Friday, March 20, 2009

Πετρέλαιο: Φόβοι για νέα μείωση της ζήτησης

Πετρέλαιο: Φόβοι για νέα μείωση της ζήτησης

Τον κίνδυνο η ζήτηση πετρελαίου να μειωθεί περαιτέρω, επεσήμανε χθες ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Νομπούο Τανάκα. Ο κ. Τανάκα κάλεσε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να συνεχίσουν τις επενδύσεις για νέα παραγωγή, προειδοποιώντας ότι η πτώση των επενδύσεων ενδέχεται να δημιουργήσει προϋποθέσεις σοβαρής έλλειψης πετρελαίου στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά το 2013.

Σύμφωνα, με την πιο πρόσφατη έκθεση της ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί φέτος κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο κ. Τανάκα προειδοποίησε ότι αν το ΔΝΤ αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία θα ακολουθήσει και η ΙΕΑ όσον αφορά στις εκτιμήσεις της για τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο Νομπούο Τανάκα πρότεινε οι παραγωγοί πετρελαίου να βασιστούν στις τιμές των μακροπρόθεσμων συμβολαίων παράδοσης αργού πετρελαίου για να σχεδιάσουν τις επενδύσεις τους.

Καμπανάκι για τις επενδύσεις έκρουσε και ο διευθύνων σύμβουλος της IEΑ, ο οποίος δήλωσε ότι μία πτώση κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι θα οδηγήσει στη μείωσή τους. Χθες η τιμή του πετρελαίου κινούνταν σε ανοδική τροχιά, παρουσιάζοντας άνοδο 6%, πάνω από τα 51 δολάρια το βαρέλι.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |