Wednesday, April 27, 2011

Συνεχίζει τις αγορές ομολόγων έως τον Ιούνιο η Fed


Συνεχίζει τις αγορές ομολόγων έως τον Ιούνιο η Fed

Την απόφασή της να ολοκληρώσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ύψους 600 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του τρέχοντος τριμήνου ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της, διατηρώντας τα επιτόκια κοντά στο 0%.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτό το χαμηλό επίπεδο «για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Η Fed εκτιμά ακόμη ότι «η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό», ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία, από το ακριβότερο πετρέλαιο και τις αυξημένες τιμές πρώτων υλών, χαρακτηρίζονται «παροδικές».

Στις 21:15 είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκι.

Θετικά υποδέχθηκε τις αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας η Wall Street. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ο Dow σημείωνε άνοδο 0,29%, ο Standard & Poor's 500 ενισχυόταν κατά 0,06% και ο Nasdaq [.IXIC] κατέγραφε κέρδη 0,15%.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν 2,5% οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά το Μάρτιο


ΗΠΑ: Αυξήθηκαν 2,5% οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά το Μάρτιο

Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,5% το Μάρτιο. Οι παραγγελίες για το μήνα Φεβρουάριο είχαν αναθεωρηθεί σε αύξηση 0,7% . Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch ανέμεναν ότι οι παραγγελίες θα αυξηθούν κατά 3,0%.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αλμα πάνω από 6 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα του αργού


ΗΠΑ: Αλμα πάνω από 6 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα του αργού

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Απριλίου, καθώς διαμορφώθηκαν κατά 6,156 εκατ. βαρέλια υψηλότερα, στα 363,125 εκατ. βαρέλια.Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μόλις 0,9 εκατ. βαρελιών.
Από την άλλη μεριά τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 2,508 εκατ. βαρέλια στα 205,588 εκατ. βαρέλια, ενώ μείωση 1,805 εκατ. βαρέλια σημείωσαν και τα διυλισμένα αποθέματα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 146,53 εκατ. βαρέλια.

source: reporter.gr

Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% το επιτόκιο της Fed


Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% το επιτόκιο της Fed

Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0 - 0,25% ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα επιτόκια η νομισματική επιτροπή της Fed, FOMC.Παράλληλα, η κεντρική αμερικανική τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα για το δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει ήδη από το περασμένο έτος, και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ενώ η ανάκαμψη της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη προχωρά, με μετριοπαθείς ωστόσο ρυθμούς.
Η Fed εκτίμησε στο ανακοινωθέν των εργασιών της Νομισματικής επιτροπής ότι, "η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας συνεχίζεται με έναν μέτριο ρυθμό".
Όταν συνεδρίασε τελευταία φορά στο μέσον Μαρτίου η ίδια επιτροπή επισήμαινε ότι "η αμερικανική οικονομία στηρίζεται, σήμερα, πάνω σε στερεότερα θεμέλια, σε σύγκριση με το παρελθόν". Όμως, η συγκεκριμένη διατύπωση δεν επαναλήφθηκε σήμερα.
Οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία, από το ακριβότερο πετρέλαιο και τις αυξημένες τιμές πρώτων υλών, χαρακτηρίζονται στο ίδιο ανακοινωθέν "παροδικές".
Βεβαιώνεται, εξάλλου, ότι "προχωρά το πρόγραμμα της για την επαναγορά αμερικανικών κρατικών τίτλων".

Σταδιακά, η Fed τοποθετεί στο χαρτοφυλάκιό της κρατικά χρεόγραφα συνολικής αξίας 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Περίπου σε ένα δίωρο, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη τύπου, η οποία θα είναι η πρώτη συνέντευξη τύπου προέδρου της Fed στη μακρόχρονη ιστορία της.
Η Fed, από το καταστατικό της, φροντίζει να συγκρατείται ο ρυθμός του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και να διαμορφώνεται ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ενεργό εργατικό δυναμικό.

source: reporter.gr

Tρελή κούρσα spread και CDS - Ξεπέρασαν τις 1.300μβ - Δεν υπάρχει "επιστροφή", λέει η GS


Tρελή κούρσα spread και CDS - Ξεπέρασαν τις 1.300μβ - Δεν υπάρχει "επιστροφή", λέει η GS

Δεν αποχωρίζονται την "κορυφή" τα ελληνικά spread, καθώς παραμένουν σε ιστορικά υψηλά και στις σημερινές συναλλαγές. Αυτή την ώρα το spread ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται στις 1.327 μονάδες βάσης.

Η έντονη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ολοένα και "φουντώνει", ενώ η αγορά δεν φαίνεται να πείθεται από τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του υπουργείου Οικονομικών και των Ευρωπαίων ηγετών ότι καμία συζήτηση σχετικά με την επιμήκυνση του συνόλου του χρέους της Ελλάδας δεν έχει λάβει χώρα. Την ίδια στιγμή, νευρικότητα προκαλεί στις αγορές και στα spread η αναμονή της εξειδίκευσης των νέων μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2012 - 2015, ενώ το "πακέτο" επιπρόσθετών μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ που θα φέρει το περσινό διευρρυμένο έλλειμμα στο 10,5 του ΑΕΠ στέλνει spread και CDS στα ύψη! Ταυτόχρονα, το spread του 2ετούς τίτλου κινείται στις 2.295 μονάδες βάσης (22,9%) ενώ το spread του 5ετούς τίτλου ανέρχεται στις 1.972 μονάδες βάσης.

Με γνώμονα την εικόνα αυτή των ελληνικών ομολόγων, η Goldman Sachs σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για τα 30ετή ελληνικά ομόλογα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ανάκαμψής τους, καθώς υποχώρησαν κάτω από το 50% της αρχικής τους τιμής. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, κάτω από το όριο των 50 σεντς οι κάτοχοι πρέπει να κλείσουν τις long θέσεις τους, να σταματήσουν δηλαδή να στοιχηματίζουν ότι η τιμή του ομολόγου θα αυξηθεί στο μέλλον.

source: reporter.gr

Κίνα: Στο 9,6% εκτιμάται η ανάπτυξη για το β' τρίμηνο


Κίνα: Στο 9,6% εκτιμάται η ανάπτυξη για το β' τρίμηνο

Η οικονομία της Κίνας εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 9,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με το Κρατικό Κέντρο Πληροφόρησης της χώρας. Παράλληλα, προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πάνω από το 5% στο δεύτερο τρίμηνο και περί το 4,5% σε μέσα επίπεδα το 2011.

Η ισχυρή προοπτική της κινεζικής οικονομίας - μετά από την άνοδο του ΑΕΠ της κατά 9,7% στο πρώτο τρίμηνο του έτους - δείχνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου είναι επαρκώς ανθεκτική στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων που ακολουθεί η Κυβέρνηση της χώρας, στην προσπάθειά της να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

source: reporter.gr

Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας στη Nokia


Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας στη Nokia

H φινλανδική Nokia ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να καταργήσει 4.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2012, στο πλαίσιο του σχεδίου για τη μεταφορά του βάρους των δραστηριοτήτων της προς τα smartphones.

Στην περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας σχεδιάζει να προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2012 η Nokia ενώ θα μεταφέρει και άλλους 3.000 υπαλλήλους της στην Accenture στο πλαίσιο προγράμματος περικοπής των ετήσιων δαπανών της κατά 1 δισ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει τις δραστηριότητες software στην Accenture, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες mobility software στη Nokia για τα «έξυπνα τηλέφωνα» που θα κατασκευάσει η εταιρεία στο μέλλον.

Η Nokia έχει δει το μερίδιό της στην αγορά των «smartphones» να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς συνεχίζει να χάνει έδαφος έναντι της Apple και άλλων εταιρειών.

source: naftemporiki.gr

Ανέκαμψε η βρετανική οικονομία στο α' τρίμηνο


Ανέκαμψε η βρετανική οικονομία στο α' τρίμηνο

Ανάκαμψη παρουσίασε η βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2011, με το ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση 0,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,8%.

Τα στοιχεία ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% και ετήσια αύξηση της τάξης του 1,8%.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 0,5%.

source: naftemporiki.gr

Εξαγοράζει την Synthes η Johnson & Johnson έναντι 21,3 δισ. δολ.


Εξαγοράζει την Synthes η Johnson & Johnson έναντι 21,3 δισ. δολ.


Η Johnson & Johnson συμφώνησε να εξαγοράσει την Synthes Inc., την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής συσκευών που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση τραυμάτων και καταγμάτων οστών, έναντι 21,3 δισ. δολαρίων.

Οι μέτοχοι της Synthes θα λάβουν 159 ελβετικά φράγκα για κάθε μία μετοχή, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες. Πρόκειται για premium 8,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Η Synthes έχει την έδρα της στην Πενσυλβάνια ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Ελβετίας.

Η εξαγορά θα δώσει στην J&J μια εταιρεία που ελέγχει περίπου το 50% της αγοράς τραυμάτων και λειτουργικό περιθώριο 35%, που είναι το υψηλότερο μεταξύ των κατασκευαστριών εταιρειών ιατρικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής της J&J, με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 5 δισ. δολαρίων.

Η εξαγορά θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των 125 ετών της Johnson & Johnson, η οποία είχε περισσότερες από 50 ανακλήσεις συσκευών και φαρμάκων από την έναρξη του 2010.



source: capital.gr

"Αγνοεί" την S&P ο Nikkei - κέρδη 1,4%


"Αγνοεί" την S&P ο Nikkei - κέρδη 1,4%


Κέρδη σημειώνουν στις συναλλαγές της Τετάρτης οι ασιατικές αγορές, εν τω μέσω καταιγισμού εταιρικών αποτελεσμάτων. Στο επίκεντρο η υποβάθμιση του outlook της Ιαπωνίας από την S&P και η πρώτη στην ιστορία συνέντευξη τύπου της Fed για τη νομισματική πολιτική.

«Οι επενδυτές παρακολουθούν τη συνεδρίαση της Fed τόσο για τα επιτόκια όσο και για κάποιο σημάδι περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης», σχολιάζει στο Bloomberg ο Ronald Wan, γενικός διευθυντής της China Merchants Securities στο Χονγκ Κονγκ. «Το κλίμα σήμερα ήταν σχετικά θετικό δεδομένου του πιο ήπιου outlook και μετά από τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα».

Σε negative από stable υποβάθμισε το outlook για την ιαπωνική οικονομία η Standard & Poor’s, καθώς οι ανάγκες ανοικοδόμησης της χώρας μετά από το σεισμό του προηγουμένου μήνα, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το χρέος της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά από το 2002, ενώ η Moody’s τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι οι καταστροφές ίσως επισπεύσουν το σημείο «καμπής» για την αγορά ομολόγων της Ιαπωνίας.

Η σημερινή απόφαση του οίκου αξιολόγησης εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Naoto Kan, ο οποίος ακόμη δεν έχει διευκρινίσει πώς θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες ανοικοδόμησης και πώς σχεδιάζει να συγκρατήσει τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Εξάλλου, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 13 ετών κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής της Ιαπωνίας, καθώς ο σεισμός προκάλεσε το κλείσιμο καταστημάτων και αποθάρρυνε τα νοικοκυριά από το να ξοδεύουν χρήματα. Οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 8,5% το Μάρτιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο του 1998, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 6,1%.

Στην Αυστραλία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εκτιμήσεις στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οδηγώντας σε άνοδο το νόμισμα της χώρας λόγω των προσδοκιών για νέα αύξηση των επιτοκίων σύντομα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 1,6% στο πρώτο τρίμηνο, έναντι του 0,4% στο προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,6%, στις 137,43 μονάδες στο Τόκιο.

Ο ιαπωνικός Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.691,84 μονάδες, με άνοδο 1,39%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε ανοδικά κατά 0,75%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε κέρδη 0,24%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει απώλειες με τον Shanghai Composite να υποχωρεί σε ποσοστό 0,12% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 0,32%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε κέρδη 1,13%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχώρησε σε ποσοστό 0,83%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο +0,16%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 κέρδισε 0,08%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει κέρδη 0,34%.



source: capital.gr

"Κόβει" το outlook της Ιαπωνίας η S&P


"Κόβει" το outlook της Ιαπωνίας η S&P


Σε negative από stable υποβάθμισε το outlook για την ιαπωνική οικονομία η Standard & Poor’s, καθώς οι ανάγκες ανοικοδόμησης της χώρας μετά από το σεισμό του προηγουμένου μήνα, θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το χρέος της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά μετά από το 2002, ενώ η Moodys τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι οι καταστροφές του προηγουμένου μήνα ίσως επισπεύσουν το σημείο «καμπής» για την αγορά ομολόγων της Ιαπωνίας.

Η σημερινή απόφαση του οίκου αξιολόγησης εντείνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Naoto Kan, ο οποίος ακόμη δεν έχει διευκρινίσει πώς θα αποπληρωθούν οι ανάγκες ανοικοδόμησης και πώς σχεδιάζει να συγκρατήσει τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Καθώς αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες, τα έσοδα πιθανότατα θα υποχωρήσουν εξαιτίας του οικονομικού πλήγματος από την καταστροφή.

«Η Ιαπωνία έχει επανειλημμένως πληγεί από κακές ηγεσίες των κυβερνώντων της, αλλά αυτή η καταστροφή έχει αναδείξει ακόμη περισσότερο αυτό το σημείο. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πώς πρόκειται να χρηματοδοτήσει το επόμενο πακέτο ανοικοδόμησης», δηλώνει οικονομολόγος της Daiwa Asset Management.

Η Standard & Poor’s προβλέπει ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει περί τα 50 τρισ. γιεν, ενώ τα 30 τρισ. γιεν είναι η βασική της πρόβλεψη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα απαιτηθεί περισσότερος δανεισμός, αυξάνοντας το καθαρό χρέος της κυβέρνησης στο 145% του ΑΕΠ το 2013, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για 137% του ΑΕΠ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας και την ικανότητά της να χτίσει μια πολιτική σύγκλιση σχετικά με το πώς θα εξισορροπήσει τα δημοσιονομικά μέτρα στο μέλλον. Μια υποβάθμιση είναι πιθανή εάν τα δημόσια οικονομικά της Ιαπωνίας αποδυναμωθούν περαιτέρω στα επόμενα δύο χρόνια, λόγω της απουσίας δημοσιονομικής προσαρμογής», προσθέτει η S&P.

Μετά από την ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Yoshihiko Noda, δήλωσε ότι η Ιαπωνία πρέπει να εργαστεί για να ανακτήσει τη δημοσιονομική της υγεία, κάνοντας παράλληλα ό,τι είναι δυνατό για την ανοικοδόμησή της.



source: capital.gr
Share |