Thursday, October 1, 2009

''Αντεξε'' στις πιέσεις το αργό- Ανοδος 0,3%


''Αντεξε'' στις πιέσεις το αργό- Ανοδος 0,3%

Σταθεροποιητικά πάνω από τα 70 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, κατοχυρώνοντας τα χθεσινά του κέρδη. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το αργό για τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκαν κατά 5,8%, προκαλώντας στους επενδυτές ανησυχία για την πορεία των μελλοντικών συμβολαίων.Κατά την σημερινή συνεδρίαση, η τιμή του αργού ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 70,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου brent κινήθηκε ανοδικά κατά 1% στα 68,34 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντικές πιέσεις ασκησε στο αργό, πέραν της πτώσης των κεφαλαιαγορών, και η ανοδος του δολαρίου. Το δολάριο κέρδισε έδαφος σε βάρος του ευρώ, καθώς οι ιθύνοντες της Ε.Ε. εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ενίσχυση του ευρώ σε επίπεδα που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης. Το ευρώ διαμορφώθηκε χαμηλότερα κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στα 1.4546 δολάρια/ευρώ.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το αργό βρίσκεται σε «κανάλι bullish», ενώ τεστάρει τα επίπεδα των 70 δολάρια, μετά το εξάμηνο ράλι. Εάν το αργό ξεπεράσει τα 71,5 δολάρια τότε θα οδηγηθεί στα 75,8 δολάρια.

reporter.gr

Ξεπεράσαμε τους 40,000 μοναδικούς επισκέπτες! (www.ecoandbus.com)


Τους 40,000 μοναδικούς επισκέπτες έφθασε την 1η Oκτωβρίου 2009 το Economy & Business(www.ecoandbus.com).

Το Economy & Business σας υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να σας προσφέρει την χρηματοοικονομική ειδησεογραφία, άμεσα, έγκαιρα και έγκυρα με επιχειρηματικές καινοτομίες για την άρτια και άμεση ενημέρωση σας.


Σας ευχαριστούμε!


Economy & Business Τeam
www.ecoandbus.com

155 funds πέρασαν από crash test 28 εισηγμένες στο Λονδίνο


155 funds πέρασαν από crash test 28 εισηγμένες στο Λονδίνο

Πάνω από 2 τρισ. ευρώ ανέρχονται τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ξένων funds που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των ξένων οίκων για τις 12 εισηγμένες στο πλαίσιο του πέμπτου roadshow του ΧΑ για την προβολή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Το παρόν έχουν δώσει 155 funds μεταξύ των οποίων η Fidelity και το Capital με 195 fund managers.

Tρεις εισηγμένες ΔΕΗ, Fourlis και Coca Cola είχαν τα περισσότερα ραντεβού, περισσότερα από 50 η καθεμία, ενώ το ενδιαφέρον ήταν τόσο ζεστό που τα λιγότερα ραντεβού που είχε προγραμματίσει μία εισηγμένη ήταν 25.

Οι ξένοι μόνο για τις εκλογές και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δε ρωτούσαν… και αυτό διότι η εγχώρια αγορά παρουσιάζει έντονη δυναμική, αποτέλεσμα τόσο της ανάκαμψης των διεθνών χρηματιστηρίων όσο και της υγιούς οικονομικής διάρθρωσης των βασικών «εκπροσώπων» του, που δεν είναι άλλοι από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

reporter.gr

Bernanke: Η ανεργία δεν θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2010


Bernanke: Η ανεργία δεν θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2010

Την αδυναμία της οικονομικής ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς να καλύψει μέρος της ανεργίας επεσήμανε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, καταθέτοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, αφού η ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο «δυνατή» για να μπορέσει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ο Bernanke ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2010 η ανεργία δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 9%, καθώς η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3%.Επιπλέον, ο Ben Bernanke δήλωσε ότι καμία αμφισβήτηση δεν επιδέχεται η πρωτοκαθεδρία του αμερικανικού δολαρίου. Ωστόσο, ο Bernanke επέστησε την προσοχή ότι αν δεν «νοικοκυρευτούν» τα οικονομικά της χώρας, τότε ο κίνδυνος θα αυξηθεί για το αμερικανικό νόμισμα.

reporter.gr

LBBW: Προς περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας

LBBW: Προς περικοπές 2.500 θέσεων εργασίας


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η ελεγχόμενη από την γερμανική κυβέρνηση τράπεζα Landesbank Baden-Wuerttemberg ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε περικοπές συνολικά 2.500 θέσεων εργασίας, ενώ θα συρρικνώσει τα περιουσιακά της στοιχεία κατά 40% στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση κεφαλαίων ύψους 700 εκατ. ευρώ το έτος για την LBBW, αν και η τράπεζα αναμένεται να καταγράψει "σημαντικές ζημιές" για το 2009.

Η προβληματική τράπεζα επιβαρύνεται από τοξικά πάγια και ζημιές σε σχέση με τις επενδύσεις της στη Lehman Brothers και άλλες πηγές.

capital.gr

Microsoft: Αφαίρεση από τη λίστα “conviction buy” της Goldman Sachs


Microsoft: Αφαίρεση από τη λίστα “conviction buy” της Goldman Sachs


Στην αφαίρεση της μετοχής της Microsoft Corp. από τη λίστα “conviction buy” προχώρησε η Goldman Sachs.


Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία,η αναλύτρια του οίκου Sarah Friar, μείωσε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της χρήσηςτου 2010 κατά 3 σεντς στα 1,72 δολ. Σύμφωνα με την αναλύτρια η Microsoft θα αντιμετωπίσει ένα χαλαρό τρίμηνο πριν εισέλθει σε υγιή κύκλο με το λανσάρισμα των Windows 7 ενώ δικαιολόγησε τις εκτιμήσεις επικαλούμενη τις μικρότερες του αναμενόμενου πωλήσεις λογισμικών server και την πώληση της διαφημιστικής μονάδας της Razorfish Internet advertising agency τον Αύγουστο.


Η Goldman Sachs διατηρεί ωστόσο τη σύσταση “buy” και την πρόβλεψη των 30 δολ. για τη μετοχή της εταιρείας. Η εταιρεία θα εισάγει το νέο λειτουργικό σύστημα στις 22 Οκτωβρίου ενώ την επομένη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της χρήσης 2009 -10.


Αυτή την ώρα η μετοχή της εταιρείας καταγράφει απώλειες 2,92% στα 24,97 δολ. ενώ νωρίτερα είχε φτάσει και το -3,03%. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως από την έναρξη του έτους μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει κέρδη 32%.

capital.gr

ΗΠΑ: Ρεκόρ στις αθετήσεις πληρωμών δανείων στο β΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Ρεκόρ στις αθετήσεις πληρωμών δανείων στο β΄ τρίμηνο


Ρεκόρ στις αθετήσεις πληρωμών δανείων σημειώθηκε στις ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο εξαιτίας των απωλειών θέσεων εργασίας αλλά και της μείωσης του εισοδήματος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Αμερικανών Τραπεζιτών.

Ειδικότερα, τα ποσοστά αθέτησης ανήλθαν σε ιστορικό υψηλό όσον αφορά δάνεια που εξασφαλίζονται με ακίνητα, πιστωτικές γραμμές για ενυπόθηκα αλλά και πιστωτικές κάρτες. Οι αθετήσεις στην τελευταία κατηγορία συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 5%. Βελτιωμένα εμφανίζονται τα στοιχεία όσον αφορά την αθέτηση πληρωμών για άμεσα δάνεια αυτοκινήτων.

“Η εικόνα δεν θα αλλάξει έως ότου παρουσιαστεί βελτίωση στην αγορά εργασίας και η ατμομηχανή της οικονομίας πάρει μπρος. Θα χρειαστεί καιρός”, σχολιάζει ο James Chessen, επικεφαλής οικονομολόγος της ABA.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό ανεργίας αναρριχήθηκε στο 9,7% τον Αύγουστο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1983 και εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του επόμενου έτους.

