Tuesday, March 20, 2012

Τράπεζα Κύπρου: Νέα κεφάλαια €600 εκ.


Τράπεζα Κύπρου: Νέα κεφάλαια €600 εκ.


Τη μερική κάλυψη της έκδοσης νέου κεφαλαίου ανακοίνωσε το απόγευμα η Τράπεζα Κύπρου, ενισχύοντας τα κεφάλαια της στην πιο δύσκολη συγκυρία της τραπεζικής κρίσης και παρά την αποχή από τη νέα έκδοση του μεγαλομετόχου Dmitry Rybolovlev.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα αναφέρει ότι η Τράπεζα κατάφερε να αυξήσει τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαιά της κατά €594 εκ., και θα συνεχίσει τις προσπάθειες κεφαλαιακής ενίσχυσης μέχρι τον Ιούνιο.

Το κλίμα για την έκδοση της Τράπεζας δεν ήταν το καλύτερο, καθώς τις τελευταίες βδομάδες ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της και υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τους Moody’s.

Εντούτοις, ασκήθηκαν τελικά €160 εκ. από τα €400 εκ. rights και μετατράπηκαν εθελοντικά σε μετοχές €434 εκ. co co bonds έναντι €600 εκ. που ήταν ο βασικός στόχος.

Στην νέα έκδοση δεν φαίνεται να συμμετείχε ο ρώσος μεγαλομέτοχος της Τράπεζας, το ποσοστό του οποίου αναμένεται να μειωθεί από το 9,9% κοντά στο 5%.

Αντίθετα, η κυπριακή εκκλησία που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας φέρεται να συμμετείχε στην έκδοση.

Με την έκδοση η Τράπεζα «ενίσχυσε σημαντικά την κεφαλαιακή της θέση παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ως αποτέλεσμα της νέας έκδοσης θα εκδοθούν περίπου 898,6 εκ. νέες μετοχές.

«Περαιτέρω, η Τράπεζα προχωρεί με την ολοκλήρωση του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, η Τράπεζα μπορεί καθ’ οιονδήποτε χρόνο, μέχρι τις 18 Ιουνίου 2012 (60 εργάσιμες ημέρες από τις 19 Μαρτίου 2012) να προβεί σε άσκηση όλων ή μέρους των Δικαιωμάτων Προτίμησης που δεν ασκήθηκαν από τους Δικαιούχους τους και δεν καλύφθηκαν μέχρι τις 19 Μαρτίου 2012», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«H τυχόν διάθεση των αδιάθετων μετοχών θα γίνει κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα μπορεί να γίνει στην ίδια ή υψηλότερη τιμή από την Τιμή Άσκησης των Νέων Μετοχών».

Το Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ανακοίνωσε ότι η Τρ. Κύπρου χρειάζεται κεφάλαια €1560 εκ. για να έχει δείκτη core Tier 1 τουλάχιστον 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η EAT ήδη λάμβανε υπόψη τα co co bonds της Τράπεζας, που φθάνουν τα €900 εκ. Με τη σημερινή έκδοση καλύπτονται άλλα €160 εκ. για σκοπούς ΕΑΤ.

Προστίθεται επίσης καλύτερης ποιότητας και φθηνότερο κεφάλαιο στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας Κύπρου, αφού τα co co bonds δεν μετρούσαν ως core Tier 1 για σκοπούς Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

«Η Τράπεζα συνεχίζει την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης μέσω της κερδοφορίας της καθώς και με άλλες στοχευμένες ενέργειες συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής διαχείρισης σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού καθώς και της ολοκλήρωσης της πώλησης της Τράπεζας Κύπρου Αυστραλίας Λτδ η οποία έχει συνεισφέρει €80 εκατ. περίπου στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας», προστίθεται.

«Η Διοίκηση της Τράπεζας εκφράζει τις ευχαριστίες της στους μετόχους και στο επενδυτικό κοινό για τη συμμετοχή τους στο Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης και τη συνεχιζόμενη στήριξή τους προς το Συγκρότημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |