Thursday, May 24, 2012

ΗΠΑ: Μικρή μείωση στα επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Μικρή μείωση στα επιδόματα ανεργίας

Μικρή μείωση σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ προσθέτοντας στις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας μπορεί να έχει διακοπεί. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου μειώθηκαν κατά 2 χιλ. στις 370 χιλ. όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.

source: stockwatch.com.cy

Λαϊκή: Χωρίς εγκρίσεις ΔΣ οι αγορές ομολόγων

Λαϊκή: Χωρίς εγκρίσεις ΔΣ οι αγορές ομολόγων

Το διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας δεν είχε εγκρίνει εκ των προτέρων τη μεγάλη επένδυση της Τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα, ανέφερε σήμερα η ηγεσία του Ομίλου, χαρακτηρίζοντας ως το μεγαλύτερο λάθος της τράπεζας την αγορά των ελληνικών ομολόγων. «Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι η επικέντρωση σε τόσο μεγάλο κίνδυνο δεν ήταν σωστή και σοφή απόφαση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Μιχάλης Σαρρής μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων του νέου ΔΣ που διόρισε η κυβέρνηση. «Τέτοιου είδους αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν παρουσιαστεί στις επιτροπές και το συμβούλιο των τραπεζών και να εγκριθούν εκ των προτέρων. Πράγμα το οποίο όπως διαφάνηκε από τις έρευνες που έχουμε κάνει ότι δεν έχει γίνει». Ανοίγοντας για πρώτη φορά το φάκελο ευθυνών για την κατάσταση που υπάρχει στην Τράπεζα μετά τις ζημιές €3,6 δις που κατέγραψε το 2011, η παρούσα ηγεσία της Τράπεζας εξήγησε ότι δεν έδωσε έγκριση για τις επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα, από τις οποίες η τράπεζα έχασε πέραν των €2 δις. Ακόμα και όταν η Κεντρική Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το Μάρτιο του 2010, με επιστολή στην οποία έκανε σύντομη αναφορά στα ομόλογα, η διοίκηση της Τράπεζας και τα αρμόδια όργανα δεν ενημερώθηκαν, λέχθηκε σήμερα.

 «Ενημερωθήκαμε για την επιστολή εκ των υστέρων», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρίστος Στυλιανίδης, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις μετά την απόφαση του κράτους να αναλάβει υποχρεώσεις μέχρι €1,8 δις για στήριξη της Τράπεζας. Σε πλήρη ταύτιση με τις δηλώσεις του πρόεδρου Μιχάλη Σαρρή επανέλαβε ότι «η επένδυση στα ελληνικά ομόλογα δεν είχε την έγκριση ή απόφαση του διοικητικού συμβούλιου ή άλλων αρμοδίων οργάνων», συστήνοντας υπομονή μέχρι τη διεξαγωγή έρευνας». Κατά τη διάσκεψη η οποία έγινε υπό τη σκιά της επικείμενης κρατικοποίησης της Τράπεζας λόγω της αδυναμίας της να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, ο πρόεδρος της τόνισε «αν και ο βασικός μας στόχος είναι η εξεύρεση κεφαλαίων δεν έχουμε παραγνωρίσει και το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνει και μια ανάλυση των λόγων και των συνθηκών που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αποδοθούν ευθύνες ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα λάθη του παρελθόντος». Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η κινδυνολογία για έξοδο της από την ευρωζώνη έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών, παραδέχθηκε ο πρόεδρός της Λαϊκής Τράπεζας, Μιχάλης Σαρρής, λίγες μέρες μετά την έκδοση διατάγματος που οδηγεί στην κρατικοποίησή της. Λόγω της δυστοκίας στην εξεύρεση επενδυτών και της πιθανότητας αποτυχίας της έκδοσης, πρόσθεσε, το κράτος ήρθε και υλοποίησε το στόχο για αναδοχή της έκδοσης κεφαλαίου από την τράπεζα.

Η κίνηση αυτή, ανέφερε, εξασφαλίζει την επιτυχία της έκδοσης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Δάνεια μετόχων Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι μέλη του ΔΣ κατέχουν μεγάλα ποσά σε δάνεια από τη Λαϊκή εξήγησε ότι «στα πλαίσια των καθηκόντων μας αρχίσαμε μια διερεύνηση η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη» είπε για να λάβει το λόγο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Κουννής και να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. «Τα δάνεια προς τους διοικητικούς συμβούλους διέπονται από αυστηρές κανονιστικές οδηγίες και υπάρχουν περιορισμοί», ανέφερε. «Για παράδειγμα» σημείωσε «τα ανεξασφάλιστα δάνεια προς του συμβούλους δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5% του κεφαλαίου ενώ με τους σημερινούς περιορισμούς δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2%». Εξήγησε ακόμη ότι «λόγω του ότι ένα ποσοστό του κεφαλαίου λόγω PSI έχει διαγραφεί, πιθανόν κάποια δάνεια να παρουσιάζουν σε υπέρβαση από το επιτρεπτό όριο του 2% που ισχύει σήμερα». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Στυλιανίδης λέγοντας ότι «θα ζητηθεί να συμμορφωθούν οι σύμβουλοι και όσοι δεν συμμορφώνονται οφείλουν να παραιτηθούν από το ΔΣ», είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και ότι αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά όμιλο επιχειρήσεων συμβούλου.

