Wednesday, December 8, 2010

Johnson&Johnson: Πρόταση 1,75 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Crucell


Johnson&Johnson: Πρόταση 1,75 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Crucell

Πρόταση ύψους 1,75 δισ. ευρώ για την εξαγορά της ολλανδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Crucell κατέθεσε η αμερικανική Johnson & Johnson, εξαλείφοντας τις ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με τα προβλήματα στην παραγωγή εμβολίων της Crucell.

Η Crucell ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι οι λειτουργίες αποστείρωσης σε εργοστάσιο της Νότιας Κορέας έχουν δεχτεί πλήγμα τον τελευταίο καιρό και ότι το οικονομικό outlook του 2010, ότι τα έσοδα και άλλα λειτουργικά κέρδη θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2009, δεν ισχύει πλέον.

Η J&J, η οποία ήδη κατέχει το 17,9% της Crucell, ανέφερε ότι η πρόταση εναπόκειται στην εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως ένα ελάχιστο ποσοστό αποδοχή τουλάχιστον στο 95% των μετοχών, το οποίο θα μειωθεί στο 80% στην περίπτωση που εκπληρωθούν συγκεκριμένοι όροι.



source: capital.gr

Wind Hellas: Εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης


Wind Hellas: Εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Επικυρώθηκε από Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας η δεύτερη αναδιάρθρωση των χρεών της Wind Hellas ανοίγοντας το δρόμο στους πιστωτές της για την απόκτηση του ελέγχου της.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η διαδικασία διακανονισμού επικυρώθηκε από τον δικαστή Richard Arnold, έπειτα από τη συμφωνία τη Δευτέρα μεταξύ των κατόχων ομολογιών ανώτερης εξασφάλισης 1 δισ. ευρώ .
Στην ομάδα των πιστωτών περιλαμβάνονται τα funds Mount Kellett Capital Partners, Taconic Capital, Providence Equity Capital, Anchorage Capital Group, Angelo Gordon & Co και Eton Park International

Σημειώνεται πως το σχέδιο προβλέπει την καταβολή από τους παραπάνω κατόχους των ομολογιών 747,8 εκατ. ευρώ, την αποπληρωμή ανακυκλούμενου χρέους ύψους 250 εκατ. ευρώ και τη διαγραφή ανώτερου μη καλυμμένου δανείου 355 εκατ. ευρώ.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση των αποθεμάτων αργού


ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση των αποθεμάτων αργού

Πτώση άνω των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 3,819 εκατ. βαρέλια στα 355,872 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires να κάνουν λόγο για πτώση της τάξης των 1,2 εκατ. βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3,811 εκατ. βαρέλια στα 213,964 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,1 εκατ. βαρέλια..

Τα διυλισμένα αποθέματα σημείωσαν άνοδο 2,154 εκατ. βαρέλια στα 160,211 εκατ. βαρέλια., ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,6 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας αυξήθηκε στο 87,5% από 82,6% ενώ οι εκτιμήσεις την τοποθετούσαν στο 83,5%


source: capital.gr

Γερμανία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο


Γερμανία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κυρίως λόγω της κλάδου της μεταποίησης. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,9% σε μηνιαία βάση και 11,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,8%.

Τα στοιχεία δηλώνουν πως η οικονομική ανάπτυξη ανέκτησε το ρυθμό της έπειτα από την πτώση 1% που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο.

“Αν και η ανοδική τάση εξασθένησε όπως αναμενόταν σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο, εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή,” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. “Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα παραγωγής από την περασμένη άνοιξη ωστόσο η μεταποίηση προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση,” σημειώνει το υπουργείο.

Την Τρίτη, το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι παραγγελίες στον κλάδο της μεταποίησης αυξήθηκαν 1,6% τον Οκτώβριο λόγω των εγχώριων πελατών ενώ το Σεπτέμβριο υποχώρησαν 4%.

Η Γερμανία αναμένεται να εμφανίσει ισχυρή ανάπτυξη φέτος, με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ 3,4%.

Όσον αφορά τα στοιχεία του Οκτωβρίου, η παραγωγή στη μεταποίηση ενισχύθηκε 3,2% στο μήνα. Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε 4,6%, των ενδιάμεσων αγαθών 2,9%, ενώ των καταναλωτικών 0,8%.

Η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου σημείωσε άνοδο 1,3% ενώ του ενεργειακού υποχώρησε 0,3%.

Στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου η παραγωγή αυξήθηκε 1,1% σε σχέση με την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.


source: capital.gr

Άνοδος άνω του 100% για την κινεζική Youku.com στο ντεμπούτο της στο NYSE


Άνοδος άνω του 100% για την κινεζική Youku.com στο ντεμπούτο της στο NYSE

Με άνοδο άνω του 100% ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της κινεζικής Youku.com Inc. στο ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μετοχή της εταιρείας άνοιξε στα 27 δολ. ενώ η αρχική τιμή είχε τεθεί στα 12,8 δολ.

Αυτή την ώρα η μετοχή σημειώνει άνοδο 112,89% στα 27,25 δολ.


source: capital.gr

Σε επιτόκια ΒοΕ, επιδόματα ανεργίας ΗΠΑ η προσοχή


Σε επιτόκια ΒοΕ, επιδόματα ανεργίας ΗΠΑ η προσοχή

Στην ανακοίνωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας και στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, θα έχουν σήμερα στραμμένη την προσοχή οι αγορές.

Συγκεκριμένα, στις 14:00 η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια, που αναμένεται να διατηρηθούν αμετάβλητα στο 0,5%.

Στις 15:30 ανακοινώνονται τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ λίγη ώρα αργότερα, στις 17:00, ανακοινώνονται τα στοιχεία για τα αποθέματα Χονδρικής.

source: euro2day.gr

MPB: Διευκρινίσεις για την αύξηση κεφαλαίου


MPB: Διευκρινίσεις για την αύξηση κεφαλαίου

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης προχώρησε η Marfin Popular Bank.


Σε σημερινή ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι έχει ήδη εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με σκοπό την άντληση 488,6 εκατ. ευρώ με έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης.

Διευκρινίζεται ότι τα Δικαιώματα Προτίμησης θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν προς τους υφιστάμενους μετόχους σε αναλογία ένα Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε μία συνήθη μετοχή. Κάθε δύο Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκούνται με συνολική τιμή άσκησης 1,00 ευρώ, θα μετατρέπονται σε μία πλήρως πληρωθείσα νέα μετοχή της MPB.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι μέτοχοι οι οποίοι παρέστησαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2010, συμφώνησαν όπως η έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου συνολικού ύψους μέχρι του ποσού των 660 εκατ. ευρώ, με ελάχιστη τιμή μετατροπής 1,80 ευρώ ανά μετοχή, πραγματοποιηθεί με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί σε προσεχή Συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η MPB.

source: reporter.gr

Γερμανία: Συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος


Γερμανία: Συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος

Συρρίκνωση παρουσίασε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Οκτώβριο, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν απρόσμενα ενώ οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Το πλεόνασμα συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο στα 14,2 δισ. ευρώ από 16,8 δισ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο.

source: naftemporiki.gr

Πόσα κερδίζουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες


Πόσα κερδίζουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες

Ανεξαρτήτως από το αν συμφωνείτε με τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ, είναι γεγονός πως ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας (Federal Reserve), Ben Bernanke έχει λιγότερα έσοδα σε σύγκριση με πολλούς άλλους τραπεζίτες. Παρά το γεγονός πως έχει υπό την εποπτεία του το 1/5 της παγκόσμιας οικονομίας, η αμοιβή του Bernanke δεν ξεπερνά ούτε το μισό της συνολικής αμοιβής που κερδίζουν οι ομόλογοί του σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδά και Ιρλανδία. Μέχρι και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας κερδίζει περισσότερα.

Philipp M. Hildebrand, Ελβετία

Αποδοχές σε δολάρια ΗΠΑ: 860.455
Μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ: 0,45%

Norman Chan, Χονγκ Κονγκ

Αποδοχές σε δολάρια ΗΠΑ: 774.179
Μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ: 0,43%

Jean-Claude Trichet, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αποδοχές σε δολάρια ΗΠΑ: 482.7512
Μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ: 0,56%

Patrick Honohan, Ιρλανδία

Αποδοχές σε δολάρια ΗΠΑ: 359.608
Μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ: 0,25%

Mervyn A. King, Britain

Αποδοχές σε δολάρια ΗΠΑ: 473,871
Μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ: 3,07%

Masaaki Shirakawa, Ιαπωνία

Αποδοχές σε δολάρια ΗΠΑ: 472.195
Μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ: 5,96%

Mark J. Carney, Καναδάς

Αποδοχές σε δολάρια ΗΠΑ: 441.945
Μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ: 1,84%

Michael C. Bonello, Μάλτα

Αποδοχές σε δολάρια ΗΠΑ: 214.192
Μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ: 0,01%

Ben Bernanke, ΗΠΑ

Αποδοχές σε δολάρια ΗΠΑ: 196.700
Μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ: 20,42%

Henrique de Campos Meirelles, Βραζιλία

Αποδοχές σε δολάρια ΗΠΑ: 83,185
Μερίδιο της χώρας στο παγκόσμιο ΑΕΠ: 2,88%

*Τα στοιχεία για τις αποδοχές αφορούν το έτος 2009, εκτός από την Ιρλανδία και την Ελβετία που είναι για το 2010


source: capital.gr

Κτύπησαν κόκκινο τα κυπριακά ομόλογα


Κτύπησαν κόκκινο τα κυπριακά ομόλογα


Με τους ρυθμούς της ευρωπαϊκής περιφέρειας κινήθηκε τις τελευταίες βδομάδες το 10-ετές κυπριακό ομόλογο, στέλνοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που με βάση τα σημερινά δεδομένα θα κληθεί να πληρώσει μέχρι 1% ψηλότερο επιτόκιο την επόμενη φορά που θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Τα στοιχεία που συνέλεξε η StockWatch αποτυπώνουν την έντονη ανησυχία που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές ομολόγων η κρίση στην Ιρλανδία αλλά και η υποβάθμιση της Κύπρου από τους Standard and Poor’s.

Οι αγορές ζητούν πλέον ψηλότερο επιτόκιο για να δανείσουν την Κύπρο εκτιμώντας ότι το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι πιστωτές είναι μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, η απόδοση των 10 ετών κυπριακών ομολόγων εκτοξεύθηκε χθες στο 5,23% από 4,4% που ήταν πριν ένα μήνα, καταγράφοντας αύξηση 0,86%.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου έχει ξεπεράσει πλέον αυτό της Ισπανίας, που θεωρείται ως μια από τις επόμενες χώρες που θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10-ετούς Ισπανικού ομολόγου έφθασε χθες το 5,15%, του Πορτογαλικού το 5,93% και της Ιταλίας το 4,40%.

Οι αποδόσεις των αντίστοιχων ομολόγων των δύο χωρών που προσέφυγαν ήδη στο μηχανισμό στήριξης, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, φθάνουν το 11,62% και το 8,16%, αντίστοιχα.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών το ότι η απόδοση του κυπριακού ομολόγου αναρριχήθηκε απότομα τον τελευταίο μήνα, με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς από ότι στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η αύξηση στο κόστος δανεισμού της Κύπρου, συγκρίνεται μόνο με την Ισπανία όπου η απόδοση αυξήθηκε κατά 0,79%. Στην Ιρλανδία η απόδοση αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 0,34%, ενώ στην Ελλάδα κατά 0,18%.

Το δεκαετές ομόλογο που εκδόθηκε το Φεβρουάριο από την Κυπριακή Δημοκρατία είχε επιτόκιο 4,70% και εάν η Κύπρος αποφασίσει να προχωρήσει σε νέο δανεισμό εκτιμάται πως θα καταβάλει γύρω στα €5-6 εκ. περισσότερα σε ετήσιους τόκους ανά €1 δισ. που δανείζεται.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Διαχείρισης Κεφαλαίων της Marfin CLR, Χρίστο Καλογέρη, «η υποβάθμιση της οικονομίας σίγουρα φαίνεται να επηρέασε την Κύπρο σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι άλλες χώρες στην ΕΕ, ενώ αρνητικά επηρέασαν τα προβλήματα στην Ιρλανδία και την Ευρώπη γενικότερα». Όπως τόνισε, οι επενδυτές αναμένουν να δουν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών κρατώντας μια πιο επιφυλακτική στάση».

Ο κ. Καλογέρης υπογράμμισε ωστόσο τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για κάποιους επενδυτές, κυρίως για ταμεία συντάξεων. «Το ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες για κάποιους επενδυτές με τις σημερινές αποδόσεις ειδικότερα για τα ταμεία συντάξεων τα οποία βάσει αναλογιστικών μελετών πρέπει να έχουν κάποιες συνολικές αποδόσεις», είπε.

Από πλευράς υπουργείου, τονίζεται ότι η Κύπρος έχει καλύψει με την έκδοση του 5-ετούς ομολόγου τον Οκτώβριο μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών, και ότι το 2011 οι ανάγκες περιορίζονται στα €900 εκ.

Οι σχετικά μικρές ανάγκες που υπάρχουν ανοίγουν στην Κύπρο παράθυρο να βελτιώσει τη δημοσιονομική εικόνα, προτού προσφύγει ξανά σε δανεισμό στις διεθνείς αγορές το 2011.

source: stockwatch.com.cy
Share |