μοναδικό κριτήριο… την προσωπική τους εμπειρία.

Το βραβείο της easyJet παρέλαβε ο κ. Στέφανος Βακιρτζής, Regional Operations Manager της εταιρείας, ο οποίος δήλωσε: «Για μας το βραβείο αυτό έχει «διπλή» αξία αφού για δεύτερη συνεχή χρονιά οι ίδιοι οι ταξιδιώτες που επιλέγουν την easyJet την επιβράβευσαν για τη συνολική εμπειρία που τους προσφέρει: φιλική εξυπηρέτηση με ασφάλεια, άνεση και ανταγωνιστικές τιμές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς της εταιρείας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος προσθέσαμε δύο νέους προορισμούς, το Εδιμβούργο από Αθήνα και το Παρίσι από Θεσσαλονίκη».



source: capital.gr

Disappointing Q2 for Nokia, set to launch first WP7 phone this year


Disappointing Q2 for Nokia, set to launch first WP7 phone this year

Nokia just announced their Q2 financial results - sales volumes decreased and the company posted an operating loss of nearly half a billion euro. On the up side, IP royalty payments went into Nokia's pocket, to the tune of €430 million.

Net sales of the Devices & Services department of Nokia decreased 20% Year-on-Year (YoY), down to €5.5 billion. Of that, feature phones pulled in €2.55 billion (20% down YoY) and the smartphones made €2.37 billion (down 32% YoY).

The company as a whole (including Nokia-Siemens Networks and NAVTEQ) has €9.26 billion in net sales (down 7% YoY) and an operating loss of €487 million.

The Average Selling Price (ASP) remained mostly unchanged since last year's Q2 - overall it was €62 (up from €61), smartphones getting €3 pricier on average (€142 ASP for Q2 of 2011) while feature phones' ASP fell a euro to €36.

It was the lower shipping volumes that reduced sales. Nokia shipped 20% fewer devices overall (88.5 million in total, compared to 111 million for Q2 2010). The European, Asian-Pacific and Chinese markets saw significant reductions in unit volumes - about 6-8 million devices less were shipped this quarter compared to the year-ago quarter.

Nokia's smartphones aren't doing too hot, taking a 31% decrease in shipment volumes and their gross margin for Q2 2011 went down to 25.7% (from 32.2% in Q2 2010).

Nokia introduced a new platform, MeeGo, with the Nokia N9 and they've started shipping the first Symbian Anna phones this quarter plus they've started shipping the Symbian^3 handsets with Anna, but that didn't help much as there was strong pressure from competing smartphone platforms, especially in Europe and China.

Feature phone shipments fell 16% YoY. Dual-SIMs were in high demand, though those launched late in the quarter, which reduced their impact. QWERTY-packing feature phones were also strong performers.

During Q2 of 2011, Nokia outsourced Symbian's development to Accenture and 2,800 Nokia employees will transfer to Accenture in October. Also, Nokia's global workforce will be reduced by 4,000 by the end of 2012. This is all part of Nokia's cost reduction plans.

Looking to the future, CEO Stephen Elop says they've received "optimistic" responses to their Windows Phone 7 developments. Starting this year, they will do "a sequence of concentrated product launches in specific countries".

He also reaffirmed that Nokia knows how to defend its intellectual property (€430 million in royalties from unnamed companies are proof of that) and while this quarter's results were disappointing, their plans for the long term are going well

source: gsmarena.com

Κίνα: Συρρίκνωση του κλάδου μεταποίησης τον Ιούλιο


Κίνα: Συρρίκνωση του κλάδου μεταποίησης τον Ιούλιο

Ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον δείκτη υπεύθυνων παραγωγής, ο οποίος υποχώρησε στις 48,9 μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε με τον μεγαλύτερο ρυθμό μετά τον Μάρτιο 2009.

Ο μεταποιητικός κλάδος στην Κίνα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον δείκτη υπεύθυνων παραγωγής (PMI), ο οποίος υποχώρησε στις 48,9 μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε με τον μεγαλύτερο ρυθμό μετά τον Μάρτιο 2009.

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει σε αυτό η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από το Πεκίνο, καθώς και η ασθενική παγκόσμια ζήτηση, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής.

Μια άλλη ένδειξη του δείκτη είναι ότι οι τιμές παραγωγής ανέκαμψαν αρκετά δυναμικά τον Ιούλιο, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο ώστε με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις για τη ζήτηση και την ανάπτυξη.

source: naftemporiki.gr

CS: €2,4 δισ. το οικονομικό κόστος έκρηξης


CS: €2,4 δισ. το οικονομικό κόστος έκρηξης

Στα €2,4 δισ. που αντιστοιχούν με 13,8% του εγχώριου ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθουν οι οικονομικές συνέπειες από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse.

