Thursday, October 1, 2009

Διετή ύφεση για την ελληνική οικονομία προβλέπει το ΔΝΤ


Διετή ύφεση για την ελληνική οικονομία προβλέπει το ΔΝΤ


Διετή ύφεση για την ελληνική οικονομία βλέπουν οι αναλυτές του ΔΝΤ που προβλέπουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί με ρυθμό -0,8% φέτος και -0,1% το 2010.



Ανησυχητικές είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία όπου το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,5% και τον επόμενο χρόνο θα φτάσει στο 10,5%. Όσον αφορά τον πληθωρισμό προβλέπεται ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,1% φέτος και το 1,7% το 2010.


Όσον αφορά τον “βραχνά” του δημοσιονομικού ελλείμματος, το ΔΝΤ προβλέπει ότι φέτος θα διαμορφωθεί υψηλότερα και από τις κυβερνητικές προβλέψεις και θα φτάσει φέτος στο 6,4% του ΑΕΠ ενώ το 2010 θα εκτιναχθεί στο 7,1%.


Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο -10% ενώ το 2010 θα μειωθεί ελαφρά στο -9%.

Σ. Κράλογλου



ΔΝΤ: Αναβάθμιση εκτιμήσεων για παγκόσμια οικονομία

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρατηρώντας ότι τόσο τα κυβερνητικά “πακέτα” στήριξης, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια, όσο και η ζήτηση στην Ασία, βοηθούν την οικονομία να εξέλθει από τη χειρότερη ύφεση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση τριμήνου για το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook, ο Διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1% το 2010, από 2,5% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο. Η οικονομία της Κίνας ειδικότερα, αναμένεται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη 9%, της Ινδίας 6,4% και της Ιαπωνίας 1,5%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για ΗΠΑ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 1,5% και 0,3% αντίστοιχα.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, ο Διεθνής Οργανισμός προβλέπει μικρότερη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας από ό,τι ανέμενε τρεις μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στην έκθεσή του κάνει λόγο για συρρίκνωση 1,1% το 2009 από 1,4% προηγουμένως. Ταγοί της πτώσης θα συνεχίσουν να είναι οι ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Το ΔΝΤ κάνει λόγο για αργή ανάπτυξη στην Ευρώπη και συμπληρώνει πως είναι πολύ νωρίς για τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Έπειτα από αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για το φετινό ΑΕΠ Ευρωζώνης, αναμένει πλέον συρρίκνωση 4,2%, από 4,8% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο.
Ξεχωριστά στην έκθεσή του, το ΔΝΤ σημειώνει πως οι Κεντρικές Τράπεζες των μελών, συμπεριλαμβάνοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, θα πρέπει να κρατήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Επίσης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν την οικονομική ανάκαμψη και σύμφωνα με το ΔΝΤ τα δημοσιονομικά “πακέτα” στήριξης “δεν πρέπει να αποσυρθούν τόσο νωρίς”.

Η ανεργία θα αποτελέσει ζήτημα-κλειδί για την οικονομία της Ευρώπης στα προσεχή χρόνια. Το Ταμείο αναμένει το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη κατά το επόμενο έτος να διαμορφωθεί στο 11,7% και στο 12% το 2011. Η βελτίωση της ανεργίας αναμένεται να είναι μόνο σταδιακή και να φτάσει στο 9,5% έως το 2014.

Στην έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός απηύθηνε εξάλλου έκκληση για μια συντονισμένη προσπάθεια εξισορρόπησης της παγκόσμιας οικονομίας που εκτιμάται ότι θα ωθήσει κατά περίπου 1,3% τον ρυθμό ανάπτυξης.

capital.gr

No comments:

Share |