Και δεν αφορά κανένα σύμβουλο για τους οποίους έχουν γίνει πρόσφατα αποδεκτές οι παραιτήσεις τους (σ.σ. τους Νεοκλή Λυσάνδρου, Κωσταντίνο Μυλωνά και Πλάτωνα Λανίτη). Μεγάλες αποζημιώσεις προς Μπουλούτα Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν αληθεύει ότι ανώτατα στελέχη της τράπεζας από την Ελλάδα όταν παραιτήθηκαν πήρα πολλά εκατομμύρια ως αποζημίωση παραδέχθηκε ότι όντως έτσι είναι λόγω ελληνικής νομοθεσίας και αφορά τον πρώην διευθύνων σύμβουλο Ευθύμιο Μπουλούτα. «Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος είχε παραιτηθεί και είχε συμβόλαιο με την τράπεζα το οποίο διέπει και τις απολαβές και τους όρους, όταν διακόπτεται για κάποιο λόγο το συμβόλαιο». «Ναι, οι αριθμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε, σε εξαίρεση με άλλους οι οποίοι είχαν σύμβαση εργασίας και δεν αποζημιώθηκαν με μεγάλα ποσά βάσει την ελληνική νομοθεσία. Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι «η ελληνική νομοθεσία καθορίζει ότι όταν κάποιος παραιτηθεί ή απομακρυνθεί τότε δικαιούται αποζημίωσης περίπου 1ή 2 ή 3 μηνών μισθών ανάλογα για κάθε χρόνο υπηρεσία στην τράπεζα». Ο κ. Σαρρής εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση, τη βουλή, την Κεντρική Τράπεζα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις άμεσες κινήσεις τους. source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2007 τα κέρδη των τραπεζών

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2007 τα κέρδη των τραπεζών

Τα υψηλότερα κέρδη από τα μέσα του 2007 κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο του 2007 οι τράπεζες στις ΗΠΑ ενώ η δραστηριότητα στις χορηγήσεις δανείων υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα τρίμηνα, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Ειδικότερα, τα κέρδη των 7.307 τραπεζών αυξήθηκαν 22,9% στα 35,3 δισ. δολ. σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 31,6% στα 14,3 δισ. δολ. Η συνολική δανειακή δραστηριότητα υποχώρησε 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ σε σχέση με το πρώτο του 2011 ήταν αυξημένη κατά 2,2%.

Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 3,1%, ή 5 δισ. δολ., στα 169,6 δισ. δολ. καθώς τα κέρδη από τις πωλήσεις δανείων σημείωσαν άνοδο κατά 2,3 δισ. δολ. Ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών υποχώρησε στις 772 από 813 το Δεκέμβριο διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του 2009. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου κατέρρευσαν 16 τράπεζες, αριθμός ο οποίος είναι ι μικρότερος από το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

 source: capital.gr

Moody΄s: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Γαλλίας

Moody΄s: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Γαλλίας

 Στην επιβεβαίωσης της αξιολόγησης της Γαλλίας “AAA” με αρνητικό outlook προέβη η Moody΄s, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο οίκος αναφέρει στη έκθεσή του πως η εκλογή του Francois Hollande στην προεδρία της χώρας δεν αλλάζει την άποψή του για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους και ειδικά μετά τις γενικές εκλογές του Ιουνίου, η Moody΄s αναμένει να δει μία πιο καθαρή εικόνα για το πραγματικό πρόγραμμα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση και για τους κινδύνους στην επίτευξη των στόχων που απορρέουν από τις προκλήσεις στην Ευρωζώνη,» αναφέρει ο οίκος. Η Moody΄s είχε υποβαθμίσει το outlook της γαλλικής αξιολόγησης σε αρνητικό από σταθερό το Φεβρουάριο επικαλούμενη τους αυξανόμενους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που προκαλεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης.


source: capital.gr

Κατεβάζει απότομα ταχύτητα η κινεζική βιομηχανία

Κατεβάζει απότομα ταχύτητα η κινεζική βιομηχανία

Για έβδομο συνεχή μήνα καταγράφηκε συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον βιομηχανικό κλάδο της Κίνας καθώς αποδυναμώνονται οι εξαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ο προκαταρκτικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC για την κινεζική μεταποίηση μειώθηκε στο 48,7 τον Μάιο από 49,3 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Στην σχετική ανακοίνωση, η HSBC επικεντρώνεται στην ανάγκη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. «Η νέα μείωση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων το Μάιο αντικατοπτρίζει την επιδείνωση της κατάστασης στις εξαγωγές» αναφέρει η HSBC και συμπληρώνει: «Απαιτείται επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται».

source: euro2day.gr

Ευρωζώνη: Νέα συρρίκνωση σε μεταποίηση, υπηρεσίες

Ευρωζώνη: Νέα συρρίκνωση σε μεταποίηση, υπηρεσίες

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2009 συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της ευρωζώνης το Μάιο, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλό 35 μηνών των 45,9 μονάδων από 46,7 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν τον σύνθετο δείκτη στις 46,5 μονάδες. Ο δείκτης υπηρεσιών PMI υποχώρησε στις 46,5 μονάδες από 46,9 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο μεταποιητικός PMI μειώθηκε στις 45 μονάδες από 45,9 μονάδες.

source: naftemporiki.gr

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία

Επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία το Μάιο, υποδηλώνοντας τις έντονες ανησυχίες για τον αντίκτυπο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 106,9 μονάδες από 109,9 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, τερματίζοντας το ανοδικό ράλι των τελευταίων έξι μηνών. Διαμορφώθηκε έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο και δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν μικρότερη μείωσή του στις 109,5 μονάδες. Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε στις 113,3 μονάδες από 117,5 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 100,9 μονάδες από 102,7 μονάδες.

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το α' τρίμηνο Το γερμανικό ΑΕΠ παρουσίασε πάντως αύξηση 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2012 χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει επίσης ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% το εν λόγω διάστημα, έπειτα από πτώση 1,5% που είχαν σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Η ιδιωτική κατανάλωση, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο 0,4%. «Την ώρα που η ευρωζώνη εξακολουθεί να αναζητά την ανάπτυξη, η Γερμανία την έχει», σχολίασε οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες. «Ωστόσο, η μείωση των αποθεμάτων ήταν μια ξεκάθαρη ένδειξη για την ανάπτυξη τους προσεχείς μήνες, αντικατοπτρίζοντας τις αποδυναμωμένες νέες παραγγελίες», πρόσθεσε.

source: naftemporiki.gr

Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το α' τρίμηνο

Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το α' τρίμηνο

Αύξηση 0,5% εμφάνισε το γερμανικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2012 χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Αύξηση 0,5% εμφάνισε το γερμανικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2012 χάρη στην ανάκαμψη των εξαγωγών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει επίσης ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% το εν λόγω διάστημα, έπειτα από πτώση 1,5% που είχαν σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Η ιδιωτική κατανάλωση, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο 0,4%.

«Την ώρα που η ευρωζώνη εξακολουθεί να αναζητά την ανάπτυξη, η Γερμανία την έχει», σχολίασε οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες. «Ωστόσο, η μείωση των αποθεμάτων ήταν μια ξεκάθαρη ένδειξη για την ανάπτυξη τους προσεχείς μήνες, αντικατοπτρίζοντας τις αποδυναμωμένες νέες παραγγελίες», πρόσθεσε.

source: naftemporiki.gr

Hewlett Packard: Προς μείωση 27.000 θέσεων εργασίας

Hewlett Packard: Προς μείωση 27.000 θέσεων εργασίας

Τα σχέδιά της να προχωρήσει σε περικοπές 27.000 θέσεων εργασίας έως το 2014 ανακοίνωσε ο τεχνολογικός «κολοσσός» Hewlett-Packard, μετά την πτώση που κατέγραψαν τα κέρδη της εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών και εκτυπωτών.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια υπολογιστών στον κόσμο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση σχεδόν 8% του εργατικού της δυναμικού έως το 2014, ενώ το σχέδιο αναδιάρθρωσης αναμένεται να της αποφέρει ετησίως οικονομίες ύψους 3 έως και 3,5 δις. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα επανεπενδυθεί στην εταιρεία. Σημειώνεται ότι τα κέρδη της Hewlett-Packard το δεύτερο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν στα 1,59 δισ. δολάρια ή 80 σεντς ανά μετοχή έναντι 2,3 δισ. δολαρίων ή 1,05 δολάρια ανά μετοχή που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Παράλληλα, τα έσοδα της εταιρείας κατά την ίδια περίοδο σημείωσαν πτώση της τάξης του 3% διαμορφούμενα στα 30,69 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 29,92 δισ. δολάρια.

source: capital.gr
Share |