Σε έκθεση της για την κατάσταση στην Κύπρο, η CS παραδέχεται ότι αν και είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν προς το παρόν οι επιπτώσεις, εκτιμάται να υπάρξουν αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια οικονομία.

Το κόστος για αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο €1,5 δισ. ή 8,6%. Με την πληρωμή της ασφαλιστικής κάλυψης το κόστος μειώνεται στα €900 εκ. ή 5,2% του ΑΕΠ.

Η CS σημειώνει, βέβαια, πως η ανέγερση νέου σταθμού στο Βασιλικό θα ενισχύσει το κυπριακό ΑΕΠ όπως γίνεται συνήθως στις καταστροφές. Το ΑΕΠ, αναφέρει, περιλαμβάνει και την απόσβεση επενδύσεων και επομένως η ανέγερση νέου σταθμού θα προστεθεί στο ΑΕΠ.

Έμμεσες επιπτώσεις αναμένεται να προκύψουν και από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης των φώτων τροχαίας και τις προμήθειες νερού μετά την εκτός λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης.

Επίσης θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τόσο λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αλλά και από το γεγονός ότι ο σταθμός παραγωγής ήταν το φθηνότερο κόστος παραγωγού στη χώρα.

Εκτιμάται το κόστος από την αύξηση των τιμών να ανέλθει στα €660 εκ. ή 3,8% του ΑΕΠ.

Οι απώλειες για τον τουρισμό υπολογίζονται στα €200 εκ. ή 1,1% του ΑΕΠ. Η CS υποστηρίζει ότι από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρεάζονται και τα ξενοδοχεία.

Στην έκθεση, η CS σημειώνει ότι τα κυπριακά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 100 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα, εν μέρει λόγω των φόβων μετάστασης της κρίσης στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ βρίσκεται στο χαμηλό 62% αλλά προστίθεται ότι επιπλέον αύξηση 100 μονάδων βάσεις στο κόστος δανεισμού και 15 ποσοστιαίες μονάδες του χρέους προς το ΑΕΠ, θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 1,8% ποσοστιαίες μονάδες ετησίως.

Η CS δεν παραθέτει στοιχεία για τις βασικές παραδοχές βάσει των οποίων υπολογίστηκαν οι συνέπειες σε κάθε κατηγορία.

source: stockwatch.com.cy

Στο παρά πέντε για συμφωνία στις ΗΠΑ


Στο παρά πέντε για συμφωνία στις ΗΠΑ

Εχοντας μία βάση αναφοράς, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και οι ηγέτες του Κογκρέσου θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στο χρονικό περιθώριο της Παρασκευής για την προώθηση ενός σχεδίου μείωσης του ελλείμματος, που θα ανοίξει το δρόμο για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος άφησε χθες να εννοηθεί ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να αποδεχθεί μία λύση για βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου δανεισμού, εάν αυτή ήταν μέρος μίας ευρύτερης, μακροπρόθεσμης συμφωνίας. «Πιστεύουμε ότι μία βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου, χωρίς να συνοδεύεται από μία ευρύτερη συμφωνία δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε κάτι ουσιαστικό, θα στηρίξουμε τα μέτρα που απαιτούνται για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες» συμπλήρωσε.

Το νέο φιλόδοξο σχέδιο, που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ από την ομάδα των «έξι», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, προσφέρει μία ελπίδα για συνέχιση των διαβουλεύσεων, αν και φαίνεται να δέχεται αντιδράσεις από Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι τελευταίοι ψήφισαν, προχθές το βράδυ, με 234 ψήφους υπέρ και 190 κατά, το σχέδιο που παρουσίασαν για μείωση του χρέους, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει πολλές πιθανότητες να ψηφιστεί από τη Γερουσία και στο οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει μείωση και συγκράτηση των κρατικών δαπανών, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να επιτρέψει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά 2,4 τρισ. δολάρια, εάν το Κογκρέσο εγκρίνει την τροποποίηση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο Σύνταγμα. Από την άλλη, το νέο σχέδιο των «έξι» συνδυάζει περικοπές δαπανών και μία μικρότερη αναλογία φορολογικών αυξήσεων.

Μολονότι οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων προέβησαν σε μία προσπάθεια καλής θέλησης να εξετάσουν την πρόταση, ορισμένα μέλη του συγκεκριμένου σώματος συνεχίζουν να αντιδρούν σε μία συμφωνία που να περιλαμβάνει περισσότερους φόρους.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα, ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού κρατικού χρέους απηύθυνε χθες έκκληση στην Ουάσιγκτον να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στο δολάριο και να προστατεύσει τους επενδυτές.

Τι θέλουν οι Αμερικανοί

Πρόσφατη δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal έδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί προτιμούν την προσέγγιση του κ. Ομπάμα, παρά τη θέση των Ρεπουμπλικανών.

Το 58% των Αμερικανών υποστήριξε το σχέδιο του κ. Ομπάμα για μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισ. δολάρια την προσεχή δεκαετία, μέσω ενός συνδυασμού περικοπών δαπανών και φορολογικών αυξήσεων, ενώ το 36% τάσσεται υπέρ της πρότασης των Ρεπουμπλικανών για μείωση του ελλείμματος κατά 2,5 τρισ. δολάρια μόνο με συγκράτηση των δαπανών.

source: naftemporiki.gr

Εκτάκτως στις ΗΠΑ ο Βενιζέλος, για το νομοσχέδιο κατά της Ελλάδας



Εκτάκτως για τις ΗΠΑ πετάει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το «κατεπείγον» του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Αιτία είναι το νομοσχέδιο… κατά της Ελλάδας που κατατέθηκε στην Γερουσία από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ (για την ακρίβεια δολάριο) στην Ελλάδα, για την οποία πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρει.

«Να προστατευτούν τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών που χαρίζονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ μέσω ΔΝΤ», ζητούν με το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.

Πρόκειται για την δεύτερη προσπάθεια των αντιπάλων του προέδρου Ομπάμα, οι οποίο είχαν επιχειρήσει και τον προηγούμενο χρόνο να κόψουν την παροχή βοήθειας προς την χώρα μας.

Η αρνητική εικόνα απέναντι στην χώρα μας ενδυναμώνει καθημερινά, αφού οι Ρεπουμπλικανοί, προκειμένου να πείσουν τον Ομπάμα να μην πάρει πρόσθετα μέτρα, χρησιμοποιούν την ελληνική οικονομική κατάσταση ως παράδειγμα προς… αποφυγήν!

«Ο Ομπάμα μας πάει εκεί», είναι ένα από τα συνθήματα στις στάσεις λεωφορείων και το «εκεί» δείχνει την Ελλάδα!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να μεταβούν στις ΗΠΑ. Ο κ. Βενιζέλος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον την Κυριακή το βράδυ, όμως οι συναντήσεις του με τον υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τ. Γκάιτνερ και μέλη της Γερουσίας δεν έχουν ακόμα «κλείσει». Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

source: madata.gr

«Η τράπεζα που κυβερνούσε τον κόσμο»


«Η τράπεζα που κυβερνούσε τον κόσμο»

Το αληθινό μυθιστόρημα μιας τράπεζας που είναι στα χείλη όλων των πολιτών και… πωλητών του πλανήτη έγραψε ο Γάλλος δημοσιογράφος Μαρκ Ροσέ, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Με αφηγηματικό ύφος πεζογράφου, ο συγγραφέας, ανταποκριτής της εφημερίδας «Le Monde» στο Σίτι του Λονδίνου, έχοντας κάνει βαθιά έρευνα στα άδυτα των αγορών, στα υψίπεδα των νεοουρκέζικων ουρανοξυστών και στα στενάκια των οικονομικών παρασκηνίων της Wall Street, αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά μιας τράπεζας, που, ενώ καλείται από κυβερνήσεις να μεθοδεύσει την ανταλλαγή χρεών του κράτους, παράλληλα επιδίδεται στο να τζογάρει πάνω στη χρεοκοπία του…

Ένα διεισδυτικό ρεπορτάζ 346 σελίδων με γράμματα και αριθμούς, ονόματα και διευθύνσεις, γεγονότα και κρίσεις, ντοκουμέντα και αναλύσεις, περιστατικά και στατιστικά.

Λες και παρακολουθείς ένα οικονομικό θρίλερ στο Λονδίνο, στο Τόκιο, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον και όπου γης υπάρχει κέρδος. Στο έργο πρωταγωνιστούν χαρισματικοί οικονομολόγοι, υποτακτικοί αξιωματούχοι, εξωνημένοι πολιτικοί, ανήμποροι ηγέτες κρατών, επιτήδειοι ανταγωνιστές, εξοντωμένοι απλοί πολίτες, αλλά και αποφασισμένοι δικαστικοί που δεν… χαμπαριάζουν ρίχνοντας βαριές «καμπάνες».

Από την ανάγνωση του βιβλίου, ο αναγνώστης αποκομίζει πληθώρα στοιχείων αλλά και χαρακτηριστικές εικόνες για το life style των goldman boys:

Στη Goldman Sacs, σημειώνει ο συγγραφέας, μπαίνει κανείς, λες και πρόκειται να φορέσει το μοναχικό σχήμα. Σκούρο κοστούμι, άσπρο πουκάμισο με φαρδύ άσπρο γιακά και ουδέτερη γραβάτα, κοντοκομμένα μαλλιά και φρέσκο ξύρισμα.

Το πρώτο άρθρο των καταστατικών αρχών της ισχυρότερης στο κόσμο τράπεζας τονίζει ότι «το συμφέρον των πελατών μας είναι το πρώτιστο μέλημά μας» και μετά διαβεβαιώνει ότι «η τιμιότητα και η ακεραιότητα είναι στην καρδιά της επιχείρησής μας». Διαθέτει 30.000 εργαζομένους και η έδρα της είναι στην οδό Brood Street 85.

Από τα πονηρά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα στημένα στοιχήματα, τις μεθοδευμένες συγχωνεύσεις, τις πονηρές ανταλλαγές χρεών και το άνοιγμα με το κόλπο των ακινήτων, η τράπεζα ευθύνεται για τη δημιουργία της μεγαλύτερης κρίσης, μετά το κραχ του 1929.

Ο πρόεδρος και διευθυντής της, Λόιντ Μπλανκφέιν, δήλωσε σε ερευνητική επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου ότι με τα μπόνους και τα διάφορα τζογαρίσματα εισέπραξε, το 2008, 60 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία το 40% τα πήρε μετρητά, ενώ η αμοιβή του το 2009, μετά την κατακραυγή από τις μεθοδεύσεις του, ήταν… μόνο 9,6 εκατομμύρια δολάρια.

Η τράπεζα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο ως σύμβουλος σε τραπεζικά θέματα και αγοραπωλησίες μετοχών του πετρελαϊκού μεγαθηρίου της BP, η οποία γέμισε τον Κόλπο του Μεξικού με μαζούτ.

Στην έκρηξη της φούσκας των ακινήτων έχασε 75 εκατομμύρια δολάρια και, μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η ίδια παρασύροντας ολόκληρη τη Wall Street, ζήτησε την οικονομική στήριξή της από το αμερικανικό Δημόσιο.

Έπειτα από την οικονομική βοήθεια που δόθηκε σε αυτήν και σε άλλες τράπεζες, επανήλθε με απίστευτα κέρδη, προκαλώντας την οργή του προέδρου Ομπάμα, οποίος φέρεται να είπε σ' έναν φίλο του πως η μεγαλύτερη οργή που ένιωσε στην προεδρία του ήταν «όταν άκουσα τον Μπλανκφέιν να λέει ότι ποτέ δεν κινδύνεψε να καταρρεύσει».

Μάλιστα, ο Ομπάμα συνέκρινε τους μεγάλους τραπεζίτες με τους… Αφγανούς πολέμαρχους, αναφερόμενος στη δολιότητα και μαχητικότητα του κέρδους και της απληστίας τους.

Το όνομα της τράπεζας προέρχεται από το όνομα του βαυαρικής καταγωγής μεσίτη Μάρκους Γκόλντμαν, που έφθασε στην Αμερική το 1884. Η μικρότερη κόρη του παντρεύτηκε τον Σάμουελ Σακς, βαυαρικής επίσης καταγωγής, και με τον γαμπρό του ξεκίνησαν την εταιρεία, προβάλλοντας τα επώνυμά τους ως φίρμα της εταιρείας.

Η επιχείρηση αναπτύχθηκε αλματωδώς, για να μετατραπεί σήμερα από μια αξιοσέβαστη τράπεζα σε ένα παγκόσμιο κερδοσκοπικό οργανισμό, συνώνυμο ενός καζίνο! Που, πάντως, αντιμετωπίζει την αμερικανική δικαιοσύνη μετά από αγωγή για απάτη της Επιτροπής Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς, η οποία «δεν αστειεύεται»…

Ύστερα απ' όλα αυτά, στους οικονομικούς κύκλους των Η.Π.Α. κυκλοφορεί η… «νέα» ονομασία της. Μιλάνε για την Goldman… Sack. Από το ρήμα sack που σημαίνει «λεηλατώ». Ίσως αυτή η… μετονομασία να συνιστά την πιο βαριά τιμωρία της…

source: zougla.gr
Share |