Friday, March 20, 2009

Στα 51 δολάρια το αργό- Εβδομαδιαία κέρδη 10%

Στα 51 δολάρια το αργό- Εβδομαδιαία κέρδη 10%

Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι καταγράφηκε νέα άνοδος στα αποθέματα αργού εξαιτίας της ύφεσης που μειώνει την πετρελαϊκή ζήτηση, αλλά και του εύθραυστου κλίματος που επικρατεί στις αγορές, οι οποίες παρά το ράλι των προηγούμενων ημερών δείχνουν να χάνουν την ορμητικότητά τους. Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου το οποίο έληξε σήμερα, κατέγραψε απώλειες 1,07% στα 51,06 δολάρια το βαρέλι. Κέρδη 1,1% κατέγραψε το συμβόλαιο Μαΐου για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ στα 51,47 δολάρια το βαρέλι.

Παρόλα αυτά με κέρδη της τάξεως του 10% ολοκληρώθηκε εβδομάδα το αργό καταγράφοντας κέρδη για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, εξαιτίας των νέων σχεδίων για την ανάκαμψη της οικονομίας που ανακοινώθηκαν από τη Fed. Συνολικά σε επίπεδο τριμήνου το αργό έχει καταγράψει κέρδη 14%.

Σημαντικές πιέσεις ασκησε στο αργό η ανοδος του δολαρίου, για πρώτη φορά μετά από εννέα συνεδριάσεις, έναντι των έξι βασικότερων νομισμάτων του κόσμου.

Χθες η τιμή του αργού έκλεισε πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για να διαμορφωθεί σε υψηλό τριών μηνών.

REPORTER.GR

ΗΠΑ: Εκτινάσσεται το έλλειμμα για να σωθεί η οικονομία

ΗΠΑ: Εκτινάσσεται το έλλειμμα για να σωθεί η οικονομία

Σε αρνητική αναθεώρηση του ελλείμματος της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια προχώρησε το Γραφείο Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, πριν από δύο μήνες το εν λόγω γραφείο ανέφερε ότι το έλλειμμα της τάξεως του 1,7 τρισ. δολαρίων ή το 11,9% του ΑΕΠ το 2009, και το 2010 το έλλειμμα θα είναι στο 1,7 τρισ. δολάρια ή 7,9% του ΑΕΠ. Εάν εγκριθούν τα προγράμματα που πρότεινε ο πρόεδρος Ομπάμα, τότε το έλλειμμα θα ανέλθει στα 1,8 τρισ. δολάρια ή 13,1% του ΑΕΠ το 2009 και στα 1,4 τρισ. δολάρια ή 9,6% το 2010.

Την ίδια ώρα, το CBO πιστεύει ότι η το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2009 και 4,1% το 2010. Η ανεργία αναμένεται να αναρριχηθεί στο 9,4% το 2009, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2012.

REPORTER.GR

Μπαραζ μειώσεων των επιτοκίων αναμένεται στη ΝΑ Ευρώπη

Μπαραζ μειώσεων των επιτοκίων αναμένεται στη ΝΑ Ευρώπη

Μπαραζ μειώσεων των επιτοκίων αναμένεται από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το 2009, αφού διανύουν τη χειρότερη οικονομική ύφεση από την εποχή της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων.Το βασικό επιτόκιο της Πολωνίας θα μειωθεί στο 3% μέχρι το τέλος του έτους, από 4% που είναι τώρα, ενώ αυτό της Τσεχίας θα είναι στο 1,5%, από 1,75%, και της Ουγγαρίας στο 7%, από 9,5% τώρα.

Οι κεντρικές Τράπεζες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια μεριά την οικονομική ύφεση και από την άλλη την υποτίμηση των νομισμάτων τους.

REPORTER.GR

Geithner: ''Αναλαμβάνω την ευθύνη για το σκάνδαλο της AIG''

Geithner: ''Αναλαμβάνω την ευθύνη για το σκάνδαλο της AIG''


Την πλήρη ευθύνη ανέλαβε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιθνερ, για το σκάνδαλο που προκάλεσε η καταβολή μπόνους από την American International Group ύψους 165 εκατ. δολαρίων σε 4.600 στελέχη της, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν μάλιστα και στελέχη από τους επενδυτικούς βραχίονες της εταιρείας, οι οποίοι έχουν θεωρηθεί υπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. «Ενημερώθηκα την Τρίτη 10 Μαρτίου για την πραγματική έκταση και το εύρος αυτών των συγκεκριμένων θεμάτων για τα μπόνους», δήλωσε ο Γκάϊθνερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Βρέθηκα στη θέση να μην είμαι ενήμερος γι'αυτό νωρίτερα, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξης, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα στις 20:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος).

Ο Υπουργός Οικονομίας δεν έκανε κάποια αναφορά σε ενδεχόμενη παραίτησή του, όπως ζητούν μέλη της αντιπολίτευσης των Ρεπουμπλικάνων. Σημείωσε δε ότι δηλαδή αντέδρασε «πολύ γρήγορα» για να προσπαθήσει να εμποδίσει την καταβολή αυτών των μπόνους, αλλά δεν είχε στη διάθεσή του «κανένα νομικό μέσο για να μπλοκάρει» ορισμένες από αυτές τις πληρωμές.

«Τίποτε από όσα κάνουμε δεν είναι για το συμφέρον των τραπεζών ή των μεγάλων επενδυτών. Όλα είναι για τον λαό και τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημείωσε.

Ακόμη, ο Γκάιθνερ σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δαπανήσει περισσότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας και ότι επιθυμεί να δράσει «το ταχύτερο δυνατό» για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Πέρασε ο φόρος 90% στα μπόνους

Μετά την οργή που προκάλεσε η είδηση ότι υπό κατάρρευση AIG κατέβαλε εξωφρενικό ποσό σε μπόνους ψηφίστηκε χθες η φορολόγηση κατά 90% των bonus των στελεχών των επιχειρήσεων που έχουν λάβει κυβερνητική βοήθεια που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια. Το σχέδιο νόμου κατέθεσε το σώμα των δημοκρατικών στη Γερουσία και εγκρίθηκε με ψήφος 328 υπέρ έναντι 93 κατά. Περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικανοί και σχεδόν όλοι οι Δημοκρατικοί τάχθηκαν υπέρ του μέτρου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται από τους δημοκρατικούς, οι εταιρείες που υπάγονται στην επιβολή φορολογίας των bonus έχουν απορροφήσει το 75% των ομοσπονδιακών κονδυλίων.

REPORTER.GR

SEC: Έρευνα για insider trading σε εταιρείες χορήγησης subprime δανείων

SEC: Έρευνα για insider trading σε εταιρείες χορήγησης subprime δανείων


Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες σε εταιρείες χορηγήσεων ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου / υψηλής απόδοσης (subprime) για ενδεχόμενη κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading) πριν τη δημοσιοποίηση αρνητικών ειδήσεων από την εταιρεία, ανέφερε μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Η Elisse Walter της SEC δήλωσε πως η Επιτροπή εξετάζει επίσης το κατά πόσο οι εταιρείες χορηγήσεων είχαν προνοήσει με προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ή αν είχαν υπερεκτιμήσει τα πάγια τους.

Η Walters μιλώντας σε πάνελ του Κογκρέσου τόνισε πως η SEC εξετάζει το αν οι εν λόγω εταιρείες απέκρυψαν σκοπίμως πληροφορίες για την ποιότητα των δανείων, τους πιστωτικούς κινδύνους κ.τλ.

CAPITAL.GR

Πάγωμα κατασκευών δείχνει το τσιμέντο

Πάγωμα κατασκευών δείχνει το τσιμέντο


Τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψαν το Φεβρουάριο του 2009 οι πωλήσεις τσιμέντου στην εγχώρια αγορά ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για πάγωμα της κατασκευαστικής βιομηχανίας.


Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα, οι επιτόπιες πωλήσεις τσιμέντου περιορίστηκαν το δεύτερο μήνα του 2009 στoυς 122,4 χιλ. τόνους έναντι 173,5 χιλ. το Φεβρουάριο του 2008, σημειώνοντας μείωση 29,5%. Τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις τσιμέντου είχαν μειωθεί κατά 22,8%.

Το δίμηνο του 2009, οι πωλήσεις τσιμέντου παρουσιάζουν μείωση 26,3% στις 243,2 χιλ. τόνους από 330,09 χιλ. πέρσι.

Η συρρίκνωση του κλάδου κατασκευών οδηγεί τις επιχειρήσεις του κλάδου σε απολύσεις.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμου Σκυροδέματος, Νεοκλής Κυριάκου, δυστυχώς λόγω της κρίσης άρχισαν οι απολύσεις υπαλλήλων, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αναπόφευκτα το φαινόμενο θα συνεχιστεί. Κάποιες εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος προκειμένου να αποφύγουν τις απολύσεις προσωπικού, προχώρησαν σε διευθετήσεις με υπαλλήλους τους για εργασία λιγότερων ωρών.

Οι άνεργοι από τον τομέα των κατασκευών έφθασαν το Φεβρουάριο του 2009 τους 2.056 από 1.748 τον Ιανουάριο του 2009 και 1.272 το Δεκέμβριο του 2008.

STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange (CSE) & Athens Stock Exchange (ASE)

XAK

FTSE/CySE 20
289.69 ( 1.77%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
838.12 ( 1.81%)

Όγκος: € 3,095,456

======================

XAA

Γενικός Δείκτης
1647.88 ( 1.54%)

FTSE®/Χ.Α. 20
824.01 ( 2.16%)

Άνω του 4% συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας προβλέπει το Ifo

Άνω του 4% συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας προβλέπει το Ifo


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones)-- Άνω του 4% θα είναι η συρρίκνωση που θα σημειώσει η γερμανική οικονομία αυτό το έτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο Hans-Werner Sinn του ινστιτούτου Ifo.

Ο πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει ακριβή νούμερα, λέγοντας πως αυτά θα αναφερθούν στην πρόβλεψη της άνοιξης από τα γερμανικά ινστιτούτα των οποίων είναι μέλος το Ifo και η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

“Η Γερμανία αποτελεί σταθεροποιητικό στοιχείο της παγκόσμιας οικονομίας”, δήλωσε ο Sinn σε συνέντευξη Τύπου. “Στην Γερμανία δεν νιώθουμε ακόμα πραγματικά την κρίση”.

Η κρίση θα αφήσει τα “σημάδια” της κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2009 και το 2010, συμπλήρωσε.

Η πρόβλεψή του είναι πιο επιφυλακτική από την αντίστοιχη της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία τον Ιανουάριο εκτίμησε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,25%.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Peer Steinbrueck ανέφερε σε συνέντευξη του σε εφημερίδα, ότι η οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί περισσότερο από την αρχική εκτίμηση.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Sinn πρόβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί περισσότερο από 3% κατά την διάρκεια του έτους και ανέφερε πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί πλέον του 1,5%.


CAPITAL.GR

Δέσμευση βρετανικής κυβέρνησης για στήριξη αυτοκινητοβιομηχανιών

Δέσμευση βρετανικής κυβέρνησης για στήριξη αυτοκινητοβιομηχανιών


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Η κυβέρνηση του Hνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να διασφαλίσει το μέλλον της πλειονότητας των αυτοκινητοβιομηχανιών και των προμηθευτών τους, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Peter Mandelson.

Κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της Nissan στο Sunderland, στη βορειοανατολική Αγγλία, ο Mandelson δήλωσε ότι “θα διασφαλίσουμε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που είναι βιώσιμες επιχειρηματικές οντότητες – και αυτό αφορά την συντριπτική τους πλειοψηφία- έχουν μέλλον”.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα εγγυημένων δανείων για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και εξετάζει νέα μέτρα για τη στήριξη των εταιρειών αυτών, των προμηθευτών τους και των θυγατρικών χρηματοδότησης τους.

Ο Mendelson συμπλήρωσε ότι, ενώ οι κατασκευαστές πρέπει να μειώσουν την προσφορά λόγω της μείωσης της ζήτησης και της ύφεσης, "είναι ζωτικής σημασίας οι εταιρείες να μην προχωρήσουν σε περικοπές, βλάπτοντας την παραγωγική δυναμικότητα”, ούτως ώστε να είναι αυτές που θα αντιδράσουν όταν η οικονομία ανακάμψει.


CAPITAL.GR

Ευρωζώνη: Πτώση ρεκόρ της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο

Ευρωζώνη: Πτώση ρεκόρ της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η βιομηχανική παραγωγή των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ σημείωσε τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει ποτέ από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, καθώς η παραγωγή σημείωσε σημαντική κάμψη σε όλες τις χώρες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το Δεκέμβριο και κατά 17,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008. Και τα δύο μεγέθη αποτελούν πτώσεις ρεκόρ από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων από τον Ιανουάριο του 1990.


Η μηνιαία κάμψη δεν ήταν όσο μεγάλη αναμενόταν αλλά η ετήσια ήταν χειρότερη. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση 4% σε μηνιαία βάση και 15,5% σε ετήσια.


CAPITAL.GR

Ην. Βασίλειο: Μείωση 60% στην παραγωγή οχημάτων το Φεβρουάριο

Ην. Βασίλειο: Μείωση 60% στην παραγωγή οχημάτων το Φεβρουάριο


Πτώση 60% σημειώθηκε στην παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο για το μήνα Φεβρουάριο, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, συνεχίζοντας την απότομη μείωση της παραγωγής στη χώρα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Ειδικότερα η παραγωγή διαμορφώθηκε στα 65.647 οχήματα, σύμφωνα με στοιχεία που σημοσίευσε το σωματείο κατασκευαστών και εμπόρων μηχανοκίνητων οχημάτων, SMMT.

Η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε 59% στα 59.777 αυτοκίνητα, ενώ η παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων μειώθηκε 72%, στα 5.870 οχήματα. Η συνολική παραγωγή για τους δύο πρώτους μήνες του έτους σημείωσε πτώση 60% και διαμορφώθηκε στα 135.402 οχήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης της ζήτησης για επαγγελματικά οχήματα, είναι η κακή κατάσταση στη οποία βρίσκεται ο κατασκευαστής ημιφορτηγών LDV. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου, κορυφαία στελέχη της LDV καθώς και μέλη του SMMT, προειδοποίησαν ότι αν η κυβέρνηση δεν προσφέρει ενίσχυση ύψους έως και 5 εκατ. λιρών, η εταιρεία θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η μεγάλη μείωση της παραγωγής το Φεβρουάριο είναι αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης και της ανάγκης να προστατευτεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και η βιομηχανική ικανότητα του μηχανοκίνητου κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο” δήλωσε ο επικεφαλής του SMMT, Paul Everitt.

“Έχουν γίνει κινήσεις για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων, χρειάζεται ωστόσο κρατική στήριξη για τις βραχυπρόθεσμες δραστηριότητες, ευκολότερη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις, καθώς και σχέδιο απόσυρσης οχημάτων,” κατέληξε ο Everitt.

CAPITAL.GR

Fed: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος για το TALF

Fed: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος για το TALF


Αιτήματα ύψους σχεδόν 5 δισ. ευρώ έλαβε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης από επενδυτές για την άντληση κεφαλαίων από τη νομισματική αρχή, στο πλαίσιο του προγράμματος TALF των 200 δισ. δολαρίων.

