Wednesday, February 4, 2009

Έλλειμμα πέραν του 2% το 2009

Έλλειμμα πέραν του 2% το 2009



Σε επίπεδα πέραν του 2% του ΑΕΠ αναμένεται να επιστρέψει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009, μετά τα νέα μέτρα που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση και τα οποία υπολογίζει ότι θα κοστίσουν γύρω στα €300 εκ. Όπως ανέφερε χθες στη StockWatch ο υπουργός οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, το καθαρό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αναμένεται να φθάσει το 1,5% του ΑΕΠ ή €170 εκ. περίπου. Σε συνάρτηση με την τελευταία πρόβλεψη του υπουργείου, για έλλειμμα ίσο με το 0,8% του ΑΕΠ, τα νέα μέτρα αναμένεται να εκτινάξουν το φετινό έλλειμμα σε επίπεδα που έχει να φθάσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Παρά την αύξηση του ελλείμματος, το δημόσιο χρέος αναμένεται να περιοριστεί στα επίπεδα του 46%, εν μέρει λόγω της μεγέθυνσης του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις του υπουργείου στηρίζονται σε παραδοχή ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1%. Ως γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 1,1%. Σε τέτοια περίπτωση, το έλλειμμα ενδεχομένως να πλησιάσει το 3%, αφού για κάθε ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξης ισοδυναμεί με έσοδα που αντιστοιχούν με 0,6% του ΑΕΠ.


Η επιδείνωση των δημοσιονομικών δεικτών προκύπτει σε μια δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, που πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους €2 δισ. τους επόμενους μήνες. Ο κ. Σταυράκης εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού του κυπριακού δημοσίου δεν θα αυξηθεί σημαντικά, γιατί έχουν μειωθεί τα επιτόκια διεθνώς. Εν πάση περιπτώσει, σημειώνει, θα είναι χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού πολλών εταίρων μας.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο υπουργός, τα νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος Χριστόφιας ποντάρουν αρκετά στην τόνωση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα. Η ανέγερση νέων οικιών για χαμηλά αμειβόμενους και η επιτάχυνση κάποιων επιπρόσθετων έργων αναμένεται να δώσουν ανάσες στον κλάδο, σε μια περίοδο που δοκιμάζεται από την απότομη κάμψη στη ζήτηση ακινήτων.

Πιο συγκρατημένη παρουσιάζεται η κυβέρνηση για την πορεία του τουριστικού κλάδου, εκτιμώντας ότι η μείωση των φορολογιών που αποφασίστηκε χθες, θα συμβάλει, απλώς, στον περιορισμό των φετινών απωλειών.

Οι πρώτες αντιδράσεις στην εξαγγελία των χθεσινών μέτρων ήταν ανάμεικτες. Το ΚΕΒΕ χαιρέτισε τα μέτρα για τον τουρισμό, θεωρεί όμως ότι τα μέτρα για τον κατασκευαστικό κλάδο δεν θα έχουν άμεση αλλά μεσοπρόθεσμη επίδραση στο δοκιμαζόμενο κλάδο. Κακίζει επίσης την έλλειψη ουσιωδών μέτρων για ενίσχυση της τραπεζικής ρευστότητας, με την έκδοση μεσοπρόθεσμων χρεογράφων, όπως εισηγήθηκαν οι βιομήχανοι πρόσφατα.

Η ΟΕΒ επίσης χαιρέτισε τα μέτρα για τον τουρισμό και για τις τράπεζες, και θεωρεί ότι τα μέτρα για τον κατασκευαστικό τομέα θα ανακουφίσουν τον κλάδο. Σημειώνει ωστόσο την απουσία μέτρων για τον κλάδο παραθεριστικής κατοικίας.

Σε δική της ανακοίνωση, η ΠΕΟ χαιρέτισε τα μέτρα για την απόκτηση κατοικίας από χαμηλά αμειβόμενους.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |