Wednesday, February 4, 2009

BHP Billiton: 57% χαμηλότερα κέρδη το α' εξάμηνο

BHP Billiton: 57% χαμηλότερα κέρδη το α' εξάμηνο

Μείωση 57% - μεγαλύτερη των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών – εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, BHP Billiton Ltd., εξ αιτίας του κόστους για το κλείσιμο ορυχείων και μονάδων μετά τη πτώση της τιμής των μετάλλων.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 2,6 δισ. δολ. το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της BHP. Η εταιρεία εμφάνισε 3,5 δισ. δολ. έκτακτα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων και 2,7 δισ. δολ. από το κλείσιμο ορυχείων.

Οι μετοχές της BHP σημείωσαν άνοδο 1,2% φθάνοντας στα 30,14 δολ. η μία στη 1:24 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας μετά την υποχώρησή τους έως 1,3%. Το τελευταίο εξάμηνο οι μετοχές έχουν σημειώσει απώλειες 21%.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 17% στα 29,8 δισ. δολ. το εξάμηνο ενώ τα κέρδη – εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων – σημείωσαν αύξηση 2,2% φθάνοντας στα 6,1 δισ. δολάρια. Το μέρισμα που θα καταβάλει η εταιρεία για το εξάμηνο της χρήσης είναι 41 σεντς, 41% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Η ρευστότητα της εταιρείας από τις δραστηριότητές της αυξήθηκε 74% στα 13 δισ. δολάρια.

Πέρυσι η BHP εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς της Rio Tinto με την καταβολή 66 δισ. δολ., επικαλούμενη τον υψηλό δείκτη χρέους της και την υποχώρηση της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Αγοράζοντας την Rio το καθαρά χρέος της BHP θα διαμορφωνόταν στα 78 δισ. δολάρια. Η νέα εταιρεία που θα προέκυπτε θα είχε χρηματιστηριακή αξία 84 δισ. δολαρίων.

Οι δαπάνες της BHP για την επόμενη οικονομική χρήση θα είναι 13% λιγότερες, στα 9,8 δισ. δολάρια.

Ο Reuters/Jefferies CRB Index των 19 πρώτων υλών έχει υποχωρήσει 54% από τα επίπεδα ρεκόρ που αναρριχήθηκε στις 3 Ιουλίου. Φέτος ο δείκτης έχει υποχωρήσει 5,5%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |