Friday, March 20, 2009

Geithner: ''Αναλαμβάνω την ευθύνη για το σκάνδαλο της AIG''

Geithner: ''Αναλαμβάνω την ευθύνη για το σκάνδαλο της AIG''


Την πλήρη ευθύνη ανέλαβε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιθνερ, για το σκάνδαλο που προκάλεσε η καταβολή μπόνους από την American International Group ύψους 165 εκατ. δολαρίων σε 4.600 στελέχη της, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν μάλιστα και στελέχη από τους επενδυτικούς βραχίονες της εταιρείας, οι οποίοι έχουν θεωρηθεί υπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. «Ενημερώθηκα την Τρίτη 10 Μαρτίου για την πραγματική έκταση και το εύρος αυτών των συγκεκριμένων θεμάτων για τα μπόνους», δήλωσε ο Γκάϊθνερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Βρέθηκα στη θέση να μην είμαι ενήμερος γι'αυτό νωρίτερα, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξης, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα στις 20:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος).

Ο Υπουργός Οικονομίας δεν έκανε κάποια αναφορά σε ενδεχόμενη παραίτησή του, όπως ζητούν μέλη της αντιπολίτευσης των Ρεπουμπλικάνων. Σημείωσε δε ότι δηλαδή αντέδρασε «πολύ γρήγορα» για να προσπαθήσει να εμποδίσει την καταβολή αυτών των μπόνους, αλλά δεν είχε στη διάθεσή του «κανένα νομικό μέσο για να μπλοκάρει» ορισμένες από αυτές τις πληρωμές.

«Τίποτε από όσα κάνουμε δεν είναι για το συμφέρον των τραπεζών ή των μεγάλων επενδυτών. Όλα είναι για τον λαό και τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημείωσε.

Ακόμη, ο Γκάιθνερ σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δαπανήσει περισσότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας και ότι επιθυμεί να δράσει «το ταχύτερο δυνατό» για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Πέρασε ο φόρος 90% στα μπόνους

Μετά την οργή που προκάλεσε η είδηση ότι υπό κατάρρευση AIG κατέβαλε εξωφρενικό ποσό σε μπόνους ψηφίστηκε χθες η φορολόγηση κατά 90% των bonus των στελεχών των επιχειρήσεων που έχουν λάβει κυβερνητική βοήθεια που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια. Το σχέδιο νόμου κατέθεσε το σώμα των δημοκρατικών στη Γερουσία και εγκρίθηκε με ψήφος 328 υπέρ έναντι 93 κατά. Περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικανοί και σχεδόν όλοι οι Δημοκρατικοί τάχθηκαν υπέρ του μέτρου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται από τους δημοκρατικούς, οι εταιρείες που υπάγονται στην επιβολή φορολογίας των bonus έχουν απορροφήσει το 75% των ομοσπονδιακών κονδυλίων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |