Wednesday, February 4, 2009

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει ένα «διάλειμμα», διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη επιδεινώνονται με ταχείς ρυθμούς.


Στη συνεδρίαση του Μαρτίου αναμένουν οι οικονομολόγοι μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,5%.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Zαν Κλοντ Τρισέ, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η επόμενη σημαντική συνάντηση του συμβουλίου της ΕΚΤ είναι τον επόμενο μήνα, παρακινώντας τους αναλυτές να «εγκαταλείψουν» τις ελπίδες για μείωση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, παρά τις ολοένα και πιο δυσοίωνες προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο κ. Τρισέ, όπως και άλλα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ, έχουν τονίσει τους κινδύνους που εγκυμονούν τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, αλλά την ώρα που ολοένα και περισσότερες χώρες - μέλη βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης, αναλυτές επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια γιατί επιλέγει να μην ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως η Fed και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Η πλειοψηφία των 85 οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση του Reuters, προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, στο 2%, μετά τη μείωση κατά πενήντα μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Αντιστοίχως, προβλέπουν μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου, στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1,5%, όπως και περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού στο 1% μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπου και θα παραμείνει μέχρι τα τέλη του έτους.

Εξάλλου, οι συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινώνονται ραγδαία. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση το Δεκέμβριο έναντι του Νοεμβρίου.

Οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,3% -σε μηνιαία βάση-, υποδεικνύοντας την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Στη Γερμανία -τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης-, οι τιμές λιανικής σημείωσαν αναπάντεχη μείωση -για τρίτο διαδοχικό μήνα- το Δεκέμβριο, σκιαγραφώντας ένα από τα χειρότερα τρίμηνα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 0,2% έναντι του Νοεμβρίου, ενώ, σε ετήσια βάση, ήταν μειωμένες κατά 0,3%.

Στην Ισπανία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 199.000 τον Ιανουάριο -καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο όλων των εποχών-, με την ανεργία να αυξάνεται για δέκατο διαδοχικό μήνα, στο 6,35%. Στην Ιταλία, οικονομικό ινστιτούτο του Μιλάνου αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το ιταλικό ΑΕΠ, προβλέποντας συρρίκνωση κατά 2,5% φέτος.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |