Wednesday, February 4, 2009

Απώλειες 1,1% για το αργό- Σε υψηλά 18 μηνών τα αποθέματα

Απώλειες 1,1% για το αργό- Σε υψηλά 18 μηνών τα αποθέματα

Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εξαιτίας της νέας ανόδου σε υψηλά 18 μηνών των αποθεμάτων. Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το αργό σημείωνε κέρδη, εξαιτίας της ανακοίνωσης για ελαφρά ανοδο της κατανάλωσης των προϊόντων, έδωσαν την απαιτούμενη ώθηση ώστε να κλείσει με κέρδη. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια Μαρτίου του αργού διαμορφώθηκαν στα 40,32 δολάρια το βαρέλι, κατά 1,1% χαμηλότερα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχώρησε οριακά κατά 5 cents στα 44,03 δολάρια το βαρέλι.

Η ζήτηση σε καύσιμα τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες διαμορφώθηκε κατά 0,6% υψηλότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας. Επιπλέον, τις τέσσερις εβδομάδες που προηγήθηκαν της τελευταίας μέτρησης η ζήτηση βρισκόταν κατά 2,8% χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο. Την ίδια ώρα η κατανάλωση ήταν κατά 4% χαμηλότερα.

Νέα ανοδο σημείωσαν τα αποθέματα αργού, αφού την εβδομάδα που τελείωσε στις 30 Ιανουαρίου σημείωσαν αύξηση 7,2 εκατ. βαρέλια, για να διαμορφωθούν εκ νέου στα 346,1 εκατ. βαρέλια. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πολύ μικρότερη άνοδο της τάξεως των 2,9 εκατ. βαρελιών.

Ανοδο 300 χιλ. βαρελιών είχαν και τα αποθέματα βενζίνης της ίδια εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στο 1,4 εκατ. βαρέλια. Τα διυλισμένα αποθέματα από την άλλη σημείωσαν κάμψη 1,4 εκατ. βαρελιών. Η δυναμικότητα των διυλιστηρίων διαμορφώθηκε στο 83,5%.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Δημοπρασία ομολόγων ρεκόρ την ερχόμενη εβδομάδα

ΗΠΑ: Δημοπρασία ομολόγων ρεκόρ την ερχόμενη εβδομάδα

Σε δημοπρασία-ρεκόρ ετοιμάζεται να προβεί το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο την αναχρηματοδότηση τίτλων αξίας 36,3 δισ. δολαρίων που πλησιάζουν στη λήξη τους και την άντληση νέων κεφαλαίων 30,7 δισ. δολαρίων. Το αμερικανικό δημόσιο θα εκδώσει 3ετείς ομολογίες συνολικής αξίας 32 δισ. δολαρίων, 10ετείς ομολογίες αξίας 21 δισ. δολαρίων και 30ετείς ομολογίες ύψους 14 δισ. δολαρίων. Το Υπουργείο θα πραγματοποιεί μηνιαίες εκδόσεις 7ετών ομολόγων αρχής γενομένης το Φεβρουάριο, επαναφέροντας έναν «θεσμό» που καταργήθηκε πριν από 16 χρόνια.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη, ότι σε κάθε τρίμηνη δημοπρασία θα εκδίδεται καινούργιο 30ετές ομόλογο. Αυτό σημαίνει αύξηση του αριθμού δημοπρασιών των 30ετών ομολόγων από τέσσερις σε οκτώ ετησίως που ήταν μέχρι σήμερα.

Οι υπόλοιπες ανάγκες αναχρηματοδότησης της κυβέρνησης ύψους 493 δισ. δολαρίων θα καλυφθούν με την εβδομαδιαία έκδοση γραμματίων αμερικανικού δομοσίου διάρκειας 2 και 5 ετών, καθώς και άλλων τίτλων. Το υπουργείο δήλωσε ότι δεν έχει κάνει αλλαγές στο 5ετές ομόλογο που συνδέεται με τον πληθωρισμό.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Αναπάντεχη ανάκαμψη του ISM

ΗΠΑ: Αναπάντεχη ανάκαμψη του ISM

Μικρή ανάκαμψη κατέγραψε ο μη μεταποιητικός δείκτης υπηρεσιών ISM τον Ιανουάριο. Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών ανήλθε στις 42,9 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις 40,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 39 μονάδες. Παρόλα αυτά ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες, που υποδεικνύει ύφεση. Το Νοέμβριο ο δείκτης υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 37,4 μονάδων.

REPORTER.GR

Markopoulos: Η απάτη του Madoff θα κοστίσει 15-25 δισ. δολάρια

Markopoulos: Η απάτη του Madoff θα κοστίσει 15-25 δισ. δολάρια

Περίπου 15-25 δισ. δολάρια εκτιμά τις ζημίες που σχετίζονται με την απάτη που είχε «στήσει» ο Bernard Madoff, ο Harry Markopolos, Harry Markopoulos, ο Έλληνας που αποκάλυψε πρώτος την απάτη το 2000 και επί εννέα χρόνια προσπαθούσε να την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει την υπόθεση Madoff,.
Ο κ. Markopoulos καταθέτοντας σήμερα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Κογκρέσου απέκλεισε το ενδεχόμενο η απάτη του πρώην προέδρου του Nasdaq να φτάσει τα 50 δισ. δολάρια. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η SEC υποφέρει από ανικανότητα και μόλις ένα στέλεχός της αντιλήφθηκε το σκάνδαλο.

REPORTER.GR

Goldman: Σχέδια επιστροφής των 10 δισ. δολ. του TARP

Goldman: Σχέδια επιστροφής των 10 δισ. δολ. του TARP

Την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που πωλήθηκαν στο αμερικανικό δημόσιο στα πλαίσια του σχεδίου TARP σχεδιάζει η Goldman Sachs Group, σύμφωνα με τον CFO της εταιρείας, David Viniar. Η GS είχε λάβει τον περασμένο Οκτώβριο από το Υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 10 δισ. Δολαρίων με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές. Πολλοί αναλυτές υποδέχτηκαν τα λεγόμενα του Viniar πολύ ενθαρρυντικά, καθώς είναι ένα σημάδι ανάκαμψης αν πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Viniar θα προχωρήσει στην επαναγορά των μετοχών μόλις πάρει το «πράσινο φως» τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από τη Fed.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Ακόμη 522.000 νέοι άνεργοι τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Ακόμη 522.000 νέοι άνεργοι τον Ιανουάριο

Συνολικά 522.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ADP, υποδεικνύοντας ότι η ανεργία εκτινάχθηκε για έναν ακόμη μήνα. Τα στοιχεία για την κατάσταση των απολύσεων θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομίας την Παρασκευή. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών πάντως έκαναν λόγο για ακόμη περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας ύψους 525.000. Σύμφωνα με την ADP, οι βιομηχανίες παραγωγής αγαθών απώλεσαν 243.000 θέσεις, ενώ οι βιομηχανίες παραγωγής υπηρεσιών απώλεσαν 279.000 θέσεις.

REPORTER.GR

«Ναυάγιο» η πώληση της Ολυμπιακής

«Ναυάγιο» η πώληση της Ολυμπιακής

(upd) Μόλις δύο επενδυτές και μάλιστα... τζάμπα ήθελαν την Ολυμπιακή, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κηρύξει άγονο το σχετικό διαγωνισμό. Την σχετική απόφαση έλαβε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Μετά το πέρας της συνεδρίασής της ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ακολουθήσει το μοντέλο Μπερλουσκόνι, αυτό δηλαδή που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Alitalia. Έτσι απευθύνει πρόταση σε ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους με την ελπίδα ότι κάποιος θα εκδηλώσει ενδιαφέρον. «Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας σε νέα βάση απευθυνόμαστε σε μεγάλους υγιείς επιχειρηματικούς ομίλους καλώντας τους σε απευθείας διαπραγματεύσεις», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «οι προσφορές που υποβλήθηκαν δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις». Σημειώνεται ότι για το πτητικό έργο της Ολυμπιακής κατατέθηκαν μόνο δύο προσφορές: από την κοινοπραξία Athens Airways - SkyOne και την Chrysler Aviation.

Μεγαλύτερη ήταν η προσφορά της πρώτης, μόλις 24,5 εκατ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα απ τις εκτιμήσεις που είχαν κάνει οι σύμβουλοι της κυβέρνησης. Σε χαμηλότερο επίπεδο απ’ το προσδοκώμενο κινήθηκαν και οι προσφορές για την τεχνική βάση, με μεγαλύτερη την προσφορά της Swissport (15 εκατ. ευρώ), αλλά και για την επίγεια εξυπηρέτηση. Το υψηλότερο τίμημα κατέθεσε πάλι η Swissport, 33 εκατ. ευρώ. Το πενιχρό ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή Αεροπορία είχε προεξοφληθεί αλλά αποτελεί έκπληξη και το αμελητέο ενδιαφέρον των επενδυτών για την τεχνική βάση και την επίγεια εξυπηρέτηση.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομίας έχει ως εξής:

Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε σήμερα αποφάσισε να μην αποδεχθεί τις προσφορές που κατατέθηκαν για την Ολυμπιακή, καθώς εκείνες που πληρούσαν τους όρους ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες αποτιμήσεις του ανεξάρτητου εκτιμητή και για τις τρεις εταιρείες, ενώ ορισμένες από τις προσφορές που κατατέθηκαν δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, με βάση τις προβλέψεις του νόμου περί αποκρατικοποιήσεων απευθύνοντας δημόσια ανοικτή πρόταση σε επιχειρηματικούς ομίλους- πολύ περισσότερο σε επιχειρηματικούς ομίλους που αντιλαμβάνονται την αξία της Ολυμπιακής για την Ελλάδα - με τη μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης και με στόχο τη συνολική, υγιή και βιώσιμη λύση στο θέμα της Ολυμπιακής.

Ακόμη, αποφασίστηκε να ζητηθεί αμέσως η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να συμπληρωθεί, με βάση τις εξελίξεις του διαγωνισμού, η απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι η συνέχιση της διαδικασίας πάντοτε υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Παρακολούθησης.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις, αφού έλαβε υπόψη:

- Τη βεβαίωση του αρμοδίου Επιτρόπου Παρακολούθησης (ο οποίος τοποθετήθηκε μετά από συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων διαφάνειας και νομιμότητας κατά την διαδικασία της αποκρατικοποίησης,

- Τις προσφορές που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τις τρεις εταιρείες, που θα αναλάβουν αντίστοιχα το πτητικό έργο (το υψηλότερο τίμημα που θα μπορούσε να θεωρεί συμβατό με τον διαγωνισμό ήταν 24,5 εκατ. ευρώ από την Athens Airways/SkyOne), την επίγεια εξυπηρέτηση (το υψηλότερο τίμημα ήταν 33 εκατ. ευρώ από την Swissport) και την τεχνική βάση (έγινε προσφορά μόνο από την Swissport για 15 εκατ. ευρώ),

- Τις αποτιμήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία στους τρεις επιμέρους διαγωνισμούς, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από ανεξάρτητο εκτιμητή, ολοκληρώθηκαν και τα αποτελέσματά τους κατατέθηκαν στον Επίτροπο Παρακολούθησης πριν από την λήξη της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, και οι οποίες αποσφραγίστηκαν και γνωστοποιήθηκαν σήμεραστη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ενώπιον του Επιτρόπου Παρακολούθησης, ο οποίος τις επιβεβαίωσε.Η αποτίμησητου ανεξάρτητου εκτιμητή για το πτητικό έργο (χρήση του ονόματος-σήματος και συγκεκριμένα slots που προσφέρθηκαν) ήταν κατ’ ελάχιστο 45,7 εκατ. ευρώ, για τα περιουσιακά στοιχεία της επίγειας εξυπηρέτησης που τέθηκαν προς πώληση μέσω του διαγωνισμού ανήλθε σε 44,8 εκατ. ευρώ και για τα περιουσιακά στοιχεία της τεχνικής βάσης που τέθηκαν προς πώληση μέσω του διαγωνισμού ανήλθε σε 16,7 εκατ. ευρώ.

- Τη σχετική εισήγηση των τεσσάρων επενδυτικών συμβούλων της Κυβέρνησης (Lazard, Alpha Bank, Emporiki Bank, NBGI), καθώς και των νομικών της συμβούλων.

Για την πληρέστερη ενημέρωση και την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της δημοσιότητας το ΥΠΟΙΚ παραθέτει:

1. Το αντικείμενο του διαγωνισμού ανά εταιρεία.

2. Τα ονόματα των εταιρειών που κατέθεσαν προσφορές την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009 για τα περιουσιακά στοιχεία που ήταν αντικείμενο του διαγωνισμού.

3. Την αποτίμηση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων τα οποία είτε θα αγοραστούν στη συνέχεια από τους επενδυτές, είτε θα πουληθούν κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, της Ολυμπιακής Αεροπορίας -Υπηρεσίες και της Ολυμπιακή Αεροπλοΐας.

Όσον αφορά το πτητικό έργο το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν:

- το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του ονόματος/σήματος «Ολυμπιακή» (η ιδιοκτησία του οποίου παραμένει στο ελληνικό δημόσιο)

- τα slots στα αεροδρόμια: Νέα Υόρκη -JFK, Λονδίνο Heathrow και Gatwick, Μιλάνο, Παρίσι, Ρώμη, Φρανκφούρτη, Βουκουρέστι και Βρυξέλες.

Επιπλέον ο επενδυτής θα πρέπει να αποκτήσει το μετοχικό κεφάλαιο της Πάνθεον.

Για τα παραπάνω στοιχεία του πτητικού έργου ελήφθησαν προσφορές από:

1. Athens Airways / SkyOne
2. Chrysler Aviation

Σημειώνεται επίσης ότι τα ιδιόκτητα αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών τα οποία δεν είναι αντικείμενο του συγκεκριμένου διαγωνισμού και έχουν αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 90,3 εκατ. ευρώ, παραμένουν στην ιδιοκτησία των Ολυμπιακών Αερογραμμών και είτε θα αποκτηθούν στην συνέχεια από τον επενδυτή σε τιμή αγοράς, είτε θα πουληθούν κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας.

Όσον αφορά την εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν:

- το δικαίωμα χρήσης του εμπορευματικού σταθμού της Ο.Α. στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, έως τη λήξη της σύμβασης του αεροδρομίου, που είναι το 2026.

- το δικαίωμα χρήσης της εγκατάστασης για τη συντήρηση - εξοπλισμό της επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έως το 2026.

- Τα δικαιώματα της Ο.Α. για την παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης προς τρίτους (πίστα, φορτίο, ταχυδρομείο) στους Αερολιμένες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ρόδου.

Για τα παραπάνω στοιχεία της επίγειας εξυπηρέτησης οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που κατέθεσαν προσφορές ήταν:

1. Swissport
2. Hellenic Cargo Group
3. Goldair
4. Joseph in-Albon

Σημειώνεται επίσης ότι τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου της επίγειας εξυπηρέτησης, τα οποία δεν είναι αντικείμενο του διαγωνισμού, έχουν αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 25,07 εκατ. ευρώ. Παραμένουν στην ιδιοκτησία της Ολυμπιακής Αεροπορίας -Υπηρεσίες και ισχύει και για αυτά ό,τι ισχύει και για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές (δηλαδή, είτε θα αποκτηθούν στην συνέχεια από τον επενδυτή σε τιμή αγοράς, είτε θα πωληθούν κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας.)

Τέλος, όσον αφορά την εταιρεία τεχνικής βάσης το αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν το δικαίωμα χρήσης της Τεχνικής Βάσης της Ο.Α. στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, που περιλαμβάνει τα δύο υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών, ως τη λήξη της σύμβασης του αεροδρομίου το 2026

Στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού κατατέθηκε προσφορά από την Swissport. Η προσφορά αυτή κρίθηκε ότι από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης ότι ήταν τυπικά εκτός διαδικασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου της τεχνικής βάσηςέχουν αποτιμηθεί από τον ανεξάρτητο εκτιμητή στα 3,84 εκατ. ευρώ (μη περιλαμβανομένων των ανταλλακτικών και των επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, τα οποία είναι σε διαδικασία απογραφής και θα αποτιμηθούν πριν την παράδοση) και παραμένουν στην ιδιοκτησία της Ολυμπιακής Αεροπορίας -Υπηρεσίες. Και για αυτά ισχύουν όσα σημειώθηκαν παραπάνω για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και την Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
334.03 ( 0.50%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
967.66 ( 0.67%)

Όγκος: € 1,208,725

=====================

XAA

Γενικός Δείκτης
1744.05 ( 0.76%)

FTSE®/Χ.Α. 20
897.87 ( 0.92%)

=====================

FTSE 100 INDEX 4,228.60 64.14 1.54%
CAC 40 INDEX 3,068.99 86.60 2.90%
DAX INDEX 4,492.79 117.83 2.69%

=====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 7,956.66 -121.70 -1.51%
S&P 500 INDEX 832.23 -6.28 -0.75%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 1,515.05 -1.25 -0.08%

Βουτιά ακινήτων έριξε τα έσοδα ΤΕΠ

Βουτιά ακινήτων έριξε τα έσοδα ΤΕΠ


Αισθητή υποχώρηση κατέγραψαν το 2008 οι εισπράξεις του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Η μειωμένη συνεισφορά του τομέα των ακινήτων τον περασμένο χρόνο αποτυπώθηκε πλήρως στα στοιχεία. Οι συνολικές εισπράξεις του ΤΕΠ έφθασαν τα €2.153,2 εκ. από €2.136,4 εκ. το 2007, σημειώνοντας άνοδο 0,8%. Το 2007 η αύξηση που παρατηρήθηκε στις εισπράξεις του ΤΕΠ έφθασε το 41%.


Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης αποδίδεται στον τομέα των ακινήτων.
Οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν τον περασμένο χρόνο στα €302,4 εκ. από €467,1 εκ. το 2007. Το 2007 ως προς το 2006, οι εισπράξεις από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σημείωσαν άνοδο 135%.

Πέραν της μείωσης των εισπράξεων από το ΦΚΚ, πτώση καταγράφεται και στις εισπράξεις από τα τέλη χαρτοσήμου, φόρο ακίνητης περιουσίας και άλλους φόρους.

Οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα, που περιλαμβάνουν και τα μερίσματα εταιρειών, σημείωσαν σημαντική αύξηση 22,6% ή €71,1 εκ., φθάνοντας τα €385,3 εκ. από €314,3 εκ. το 2007. Αύξηση 9,9% ή €73,7 εκ. παρατηρήθηκε και στις εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο στα €821,7 εκ. από €748 εκ.

Οι εισπράξεις από το φόρο των υπαλλήλων με αύξηση 10,3% έφθασαν τα €450 εκ., ενώ οι εισπράξεις των αυτοεργοδοτούμενων με άνοδο 3,4% ανήλθαν στα €62,9 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

ASIA TODAY

NIKKEI 225 8,038.94 213.43 2.73%
HANG SENG INDEX 13,063.89 287.00 2.25%
CSI 300 INDEX 2,166.41 57.50 2.73%

Έλλειμμα πέραν του 2% το 2009

Έλλειμμα πέραν του 2% το 2009



Σε επίπεδα πέραν του 2% του ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009, μετά τα νέα μέτρα που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση και τα οποία υπολογίζει ότι θα κοστίσουν γύρω στα €300 εκ. Όπως ανέφερε χθες στη StockWatch ο υπουργός οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, το καθαρό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αναμένεται να φθάσει το 1,5% του ΑΕΠ ή €170 εκ. περίπου. Σε συνάρτηση με την τελευταία πρόβλεψη του υπουργείου, για έλλειμμα ίσο με το 0,8% του ΑΕΠ, τα νέα μέτρα αναμένεται να εκτινάξουν το φετινό έλλειμμα σε επίπεδα που έχει να φθάσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Παρά την αύξηση του ελλείμματος, το δημόσιο χρέος αναμένεται να περιοριστεί στα επίπεδα του 46%, εν μέρει λόγω της μεγέθυνσης του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις του υπουργείου στηρίζονται σε παραδοχή ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1%. Ως γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1,1%. Σε τέτοια περίπτωση, το έλλειμμα ενδεχομένως να πλησιάσει το 3%, αφού για κάθε ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξης ισοδυναμεί με έσοδα που αντιστοιχούν με 0,6% του ΑΕΠ.


Η επιδείνωση των δημοσιονομικών δεικτών προκύπτει σε μια δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους €2 δισ. τους επόμενους μήνες. Ο κ. Σταυράκης εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού του κυπριακού δημοσίου δεν θα αυξηθεί σημαντικά, γιατί έχουν μειωθεί τα επιτόκια διεθνώς. Εν πάση περιπτώσει, σημειώνει, θα είναι χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού πολλών εταίρων μας.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο υπουργός, τα νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος Χριστόφιας ποντάρουν αρκετά στην τόνωση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα. Η ανέγερση νέων οικιών για χαμηλά αμειβόμενους και η επιτάχυνση κάποιων επιπρόσθετων έργων αναμένεται να δώσουν ανάσες στον κλάδο, σε μια περίοδο που δοκιμάζεται από την απότομη κάμψη στη ζήτηση ακινήτων.

Πιο συγκρατημένη παρουσιάζεται η κυβέρνηση για την πορεία του τουριστικού κλάδου, εκτιμώντας ότι η μείωση των φορολογιών που αποφασίστηκε χθες, θα συμβάλει, απλώς, στον περιορισμό των φετινών απωλειών.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην εξαγγελία των χθεσινών μέτρων ήταν ανάμεικτες. Το ΚΕΒΕ χαιρέτισε τα μέτρα για τον τουρισμό, θεωρεί όμως ότι τα μέτρα για τον κατασκευαστικό κλάδο δεν θα έχουν άμεση αλλά μεσοπρόθεσμη επίδραση στο δοκιμαζόμενο κλάδο. Κακίζει επίσης την έλλειψη ουσιωδών μέτρων για ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας, με την έκδοση μεσοπρόθεσμων χρεογράφων, όπως εισηγήθηκαν οι βιομήχανοι πρόσφατα.

Η ΟΕΒ επίσης χαιρέτισε τα μέτρα για τον τουρισμό και για τις τράπεζες, και θεωρεί ότι τα μέτρα για τον κατασκευαστικό τομέα θα ανακουφίσουν τον κλάδο. Σημειώνει ωστόσο την απουσία μέτρων για τον κλάδο παραθεριστικής κατοικίας.

Σε δική της ανακοίνωση, η ΠΕΟ χαιρέτισε τα μέτρα για την απόκτηση κατοικίας από χαμηλά αμειβόμενους.

STOCKWATCH.COM.CY

SFS: Αίρεται άμεσα η αναστολή της Sharelink Sec. ως μέλος ΧΑΚ

SFS: Αίρεται άμεσα η αναστολή της Sharelink Sec. ως μέλος ΧΑΚ

Κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που κοινοποιήθηκε σήμερα 4 Φεβρουαρίου 2009, για άρση της αναστολής της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Sharelink Securities and Financial Services Ltd, με βάση τον περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμο, σύμφωνα με το άρθρο 46(2) των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμων, θα αρθεί άμεσα η αναστολή της ιδιότητας της εταιρείας αυτής ως Μέλος του Χρηματιστηρίου.

STOCKWATCH.COM.CY

Πτώση 54,8% στις πωλήσεις της Chrysler τον Ιανουάριο

Πτώση 54,8% στις πωλήσεις της Chrysler τον Ιανουάριο

Κατά 54,8% χαμηλότερα διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις της Chrysler τον Ιανουάριο, αφού διαμορφώθηκαν στα 62.157 οχήματα, σε αντίθεση με τα 137.392 οχήματα την ίδια περίοδο του 2007.

REPORTER.GR

Ενδεχόμενη υποβάθμιση της Dubai Ports από Moody's

Ενδεχόμενη υποβάθμιση της Dubai Ports από Moody's

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Dubai ports, ενδέχεται να προχωρήσει η Moody’'s, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της πολιτικής της αξιολόγησης κρατικών εταιρειών της χώρας, η οποία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη χώρα του Κόλπου, μετά τη δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου.Σήμερα, τα χρέη των κρατικών εταιρειών της χώρας βαθμολογούνται μεA1, και ενδέχεται να υποβαθμιστούν σε Α3. Υπενθυμίζεται ότι η DP είναι ο δεύτερος μειοδότης για το ΣΕΜΠΟ Θεσσαλονίκης, μαζί με την Ακτωρ Παραχωρήσεις, αλλά πρόσφατα ανώτατος αξιωματούχος της άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται πολλά επενδυτικά σχέδια της να αναθεωρηθούν.

REPORTER.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

10:00 AM
Non Manufacturing ISM Report
ISM


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

BHP Billiton: 57% χαμηλότερα κέρδη το α' εξάμηνο

BHP Billiton: 57% χαμηλότερα κέρδη το α' εξάμηνο

Μείωση 57% - μεγαλύτερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών – εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, BHP Billiton Ltd., εξ αιτίας του κόστους για το κλείσιμο ορυχείων και μονάδων μετά τη πτώση της τιμής των μετάλλων.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 2,6 δισ. δολ. το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της BHP. Η εταιρεία εμφάνισε 3,5 δισ. δολ. έκτακτα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων και 2,7 δισ. δολ. από το κλείσιμο ορυχείων.

Οι μετοχές της BHP σημείωσαν άνοδο 1,2% φθάνοντας στα 30,14 δολ. η μία στη 1:24 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας μετά την υποχώρησή τους έως 1,3%. Το τελευταίο εξάμηνο οι μετοχές έχουν σημειώσει απώλειες 21%.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 17% στα 29,8 δισ. δολ. το εξάμηνο ενώ τα κέρδη – εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων – σημείωσαν αύξηση 2,2% φθάνοντας στα 6,1 δισ. δολάρια. Το μέρισμα που θα καταβάλει η εταιρεία για το εξάμηνο της χρήσης είναι 41 σεντς, 41% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Η ρευστότητα της εταιρείας από τις δραστηριότητές της αυξήθηκε 74% στα 13 δισ. δολάρια.

Πέρυσι η BHP εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς της Rio Tinto με την καταβολή 66 δισ. δολ., επικαλούμενη τον υψηλό δείκτη χρέους της και την υποχώρηση της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Αγοράζοντας την Rio το καθαρά χρέος της BHP θα διαμορφωνόταν στα 78 δισ. δολάρια. Η νέα εταιρεία που θα προέκυπτε θα είχε χρηματιστηριακή αξία 84 δισ. δολαρίων.

Οι δαπάνες της BHP για την επόμενη οικονομική χρήση θα είναι 13% λιγότερες, στα 9,8 δισ. δολάρια.

Ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 πρώτων υλών έχει υποχωρήσει 54% από τα επίπεδα ρεκόρ που αναρριχήθηκε στις 3 Ιουλίου. Φέτος ο δείκτης έχει υποχωρήσει 5,5%.

NAFTEMPORIKI

NYSE: Θα επιδιώξει αύξηση της ταχύτητας εκτέλεσης των εντολών

NYSE: Θα επιδιώξει αύξηση της ταχύτητας εκτέλεσης των εντολών

Σε μια προσπάθεια να τονώσει τον όγκο των συναλλαγών και κυρίως τη ρευστότητα, το NYSE Euronext ανακοίνωσε ότι θα αναπροσαρμόσει τις χρεώσεις του, αλλά και θα επιδιώξει αύξηση της ταχύτητας εκτέλεσης εντολών.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές μεταφράζονται σε μεγαλύτερες επιστροφές προμήθειας για τους traders εκείνους, που στέλνουν εντολές στο NYSE Euronext αλλά και αύξηση των χρεώσεων για όσους αποσύρουν εντολές. Ουσιαστικά η διοίκηση του χρηματιστηρίου με τις αλλαγές αυτές, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, επιβραβεύει τους traders που διοχετεύουν σε αυτό ρευστότητα.

«Προσφέρουμε πιο ελκυστικές επιστροφές προμήθειας σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την προσφορά ρευστότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος στρατηγικής ανάλυση, Κόλιν Κλαρκ.


NAFTEMPORIKI

ΔΝΤ: Πιθανή η ταχεία ανάκαμψη της Ασίας από το 2010

ΔΝΤ: Πιθανή η ταχεία ανάκαμψη της Ασίας από το 2010

Δυνατότητα ταχείας οικονομικής ανάκαμψης από το 2010 «βλέπει» για τις ασιατικές οικονομίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρινίζοντας ωστόσο κάτι τέτοιο προϋποθέτει οπωσδήποτε έξοδο και του υπόλοιπου κόσμου από την ύφεση.

«Εάν η παγκόσμια οικονομία ξαναβρεί το βηματισμό της, τότε είναι πιθανή η ταχεία ανάκαμψη της Ασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, προβλέποντας ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης άνω του 5,5% για την ήπειρο το 2010.

Ο κ. Καν υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί και το χειρότερο δυνατό σενάριο για τις ασιατικές οικονομίες, οι οποίες εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές των προϊόντων τους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που σήμερα είναι σε ύφεση.

Όσον αφορά την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία μετά την Ιαπωνία, ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι απίθανο να πετύχει το στόχο για ρυθμούς ανάπτυξης 8% φέτος.


NAFTEMPORIKI

British Economy Will Shrink Until Fourth Quarter, Niesr Says

British Economy Will Shrink Until Fourth Quarter, Niesr Says


Feb. 4 (Bloomberg) -- The British economy will shrink until the fourth quarter of this year as the world endures the slowest growth since the end of World War II, the National Institute of Economic and Social Research said.

Gross domestic product will fall 2.7 percent in 2009, compared with a previous forecast of a 0.9 percent contraction, Niesr, whose clients include the Treasury and the Bank of England, said in a report today. It predicts the global economy will expand 0.5 percent, the slowest pace in 60 years.

Consumer confidence dropped to the lowest level in at least four years last month as job losses stoked pessimism about the economy, Nationwide Building Society says. The central bank may cut the benchmark interest rate to a record low of 1 percent tomorrow as policy makers try to unblock credit markets and fight the recession.

“The U.K. economy has itself entered a rather severe recession,” said Simon Kirby, an economist at Niesr. “Household consumption expenditure will be a major contributor to the contraction.”

The forecasts show Britain’s recession, which began in the three months through September, will last through the third quarter of this year. With five quarters of uninterrupted contraction, that would match the length of the recession from 1990 until 1991.

Chancellor of the Exchequer Alistair Darling has suggested that he may have to scale back his prediction of a recovery in the second half of the year. He said yesterday that major economies are facing the worst slump since the 1930s.

Confidence Slump

An index of consumer sentiment fell 8 points to 40 in January, the lowest since the survey began in 2004, Nationwide said today. A gauge of the present situation dropped to 23 last month from 29 in December, the report showed. The readings were taken from a survey of 1,000 people between Dec. 15 and Jan. 18.

Demand for staff fell at the fastest pace in more than a decade, a report by the Recruitment and Employment Confederation and KPMG showed today. Job vacancy levels slumped to 27.4 in January from 29.2 in December, falling for an eighth consecutive month, at the fastest pace since the survey began in 1997.

The Bank of England cut its interest rate to 1.5 percent last month in a bid to kick-start the economy, its lowest level since the bank was created in 1694. Policy makers will trim the rate by a half-point at their next meeting tomorrow, according to the median forecast of 61 economists surveyed by Bloomberg.

Darling has also given the Bank of England authority to manage a 50 billion-pound ($71 billion) fund to purchase bonds and commercial paper, providing policy makers with another tool to fight the recession.

“I would be inclined to do it sooner rather than later,” Niesr’s director, Martin Weale, told journalists at a briefing yesterday. “I don’t see any reason why conventional interest changes should be preferred over this sort of policy.”

BLOOMBERG

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει ένα «διάλειμμα», διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη επιδεινώνονται με ταχείς ρυθμούς.


Στη συνεδρίαση του Μαρτίου αναμένουν οι οικονομολόγοι μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,5%.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Zαν Κλοντ Τρισέ, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η επόμενη σημαντική συνάντηση του συμβουλίου της ΕΚΤ είναι τον επόμενο μήνα, παρακινώντας τους αναλυτές να «εγκαταλείψουν» τις ελπίδες για μείωση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, παρά τις ολοένα και πιο δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο κ. Τρισέ, όπως και άλλα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ, έχουν τονίσει τους κινδύνους που εγκυμονούν τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, αλλά την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες - μέλη βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης, αναλυτές επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια γιατί επιλέγει να μην ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως η Fed και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Η πλειοψηφία των 85 οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση του Reuters, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, στο 2%, μετά τη μείωση κατά πενήντα μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Αντιστοίχως, προβλέπουν μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,5%, όπως και περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού στο 1% μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπου και θα παραμείνει μέχρι τα τέλη του έτους.

Εξάλλου, οι συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινώνονται ραγδαία. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση το Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου.

Οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,3% -σε μηνιαία βάση-, υποδεικνύοντας την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης-, οι τιμές λιανικής σημείωσαν αναπάντεχη μείωση -για τρίτο διαδοχικό μήνα- το Δεκέμβριο, σκιαγραφώντας ένα από τα χειρότερα τρίμηνα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 0,2% έναντι του Νοεμβρίου, ενώ, σε ετήσια βάση, ήταν μειωμένες κατά 0,3%.

Στην Ισπανία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 199.000 τον Ιανουάριο -καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο όλων των εποχών-, με την ανεργία να αυξάνεται για δέκατο διαδοχικό μήνα, στο 6,35%. Στην Ιταλία, οικονομικό ινστιτούτο του Μιλάνου αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το ιταλικό ΑΕΠ, προβλέποντας συρρίκνωση κατά 2,5% φέτος.


STOCKWATCH.COM.CY

Καμπανάκι Moody’s για 3 τράπεζες

Καμπανάκι Moody’s για 3 τράπεζες



Στην υποβάθμιση των ratings των ελληνικών τραπεζών Alpha, Τρ. Πειραιώς και Eurobank προέβηκε αργά χθες το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, θέτοντας επίσης τις διαβαθμίσεις τους για μακροπρόθεσμο δανεισμό σε αρνητικό ορίζοντα. Οι Moody’s ανησυχούν για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και σε ορισμένες αγορές της νοτιανατολικής Ευρώπης, όπου οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν σημαντική παρουσία, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης απασχολεί επίσης η έκθεση κάποιων τραπεζών στη ναυτιλία αλλά και η αναμενόμενη πίεση που θα δεχθεί η κερδοφορία τους από την αύξηση των επισφαλειών και του κόστους δανεισμού.

Οι Moody’s υποβάθμισαν κατά μία βαθμίδα τις αξιολογήσεις των τριών τραπεζών για μακροπρόθεσμες καταθέσεις και δανεισμό, για δευτεροβάθμιο δανεισμό και preferred stock και για τη χρηματοοικονομική τους ευρωστία. Στην περίπτωση της Eurobank, όλες οι πιο πάνω διαβαθμίσεις τέθηκαν σε αρνητικό ορίζοντα. Στην περίπτωση της Τρ. Πειραιώς και της Alpha μπήκε σε σταθερό ορίζοντα η διαβάθμιση για χρηματοοικονομική ευρωστία, αλλά σε αρνητικό οι άλλες διαβαθμίσεις.

Οι Moody’s, που ανησυχούν κυρίως για το μακροπρόθεσμο δανεισμό των τριών τραπεζών, επιβεβαίωσαν τις διαβαθμίσεις τους για βραχυπρόθεσμο δανεισμό και καταθέσεις, θέτοντας τις σε σταθερό ορίζοντα.

Βασικό σημείο προβληματισμού για τον αμερικανικό οίκο είναι η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Μετά από μια δεκαετία ταχύρυθμης οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνει ο οίκος στις εκθέσεις του για τις τρεις τράπεζες, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει απότομη επιβράδυνση που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και, συνεπώς, αύξηση των επισφαλειών. Αν και η ποιότητα των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τριών τραπεζών κρίνεται σήμερα ικανοποιητική, η επιβράδυνση θα επηρεάσει την ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, σημειώνουν οι Moody’s.

Ανησυχία εκφράζουν οι Moody’s και για τα επιχειρηματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ιδίως σε αυτά που έχουν διοχετευτεί σε τομείς που θα αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα, όπως η ναυτιλία, οι κατασκευές και ο τουρισμός. Οι Moody’s σημειώνουν ότι τα δάνεια στο ναυτιλιακό τομέα αποτελούν το 3,8% του δανειστικού χαρτοφυλακίου της Τρ. Πειραιώς και το 3% αυτού της Alpha.

Στίγμα για την πιστοληπτική ικανότητα των τριών τραπεζών αποτελεί και η έντονη παρουσία τους στη νοτιανατολική Ευρώπη, ιδίως στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Ο οίκος σημειώνει ότι οι αγορές αυτές παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους λόγω της αυξημένης ανεργίας αλλά και των συναλλαγματικών κινδύνων.

Ο οίκος προβληματίζεται τέλος για την κερδοφορία των τριών τραπεζών, που αναμένεται να πιεστεί από τις αυξημένες επισφάλειες αλλά και από το αυξημένο κόστος δανεισμού. Παρά τα μέτρα που έχει λάβει το ελληνικό δημόσιο για τόνωση της ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα και για ενίσχυση της ικανότητας των τριών τραπεζών να λάβουν δάνεια από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σημειώνουν, η αύξηση του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης συνεπάγεται αυξημένο κόστος για όσες τράπεζες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις.

STOCKWATCH.COM.CY

Με άνοδο 2,73% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 2,73% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 213,43 μονάδων, ποσοστό 2,73%, έκλεισε πριν από λίγο στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 8.038,94 μονάδες.

NAFTEMPORIKI

Ομπάμα: Στα 500.000 δολ. το όριο των αποζημιώσεων στελεχών

Ομπάμα: Στα 500.000 δολ. το όριο των αποζημιώσεων στελεχών

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη ότι όσες επιχειρήσεις λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, και ειδικά οι τράπεζες, θα πρέπει να συμφωνήσουν στον όρο ότι οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων τους και των ανωτάτων στελεχών τους δεν θα ξεπερνούν τα 500.000 δολάρια κατ'έτος, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους - που ζήτησε την διατήρηση της ανωνυμίας του - στο πρακτορείο Reuters.

Οι αμοιβές των στελεχών που θα υπερβαίνουν το όριο αυτό θα μπορούν να γίνονται μόνο σε μετοχές που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ θα μπορούν να εισπράττονται αφού επιστραφούν τα χρήματα των φορολογουμένων, κατά την ίδια πηγή.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυστηρότερη κρατική επιτήρηση, κατά τον αξιωματούχο.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμερικανικές τράπεζες θα αντιμετωπίζουν στο εξής περιορισμούς και ελέγχους όσον αφορά τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων που τους διατίθενται από το κράτος. Ο αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και σωφροσύνη στη χρήση των χρημάτων αυτών, ειδικά όσον αφορά π.χ. την αγορά αεροσκαφών για τις μετακινήσεις στελεχών τους.

Οι προτάσεις του προέδρου Ομπάμα εντάσσονται σε μια «μακρόπνοη» προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις αμοιβές των ανωτάτων στελεχών των επιχειρήσεων στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ομπάμα θα καλέσει ακόμη όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις να δώσουν στην δημοσιότητα στοιχεία για τις αμοιβές των ανωτάτων στελεχών τους μεσομακροπρόθεσμα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γκάιτνερ αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών των επιχειρήσεων.


NAFTEMPORIKI

Ελλάδα: Οχι προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο έως €150 χιλ.

Οχι προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο έως €150 χιλ.

ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας (δεξιά) με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Β. Νικόπουλο.

Το πρόβλημα της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο επιδιώκει να λύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, με νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει την προσωπική κράτηση για οφειλές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.


