Tuesday, March 20, 2012

Fitch: Ανεβάζει κατηγορία τις ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς


Fitch: Ανεβάζει κατηγορία τις ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς

Την αξιολόγηση Β- για τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε σήμερα η Fitch, διατηρώντας σταθερό outlook για τις εν λόγω τράπεζες και βγάζοντάς τις από τον προθάλαμο υποβάθμισης, το λεγόμενο "rating watch negative".

Ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση Β- της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ σε "rating watch negative", αντανακλώντας, όπως αναφέρει, τις αβεβαιότητες για τη βιωσιμότητά της.



Η νέα έκθεση της Fitch για τις τράπεζες ακολουθεί την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε Β- από "restricted default" στις 13 Μαρτίου και την αναθεώρηση της εκτίμησής της για την έξωθεν στήριξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.



Οι αξιολογήσεις των τεσσάρων τραπεζών αντανακλούν την εκτίμηση του οίκου ότι η στήριξη από ΔΝΤ/ΕΕ στην ανακεφαλαιοποίησή τους είναι διασφαλισμένη μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στη βάση ότι θεωρούνται βιώσιμες τράπεζες.



Ο οίκος εκτιμά ακόμη ότι η ΤτΕ και η ΕΚΤ θα συνεχίσουν να παράσχουν έκτακτη βοήθεια ρευστότητας, όπως φάνηκε και τις τελευταίες εβδομάδες όταν η αξιολόγηση της Ελλάδας υποβαθμίστηκε σε "restricted default" και τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας.

source: reporter.gr

Βουτιά 2,3% για το αργό μετά τις διαβεβαιώσεις από τη Σ. Αραβία


Βουτιά 2,3% για το αργό μετά τις διαβεβαιώσεις από τη Σ. Αραβία


Μεγάλη πτώση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου την Τρίτη στον απόηχο των διαβεβαιώσεων του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ότι η χώρα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της άμεσα εάν προκύψει ανάγκη.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 2,48 δολ. ή 2,3% κλείνοντας στα 105,61 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο του Απριλίου έληξε με την ολοκλήρωση των σημερινών συναλλαγών.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Μαΐου έχασε 2,49 δολ. ή 2,3% στα 106,07 δολ. το βαρέλι.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al-Naimi δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει επιπλέον ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα 2,5 εκατ. βαρελιών γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να αντλήσει 12,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως άμεσα εάν καταστεί απαραίτητο.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Naimi σε δηλώσεις στο Κατάρ, σημείωσε πως η αγορά τροφοδοτείται καλύτερα σε σχέση με το 2008 όταν η τιμή είχε φτάσει τα 147 δολ. το βαρέλι προσθέτοντας πως υπάρχει ήδη υπερπροσφορά 2,5 εκατ. βαρελιών.

Ο Naimi πρόσθεσε πως η χώρα του τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα αντλήσει 9,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως ενώ τόνισε πως διαθέτει εγχώρια αποθέματα μεταξύ 40 και 60 εκατ. βαρελιών καθώς και ότι οι αποθηκευτικοί της χώροι στην Ολλανδία, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία είναι γεμάτοι.


source: capital.gr

Glencore: Εξαγοράζει την καναδική Viterra έναντι $6,2 δισ.


Glencore: Εξαγοράζει την καναδική Viterra έναντι $6,2 δισ.


Στην εξαγορά της καναδικής εταιρείας διαπραγμάτευσης σιτηρών Viterra έναντι 16,25 δολ. Καναδά θα προχωρήσει η ελβετική εταιρεία διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων Glencore International.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Glencore θα αγοράσει όλο το μετοχικό κεφάλαιο της Viterra. Το τίμημα περιέχει premium 48% σε σχέση με το κλείσιμο της Viterra στο χρηματιστήριο του Τορόντο στις 8 Μαρτίου, μία ημέρα δηλαδή πριν τη δημοσιοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Βάσει του ανά μετοχή τιμήματος η αποτίμηση της Viterra ανέρχεται στα 6,1 δισ. δολ. Καναδά ($6,2 δισ.).

Για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας η Glencore θα χρησιμοποιήσει ταμειακά διαθέσιμα και πιστωτικές γραμμές ενώ θα προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων της Viterra στις Agrium και Richardson έναντι σχεδόν 2,6 δισ. δολ. Καναδά.



source: capital.gr

Σημαντική η συνεισφορά του Internet στην οικονομία της Αγγλίας



Σημαντική η συνεισφορά του Internet στην οικονομία της Αγγλίας

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το Διαδίκτυο συνεισφέρει με ποσοστό 8.3 τοις εκατό στην οικονομία της Αγγλίας που καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες του G20.

Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι η «οικονομία του Internet» είναι της τάξης των 121 δις λιρών (2010) με περισσότερα από 2,000 λίρες να αντιστοιχούν ανά άτομο.

Οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους τομείς της υγείας, των κατασκευών ή της εκπαίδευσης κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα περίεργο μιας και στην Αγγλία υπάρχουν περισσότερα online καταστήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, το 13.5 τοις εκατό των συνολικών αγορών της χώρας πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτύου το 2010, ποσοστό που αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 23 τοις εκατό μέχρι το 2016 όπου ο συνολικός τζίρος εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 221 δις λίρες.

Τα νούμερα αυτά μεταφράζονται σε ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης 11 τοις εκατό και για να έχουμε μια γενικότερη εικόνα το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ ανέρχεται στα 5.4 τοις εκατό και για την Κίνα στο 6.9 τοις εκατό.

Και σε μια πιο χαρούμενη νότα η έρευνα περιλαμβάνει μερικά ενδιαφέροντα ποσοστά σχετικά με το πόσο διατεθειμένοι είναι οι άνθρωποι να διατηρήσουν την σύνδεση στο Internet. Συγκεκριμένα, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα σκεφτόταν σοβαρά να εγκαταλείψει το sex για ένα χρόνο έτσι ώστε να διατηρήσει την σύνδεση στο Internet, 65 τοις εκατό θα εγκατέλειπαν το αλκοόλ, 76 τοις εκατό την σοκολάτα και 78 τοις εκατό τον καφέ.

source: techgear.gr

Τράπεζα Κύπρου: Νέα κεφάλαια €600 εκ.


Τράπεζα Κύπρου: Νέα κεφάλαια €600 εκ.


Τη μερική κάλυψη της έκδοσης νέου κεφαλαίου ανακοίνωσε το απόγευμα η Τράπεζα Κύπρου, ενισχύοντας τα κεφάλαια της στην πιο δύσκολη συγκυρία της τραπεζικής κρίσης και παρά την αποχή από τη νέα έκδοση του μεγαλομετόχου Dmitry Rybolovlev.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα αναφέρει ότι η Τράπεζα κατάφερε να αυξήσει τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαιά της κατά €594 εκ., και θα συνεχίσει τις προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης μέχρι τον Ιούνιο.

Το κλίμα για την έκδοση της Τράπεζας δεν ήταν το καλύτερο, καθώς τις τελευταίες βδομάδες ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της και υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τους Moody’s.

Εντούτοις, ασκήθηκαν τελικά €160 εκ. από τα €400 εκ. rights και μετατράπηκαν εθελοντικά σε μετοχές €434 εκ. co co bonds έναντι €600 εκ. που ήταν ο βασικός στόχος.

Στην νέα έκδοση δεν φαίνεται να συμμετείχε ο ρώσος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας, το ποσοστό του οποίου αναμένεται να μειωθεί από το 9,9% κοντά στο 5%.

Αντίθετα, η κυπριακή εκκλησία που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας φέρεται να συμμετείχε στην έκδοση.

Με την έκδοση η Τράπεζα «ενίσχυσε σημαντικά την κεφαλαιακή της θέση παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ως αποτέλεσμα της νέας έκδοσης θα εκδοθούν περίπου 898,6 εκ. νέες μετοχές.

«Περαιτέρω, η Τράπεζα προχωρεί με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, η Τράπεζα μπορεί καθ’ οιονδήποτε χρόνο, μέχρι τις 18 Ιουνίου 2012 (60 εργάσιμες ημέρες από τις 19 Μαρτίου 2012) να προβεί σε άσκηση όλων ή μέρους των Δικαιωμάτων Προτίμησης που δεν ασκήθηκαν από τους Δικαιούχους τους και δεν καλύφθηκαν μέχρι τις 19 Μαρτίου 2012», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«H τυχόν διάθεση των αδιάθετων μετοχών θα γίνει κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα μπορεί να γίνει στην ίδια ή υψηλότερη τιμή από την Τιμή Άσκησης των Νέων Μετοχών».

Το Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσε ότι η Τρ. Κύπρου χρειάζεται κεφάλαια €1560 εκ. για να έχει δείκτη core Tier 1 τουλάχιστον 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η EAT ήδη λάμβανε υπόψη τα co co bonds της Τράπεζας, που φθάνουν τα €900 εκ. Με τη σημερινή έκδοση καλύπτονται άλλα €160 εκ. για σκοπούς ΕΑΤ.

Προστίθεται επίσης καλύτερης ποιότητας και φθηνότερο κεφάλαιο στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Κύπρου, αφού τα co co bonds δεν μετρούσαν ως core Tier 1 για σκοπούς Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

«Η Τράπεζα συνεχίζει την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης μέσω της κερδοφορίας της καθώς και με άλλες στοχευμένες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού καθώς και της ολοκλήρωσης της πώλησης της Τράπεζας Κύπρου Αυστραλίας Λτδ η οποία έχει συνεισφέρει €80 εκατ. περίπου στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας», προστίθεται.

«Η Διοίκηση της Τράπεζας εκφράζει τις ευχαριστίες της στους μετόχους και στο επενδυτικό κοινό για τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης και τη συνεχιζόμενη στήριξή τους προς το Συγκρότημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

source: stockwatch.com.cy
Share |