“Τα θετικά νέα είναι ότι οι καταναλωτές είναι πλεόν περισσότερο επιφυλακτικοί, αποταμιεύοντας περισσότερο, ξοδεύοντας λιγότερο, καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες να επιδιορθώσουν τους ισολογισμούς τους”, σημείωσε ο Chessen.

capital.gr

ΗΠΑ: Νέα έκδοση ομολόγων την επόμενη εβδομάδα

ΗΠΑ: Νέα έκδοση ομολόγων την επόμενη εβδομάδα


Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στη διάθεση ομολόγων συνολικού ύψους 78 δισ. δολ. την επόμενη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει 20 δισ. δολ. σε ομόλογα δέκα ετών, 39 δισ. δολ. σε ομόλογα 3 ετών, 12 δισ. δολ. σε ομόλογα 30 ετών και 7 δισ. δολ. σε αι τιμαριθμοποιημένα ομόλογα του δημοσίου (TIPS).

capital.gr

General Motors: Πτώση 45% στις πωλήσεις το Σεπτέμβριο


General Motors: Πτώση 45% στις πωλήσεις το Σεπτέμβριο


Η General Motors Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πωλήσεις της σημείωσαν μεγάλη πτώση 45% το Σεπτέμβριο στα 156.673 οχήματα από 284.300 οχήματα το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

capital.gr

Chrysler: Βουτιά 42% στις πωλήσεις οχημάτων το Σεπτέμβριο


Chrysler: Βουτιά 42% στις πωλήσεις οχημάτων το Σεπτέμβριο


Βουτιά 42% σημείωσαν οι πωλήσεις της Chrysler Group LLC το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 62.197 οχήματα από 107.349 οχήματα την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις οχημάτων Chrysler υποχώρησαν 61%, οι πωλήσεις οχημάτων Jeep σημείωσαν πτώση 19%, ενώ οι πωλήσεις οχημάτων Dodge σημείωσαν βουτιά 43%.

Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν 43% στις 17.806 μονάδες, ενώ οι πωλήσεις φορτηγών υποχώρησαν 42% στις 44.391 μονάδες.

capital.gr

MIG: Με 100% στην Olympic Air



MIG: Με 100% στην Olympic Air


Στο 100% ανέρχεται η συμμετοχή της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών "Olympic Air Α.Ε. Αεροπορικών Μεταφορών", Olympic Engineering A.E. Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών" και "Olympic Handiing Α.Ε. Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών".

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρται ότι ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου η εξαγορά από την MIG του υπολοίπου ποσοστού 51% του μετοχικού κεφαλαίου των Olympic Air Ανώνυμος Εταιρεία Αεροπορικών Μεταφορών" (πρώην Pantheon Airways - πτητικό έργο), "Olympic Engineering Ανώνυμος Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών (πρώην Ελληνική Εταιρεία συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών - τεχνική βάση/MRO) και "Olympic Handling Ανώνυμος Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών" (πρώην Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών - Ground Handling).

Σε αυτό το πλαίσιο το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο των ανωτέρω εταιριών ανέρχεται πλέον σε 100%.

Περαιτέρω, την 30.9.2009 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αγοράς επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού (minimum assets) της παλαιάς Ολυμπιακής (Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε. και Ολυμπιακές Αερογραμμές - Υπηρεσίες Α.Ε.)

capital.gr

ΗΠΑ: Στις 52,6 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης ISM Σεπτεμβρίου

ΗΠΑ: Στις 52,6 μονάδες ο μεταποιητικός δείκτης ISM Σεπτεμβρίου

Στις 52,6 μονάδες διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης ISM στις ΗΠΑ. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι είχαν κάνει εκτιμήσεις ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν στις 54 μονάδες.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 6,4% των πωλήσεων κατοικιών σε εκκρεμότητα


ΗΠΑ: Αύξηση 6,4% των πωλήσεων κατοικιών σε εκκρεμότητα (εκτ.+1,5%)

capital.gr

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών τον Αύγουστο


Απρόσμενη αύξηση κατέγραψαν τιν Αύγουστο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.


Συγκεκριμένα, η συνολική κατασκευαστική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,8% και διαμορφώθηκε στα 941,88 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι οι δαπάνες θα παραμείνει σταθερή.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο είχε καταγραφεί πτώση 1,1% το οποίο αποτελεί αναθεώρηση της αρχικής εκτιμώμενης πτώσης κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση η δαπάνη τον Αύγουστο υποχώρησε 11,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Ειδικότερα, στον ιδιωτικό τομέα, η κατασκευαστική δαπάνη ενισχύθηκε κατά 1,8% στα 622,1 δισ. δολάρια. Αντίθετα, στο δημόσιο τομέα, οι δαπάνες μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά 1,1% στα 319,8 δισ. δολάρια.

capital.gr

Διετή ύφεση για την ελληνική οικονομία προβλέπει το ΔΝΤ


Διετή ύφεση για την ελληνική οικονομία προβλέπει το ΔΝΤ


Διετή ύφεση για την ελληνική οικονομία βλέπουν οι αναλυτές του ΔΝΤ που προβλέπουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί με ρυθμό -0,8% φέτος και -0,1% το 2010.



Ανησυχητικές είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία όπου το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,5% και τον επόμενο χρόνο θα φτάσει στο 10,5%. Όσον αφορά τον πληθωρισμό προβλέπεται ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,1% φέτος και το 1,7% το 2010.


Όσον αφορά τον “βραχνά” του δημοσιονομικού ελλείμματος, το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος θα διαμορφωθεί υψηλότερα και από τις κυβερνητικές προβλέψεις και θα φτάσει φέτος στο 6,4% του ΑΕΠ ενώ το 2010 θα εκτιναχθεί στο 7,1%.


Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο -10% ενώ το 2010 θα μειωθεί ελαφρά στο -9%.

Σ. Κράλογλου



ΔΝΤ: Αναβάθμιση εκτιμήσεων για παγκόσμια οικονομία

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρατηρώντας ότι τόσο τα κυβερνητικά “πακέτα” στήριξης, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια, όσο και η ζήτηση στην Ασία, βοηθούν την οικονομία να εξέλθει από τη χειρότερη ύφεση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση τριμήνου για το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook, ο Διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2010, από 2,5% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο. Η οικονομία της Κίνας ειδικότερα, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη 9%, της Ινδίας 6,4% και της Ιαπωνίας 1,5%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για ΗΠΑ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 1,5% και 0,3% αντίστοιχα.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, ο Διεθνής Οργανισμός προβλέπει μικρότερη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας από ό,τι ανέμενε τρεις μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στην έκθεσή του κάνει λόγο για συρρίκνωση 1,1% το 2009 από 1,4% προηγουμένως. Ταγοί της πτώσης θα συνεχίσουν να είναι οι ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για αργή ανάπτυξη στην Ευρώπη και συμπληρώνει πως είναι πολύ νωρίς για τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Έπειτα από αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για το φετινό ΑΕΠ Ευρωζώνης, αναμένει πλέον συρρίκνωση 4,2%, από 4,8% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο.
Ξεχωριστά στην έκθεσή του, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι Κεντρικές Τράπεζες των μελών, συμπεριλαμβάνοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, θα πρέπει να κρατήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Επίσης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν την οικονομική ανάκαμψη και σύμφωνα με το ΔΝΤ τα δημοσιονομικά “πακέτα” στήριξης “δεν πρέπει να αποσυρθούν τόσο νωρίς”.

Η ανεργία θα αποτελέσει ζήτημα-κλειδί για την οικονομία της Ευρώπης στα προσεχή χρόνια. Το Ταμείο αναμένει το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη κατά το επόμενο έτος να διαμορφωθεί στο 11,7% και στο 12% το 2011. Η βελτίωση της ανεργίας αναμένεται να είναι μόνο σταδιακή και να φτάσει στο 9,5% έως το 2014.

Στην έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός απηύθηνε εξάλλου έκκληση για μια συντονισμένη προσπάθεια εξισορρόπησης της παγκόσμιας οικονομίας που εκτιμάται ότι θα ωθήσει κατά περίπου 1,3% τον ρυθμό ανάπτυξης.

capital.gr

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10,5 ετών η ανεργία

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10,5 ετών η ανεργία



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Σε υψηλό άνω των 10 ετών αναρριχήθηκε η ανεργία στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ τον Αύγουστο, καθώς οι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν ακόμη περισσότερες περικοπές στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurοstat, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9,6% από 9,5% τον Ιούλιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 1999, ενώ ξεπερνά το επίπεδο του περυσινού Αυγούστου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

H ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 165.000 άτομα προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων τον Αύγουστο, οδηγώντας το συνολικό αριθμό ανέργων στους 15,2 εκατ., αριθμός που αντιστοιχεί στο συνολικό πληθυσμό της Αυστρίας και της Ιρλανδίας μαζί. Περίπου 3,2 εκατ. άτομα βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Eurostat.

Από το νεό κύμα ανεργίας επλήγησαν σφοδρότερα τα άτομα κάτω των 25, γεγονός που υποδηλώνει πως η οικονομική κρίση θα σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά απόφοιτων σχολείων και πανεπιστημίων. Το ποσοστό ανεργίας στις νεότερες ηλικίες αναρριχήθηκε στο 19,7% τον Αύγουστο από 15,6% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ανέργων επιδεινώνει το outlook για την καταναλωτική δαπάνη, υποδηλώνοντας πως ίσως χρειαστεί χρόνος προτού το μπλοκ ανακάμψει από την ύφεση. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έδειξαν επίσης πως οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις περικοπές, τόσο στον κλάδο μεταποίησης, όσο και στον κλάδο υπηρεσιών.


capital.gr

Βρετανία: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο PMI το Σεπτέμβριο

Βρετανία: Μικρότερος των εκτιμήσεων ο PMI το Σεπτέμβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Ο βρετανικός δείκτης Purchasing Managers Index για το κλάδο μεταποίησης παρέμεινε το Σεπτέμβριο κάτω από τις 50 μονάδες και τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αναθερμαίνοντας τις αμφιβολίες για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο PMI υποχώρησε στις 49,5 μονάδες το Σεπτέμβριο από 49,7 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Markit Economics and the Chartered Institute of Purchasing and Supply.

“Τα τελευταία στοιχεία θα απογοητεύσουν αυτούς που ελπίζουν σε μία γρήγορη οιονομική ανάκαμψη,” σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της CIPS, David Noble. “Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αφού έφτασε το ιστορικό χαμηλό το Νοέμβριο, έχουμε δει τον κλάδο της μεταποίησης να σημειώνει μία αξιοσημείωτη ανάκαμψη.”

Το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου ήταν χειρότερο του αναμενόμενου καθώς οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα τον τοποθετούσαν στις 50,3 μονάδες.

Τα μεγέθη πάνω των 50 μονάδων αποτελούν ένδειξη επέκτασης του κλάδου, ενώ κάτω των 50 μονάδων ένδειξη συρρίκνωσης του κλάδου.

capital.gr

Γερμανία: Πτώση 2,6% στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο

Γερμανία: Πτώση 2,6% στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Κατά 1,5% υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ σημείωσαν πραγματική πτώση 2,6% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis.



Πρόκειται για την μεγαλύτερη υποχώρηση σε μηνιαία βάση για φέτος και είναι χαμηλότερη από τις μέσες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.


Τα στοιχεία διευρύνουν μια τάση κατά την οποία όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές υποβιβάζεται η πραγματική δύναμη της καταναλωτικής δαπάνης, δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι αγορές αυτοκινήτων στη Γερμανία.


Οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων εισοδημάτων τους σε αγορές αυτοκινήτων φέτος λόγων του μέτρου απόσυρσης της κυβέρνησης ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο τώρα έχει εκπνεύσει. Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων τον Αύγουστο σημείωσαν άνοδο 28% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε αντίθεση με την τάση στα μεγέθη των λιανικών πωλήσεων.


Οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού υποχώρησαν κατά 1,0% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2008, ενώ οι πωλήσεις προϊόντων εκτός των τροφίμων σημείωσαν πτώση 3,5%. Οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ και άμεσων ηλεκτρονικών μηνυμάτων μειώθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση, κάτι που αντικατοπτρίζει εν μέρει τα προβλήματα που προέκυψαν από την Quelle, την θυγατρική μονάδα άμεσων πωλήσεων του ομίλου Arcandor AG (ACAGF), που δέχτηκε πλήγμα.


Εξαιρουμένων των πωλήσεων από τους σταθμούς βενζίνης, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με την Destatis.


Κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, συνολικά οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,0% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση, παρά το ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση των νέων αιτήσεων ανεργίας

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση των νέων αιτήσεων ανεργίας


Άνοδο άνω των εκτιμήσεων των οικονομολόγων σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας των ΗΠΑ για την εβδομάδα έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 17.000 και ανήλθαν στις 551.000.

Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν κάνει λόγο για αύξηση κατά 5.000. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 6.250 στις 548.000 από το αναθεωρημένο μέγεθος της προηγούμενης εβδομάδας των 554.250 αιτήσεων.

Το γεγονός ότι οι αιτήσεις παρέμειναν σε σχετικά υψηλό επίπεδο ενισχύει την άποψη πως η αγορά εργασίας θα χρεαστεί χρόνο για να ανακάμψει. Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων, μειώθηκε κατά 70.000 στα 6.090.000 αιτήσεις από 6.160.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις νέες αιτήσεις σημειώθηκαν στην Καλιφόρνια, το Τέξας, την Φλόριντα, την Αϊόβα και το Ιλινόις, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν σε Κάνσας, Ουισκόνσιν, Όρεγκον, Οχάιο και νέα Υόρκη.

capital.gr

Βρετανία: Καταργείται φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών !

Στην κατάργηση φόρου επί χρηματιστηριακών συναλλαγών προχώρησε η Βρετανία, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω φόρος παραβίαζε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετο το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστιες αποζημιώσεις προς τις επιχειρήσεις.

Αφορμή αποτέλεσε προσφυγή της HSBC, για το φόρο 1,5%, που της επιβλήθηκε, όταν προχώρησε στην εξαγορά της ανταγωνίστριας γαλλικής τράπεζας CCF, το 2000, και την επιβάρυνε με 27 εκατομμύρια στερλίνες, για τις νέες μετοχές που προσέφερε στους μετόχους της γαλλικής τράπεζας.

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο φόρος αντιβαίνει στην κοινοτική οδηγία για τη φορολογία κεφαλαίου, επειδή το 1,5% είναι σαφώς υψηλότερο από το 0,5%, που επιβάλλεται για τις εγχώριες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Οι βρετανικές φορολογικές αρχές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αποσύρουν άμεσα το φόρο, όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν υποχωρούν πλήρως. «Η θέση της κυβέρνηση παραμένει ότι οι συναλλαγές επί βρετανικών μετοχών θα πρέπει να βαρύνονται από ένα δίκαιο φόρο», δήλωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας αρχής.

Σύμφωνα με την KPMG, τα αιτήματα αποζημιώσεων από τις βρετανικές επιχειρήσεις ανέρχονται συνολικά μεταξύ 0,5 και 1 δις στερλίνων. Μάλιστα, μπορούν να απαιτήσουν αναδρομική επιστροφή του φόρου έως και από το 1986, σύμφωνα με ειδικούς.

Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει τράπεζες, που συγκεντρώνουν κεφάλαια, μέσω προνομιούχων μετοχών ή εταιρίες με πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του ADR.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην κατάρρευση πολλών επιχειρημάτων υπέρ της πρότασης Σαρκοζί, που καλοβλέπει και ο Γκόρντον Μπράουν, για την επιβολή του Tobin Tax επί κάθε επενδυτικής συναλλαγής.

capital.gr

Want a job on Wall Street? Good luck.

Want a job on Wall Street? Good luck.

Job cuts in the financial world are expected to persist for some time. But there are bright spots for MBAs, bond traders and investment bankers.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Wall Street's job woes don't appear to be over just yet.

At this time a year ago, layoffs were rampant at big investment banks and other securities firms. Companies were scrambling to exit some of the businesses that delivered massive profits in prior years but became big problems once the credit markets collapsed.

Since Lehman Brothers filed for bankruptcy last September, the securities industry in New York has lost a little more than 20,000 jobs, according to state employment data. And many leading Wall Street firms subsequently took a hatchet to payrolls around the globe.

Last October, Goldman Sachs (GS, Fortune 500) slashed 10% of its workforce, or approximately 3,360 jobs, as a result of difficult market conditions. Citigroup (C, Fortune 500) grabbed headlines a month later when it announced plans to eliminate more than 50,000 jobs.

While the pace of job cuts has slowed in recent months, many experts think that the number of people working on Wall Street will dwindle even further.

"Many, if not most, financial services firms are restructuring and laying people off, even though it may not be in massive numbers," said Marisa Di Natale, senior economist at research firm Moody's Economy.com. "I expect that will continue."

In late May, the Independent Budget Office, a non-partisan agency that reviews the annual New York City budget, published a report projecting that an additional 32,400 jobs at the city's financial firms would lost over the next two years.

The job cuts do make sense. Since most Wall Street firms are not as profitable as they once were, they can't afford (and probably don't need) as many employees.

0:00 /02:24Wall Streeters, a year later
Di Natale added that the threat of sweeping Congressional reforms looming over the financial services industry could lead to even more layoffs.

But despite the grim employment outlook, there have been encouraging signs for those some industry veterans or those looking to break into the business.

Even as recruitment numbers are off from their pre-crisis peaks, Wall Street firms continue to hire freshly minted MBAs in droves, notes Greg Ruf, CEO of MBA Focus, which maintains an online database of business school job seekers used by companies around the world.

"Banks are nervous if they don't hire enough they will be caught two years from now without having enough people to be involved in major deals," he said.

Higher up in the ranks, hiring continues in such key areas as bond trading, notes John Rogan, a partner and head of the global banking and markets practice at executive search firm Russell Reynolds Associates.

And if the current trend of companies looking to sell stock and make acquisitions continues, Wall Street firms will also need to add more experienced investment bankers.

"Once deal activity really accelerates, people at that level with great experience will be like gold dust," said Rogan.

But even in down markets, companies can usually identify an area to expand, said Richard Staite, a London-based banking analyst with Atlantic Equities.

For example, Goldman Sachs is said to be looking to hire up to 200 staffers for its asset management business, according to a report in the Financial Times reported earlier this week.

"I don't think you can say there has been any widespread rebound," Staite said. "Companies are simply hiring where they feel they are missing out on current opportunities."

cnn

U.S. Factories Probably Expanded at Fastest Rate in Three Years

U.S. Factories Probably Expanded at Fastest Rate in Three Years


Oct. 1 (Bloomberg) -- U.S. manufacturing probably expanded last month at the fastest pace in more than three years and consumer spending in August grew the most since 2003 as the recession eased, economists said ahead of reports today.

The Institute for Supply Management’s factory gauge rose to 54 in September from 52.9 the month before, according to the median forecast in a Bloomberg News survey of economists. Fifty is the dividing line between expansion and contraction. Another report may show purchases rose 1.1 percent in August.

A record drawdown in inventories earlier this year and stimulus programs such as “cash for clunkers” set the stage for more production and a return to economic growth last quarter. While output and spending may slow in coming months as the government’s measures expire, economists say a recovery is under way.

“As long as manufacturing gauges continue to expand, it’s going to suggest that the recovery in the economy is more durable,” said Jonathan Basile, an economist at Credit Suisse in New York.

The Tempe, Arizona-based purchasing managers’ factory report is due at 10 a.m. New York time. Estimates in the Bloomberg survey of 80 economists ranged from 51.5 to 56. The projected reading would be the highest since April 2006.

A Commerce Department report due at 8:30 a.m. may show the August gain in consumer spending was accompanied by a 0.1 percent increase in personal incomes, according to the survey.

The National Association of Realtors, meanwhile, may say the number of contracts to buy previously owned homes rose in August at a slower pace than the prior month.

Clunker Effect

Ford Motor Co, General Motors Co. and Honda Motor Co. are among automakers that have cited the popularity of the Obama administration’s cash-for-clunkers plan as they announced production increases for the coming months.

The program, which ended Aug. 24, offered discounts of as much as $4,500 to trade in older cars and trucks for new, more fuel-efficient vehicles. The plan produced almost 700,000 sales before it ended, the Transportation Department said Aug. 26.

Economists yesterday said the end of the incentive may have helped fuel a weaker-than-forecast September reading for the Institute for Supply Management-Chicago’s business survey, which found activity dropped. The Chicago group is not a chapter of the national Institute for Supply Management.

Other gauges released last month indicate the expansion in manufacturing is accelerating. The Federal Reserve Bank of Philadelphia said its economic index rose to 14.1, the highest since June 2007, while a similar measure from the New York Fed increased to 18.9, the highest since November 2007.

Fed Assessment

The Federal Open Market Committee last week left the target rate for overnight loans between banks at a record low of between zero and 0.25 percent, while policy makers said for the first time since August 2008 that the economy is growing.

“Economic activity has picked up following its severe downturn,” Fed policy makers said Sept. 23 in a statement. “Household spending seems to be stabilizing, but remains constrained by ongoing job losses, sluggish income growth, lower housing wealth and tight credit.”

GM said last week that it will add a third shift at three U.S. plants taking on additional production from factories slated to close or be idled. The facilities getting the new shifts are in Fairfax, Kansas; Fort Wayne, Indiana; and Delta Township, Michigan, GM said in a statement. The changes will restore 2,400 jobs, the Detroit-based company said.

An additional 600 jobs will be restored at stamping and powertrain facilities, Tim Lee, the company’s vice president of global manufacturing, said on a conference call.

Inventory Cuts

Leaner inventories are helping factories return to work as companies restock shelves. Stockpiles dropped at a record $160.2 billion annual rate in the second quarter, the Commerce Department said yesterday, after shrinking at a $113.9 billion pace in the first three months of the year.

Even so, an unexpected drop in durable-goods orders in August was a reminder that companies remain cautious.

“As we look at the economic data, it’s certainly encouraging,” DuPont Co. Chairman Charles O. Holliday said in an interview on Sept. 23. Nonetheless, he said, the third- largest U.S. chemical maker must not “get ahead of ourselves to build inventory too fast or assume we’re going to come out in a rapid-fire order, because I assume we’ll come out at a much different pattern than before.”

bloomberg

RBS, Lloyds Send ‘Shocking’ $4.4 Billion to Staunch Irish Loss


RBS, Lloyds Send ‘Shocking’ $4.4 Billion to Staunch Irish Loss


Oct. 1 (Bloomberg) -- Royal Bank of Scotland Group Plc and Lloyds Banking Group Plc, rescued by British taxpayers last year, injected 3.03 billion euros ($4.4 billion) into their Irish units during the past 10 months amid rising real estate losses.

Records in Dublin’s Companies Registration Office show the two banks made a series of six payments, with the first in December and the most recent in August. RBS injected about 1.58 billion euros, while Lloyds sent 1.45 billion euros.

“The scale of that figure is quite shocking,” Brian Lucey, associate professor of finance at Trinity College Dublin, said in an interview. “They weren’t leaders in the Irish market. The figure just shows the level of clean-up needed.”

British banks invested in Irish real-estate developers at the height of the “Celtic Tiger” boom and are now writing down investments amid the worst property slump in western Europe. RBS, 70 percent government-controlled, and Lloyds, 43 percent taxpayer-owned, were bailed out by Chancellor of the Exchequer Alistair Darling with 37 billion pounds ($59 billion) of public money 12 months ago.

The Irish bailout’s sterling cost is 2.8 billion pounds, more than the 2.6 billion pounds spent by British taxpayers on military operations in Afghanistan last year, according to House of Commons Defence Committee figures. This year’s Afghan costs are forecast to be 3.5 billion pounds.

RBS spokeswoman Fiona McRae would not comment on whether the bank planned to send further aid to its Irish unit. Asked the same question, a Lloyds spokeswoman said it continued to provide capital and funding support “as we would do in the normal course of business and on an ongoing basis.” The Treasury was unable to offer immediate comment.

Property Collapse

Irish impaired assets deteriorated following the “collapse in liquidity in the Irish property markets,” Lloyds said in its half yearly earnings statement. About 14 percent of its Irish loan book was impaired at the half-year stage, the bank said.

In one case, RBS’s Ulster Bank division backed developer Sean Dunne, who paid a then-record price of 380 million euros for land in Dublin’s embassy district of Ballsbridge. His plans to build Ireland’s tallest skyscraper of 37 storeys on the site were blocked by municipal officials. The site’s value fell to no more than 100 million euros in March, the Irish Times reported in March, citing unnamed property experts.

The CRO records show Ulster Bank Holdings (ROI) Ltd. has received four capital injections from RBS since February. Lloyds has provided its Bank of Scotland (Ireland) Ltd. unit with two payments since December.

Payments Surge

The banks’ payments to their Irish subsidiaries are surging. BoSI’s former owner HBOS Plc sent the unit a total of 538 million euros in the five years from 2003 to the end of 2007, CRO records show. HBOS was taken over by Lloyds in January. RBS injected a total of 1.01 billion euros into Ulster Bank in the seven years from 2002 to 2008.

Ulster Bank, which operates across the Republic and in Northern Ireland, has about 40 billion euros in mortgages and other property lending, while Bank of Scotland (Ireland) has about 23.5 billion euros, Bloxham Stockbrokers analyst Kevin McConnell wrote in a research note on Sept. 3.

House prices in Ireland have fallen 24 percent from their early 2007 peak levels, mortgage lender Irish Life & Permanent Plc said in a Sept. 28 report. Commercial property prices may drop 75 percent while development land values may slump 80 percent from their peak, Goodbody Stockbrokers said on Sept. 1.

‘Capital Management’

The latest injection of 500 million euros in August is part of RBS’s “ongoing capital management,” spokeswoman Orla Bird said in a statement. She declined to comment further. Bank of Scotland Ireland spokesman Jamie Kennedy declined to comment.

Ulster Bank warned of rising loan impairments for the rest of 2009 as it reported a nine-fold increase in bad loans and a first-half loss of 8 million euros on Aug. 5. The bank has cut 750 jobs across Ireland and closed three-quarters of its 60 First Active mortgage branches.

At the top of the property boom in Ireland in 2007, LLoyds’ Irish unit posted a pretax profit of 272 million euros, up 28 percent. In the same year, Ulster Bank profit rose 22 percent to 513 million pounds.

Bank of Scotland (Ireland) is the second-biggest holder of debt owed by Liam Carroll, a developer whose projects include the construction of Google Inc.’s European headquarters in Dublin. He’s failed three times to secure the protection of the courts for his companies, which owe 1.3 billion euros to banks.

Ireland’s government has propped up its two biggest lenders, Allied Irish Banks Plc and Bank of Ireland Plc with 3.5 billion euros each. The now-nationalized Anglo Irish Bank Corp. has received 4 billion euros in state aid.

bloomberg

Comcast, GE Said to Discuss NBC Universal Stake Sale

Comcast, GE Said to Discuss NBC Universal Stake Sale

Oct. 1 (Bloomberg) -- Comcast Corp., the largest U.S. cable network, is in talks with General Electric Co. to buy a stake in NBC Universal Inc., said three people with knowledge of the discussions.

Negotiations for Comcast to buy about 50 percent of NBC Universal have been under way for at least two months and a deal would depend in part on Vivendi SA making a decision to sell its 20 percent holding, said one of the people, who declined to be identified because the talks are private. GE, based in Fairfield, Connecticut, controls 80 percent of NBC Universal, owner of the NBC television network, a film studio, theme parks, and cable channels including USA Network, CNBC, MSNBC and Bravo.

No agreement is certain, the people said.

NBC Universal offers cable content that Comcast Chief Executive Officer Brian Roberts has targeted as a priority for future acquisitions. GE said in November it had no plans to sell NBC Universal. In his letter to shareholders in March, Chief Executive Officer Jeffrey Immelt described a “reset” following the financial crisis and recession. Analysts value NBC Universal at $21 billion to $35 billion including debt.

Jean-Bernard Levy, CEO of Paris-based Vivendi, has described NBC Universal as a “non-core” asset and has made acquisitions in other businesses. The company has the right to sell its holding and may make a decision at an Oct. 14 board meeting, a person with knowledge of the situation said on Sept. 21. GE has the right of first refusal.

No Deal

Philadelphia-based Comcast slid 50 cents, or 2.9 percent, to $16.88 yesterday in Nasdaq Stock Market trading and is little changed this year. GE fell 29 cents to $16.42 in New York Stock Exchange composite trading, and has gained 1.4 percent this year. Vivendi rose 2 cents to 21.15 euros in Paris and has dropped 9.1 percent this year.

The talks were reported yesterday by the Los Angeles-based Web site The Wrap. Comcast denied the Wrap’s later report that a deal had been reached to sell NBC Universal for $35 billion. The story cited two unidentified individuals who had been informed of the matter.

“While we don’t comment on M&A rumors, the report that Comcast has a deal to purchase NBC Universal is inaccurate,” D’Arcy Rudnay, a spokeswoman for Philadelphia-based Comcast, said in an e-mail.

Credit Thaw

Gary Sheffer, a spokesman for Fairfield, Connecticut-based GE, declined to comment, as did Flavie Lemarchand-Wood, a New York-based spokeswoman for Vivendi.

Media companies including Comcast have used the thawing of credit markets to raise money through debt sales. Comcast has $4 billion in cash, and the company has said it is interested in adding to cable channels that include Golf Channel, E! Entertainment and Style Network.

In 2004, CEO Roberts’ $54.1 billion hostile bid for Walt Disney Co. was rejected. Chief Operating Officer Stephen Burke said at a Sept. 9 investor conference that content companies are Comcast’s first acquisition priority. The company isn’t looking to make a $50 billion purchase, he said.

Content channels “are really good businesses,” Burke said. “We wouldn’t be doing our job if we didn’t try to figure out a way to get bigger in those businesses.”

Comcast serves about 25 percent of U.S. cable customers. The company reported 23.9 million video customers as of Aug. 6, down 2.7 percent from a year earlier. Revenue growth was 5 percent in the most recent period, the smallest in more than three years.

NBC’s Value

Vivendi, owner of the world’s largest music company, may choose to sell its stake because NBC Universal isn’t performing as well as the company’s majority-owned operations, according to the person who spoke on Sept. 21.

