Wednesday, February 4, 2009

Ομπάμα: Στα 500.000 δολ. το όριο των αποζημιώσεων στελεχών

Ομπάμα: Στα 500.000 δολ. το όριο των αποζημιώσεων στελεχών

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη ότι όσες επιχειρήσεις λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, και ειδικά οι τράπεζες, θα πρέπει να συμφωνήσουν στον όρο ότι οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων τους και των ανωτάτων στελεχών τους δεν θα ξεπερνούν τα 500.000 δολάρια κατ'έτος, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους - που ζήτησε την διατήρηση της ανωνυμίας του - στο πρακτορείο Reuters.

Οι αμοιβές των στελεχών που θα υπερβαίνουν το όριο αυτό θα μπορούν να γίνονται μόνο σε μετοχές που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ θα μπορούν να εισπράττονται αφού επιστραφούν τα χρήματα των φορολογουμένων, κατά την ίδια πηγή.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυστηρότερη κρατική επιτήρηση, κατά τον αξιωματούχο.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμερικανικές τράπεζες θα αντιμετωπίζουν στο εξής περιορισμούς και ελέγχους όσον αφορά τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων που τους διατίθενται από το κράτος. Ο αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και σωφροσύνη στη χρήση των χρημάτων αυτών, ειδικά όσον αφορά π.χ. την αγορά αεροσκαφών για τις μετακινήσεις στελεχών τους.

Οι προτάσεις του προέδρου Ομπάμα εντάσσονται σε μια «μακρόπνοη» προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις αμοιβές των ανωτάτων στελεχών των επιχειρήσεων στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ομπάμα θα καλέσει ακόμη όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις να δώσουν στην δημοσιότητα στοιχεία για τις αμοιβές των ανωτάτων στελεχών τους μεσομακροπρόθεσμα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γκάιτνερ αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα των αμοιβών των ανωτάτων στελεχών των επιχειρήσεων.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |