Thursday, July 21, 2011

Στο παρά πέντε για συμφωνία στις ΗΠΑ


Στο παρά πέντε για συμφωνία στις ΗΠΑ

Εχοντας μία βάση αναφοράς, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και οι ηγέτες του Κογκρέσου θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στο χρονικό περιθώριο της Παρασκευής για την προώθηση ενός σχεδίου μείωσης του ελλείμματος, που θα ανοίξει το δρόμο για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος άφησε χθες να εννοηθεί ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να αποδεχθεί μία λύση για βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου δανεισμού, εάν αυτή ήταν μέρος μίας ευρύτερης, μακροπρόθεσμης συμφωνίας. «Πιστεύουμε ότι μία βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου, χωρίς να συνοδεύεται από μία ευρύτερη συμφωνία δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Εάν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε κάτι ουσιαστικό, θα στηρίξουμε τα μέτρα που απαιτούνται για να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες» συμπλήρωσε.

Το νέο φιλόδοξο σχέδιο, που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ από την ομάδα των «έξι», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, προσφέρει μία ελπίδα για συνέχιση των διαβουλεύσεων, αν και φαίνεται να δέχεται αντιδράσεις από Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι τελευταίοι ψήφισαν, προχθές το βράδυ, με 234 ψήφους υπέρ και 190 κατά, το σχέδιο που παρουσίασαν για μείωση του χρέους, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει πολλές πιθανότητες να ψηφιστεί από τη Γερουσία και στο οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει μείωση και συγκράτηση των κρατικών δαπανών, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να επιτρέψει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά 2,4 τρισ. δολάρια, εάν το Κογκρέσο εγκρίνει την τροποποίηση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στο Σύνταγμα. Από την άλλη, το νέο σχέδιο των «έξι» συνδυάζει περικοπές δαπανών και μία μικρότερη αναλογία φορολογικών αυξήσεων.

Μολονότι οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων προέβησαν σε μία προσπάθεια καλής θέλησης να εξετάσουν την πρόταση, ορισμένα μέλη του συγκεκριμένου σώματος συνεχίζουν να αντιδρούν σε μία συμφωνία που να περιλαμβάνει περισσότερους φόρους.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα, ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού κρατικού χρέους απηύθυνε χθες έκκληση στην Ουάσιγκτον να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στο δολάριο και να προστατεύσει τους επενδυτές.

Τι θέλουν οι Αμερικανοί

Πρόσφατη δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal έδειξε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί προτιμούν την προσέγγιση του κ. Ομπάμα, παρά τη θέση των Ρεπουμπλικανών.

Το 58% των Αμερικανών υποστήριξε το σχέδιο του κ. Ομπάμα για μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισ. δολάρια την προσεχή δεκαετία, μέσω ενός συνδυασμού περικοπών δαπανών και φορολογικών αυξήσεων, ενώ το 36% τάσσεται υπέρ της πρότασης των Ρεπουμπλικανών για μείωση του ελλείμματος κατά 2,5 τρισ. δολάρια μόνο με συγκράτηση των δαπανών.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |