Friday, January 27, 2012

ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης


ΗΠΑ: Καλύτερος των εκτιμήσεων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης


Άνοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το University of Michigan.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε για την περίοδο έως τα τέλη Ιανουαρίου στις 75 μονάδες από την αρχική μέτρηση των 74,0 μονάδων. Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης ήταν στις 69,9 μονάδες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 74,5 μονάδες.

Ο δείκτης βαρόμετρο για την καταναλωτική εμπιστοσύνη συμπλήρωσε ταυτόχρονα πέντε διαδοχικούς μήνες ανόδου.
Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 84,2 μονάδες από 82,6 μονάδες στια αρχές του μήνα. Ο δείκτης των προσδοκιών σκαρφάλωσε στις 69,1 μονάδες από 68,4.

Ο δείκτης για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα ενός έτους σημείωσε άνοδο στο 3,3% από 3,2% ενώ σε βάθος πέντε ετών υποχώρησε στο 2,7% από 2,8%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση για τις οικοδομικές άδειες


ΗΠΑ: Καθοδική αναθεώρηση για τις οικοδομικές άδειες


Σε καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για τις οικοδομικές άδειες του Δεκεμβρίου προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία οι άδειες υποχώρησαν 1,3% το Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 671.000.

Τα αρχικά στοιχεία του υπουργείο είχαν δείξει οριακή υποχώρηση 0,1% στις 679.000.



source: capital.gr

FITCH: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΧΡΕΟΥ ΓΙΑ ΒΕΛΓΙΟ, ΚΥΠΡΟ, ΙΤΑΛΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ


Fitch: Υποβάθμισε πέντε χώρες της ευρωζώνης



Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων Βελγίου, Κύπρου, Ιταλίας, Σλοβενίας και Ισπανίας προχώρησε ο οίκος Fitch.

Ειδικότερα, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της Ιταλίας κατά δυο κλίμακες, σε Α- από A+ διατηρώντας αρνητικό outlook για την αξιολόγηση.

Παράλληλα, κατά δυο κλίμακες υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ισπανίας, σε Α από ΑΑ-, με αρνητικό outlook. Σε Α από ΑΑ- υποβάθμισε και τη Σλοβενία.

Ο οίκος υποβάθμισε ακόμη το Βέλγιο σε ΑΑ από ΑΑ+ (αρνητικό outlook) και την Κύπρο σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ (αρνητικό outlook) ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒΒ+ της Ιρλανδίας, κρατώντας αρνητικό outlook.

Ο οίκος απομακρύνει τις έξι χώρες από το "rating watch negative" που παρέπεμπε σε άμεση κίνηση υποβάθμισης, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% για νέα υποβάθμιση εντός των επόμενων δυο ετών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι με τις κινήσεις αυτές καλύπτει τον συστημικό κίνδυνο με τον οποίο είναι αντιμέτωπες οι χώρες. Όμως αναφέρει ότι η υποβάθμιση Ιταλίας, Ισπανίας, Σλοβενίας και Κύπτου αντανακλά και ειδικότερες ανησυχίες σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο στην Κύπρο και τη Σλοβενία, τη δυναμική του δημοσίου χρέους της Ιταλίας και την σημαντικά χειρότερη δημοσιονομική και οικονομική εικόνα της Ισπανίας.


Η Fitch αναγνωρίζει τις σημαντικές δεσμεύσεις στη σύνοδο της 9-10ης Δεκεμβρίου για τη βελτίωση του συντονισμού οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ και περιμένει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταποκριθούν σε αυτές τις δεσμεύσεις και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της 30ης Ιανουαρίου.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η επίσπευση της σύστασης του ESM και η αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, εάν υλοποιηθεί άμεσα, είναι ένα θετικό βήμα ως προς την αύξηση της ικανότητας της ευρωζώνης να απορροφά σοκ, όπως μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, αν και μια τέτοια εξέλιξη δεν αναμένεται από την Fitch.

source: euro2day.gr

Ισπανία: Στο 22,9% η ανεργία το Q4 του 2011



Ισπανία: Στο 22,9% η ανεργία το Q4 του 2011


Στο 22,9% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία το δ' τρίμηνο του 2011, από 21,5% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Η ανεργία διαμορφώθηκε σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που εκτιμούσε η ισπανική κυβέρνηση. Ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy είχε δηλώσει πως το ποσοστό ανεργίας στα τέλη του 2011 θα ανέρχονταν στο 23,5% και ο αριθμός των ανέργων σε 5,4 εκατομμύρια.


source: euro2day.gr

Ιαπωνία: «Αλμα» των λιανικών πωλήσεων


Ιαπωνία: «Αλμα» των λιανικών πωλήσεων

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω του ενός έτους αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία το Δεκέμβριο, χάρη στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών μετά το σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2010. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στις υψηλότερες πωλήσεις στους κλάδους τροφίμων και ένδυσης.

Ωστόσο, στο σύνολο του 2011 οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία υποχώρησαν κατά 1,2%. Όπως έχει επισημάνει και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), η εγχώρια οικονομία έχει δεχθεί πλήγμα από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία επηρεάζει την εξωτερική ζήτηση.

source: naftemporiki.gr

Υψηλότερα κέρδη για τη Samsung


Υψηλότερα κέρδη για τη Samsung

Αυξημένα κατά 17% ήταν τα κέρδη της Samsung Electronics το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι υψηλότερες πωλήσεις «έξυπνων» τηλεφώνων βοήθησαν την ασιατική εταιρεία να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι της Apple.

Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 4 τρισ. γουόν (3,6 δισ. δολ.) από 3,42 τρισ. γουόν που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές τα ανέμεναν στα 3,99 τρισ. γουόν.

Οι πωλήσεις της νοτιοκορεατικής εταιρείας αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 13% στα 47,3 τρισ. γουόν και ήταν εντός των προκαταρκτικών εκτιμήσεων που είχε ανακοινώσει η διοίκηση στις 6 Ιανουαρίου.

source: naftemporiki.gr
Share |