Ν. Δένδιας: Mέτρο κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια δύσκολη εποχή.
Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε χθες κατά τη συνάντηση του υπουργού με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλο, στον οποίο διατυπώθηκε η πολιτική βούληση περί νομοθετικής πρόβλεψης της απαγόρευσης προσωπικής κράτησης για χρέη στο Δημόσιο, αλλά και μικροοφειλών (πχ. 6.000 ευρώ) σε ασφαλιστικά ταμεία.

Το μέτρο της προσωποκράτησης παραμένει πάντως προσωρινά σε ισχύ, μετά τις διαμετρικά αντίθετες αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η επιβολή της προσωποκράτησης, ενώ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε αποφανθεί για το θεσμό ότι είναι αντισυνταγματικός (με συντριπτική πλειοψηφία 30-3 ψήφων).

Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε κρίνει στο παρελθόν ότι είναι ανεκτή η ρύθμιση που επιτρέπει υπό όρους (π.χ. κακοπιστία οφειλέτη) την προσωποκράτηση για χρέη μεταξύ ιδιωτών.

H υπόθεση θ' απασχολήσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς η νομοθετική πρόβλεψη δεν αίρει την εκκρεμότητα. Και τούτο διότι το υπουργείο προβλέπει πλαφόν για την κατάργηση της προσωποκράτησης. Επομένως, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα να αποφανθεί και επί της ουσίας της διαφοράς.


NAFTEMPORIKI

Auto sales worst in 26 years

Auto sales worst in 26 years

January sales tumble more than expected at GM, Ford and Toyota as rental car companies slash purchases.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- Auto sales tumbled 38% in January, plunging even more than expected to their worst levels since 1982 as a pullback in purchases by rental car companies became the latest problem for the troubled industry.

General Motors (GM, Fortune 500) reported that its sales plunged 49% from a year ago. Ford Motor (F, Fortune 500) said sales fell 39% at its Ford, Lincoln and Mercury brands, and 40% overall when including sales at Volvo, which Ford is trying to sell. Chrysler LLC reported a 55% drop in sales.

But it wasn't just the U.S. automakers reporting sharply lower sales. Toyota Motor (TM) reported a 32% decrease in its U.S. sales, while sales at Honda Motor (HMC) tumbled 28%. Nissan (NSANY) sales fell 30%.

"We are facing unprecedented times in the industry, and no auto company is immune from current market conditions," said Dick Colliver, executive vice president of sales for American Honda, in a statement.

The sales results were all worse than forecasts from sales tracker Edmunds.com, which had predicted that GM's sales would tumble 38%, along with a 30% drop at Ford and a 48% plunge at Chrysler. It had also forecast a 25% decline at Toyota, a 23% drop at Honda and a 28% decrease at Nissan.

Overall, Edmunds.com was expecting a 30% decline in year-over-year sales for the industry

Sales tracker Autodata said the seasonally-adjusted annual sales rate, or SAAR, fell to 9.6 million from 15.4 million a year earlier. That is the first time it has been below the 10 million mark in more than 26 years. GM's director of sales analysis Mike DiGiovanni said that January will mark the first month on record that auto sales in the United States trailed sales in China.

The dismal January sales, which were down 27% from December, are an indication that the problems that almost drove GM and Chrysler into bankruptcy last month show little signs of letting up.

Big drop in rental car sales
Executives at all three U.S. automakers said the decline was due primarily to significantly lower fleet sales to large business customers, such as rental car companies.

The plunge in demand for travel and rental cars caused leading companies such as Enterprise and former Ford unit Hertz (HTZ, Fortune 500) to pull back on their purchases last month.

As recently as December, fleet sales made up 22% of total industry sales, said George Pipas, Ford's director of sales analysis. But he added that industrywide fleet sales plunged 65% to 70% in January from year-ago levels, and that they would account for no more than 12% of total industry sales in January.

GM said its fleet sales fell 80% in the month, and that only 1,000 cars out of 12,000 total fleet sales went to rental companies. Chrysler reported a 81% drop in fleet sales, and Ford's fleet sales were off 65% in January.

Chrysler Vice Chairman Jim Press said during a conference call that Chrysler deliberately moved away from fleet sales to concentrate on sales to consumers, which is more profitable. He said it is better to shut plant capacity than keep them running to supply the rental industry.

"It's much healthier to have good, retail sales," he said.

But Mark LaNeve, vice president of sales for GM North America, said that while GM has also been backing away from fleet sales in recent years, it is looking for any sales in this environment.

"We'll take all the [fleet] volume we can get," said LaNeve. "We're aggressively going after it."

Sales to consumers fell sharply as well
The pain wasn't just in fleet sales though. GM reported a 38% drop in retail sales, while Chrysler retail sales fell 35%. Ford reported that retail sales were down 27% from a year earlier. GM's sales' woes were widespread; out of nearly 100 models, virtually all posted double-digit percentage declines in sales.

GM said that its former finance arm, GMAC, started making more car loans during January after it was granted bank holding company status and received $6 billion in federal funds directed to helping the nation's banks. GMAC provided little financing for GM buyers during the fourth quarter.

"We did get GMAC back in the game," LaNeve said. "We think that bodes well for February and beyond."

But LaNeve said GMAC still provided financing on only about 5,000 vehicles during the month, or less than 5% of its sales, well off of the more than 50% of GM sales it used to finance.

Beyond the credit squeeze, weak consumer confidence also hit sales in the month, according to Jesse Toprak, executive director of industry analysis for Edmunds.com.

He said he doesn't expect sales in the coming months to improve significantly as long as there are so many worries about job losses and the overall economy. People are likely to hang on to their older cars instead of buying new ones.

"A lot of consumers are realizing what they have now is good enough until the dust settles," he said.

Still, Korean automaker Hyundai, which is offering buyers a chance to return a car to the automaker should they lose their jobs, bucked the trend in January. Hyundai sales were up 14% from year ago levels.

"They may have hit a chord," Toprak said. "That may be the new creative way to go for automakers in terms of promotion."

CNN
Share |