Friday, January 27, 2012

FITCH: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΞΙΟΧΡΕΟΥ ΓΙΑ ΒΕΛΓΙΟ, ΚΥΠΡΟ, ΙΤΑΛΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ


Fitch: Υποβάθμισε πέντε χώρες της ευρωζώνης



Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων Βελγίου, Κύπρου, Ιταλίας, Σλοβενίας και Ισπανίας προχώρησε ο οίκος Fitch.

Ειδικότερα, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση της Ιταλίας κατά δυο κλίμακες, σε Α- από A+ διατηρώντας αρνητικό outlook για την αξιολόγηση.

Παράλληλα, κατά δυο κλίμακες υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ισπανίας, σε Α από ΑΑ-, με αρνητικό outlook. Σε Α από ΑΑ- υποβάθμισε και τη Σλοβενία.

Ο οίκος υποβάθμισε ακόμη το Βέλγιο σε ΑΑ από ΑΑ+ (αρνητικό outlook) και την Κύπρο σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ (αρνητικό outlook) ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒΒ+ της Ιρλανδίας, κρατώντας αρνητικό outlook.

Ο οίκος απομακρύνει τις έξι χώρες από το "rating watch negative" που παρέπεμπε σε άμεση κίνηση υποβάθμισης, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% για νέα υποβάθμιση εντός των επόμενων δυο ετών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι με τις κινήσεις αυτές καλύπτει τον συστημικό κίνδυνο με τον οποίο είναι αντιμέτωπες οι χώρες. Όμως αναφέρει ότι η υποβάθμιση Ιταλίας, Ισπανίας, Σλοβενίας και Κύπτου αντανακλά και ειδικότερες ανησυχίες σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο στην Κύπρο και τη Σλοβενία, τη δυναμική του δημοσίου χρέους της Ιταλίας και την σημαντικά χειρότερη δημοσιονομική και οικονομική εικόνα της Ισπανίας.


Η Fitch αναγνωρίζει τις σημαντικές δεσμεύσεις στη σύνοδο της 9-10ης Δεκεμβρίου για τη βελτίωση του συντονισμού οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ και περιμένει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταποκριθούν σε αυτές τις δεσμεύσεις και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της 30ης Ιανουαρίου.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η επίσπευση της σύστασης του ESM και η αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, εάν υλοποιηθεί άμεσα, είναι ένα θετικό βήμα ως προς την αύξηση της ικανότητας της ευρωζώνης να απορροφά σοκ, όπως μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, αν και μια τέτοια εξέλιξη δεν αναμένεται από την Fitch.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |