Thursday, October 1, 2009

Βρετανία: Καταργείται φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών !

Στην κατάργηση φόρου επί χρηματιστηριακών συναλλαγών προχώρησε η Βρετανία, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω φόρος παραβίαζε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετο το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστιες αποζημιώσεις προς τις επιχειρήσεις.

Αφορμή αποτέλεσε προσφυγή της HSBC, για το φόρο 1,5%, που της επιβλήθηκε, όταν προχώρησε στην εξαγορά της ανταγωνίστριας γαλλικής τράπεζας CCF, το 2000, και την επιβάρυνε με 27 εκατομμύρια στερλίνες, για τις νέες μετοχές που προσέφερε στους μετόχους της γαλλικής τράπεζας.

Το Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο φόρος αντιβαίνει στην κοινοτική οδηγία για τη φορολογία κεφαλαίου, επειδή το 1,5% είναι σαφώς υψηλότερο από το 0,5%, που επιβάλλεται για τις εγχώριες χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Οι βρετανικές φορολογικές αρχές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να αποσύρουν άμεσα το φόρο, όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν υποχωρούν πλήρως. «Η θέση της κυβέρνηση παραμένει ότι οι συναλλαγές επί βρετανικών μετοχών θα πρέπει να βαρύνονται από ένα δίκαιο φόρο», δήλωσε εκπρόσωπος της αρμόδιας αρχής.

Σύμφωνα με την KPMG, τα αιτήματα αποζημιώσεων από τις βρετανικές επιχειρήσεις ανέρχονται συνολικά μεταξύ 0,5 και 1 δις στερλίνων. Μάλιστα, μπορούν να απαιτήσουν αναδρομική επιστροφή του φόρου έως και από το 1986, σύμφωνα με ειδικούς.

Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει τράπεζες, που συγκεντρώνουν κεφάλαια, μέσω προνομιούχων μετοχών ή εταιρίες με πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του ADR.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην κατάρρευση πολλών επιχειρημάτων υπέρ της πρότασης Σαρκοζί, που καλοβλέπει και ο Γκόρντον Μπράουν, για την επιβολή του Tobin Tax επί κάθε επενδυτικής συναλλαγής.

capital.gr

No comments:

Share |