Thursday, October 1, 2009

Αλμα 5,8% για το αργό- Πάνω από τα 70 δολάρια


Αλμα 5,8% για το αργό- Πάνω από τα 70 δολάρια

Πάνω από τα 70 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, το οποίο, παρόλο που την περασμένη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των αποθεμάτων, βρήκε ώθηση από την υποχώρηση του δολαρίου και από την πτώση των αποθεμάτων της βενζίνης.Αναλυτικά τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 5,8% στα 70,61 δολάρια το βαρέλι. Μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα ανόδου, το τρίμηνο που έληξε σήμερα βρίσκει το «μαύρο χρυσό» με μικρή ανοδο της τάξεως του 1%, ενώ ο Σεπτέμβριος έκλεισε με κέρδη 0,9%. Τα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent διαμορφώθηκαν στα 68,43 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ανοδο της τάξεως του 4,5%.

Σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της τιμής του αργού στάθηκε και η λήξη του τριμήνου, όταν και παραδοσιακά οι traders κατοχυρώνουν θέσεις. Με την προοπτική ότι το επόμενο τρίμηνο η ανάκαμψη θα είναι «καθαρή» οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν συμβόλαια που θα εκτιμηθούν στο τέλος του ερχόμενου τριμήνου, όταν και οι εκτιμήσεις δείχνουν το αργό πάνω από τα 70 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου βρίσκεται στο -0,4%, διευρύνοντας τις απώλειες από την αρχή του μήνα στο 1,7%, ενώ για το τρίμηνο το δολάριο σημειώνει απώλειες 3,9%.

Αύξηση 2,8 εκατ. βαρελιών σημείωσαν τα αποθέματα του αργού την εβδομάδα που έληξε στις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας. Τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία περιλαμβάνουν το πετρέλαιο θέρμανσης και το diesel, αυξήθηκαν κατά 300.000 βαρέλια, ενώ τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,66 εκατ. βαρέλια, διαμορφωμένα στα 211,5 εκατ. βαρέλια. Η δυναμική των διυλιστηρίων μειώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 84,6%, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα.

reporter.gr

No comments:

Share |