The business’s enterprise value may be $21 billion to $23 billion, including an estimated $5.1 billion in debt, Sanford C. Bernstein & Co. said last month. Stephen Tusa, a JPMorgan Chase analyst, estimated NBC Universal’s total value at $30 billion to $35 billion in a Sept. 8 research note.

NBC Universal posted a 41 percent drop in second-quarter profit on lower earnings from broadcast television and its film studio. Broadcast revenue slid 9 percent to $1.4 billion, while the cable unit’s profit climbed 7 percent on a 3 percent increase in revenue.

Operating profit at New York-based NBC Universal tumbled to $539 million from $909 million a year earlier, parent GE reported in a July 17 statement. Revenue at the division, led by Chief Executive Jeff Zucker, fell 8.2 percent to $3.57 billion.

GE Rights

Vivendi obtained the NBC stake with the sale of its media assets to GE in 2004. Every year between Nov. 15 and Dec. 10, the Paris-based company may notify GE of its intent to sell the shares in the market, which could lead to a public offering, according to Vivendi’s annual report. That option extends through 2016. GE can preempt an IPO by buying the holding, the report says.

GE may use its right of first refusal and buy the stake, Vivendi may sell the shares in the public market with the process controlled by GE, Vivendi may agree to sell in a private placement to a third party or the contract may be restructured for an initial public offering of all of NBC, the Sanford C. Bernstein analysts wrote.

Analysts including Citigroup’s Jeffrey Sprague and Sterne Agee & Leach Inc.’s Nicholas Heymann have for years called for GE to split off NBC Universal, saying it doesn’t fit with the parent company’s other divisions.

Immelt Moves

GE’s businesses include the world’s biggest makers of jet engines, locomotives and medical imaging machines. Its power- generation equipment produces about one-third of the world’s electricity. The company is shrinking its GE Capital finance division and boosting its investments in what Immelt has labeled infrastructure units. Immelt sold the plastics division in 2008 and exited insurance over several years this decade.

“GE’s broad technical portfolio positions us as a natural partner as the role of government increases in the current crisis,” Immelt, 53, wrote in the letter to shareholders. “Over the past decade, we have positioned GE to lead in the ‘big themes.’ These include emerging market growth, clean energy, and sustainable health care.”

NBC’s cable properties are growing and should be broken off from the network, Tusa said in last month’s note.

“This could either be done by GE, or by making the asset more attractive for a strategic player who could buy NBCU whole and fund/execute a transaction,” he said.

bloomberg

Γερμανία: Πτώση 1,5% στις λιανικές πωλήσεις

Γερμανία: Πτώση 1,5% στις λιανικές πωλήσεις



Μείωση 1,5% εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, έναντι αύξησης 0,1% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,6%, έναντι προβλέψεων για μείωσή τους κατά 0,8%.

naftemporiki

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ρίχνουν την Ασία

Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη ρίχνουν την Ασία


Απώλειες σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις καθώς ανησυχούν ότι το ράλι των αγορών είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί. ΄Ερευνα στην Ιαπωνία δέιχνει ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να συνεχίσουν τον περιορισμό των επενδύσεων. Κλειστές παραμένουν σήμερα οι αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ.

Στην Ιαπωνία, βελτιώθηκε για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο το επιχειρηματικό κλίμα ωστόσο τα στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας tankan υποδεικνύουν ότι η μελλοντική εικόνα των κεφαλαιακών δαπανών είναι θολή.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης tankan DI, διαμορφώθηκε στις -33 μονάδες για τους μεγάλους βιομήχανους, σημειώνοντας αύξηση από τις -48 μονάδες στο προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για -32 μονάδες. “Ενώ οι επιχειρηματικές συνθήκες βελτιώνονται, με ανησυχούν οι προβλέψεις των ερωτηθέντων για το επόμενο τρίμηνο”, τόνισε ο αναλυτής της CLSA, Andreas Schuster.

“Τη στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις βλέπουν βελτίωση των συνθηκών, ο δείκτης tankan βρίσκεται ακόμη σε αρνητικό έδαφος”, συμπλήρωσε. “Οι μικροί βιομήχανοι βλέπουν κάποια βελτίωση εντούτοις συνεχίζουν να έχουν προβλήματα, ενώ οι μικρές εταιρείες εκτιμούν ότι οι συνθήκες για αυτές θα επιδεινωθούν”.

Στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ακυρώθηκε η συμφωνία συγχώνευσης ύψους 24 δισ. δολαρίων μεταξύ της ινδικής Bharti Airtel και της MTN από τη Νότια Αφρική που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν τηλεπικοινωνιακό κολοσσό στις αναδυόμενες αγορές.

Ειδικότερα, σε σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών της Νότιας Αφρικής αναφέρει ότι ο υπουργός Pravin Gordhan συναντήθηκε με στελέχη της MTN την Τετάρτη όπου πληροφορήθηκε ότι “οι δύο εταιρείες από κοινού αποφάσισαν να μην δώσουν συνέχεια στις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη συγχώνευση, καθώς δεν ήταν δυνατό να λυθούν τα ζητήματα που έπρεπε για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή”.

Στο ταμπλό, ο MSCI Asia-Pacific, υποχωρεί σε ποσοστό 1,2% στις 116,63 μονάδες. Ο δείκτης έχει σημειώσει ράλι με κέρδη της τάξης του 65% από τα χαμηλά του Μαρτίου καθώς τα πακέτα στήριξης έχουν βοηθήσει τις οικονομίες να βρεθούν σε τροχιά ανάκαμψης.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκληρώνει τις συναλλαγές διαμορφούμενος στις 9.978,64 μονάδες, με πτώση της τάξης του 1,53%.

Στην Κίνα το χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό με τις συναλλαγές να επανέρχονται στις 9 Οκτωβρίου. Στο Χονγκ Κονγκ, η αγορά θα παραμείνει επίσης κλειστή, ωστόσο αύριο θα λειτουργήσει κανονικά.

Ο Kospi στη Νότια Κορέα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 1,70%, ενώ στην Σιγκαπούρη ο Straits Times υποχωρεί κατά 0,67%. Στην Ινδία ο δείκτης Sensex σημειώνει απώλειες 0,03%.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης ASX έκλεισε με απώλειες 0,90%, ενώ ο ΝΖΧ 50 στη Νέα Ζηλανδία βρέθηκε να ενισχύεται κατά 0,72%.

capital.gr

Οι Άραβες της Forthnet φλερτάρουν την Wind Hellas


Οι Άραβες της Forthnet φλερτάρουν την Wind Hellas


Έντονο αραβικό χρώμα αποκτά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων, η διαδικασία επαφών με στρατηγικούς επενδυτές για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που ελέγχει την Wind Hellas.

Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο μη δεσμευτικών προσφορών αλλά έχει προσελκύσει περίπου 10 επενδυτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι και η Emirates International Telecommunications.

Η εταιρεία που αποτελεί το επενδυτικό όχημα του Ντουμπάι στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, δείχνει -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- έντονο ενδιαφέρον καθώς οι συνέργειες από ένα τέτοιο deal θα μπορούσαν να θεωρηθούν μοναδικές με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες στην ελληνική αγορά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στη διαδικασία καθώς θα περάσει στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών και τότε θα δούμε ποια επενδυτικά σχήματα ενδιαφέρονται πραγματικά για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Hellas II, του επενδυτικού οχήματος δηλαδή μέσω του οποίου ελέγχεται η ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις του Αιγύπτιου ιδιοκτήτη της Wind, αναφορικά με το αν θέλει απλώς να εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία, να βρει στρατηγικό ή άλλο επενδυτή ή απλώς να παραχωρήσει τον έλεγχο της εταιρείας.

Η μετοχή της Forthnet δέχθηκε ισχυρές πιέσεις περίπου μισή ώρα πριν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και έκλεισε τελικά στο 1,71 ευρώ με απώλειες 5%.

capital.gr

Mε απώλειες 1,53% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Mε απώλειες 1,53% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei


Με απώλειες 154,59 μονάδων, ποσοστό 1,53%, έκλεισε πριν από λίγη ώρα στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.978,64 μονάδες.


naftemporiki

Στη MIG το σήμα «Μακεδονικές Αερογραμμές»


Στη MIG το σήμα «Μακεδονικές Αερογραμμές»



Στην κατοχή της MIG βρίσκεται το κατοχυρωμένο διεθνώς σήμα «Μακεδονικές Αερογραμμές», δήλωσε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της εταιρείας, Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά τη διάρκεια τελετής με αφορμή την έναρξη των πτήσεων της Olympic Air.

«Έχουμε πάρει κωδικούς και κανείς δεν μπορεί να πετάξει με αυτό το όνομα», τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

Ο πρόεδρος της MIG ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί θυγατρική εταιρεία της «Olympic Air» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με την ονομασία «Μακεδονικές Αερογραμμές», προκειμένου να καλυφθούν σύντομα οι επιχειρηματικές και τουριστικές ανάγκες της περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι την άλλη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με φορείς της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα, ενώε όπως είπε, η νέα εταιρεία θα πετάξει σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες πτήσεις της θα είναι προς τη Γερμανία και το Άμστερνταμ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βγενόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δημοσίου στην ΟΑ με μειοψηφικό πακέτο, σημειώνοντας ότι «θα υλοποιήσουμε το σχέδιό μας είτε μπει το Δημόσιο είτε όχι».

Ο πρόεδρος της MIG αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαμάχη με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΟΑ θέλει υγιή ανταγωνισμό χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις από οικογενειακούς φίλους, συγγενείς και άλλους. Επίσης, επανέλαβε ότι ιδιοκτήτες της Ολυμπιακής δεν είναι η MIG, αλλά όλοι οι Έλληνες που τόσα χρόνια στηρίζουν αυτή την εταιρεία.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την αντιπροσωπεία της Olympic Air υποδέχθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και άλλοι επίσημοι.

naftemporiki

Cisco: Εξαγοράζει την Tandberg έναντι 2,96 δισ. δολ.


Cisco: Εξαγοράζει την Tandberg έναντι 2,96 δισ. δολ.


Σε συμφωνία για την εξαγορά της Tandberg SA έναντι ποσού 17,2 δισ. κορονών (2,96 δισ. δολ.) κατέληξε η Cisco Systems η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού για δίκτυα, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί σε προϊόντα βιντεοδιάσκεψης.

Όπως ανακοίνωσε η νορβηγική Tandberg, η Cisco θα καταβάλει 153,50 κορόνες ανά μετοχή σε μετρητά, ποσό 11% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της την Τετάρτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Τζον Τσάμπερς, είχε ανακοινώσει το Μάιο σχέδια για «επιθετικές» εξαγορές, προκειμένου να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη της εταιρείας. Στην 25χρονη ιστορία της, η Cisco έχει εξαγοράσει περίπου 150 επιχειρήσεις, οι οποίες τη βοήθησαν να επεκταθεί σε νέες αγορές.

Το Μάρτιο, η εταιρεία συμφώνησε να αποκτήσει την Pure Digital Technologies έναντι 590 εκατ. δολαρίων σε μετοχές.


naftemporiki

Credit Rating Agency Analysts Covering AIG, Lehman Brothers Never Disciplined

Credit Rating Agency Analysts Covering AIG, Lehman Brothers Never Disciplined

Share Print CommentsAnalysts at the three biggest credit rating agencies who gave positive, investment-grade ratings to AIG and Lehman Brothers up until their collapse have not been fired or disciplined, the heads of the agencies admitted at a Congressional hearing today.

Moody's, Standard & Poor's, and Fitch Ratings all maintained at least A ratings on AIG and Lehman Brothers up until mid-September of last year. Lehman Brothers declared bankruptcy Sept. 15; the federal government provided AIG with its first of four multibillion-dollar bailouts the next day.

Under questioning by Rep. Jackie Speier (D-Calif.), Raymond W. McDaniel, Jr. of Moody's, Deven Sharma of S&P, and Stephen Joynt of Fitch said the analysts in charge of ratings for the now-disgraced firms are still employed.

McDaniel defended Moody's ratings of Lehman Brothers by pointing to the government-engineered rescue of Bear Stearns in March of 2008, arguing that it played an important role in Moody's analysts maintaining an A rating on the now-bankrupt firm. Joynt said his analysts have since done "a lot of thoughtful soul-searching."

The big three rating agencies have come under fire since the 2007 collapse in the subprime home mortgage market for issuing rosy ratings on a plethora of securities that are now considered to be junk. The Obama administration and Congress are exploring various reform proposals.

At the hearing today, the exchange between Speier and the agency chiefs was particularly contentious.

"You had rated AIG and Lehman Brothers as AAA, AA minutes before they were collapsing. After they did fail, did you take any action against those analysts who had rated them?" Speier asked. "Did you fire them? Did you suspend them? Did you take any actions against those who had put that kind of a remarkable grade on products that were junk?"

McDaniel answered first. "No, we did not fire any of the analysts involved in either AIG or Lehman," he replied. "An important part of our analysis was based on a review of governmental support that had been applied to Bear Stearns earlier in the year.

Story continues below

"Frankly, an important part of our analysis was that a line had been drawn under the number five firm in the market [Bear], and that likely number four would be supported as well. Additionally..."

Speier then interrupted him.

"But that's not analysis," the first-term Congresswoman shot back. "That's an opinion. I can have that kind of an opinion, and I'm not an analyst. How could you possibly make that kind of a decision based on an opinion when you have millions of people relying on that?"

"Our opinion applies to whether we believe an instrument will pay or will not pay," McDaniel responded.

"That was a political determination that you made, Mr. McDaniel," Speier retorted.

S&P's Sharma said his analysts also were not fired. Joynt of Fitch said the same. He said that Fitch analysts in charge of Lehman Brothers and AIG were "disappointed" and "surprised."

In an interview with the Huffington Post after the exchange, Speier said she was "flabbergasted" by the responses.

"It just makes the case over and over again of the lack of accountability in the financial services industry," she said. "It's heads they win, tails the public loses."

The analysts "should have been disciplined, and they should have gone back and looked at their modeling, which was flawed to begin with. We don't need your political opinions [off which] to base a rating of a security," she added.

"For all the talk of all this being such a deliberative, scientific process...to have this decision was remarkable to me."


huffingtonpost.com

GM to Wind Down Saturn Brand After Penske Halts Talks


GM to Wind Down Saturn Brand After Penske Halts Talks

Sept. 30 (Bloomberg) -- General Motors Co. will close Saturn, the brand created 24 years ago to mirror Japan-based companies’ carmaking, after Penske Automotive Group Inc. said it has broken off discussions to buy the unit.

Penske, operator of 310 auto retailers, backed out because of concern it wouldn’t have access to cars and sport-utility vehicles after 2011 when GM stopped supplying vehicles, the Bloomfield Hills, Michigan-based company said in a statement.

Penske’s exit forces GM to adjust its post-bankruptcy plan for cutting its number of U.S. brands in half. It intended to sell the Saturn, Hummer and Saab marques and close Pontiac. The largest U.S. automaker will retain Chevrolet, Cadillac, Buick and GMC.

“This is very disappointing news and comes after months of hard work by hundreds of dedicated employees and Saturn retailers who tried to make the new Saturn a reality,” GM Chief Executive Officer Fritz Henderson said in a statement on GM’s Web site.

Saturn dealers will have until October 2010 to wind down operations, John McDonald, a GM spokesman, said in an interview. The Detroit-based automaker said in June the sale would save 13,000 jobs and 350 dealerships.

Penske Auto had planned to import vehicles carrying the Saturn label from a maker such as Renault Samsung Motors Co., a South Korean unit of France’s Renault SA that doesn’t now export to the U.S.

Penske said today it had negotiated an agreement with a manufacturer to supply vehicles, but the company’s board rejected the agreement.

New Kind of Company

GM established the Saturn brand in 1985 as an initiative to overhaul the way it built and sold cars. Deliveries peaked in 1994 at 286,003 units, according to Autodata Corp., a Woodcliff Lake, New Jersey-based industry research firm.

Sales have declined 56 percent this year through August from a year earlier.

“It was shocking and disappointing,” said David Fischer, owner of a Detroit-area Saturn dealership. He said he had looked forward to working with Penske, whom he called an “automotive icon.”

Roger Penske, 72, who started his automotive career as a racer and Chevrolet dealer, holds interests including a truck- leasing business the exclusive right to distribute Daimler AG’s two-seat Smart minicar. He has won the Indianapolis 500 a record 15 times as car owner.

Penske fell $1.79, or 9.3 percent, to $17.39 at 5:03 p.m. after regular New York Stock Exchange composite trading. The shares jumped 7.4 percent in regular trading for the biggest one-day advance since July 13.

“Saturn is the brand you wanted to like,” said Rebecca Lindland, an analyst at IHS Global Insight. “It is the little brand that could have and should have” been great.

bloomberg

Bank of America Chief Lewis Plans to Step Down at End of 2009


Bank of America Chief Lewis Plans to Step Down at End of 2009


Sept. 30 (Bloomberg) -- Bank of America Corp. Chief Executive Officer Kenneth D. Lewis, his credibility battered by his handling of the Merrill Lynch & Co. takeover, plans to step down at the end of this year.

No successor was named to replace Lewis, who will also retire as a director, according to a statement today. The resignation ends Lewis’s 40-year career at the bank, including the last eight as CEO.

Lewis, 62, oversaw more than $130 billion in acquisitions, including buying Merrill Lynch in January after Federal Reserve Chairman Ben S. Bernanke and former Treasury Secretary Hank Paulson rebuffed his effort to pull out of the purchase. He had promised the bank will recover from the recession without a third injection of U.S. funds, which total $45 billion.

“Bank of America is well-positioned to meet the continuing challenges of the economy and markets,” Lewis said in the statement. “I am particularly heartened by the results that are emerging from the decisions and initiatives of the difficult past year-and-a-half.”

The change comes five months after shareholders ousted Lewis as chairman and government officials pressed the Charlotte, North Carolina-based lender to remake its board with former bankers and regulators as directors.

Lewis and the bank face probes by Congress and New York Attorney General Andrew Cuomo into whether he misled shareholders about losses and bonuses at Merrill Lynch.

bloomberg

Κύπρος: Η ΕΤΕπ ανοίγει το δρόμο για την αιολική ενέργεια

Κύπρος: Η ΕΤΕπ ανοίγει το δρόμο για την αιολική ενέργεια


Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ΕΤΕπ χορηγεί 65 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του αιολικού πάρκου στην περιοχή Ορείτες, κοντά στην Πάφο. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό έργο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο.

Το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία ενός αιολικού πάρκου ισχύος 82 MW, με 41 στροβίλους. Το έργο ανήκει στην DK Wind Supply Ltd και προωθείται από το European Renewable Energy Fund I, και ειδικότερα την εταιρεία Platina Partners LLP.

Η θεμελίωση του έργου πραγματοποιήθηκε σε δημόσια τελετή από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νεοκλή Συλικιώτη, παρουσία των κ.κ. Μάριου Γκαρογιάν, Προέδρου της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Πλούταρχου Σακελλάρη, Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Brian Olley, Βοηθού Ύπατου Αρμοστή της Ύπατης Αρµοστείας του Ηνωµένου Βασιλείου, του κ. Thomas Rottner και της κας Emma Collins, διαχειριστή εταίρου και εταίρου της Platina Partners, και του κ. Άκη Έλληνα, Προέδρου της DK Wind Supply Ltd, ο οποίος απηύθυνε επίσης ομιλία στους παρισταμένους. Τον αγιασμό τέλεσε ο Επίσκοπος Πάφου.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, αρμόδιος, μεταξύ άλλων, για τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Κύπρο, καθώς και για τα ενεργειακά θέματα, δήλωσε σήμερα τα εξής: «Είμαι ευτυχής που συμμετέχω στην τελετή θεμελίωσης αυτού του εμβληματικού έργου. Το αιολικό πάρκο στους Ορείτες είναι το μεγαλύτερο και το πιο προηγμένο στην Κύπρο. Ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω εξελίξεις στον τομέα αυτόν, και θα βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση να προσεγγίσει τον στόχο της καθώς, και τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, της οποίας το ηλεκτρικό δίκτυο δεν είναι διασυνδεδεμένο και η οποία δεν διαθέτει άλλες εγχώριες πηγές ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν, δεχθήκαμε να συμμετάσχουμε σε μια χρηματοδοτική δομή στην οποία αναλαμβάνουμε άμεσα κινδύνους του έργου. Ο στόχος της ΕΕ όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέτει μια σημαντική πρόκληση, δεδομένου ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις ενδέχεται να είναι της τάξης των 600-700 δισ. ευρώ έως το 2020. Στην ΕΤΕπ είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε σημαντικά και ενεργά στη στήριξη των προσπαθειών των κρατών μελών, με κατάλληλες χρηματοδοτήσεις και με χρηματοδοτικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ανάγκες».

Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για αύξηση του ποσοστού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 13% έως το 2020. Επιπλέον, αντιπροσωπεύει το 27% της απαιτούμενης εγκατεστημένης ισχύος αιολικής ενέργειας έως το 2020 (300 MW).

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει με μέριμνα για προστασία του περιβάλλοντος και θα βασιστεί σε πολλαπλές συμβάσεις, συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία από κορυφαίες εταιρείες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων τη Vestas και τη Siemens

naftemporiki

Αλμα 5,8% για το αργό- Πάνω από τα 70 δολάρια


Αλμα 5,8% για το αργό- Πάνω από τα 70 δολάρια

Πάνω από τα 70 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, το οποίο, παρόλο που την περασμένη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των αποθεμάτων, βρήκε ώθηση από την υποχώρηση του δολαρίου και από την πτώση των αποθεμάτων της βενζίνης.Αναλυτικά τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 5,8% στα 70,61 δολάρια το βαρέλι. Μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανόδου, το τρίμηνο που έληξε σήμερα βρίσκει το «μαύρο χρυσό» με μικρή ανοδο της τάξεως του 1%, ενώ ο Σεπτέμβριος έκλεισε με κέρδη 0,9%. Τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent διαμορφώθηκαν στα 68,43 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ανοδο της τάξεως του 4,5%.

Σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της τιμής του αργού στάθηκε και η λήξη του τριμήνου, όταν και παραδοσιακά οι traders κατοχυρώνουν θέσεις. Με την προοπτική ότι το επόμενο τρίμηνο η ανάκαμψη θα είναι «καθαρή» οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν συμβόλαια που θα εκτιμηθούν στο τέλος του ερχόμενου τριμήνου, όταν και οι εκτιμήσεις δείχνουν το αργό πάνω από τα 70 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου βρίσκεται στο -0,4%, διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του μήνα στο 1,7%, ενώ για το τρίμηνο το δολάριο σημειώνει απώλειες 3,9%.

Αύξηση 2,8 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας. Τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, αυξήθηκαν κατά 300.000 βαρέλια, ενώ τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,66 εκατ. βαρέλια, διαμορφωμένα στα 211,5 εκατ. βαρέλια. Η δυναμική των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 84,6%, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα.

reporter.gr
Share |