Thursday, October 1, 2009

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10,5 ετών η ανεργία

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 10,5 ετών η ανεργία



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Σε υψηλό άνω των 10 ετών αναρριχήθηκε η ανεργία στις 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ τον Αύγουστο, καθώς οι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν ακόμη περισσότερες περικοπές στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurοstat, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9,6% από 9,5% τον Ιούλιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 1999, ενώ ξεπερνά το επίπεδο του περυσινού Αυγούστου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

H ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 165.000 άτομα προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων τον Αύγουστο, οδηγώντας το συνολικό αριθμό ανέργων στους 15,2 εκατ., αριθμός που αντιστοιχεί στο συνολικό πληθυσμό της Αυστρίας και της Ιρλανδίας μαζί. Περίπου 3,2 εκατ. άτομα βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την Eurostat.

Από το νεό κύμα ανεργίας επλήγησαν σφοδρότερα τα άτομα κάτω των 25, γεγονός που υποδηλώνει πως η οικονομική κρίση θα σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά απόφοιτων σχολείων και πανεπιστημίων. Το ποσοστό ανεργίας στις νεότερες ηλικίες αναρριχήθηκε στο 19,7% τον Αύγουστο από 15,6% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ανέργων επιδεινώνει το outlook για την καταναλωτική δαπάνη, υποδηλώνοντας πως ίσως χρειαστεί χρόνος προτού το μπλοκ ανακάμψει από την ύφεση. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έδειξαν επίσης πως οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τις περικοπές, τόσο στον κλάδο μεταποίησης, όσο και στον κλάδο υπηρεσιών.


capital.gr

No comments:

Share |