Thursday, October 1, 2009

Γερμανία: Πτώση 2,6% στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο

Γερμανία: Πτώση 2,6% στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Κατά 1,5% υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ενώ σημείωσαν πραγματική πτώση 2,6% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis.



Πρόκειται για την μεγαλύτερη υποχώρηση σε μηνιαία βάση για φέτος και είναι χαμηλότερη από τις μέσες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.


Τα στοιχεία διευρύνουν μια τάση κατά την οποία όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές υποβιβάζεται η πραγματική δύναμη της καταναλωτικής δαπάνης, δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι αγορές αυτοκινήτων στη Γερμανία.


Οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων εισοδημάτων τους σε αγορές αυτοκινήτων φέτος λόγων του μέτρου απόσυρσης της κυβέρνησης ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο τώρα έχει εκπνεύσει. Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων τον Αύγουστο σημείωσαν άνοδο 28% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε αντίθεση με την τάση στα μεγέθη των λιανικών πωλήσεων.


Οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού υποχώρησαν κατά 1,0% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2008, ενώ οι πωλήσεις προϊόντων εκτός των τροφίμων σημείωσαν πτώση 3,5%. Οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ και άμεσων ηλεκτρονικών μηνυμάτων μειώθηκαν κατά 9,2% σε ετήσια βάση, κάτι που αντικατοπτρίζει εν μέρει τα προβλήματα που προέκυψαν από την Quelle, την θυγατρική μονάδα άμεσων πωλήσεων του ομίλου Arcandor AG (ACAGF), που δέχτηκε πλήγμα.


Εξαιρουμένων των πωλήσεων από τους σταθμούς βενζίνης, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2008, σύμφωνα με την Destatis.


Κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, συνολικά οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,0% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση, παρά το ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

capital.gr

No comments:

Share |