Η Fed ανακοίνωσε πως έχει λάβει αιτήσεις που σχετίζονται με τιτλοποιήσεις δανείων από αυτοκίνητα ύψους 1,9 δισ. δολαρίων και αιτήσεις για 2,8 δισ. δολάρια από την αγορά πιστωτικών καρτών. Δεν έλαβε αιτήσεις για δάνεια που σχετίζονται με την αγορά χρεογράφων από την τιτλοποίηση φοιτητικών δανείων ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Κεντρική Τράπεζα προσφέρει δάνεια σε θεσμικούς επενδυτές για την αγορά νέων χρεογράφων που προέρχονται από την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων πιστωτικών μη ενυπόθηκων δανείων (ABS), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κλασικούς αγοραστές δανείων πιστωτικών καρτών και αυτοκινήτων να έχουν μόχλευση με προεξοφλητικό επιτόκιο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, William Dudley, δήλωσε πως "πρόκειται για καλή εκκίνηση για το πρόγραμμα που θα συνεχίσουμε να κτίζουμε στο μέλλον”.

CAPITAL.GR

Ζημίες 390 εκατ. ευρώ αναμένει η Sony Ericsson

Ζημίες 390 εκατ. ευρώ αναμένει η Sony Ericsson

Προ φόρων ζημίες ύψους έως 390 εκατ. ευρώ (534 εκατ. δολ.) αναμένει η Sony Ericsson Mobile Communications για το πρώτο τρίμηνο, λόγω της μείωσης των πωλήσεων συσκευών.

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η κοινοπραξία των Sony και Ericsson στις ανωτέρω ζημίες δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους 10-20 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση αναμένει επίσης πτώση του περιθωρίου μικτού κέρδους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

«Οι καθαρές πωλήσεις και τα καθαρά κέρδη προ φόρων στο πρώτο τρίμηνο του 2009 θα συνεχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά από την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Η Sony Ericsson προχωρά σε κατάργηση τουλάχιστον 2.000 θέσεων εργασίας, τη στιγμή που η ζήτηση για συσκευές υποχωρεί, ακολουθώντας το παράδειγμα της ανταγωνίστριάς της, Nokia η οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως περικόπτει 1.700 θέσεις.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν νωρίτερα, στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, έως 6,7% στις 70,7 κορόνες. Η μετοχή της Nokia υποχώρησε στο Ελσίνκι έως 5,3%.


NAFTEMPORIKI

ΕΕ: Ετοιμο το σχέδιο διάσωσης των αδύναμων χωρών

ΕΕ: Ετοιμο το σχέδιο διάσωσης των αδύναμων χωρών


Σε συμφωνία για σχέδιο διάσωσης των κρατών – μελών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία έχουν καταλήξει οι χώρες της Ευρωζώνης, και κατά πάσα πιθανότητα θα το χρησιμοποιήσουν.

Σε συμφωνία για σχέδιο διάσωσης των κρατών – μελών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία έχουν καταλήξει οι χώρες της Ευρωζώνης, και κατά πάσα πιθανότητα θα το χρησιμοποιήσουν, όπως αποκάλυψε στο Reuters βουλευτής του κυβερνώντος γερμανικού κόμματος.

«Υπάρχει σχέδιο, δήλωσε ο Otton Bernhardt, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ και επικεφαλής της επιτροπής χρηματοοικονομικής πολιτικής του κόμματος στην Βουλή, προσθέτοντας ότι Ιρλανδία και Ελλάδα έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν βοήθεια.

«Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν συμφωνήσει στις διαδικασίες. Το βασικό σημείο είναι: “Δεν θα αφήσουμε κανέναν να χρεοκοπήσει”», τόνισε ο βουλευτής και συμπλήρωσε πως η παροχή οποιαδήποτε βοήθειας θα έχει και το κόστος της.

Σύμφωνα με τον Bernhardt, από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, την πιο δεινή θέση βρίσκεται η Ιρλανδία και ακολουθεί η Ελλάδα.

«Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τις αμαρτίες του παρελθόντος. Δεν θα ανεχτούμε χώρες με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία για παράδειγμα. Θα επιμείνουμε σε έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

NAFTEMPORIKI

MPB: Προς έκδοση αξιογράφων €250 εκ.

MPB: Προς έκδοση αξιογράφων €250 εκ.


Την έκδοση αξιογράφων κεφαλαίου μέχρι €250 εκ. σε μία ή περισσότερες σειρές, ενέκρινε κατά τη χθεσινή του συνεδρία το ΔΣ της Marfin Popular Bank με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, τα δικαιώματα και οι αξιώσεις των κατόχων των αξιογράφων κεφαλαίου θα είναι μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) και δευτερευούσης προτεραιότητας προς τις αξιώσεις των πιστωτών, που περιλαμβάνουν τους καταθέτες της τράπεζας, αλλά θα έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων της τράπεζας.

Τα αξιόγραφα κεφαλαίου που θα εκδοθούν δεν θα έχουν ημερομηνία λήξης αλλά θα μπορούν, κατ’ επιλογή της τράπεζας, κατόπιν έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, να εξαγορασθούν στο σύνολό τους στην ονομαστική τους αξία μαζί με οποιουσδήποτε δεδουλευμένους τόκους, πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης τους ή σε οποιαδήποτε ημερομηνία πληρωμής τόκου που ακολουθεί.

Τα αξιόγραφα θα φέρουν σταθερό επιτόκιο 7% και ο τόκος θα είναι πληρωτέος κάθε τρεις μήνες. Θα προσφερθούν αρχικά σε περιορισμένο κύκλο προσώπων, σε επαγγελματίες επενδυτές και σε πρόσωπα τα οποία θα επενδύσουν τουλάχιστον €50.000 έκαστο.

Σε μεταγενέστερο στάδιο πιθανόν να εξετασθεί η προσφορά των αξιογράφων κεφαλαίου και στο ευρύ κοινό μέσω Δημοσίας Προσφοράς.

Τα αξιόγραφα κεφαλαίου θα περιληφθούν στα βασικά ίδια κεφάλαια της Τράπεζας μετά από σχετική έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η Τράπεζα προτίθεται, τέλος, να υποβάλει αίτηση για εισαγωγή των αξιογράφων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

STOCKWATCH.COM.CY

Βρετανία: Εκθεση – κόλαφος για την κρατικοποίηση της Northern Rock

Βρετανία: Εκθεση – κόλαφος για την κρατικοποίηση της Northern Rock

Η βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε στη Northern Rock να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια υψηλού κινδύνου ακόμα και μετά τη διάσωση της τράπεζας από το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνει το National Audit Office της Βρετανίας.

Επίσης, σύμφωνα με την αρμόδια ελεγκτική αρχή, οι αξιωματούχοι του υπουργείου δεν κατάφεραν να μελετήσουν επαρκώς τα βιβλία της τράπεζας, προτού αναλάβουν τη διαχείρισή της τον Φεβρουάριο του 2008. Με αυτόν τον τρόπο, της επέτρεψαν να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που οδήγησε σε ζημίες 1,4 δισ. στερλινών.

Οι διαπιστώσεις αυτές της βρετανικής αρχής, οι οποίες δημοσιεύονται σε 58σέλιδη έκθεσή της, αποτελούν τον πιο ακριβή κατάλογο της αποτυχίας του Γκόρντον Μπράουν να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση.

Όπως σημειώνει το ΝΑΟ στην έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αν και το υπουργείο Οικονομικών γνώριζε το 2004 για τα προβλήματα στο σύστημα εποπτείας των προβληματικών τραπεζών, εντούτοις δεν έδωσε σημασία στο θέμα παρά μόνο μετά από τρία χρόνια.

Το ΝΑΟ επισημαίνει επίσης ότι το υπουργείο «πήρε το μάθημά του» και ήταν καλύτερα προετοιμασμένο για την κρατικοποίηση της Bradford & Bingley τον Σεπτέμβριο του 2008. Ένα μήνα μετά, ανέλαβε και τον έλεγχο των Royal Bank of Scotland και Lloyds Banking Group.

NAFTEMPORIKI

ΟΟΣΑ: Στο 6%-7% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

ΟΟΣΑ: Στο 6%-7% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

Σε 6% με 7%, από 8% που ήταν το Νοέμβριο, θα μειώσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2009, σύμφωνα με τον Άνχελ Γκουρία.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του διεθνή οργανισμού, η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα δημοσιευθεί στις 31 Μαρτίου. «Βλέπουμε την ανάπτυξη στην Κίνα μεταξύ 6% και 7% και το πακέτο στήριξης της οικονομίας είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο», δήλωσε ο Γκουρία.

Αυτή την εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή για την ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο σε 6,5%, τη στιγμή που οι εξαγωγές της χώρας έχουν βυθιστεί και η κυβέρνηση εφαρμόζει το «πακέτο» στήριξης των 4 τρισ. γουάν.

NAFTEMPORIKI

Microsoft: Αισιοδοξία για νέες συνομιλίες με Yahoo

Microsoft: Αισιοδοξία για νέες συνομιλίες με Yahoo

Την ελπίδα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες με τη νέα διευθύνουσα σύμβουλο της Yahoo, πέρα από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, εξέφρασε ο επικεφαλής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ.

«Είμαι σίγουρος, πως, όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή, θα έχουμε την ευκαιρία να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε» με τη Yahoo, δήλωσε ο Μπάλμερ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo, Κάρολ Μπαρτζ, ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον Ιανουάριο, αντικαθιστώντας τον συν-ιδρυτή της, Τζέρι Γιανγκ, ο οποίος αντιστάθηκε σθεναρά στις προσπάθειες της Microsoft να εξαγοράσει τη Yahoo, έναντι 47,5 δισ. δολαρίων.

Παρόλα αυτά, ο αμερικανικός κολοσσός λογισμικού εξακολουθεί να επιδιώκει τη σύναψη μιας συμφωνίας συνεργασίας με τη Yahoo. «Εκτός και αν κοροϊδεύω τον εαυτό μου, με τον καιρό πιστεύω ότι θα υπάρξει μια καλή ευκαιρία για τη συμφωνία», δήλωσε ο Μπάλμερ.

Οι μετοχές της Yahoo ενισχύονταν, κατά τις πρωινές συναλλαγές, άνω του 4%.

Σύμφωνα με την Μπαρτζ, κάθε μονάδα της Yahoo βρίσκεται στο μικροσκόπιο, καθώς η διοίκηση επιθυμεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της εταιρείας και να την καταστήσει ανταγωνιστικότερη έναντι της Google Παράλληλα, έχει αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» για μια συνεργασία με την Microsoft.


NAFTEMPORIKI

«Όχι» σε νέα πακέτα διάσωσης λένε οι «27» ηγέτες της ΕΕ

«Όχι» σε νέα πακέτα διάσωσης λένε οι «27» ηγέτες της ΕΕ

Πού είναι όλοι, φαίνεται να αναρωτιέται ο «οικοδεσπότης» Τσέχος πρωθυπουργός.
Βρυξέλλες: Τα δημοσιονομικά πακέτα ενίσχυσης των οικονομιών τους είναι ήδη πολύ μεγάλα και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι «27» της ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι τάσσονται υπέρ του διπλασιασμού των κεφαλαίων του ΔΝΤ, προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να βοηθήσει όποια χώρα έχει ανάγκη

Βάσει της απόφασης της ΕΕ, τα κεφάλαια του ΔΝΤ θα φθάσουν τα 500 δισ. δολάρια, και οι «27» θα συμβάλουν σε αυτό το ποσό κατά 100 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ θα ζητήσουν την μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, ώστε χώρες όπως η Κίνα να μπορούν να συνεισφέρουν.

Επιπλέον, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να υπάρχει δέσμευση για ενίσχυση χωρών της ΕΕ που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, λόγω της κρίσης.

Η δέσμευση θα αφορά ειδικότερα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά.

PHILELEFTHEROS

Πετρέλαιο: Φόβοι για νέα μείωση της ζήτησης

Πετρέλαιο: Φόβοι για νέα μείωση της ζήτησης

Τον κίνδυνο η ζήτηση πετρελαίου να μειωθεί περαιτέρω, επεσήμανε χθες ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Νομπούο Τανάκα. Ο κ. Τανάκα κάλεσε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να συνεχίσουν τις επενδύσεις για νέα παραγωγή, προειδοποιώντας ότι η πτώση των επενδύσεων ενδέχεται να δημιουργήσει προϋποθέσεις σοβαρής έλλειψης πετρελαίου στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά το 2013.

Σύμφωνα, με την πιο πρόσφατη έκθεση της ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί φέτος κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο κ. Τανάκα προειδοποίησε ότι αν το ΔΝΤ αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία θα ακολουθήσει και η ΙΕΑ όσον αφορά στις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο Νομπούο Τανάκα πρότεινε οι παραγωγοί πετρελαίου να βασιστούν στις τιμές των μακροπρόθεσμων συμβολαίων παράδοσης αργού πετρελαίου για να σχεδιάσουν τις επενδύσεις τους.

Καμπανάκι για τις επενδύσεις έκρουσε και ο διευθύνων σύμβουλος της IEΑ, ο οποίος δήλωσε ότι μία πτώση κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι θα οδηγήσει στη μείωσή τους. Χθες η τιμή του πετρελαίου κινούνταν σε ανοδική τροχιά, παρουσιάζοντας άνοδο 6%, πάνω από τα 51 δολάρια το βαρέλι.


NAFTEMPORIKI

Ρωσία: Αυξάνεται με ταχύ ρυθμό ο μακρύς κατάλογος των ανέργων

Ρωσία: Αυξάνεται με ταχύ ρυθμό ο μακρύς κατάλογος των ανέργων

Ακόμη 300.000 Ρώσοι προστέθηκαν το Φεβρουάριο στο μακρύ κατάλογο των ανέργων της Ρωσίας, αυξάνοντας τον αριθμό των συνολικών απολύσεων από το Δεκέμβριο σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων έφτασε το Φεβρουάριο τα 6,4 εκατομμύρια, ενώ αρνητικές είναι και οι προοπτικές για το μέλλον με τις ρωσικές επιχειρήσεις να συνεχίζουν τις περικοπές θέσεων εργασίας και τον Απρίλιο.

Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι αισθητές και στη ρωσική οικονομία με το ποσοστό των λιανικών πωλήσεων να σημειώνει πτώση κατά 2,4% το Φεβρουάριο και την κυβέρνηση να συνεδριάζει για ένα νέο αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν θα μπει στη διαδικασία να τυπώσει χρήμα για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και ότι δεν πρόκειται να καταφύγει στον ξένο δανεισμό. Μάλιστα ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλοφ, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενισχύσει οικονομικά καμία χώρα, παρά μόνο αυτές που βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

NAFTEMPORIKI

Ε.Ε.: Αίτημα για διπλασιασμό της βοήθειας από το ΔΝΤ

Ε.Ε.: Αίτημα για διπλασιασμό της βοήθειας από το ΔΝΤ

Τον διπλασιασμό της βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. συμφώνησαν να διατηρηθεί το όριο χρηματοδότησης για τις χώρες εκτός ζώνης ευρώ και να καθοριστούν συγκεκριμένοι κανόνες εποπτείας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την εμπιστοσύνη τους για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας της Ε.Ε.


NAFTEMPORIKI
Share |