Friday, March 20, 2009

Βρετανία: Εκθεση – κόλαφος για την κρατικοποίηση της Northern Rock

Βρετανία: Εκθεση – κόλαφος για την κρατικοποίηση της Northern Rock

Η βρετανική κυβέρνηση επέτρεψε στη Northern Rock να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια υψηλού κινδύνου ακόμα και μετά τη διάσωση της τράπεζας από το υπουργείο Οικονομικών, διαπιστώνει το National Audit Office της Βρετανίας.

Επίσης, σύμφωνα με την αρμόδια ελεγκτική αρχή, οι αξιωματούχοι του υπουργείου δεν κατάφεραν να μελετήσουν επαρκώς τα βιβλία της τράπεζας, προτού αναλάβουν τη διαχείρισή της τον Φεβρουάριο του 2008. Με αυτόν τον τρόπο, της επέτρεψαν να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που οδήγησε σε ζημίες 1,4 δισ. στερλινών.

Οι διαπιστώσεις αυτές της βρετανικής αρχής, οι οποίες δημοσιεύονται σε 58σέλιδη έκθεσή της, αποτελούν τον πιο ακριβή κατάλογο της αποτυχίας του Γκόρντον Μπράουν να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση.

Όπως σημειώνει το ΝΑΟ στην έκθεσή του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αν και το υπουργείο Οικονομικών γνώριζε το 2004 για τα προβλήματα στο σύστημα εποπτείας των προβληματικών τραπεζών, εντούτοις δεν έδωσε σημασία στο θέμα παρά μόνο μετά από τρία χρόνια.

Το ΝΑΟ επισημαίνει επίσης ότι το υπουργείο «πήρε το μάθημά του» και ήταν καλύτερα προετοιμασμένο για την κρατικοποίηση της Bradford & Bingley τον Σεπτέμβριο του 2008. Ένα μήνα μετά, ανέλαβε και τον έλεγχο των Royal Bank of Scotland και Lloyds Banking Group.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |