Monday, November 29, 2010

Στα 259 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Εθνικής στο 9μηνο


Στα 259 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Εθνικής στο 9μηνο


Σε 259 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ το 9μηνο του 2010, επιβαρυμένα από έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις, ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και συνεχιζόμενες υψηλές προβλέψεις έναντι επισφαλειών.
Τα έσοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων, σημείωσαν αύξηση +4% ως αποτέλεσμα των καλύτερων επιδόσεων του καθαρού επιτοκιακού αποτελέσματος (+7% σε σχέση με το 9μηνο του 2009).

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε στο επίπεδο του 4%, παρά τις πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.

Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά +3% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του προηγουμένου έτους αλλά μειώθηκαν κατά -1% σε σχέση με το β' 3μηνο του 2010, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι τα μέτρα περιστολής λειτουργικών δαπανών αποδίδουν αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στην εγχώρια αγορά όπου το 9μηνο του 2010 σημειώθηκε αποκλιμάκωση των λειτουργικών εξόδων κατά 3%.

Διατήρηση οργανικής κερδοφορίας

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου στο γ’ 3μηνο ανήλθαν σε €113 εκατ. έναντι €125 εκατ. το προηγούμενο 3μηνο επηρεασμένα κυρίως από αυξημένες προβλέψεις.

Η διατήρηση της κερδοφορίας από τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η γεωγραφική διασπορά των πηγών εσόδων του Ομίλου, καταδεικνύουν την αντοχή του επιχειρηματικού μοντέλου σε περιόδους κρίσης. Συγκεκριμένα στο 9μηνο του 2010:

-Τα έσοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων, σημείωσαν αύξηση +4% ως αποτέλεσμα των καλύτερων επιδόσεων του καθαρού επιτοκιακού αποτελέσματος (+7% σε σχέση με το 9μηνο του 2009).

-Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρέμεινε στο επίπεδο του 4%, παρά τις πιέσεις στην τιμολόγηση των καταθέσεων εξαιτίας της έντασης του ανταγωνισμού.

-Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά +3% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του προηγουμένου έτους αλλά μειώθηκαν κατά -1% σε σχέση με το β’ 3μηνο του 2010, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι τα μέτρα περιστολής λειτουργικών δαπανών αποδίδουν αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στην εγχώρια αγορά όπου το 9μηνο του 2010 σημειώθηκε αποκλιμάκωση των λειτουργικών εξόδων κατά 3%.

Η εικόνα της κερδοφορίας του Ομίλου στο 9μηνο του 2010 ανά περιοχή δραστηριότητας διαμορφώνεται ως εξής:

-Ελλάδα: Οι ζημίες από δραστηριότητες στην Ελλάδα ανήλθαν σε €181 εκατ. και οφείλονται σε εφάπαξ φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους €93 εκατ. (έκτακτη φορολογική εισφορά για το 2009 και έκτακτη για το 2009 αναδρομική φορολόγηση εσόδων από ομόλογα) και, ιδίως, στις ζημίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους €338 εκατ. (έναντι κερδών €318 εκατ. στο 9μηνο του 2009). Επίσης, τα αποτελέσματα του 9μήνου στην Ελλάδα επηρεάστηκαν και από την κατά +68% αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που ανήλθαν σε €725 εκατ. (έναντι €431 εκατ. το 9μηνο του 2009). Εντούτοις, τα οργανικά αποτελέσματα στην Ελλάδα (προ φόρων, προβλέψεων και διαπραγματευτικών αποτελεσμάτων) αυξήθηκαν κατά +8% σε σχέση με το 9μηνο του προηγούμενου έτους επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των οργανικών πηγών κερδοφορίας της Τράπεζας παρά την εντεινόμενη ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.

-Τουρκία: Συνεχίζοντας τη θετική τους τροχιά, τα καθαρά κέρδη της Finansbank στο 9μηνο του 2010 ανήλθαν σε €369 εκατ. (TL737 εκατ.) αυξημένα κατά +4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009. Σε τριμηνιαία βάση η κερδοφορία της Finansbank διατηρήθηκε στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των δύο προηγουμένων 3μήνων του 2010 (TL230 εκατ.) επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Τράπεζας και τις θετικές προοπτικές της τραπεζικής αγοράς στη γειτονική χώρα. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των συνολικών καταθέσεων κατά +30% και των δανείων κατά +22% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009.

-Ν.Α. Ευρώπη: Παρά τα υψηλά επίπεδα προβλέψεων και τις γενικότερες επιπτώσεις της κρίσης, ο Όμιλος συνεχίζει να εμφανίζει κέρδη σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Τα καθαρά κέρδη των μονάδων που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο 9μηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε €67 εκατ., μειωμένα κατά -11% έναντι του 9μήνου 2009 λόγω των αυξημένων προβλέψεων που ανήλθαν σε €147 εκατ. (+18% σε σχέση με το 9μηνο του 2009). Τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώνονται σε €218 εκατ., αυξημένα κατά +6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Σταθεροποίηση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, επιδεινώνοντας την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου ως προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε 7.1% ενώ οι καθυστερήσεις ανέρχονται στο 8.1% του συνολικού χαρτοφυλακίου. Είναι σημαντικό ότι στην Τουρκία το τελευταίο 3μηνο είναι σαφής η αποκλιμάκωση του ρυθμού δημιουργίας νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του ύψους των καθυστερήσεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου στο 5.7%.

Ο Όμιλος διενήργησε €991 εκατ. προβλέψεις το 9μηνο του 2010 (εκ των οποίων €343 εκατ. στο γ’ 3μηνο του έτους) έναντι €735 εκατ. (+35%) το 9μηνο του 2009 με αποτέλεσμα οι συσσωρευμένες προβλέψεις να ανέρχονται σε €3.3 δισ., ήτοι 4.5% των συνολικών χορηγήσεων του Ομίλου. Το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σταθερά στο 63%, πριν βεβαίως ληφθούν υπόψη οι πάσης φύσεως εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Ελλάδα: Αύξηση των δανείων παρά την ύφεση

Σε €1.3 δισ. ή +3% σε σχέση με το 9μηνο του 2009 διαμορφώθηκε η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται στα €50.8 δισ., εξέλιξη που αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την Τράπεζα στην εξαιρετικά δυσμενή αυτή συγκυρία για την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και τη συνεπακόλουθη κάμψη της ζήτησης για δανειακά προϊόντα, η πιστωτική επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα κινήθηκε σταθερά σε θετική τροχιά και με ρυθμό υψηλότερο της αγοράς.

Τα στεγαστικά δάνεια και οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις, πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια ενίσχυσης της χρηματοδότησης της οικονομίας. Συγκεκριμένα:

-Αύξηση πάνω από +3% σε σχέση με το 9μηνο του 2009 καταγράφουν τα στεγαστικά δάνεια τα οποία ανέρχονται σε €20.8 δισ.

-Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων στους πρώτους 9 μήνες του 2010 ανήλθαν σε €1.2 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 28% των συνολικών εκταμιεύσεων της αγοράς.

-Τα καταναλωτικά δάνεια και τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα σε σχέση με το Σεπτέμβριο 2009 παρά τη γενικότερη συρρίκνωση της αγοράς καταναλωτικής πίστης.

-Τέλος, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας προς μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύθηκε κατά +5% σε σχέση με το 9μηνο 2009 και αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του +7% σε ετησιοποιημένη βάση, προσεγγίζοντας ήδη τα €18.6 δισ.

Η συνεχιζόμενη αρνητική μακροοικονομική συγκυρία στη χώρα και η διαρκώς μειούμενη ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνετέλεσαν στη μείωση των καταθέσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα κατά -5% από την αρχή του έτους. Σημειώνεται πως στο γ’ 3μηνο 2010 η τάση μείωσης ανακόπηκε προσωρινά με τις καταθέσεις της Τράπεζας στην Ελλάδα να σημειώνουν αύξηση +2%. Οι επιπτώσεις της γενικότερης τάσης μείωσης των καταθέσεων στην Ελλάδα ήταν σαφώς πιο ήπιες για την Τράπεζα έναντι της υπόλοιπης αγοράς, επιτρέποντάς της να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιό της επί των καταθέσεων έναντι του Δεκεμβρίου 2009, το οποίο και ανήλθε στο 25% έναντι 23.5%, δηλαδή σημείωσε αύξηση κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα, γεγονός που πιστοποιεί τη σχέση εμπιστοσύνης της Τράπεζας με τους πελάτες της.

Η Τράπεζα εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό ύψος στοιχείων ενεργητικού επιλέξιμων ως ενέχυρο ή καλύμματα για μελλοντικές εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών, διατηρώντας την ευελιξία για άντληση ρευστότητας μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο συνδυασμός διαθέσιμων καλυμμάτων και χαμηλής μόχλευσης (σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα μόλις 87%) αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα της Τράπεζας στην τρέχουσα συγκυρία, όπου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει εύκολη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Finansbank: Η δυναμική αναπτυξιακή πορεία συνεχίζεται

Σε €369 εκατ. (TL737 εκατ.) ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Finansbank το 9μηνο του 2010, αυξημένα κατά +4% έναντι του 9μήνου 2009.

Η ανάκαμψη της Τουρκικής οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Finansbank. Συγκεκριμένα:

-Αύξηση κατά +6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009 καταγράφεται στο καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα το οποίο ανήλθε σε TL 1.573 εκατ. (€788 εκατ.).

-Παρά την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Finansbank, που θα υπερβαίνει τα 500 μέχρι το τέλος του έτους, ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών δαπανών (12%) διαμορφώθηκε οριακά πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού έναντι του 9μήνου 2009. Ο δείκτης αποτελεσματικότητας (δαπάνες προς έσοδα) διαμορφώθηκε σε 45%, επίπεδο που την τοποθετεί μεταξύ των πλέον αποδοτικών τραπεζών διεθνώς.

Το Σεπτέμβριο του 2010, οι συνολικές χορηγήσεις της Finansbank ανέρχονταν σε TL29.3 δισ. (€14.8 δισ.) σημειώνοντας αύξηση κατά 22% έναντι του 9μήνου 2009, ξεπερνώντας τις προβλέψεις μας. Η επίδοση αυτή υπογραμμίζει τη θετική πορεία της Τουρκικής οικονομίας και πιστοποιεί την αναπτυξιακή δυναμική της θυγατρικής μας στη γειτονική χώρα.

Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής δυναμικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται εντυπωσιακά (+30% από το 9μηνο 2009). Το συνολικό ύψος των χορηγήσεων λιανικής το Σεπτέμβριο 2010 ανήλθε σε TL15.5 δισ. (€7.8 δισ.). Ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις καταγράφονται στις χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης. Συγκεκριμένα:

-Τα υπόλοιπα στεγαστικής πίστης ανήλθαν σε TL5.9 δισ. (€3.0 δισ.) έναντι TL4.9 δισ. το Σεπτέμβριο 2009, αυξημένα κατά +20%. Το μερίδιο αγοράς της Finansbank στη στεγαστική πίστη διαμορφώθηκε σε 10.5% έναντι 10.9% το Σεπτέμβριο του 2009.

-Τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών ανήλθαν σε TL6.2 δισ. (€3.1 δισ.) έναντι TL4.5 δισ. το Σεπτέμβριο 2009, καταγράφοντας αύξηση +37%. Στις πιστωτικές κάρτες η Finansbank ελέγχει ήδη το 13% της αγοράς έναντι 11.5% το Σεπτέμβριο του 2009.

-Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων ανήλθαν σε TL3.4 δισ. (€1.7 δισ.) έναντι TL2.5 δισ. το Σεπτέμβριο 2009, σημειώνοντας αύξηση +36%. Στα καταναλωτικά δάνεια το μερίδιο της Finansbank διαμορφώθηκε σε 5.0% από 4.0% το Σεπτέμβριο του 2009.

Οι χορηγήσεις επιχειρηματικής πίστης ανήλθαν το 9μηνο του 2010 σε TL13.8 δισ. (€7.0 δισ.), σημειώνοντας ρυθμό αύξησης +15% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος του 9μήνου διαμορφώθηκαν σε 5.7% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου, παραμένοντας στα ίδια σχεδόν επίπεδα σε σχέση με το τέλος του 2009 εξέλιξη που συμβαδίζει με την ανάκαμψη της Τουρκικής οικονομίας και σηματοδοτεί τη σταθεροποίηση των νέων επισφαλειών σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους. Παράλληλα οι ανακτήσεις από επισφαλείς χορηγήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα, οι οποίες σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των νέων καθυστερήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση του ύψους των προβλέψεων κατά -20% σε σχέση με το προηγούμενο 3μηνο.

Θετικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στις καταθέσεις της Finansbank οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνονται σαν αποτέλεσμα της στρατηγικής της τράπεζας να διευρύνει την καταθετική της βάση, καταγράφοντας αύξηση +30% τους τελευταίους 12 μήνες. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα που ανήλθε σε +41% έναντι του Σεπτεμβρίου 2009. Το Σεπτέμβριο του 2010 η σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις της τράπεζας διαμορφώθηκε σε 123% με τις καταθέσεις να αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης των εργασιών της.

ΝΑ Ευρώπη: Ικανοποιητική οργανική κερδοφορία

Σε €67 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη το 9μηνο του 2010 έναντι €75 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009, επιβαρυμένα από υψηλές προβλέψεις που ανήλθαν σε €147 εκατ.

Tα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε €218 εκατ. έναντι €206 εκατ. το 9μηνο του 2009. Παρά το σχηματισμό υψηλών προβλέψεων όλες οι θυγατρικές του Ομίλου στην περιοχή παρέμειναν κερδοφόρες, αφού η διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας στα επίπεδα του προηγουμένου έτους απορρόφησε τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Τα λειτουργικά έξοδα στην περιοχή εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έλεγχο με αποτέλεσμα να περιοριστούν κατά -2% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγουμένου έτους. Η σχέση δαπανών προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 46% έναντι 48% το 9μηνο του 2009.

Το συνολικό ύψος χορηγήσεων στη ΝΑ Ευρώπη ανέρχεται σε €7.7 δισ., καταγράφοντας κάμψη της τάξης του -6% έναντι του 9μήνου 2009 (€8.2 δισ.).

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε €4.7 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά +1% έναντι του 9μήνου 2009, εξέλιξη ενθαρρυντική καθώς ο Όμιλος διευρύνει έτσι τις πηγές χρηματοδότησής του με αποτέλεσμα να βελτιώνεται περαιτέρω ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στη ΝΑ Ευρώπη κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα έτος. Η επίδοση αυτή επαληθεύει την εκτίμηση μας ότι μεσοπρόθεσμα οι θυγατρικές μας στην περιοχή θα καταστούν πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενες.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αντανακλά το γενικότερο περιβάλλον της αγοράς και ιδιαίτερα τη δυσμενή συγκυρία της οικονομίας της Βουλγαρίας με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται στο 11.6% του συνολικού χαρτοφυλακίου από 7.8% την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Ισχυρή κεφαλαιακή βάση

H Τράπεζα έχει προγραμματίσει και υλοποιεί, με συνέπεια και ιδιαίτερη μέχρι στιγμής επιτυχία, ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης. Στην κατεύθυνση αυτή, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους εξέδωσε ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2) ύψους €450 εκατ., που ήταν το πρώτο βήμα στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας. Ακολούθησε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών ύψους €1.8 δισ. περίπου για την οποία υπήρξε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελληνική οικονομία και το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών υπερκαλύφθηκαν κατά 1.83 φορές επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εγχώριων και διεθνών, στο επιχειρηματικό μοντέλο της Εθνικής και στις προοπτικές της.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I) του Ομίλου διαμορφώνεται σε 11% ή 13.1% αν συνυπολογιστούν τα κεφάλαια ύψους €1.8 δισ. περίπου που αντλήθηκαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών, με βάση τον οποίο η Εθνική κατατάσσεται μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά τραπεζών της Ευρώπης. Εξαιρουμένων των υβριδικών κεφαλαίων, των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και των δικαιωμάτων μειοψηφίας ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) ανέρχεται σε 12% επίπεδο κορυφαίο τόσο από πλευράς απόλυτου μεγέθους όσο και ποιοτικής διάρθρωσης των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου.

Το επόμενο βήμα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ενεργειών για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, είναι η δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής, Finansbanκ. Η ΕΤΕ σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Finansbank το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της. Ήδη, έχουν επιλεγεί οι διεθνείς τράπεζες που θα ενεργήσουν ως σύμβουλοι στην εν λόγω συναλλαγή, η οποία αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους της στην γειτονική χώρα. Η πώληση μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της Finansbanκ αναμένεται να αποφέρει κεφάλαια ύψους €1.0 δισ. περίπου. Το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τη δημόσια προσφορά μετοχών της Finansbank θα εξαρτηθούν τελικά από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών που θα επικρατούν στις κεφαλαιαγορές, του μεγέθους και της δομής της προσφοράς των μετοχών.

Όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πώληση του μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbanκ ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Tier I), με βάση τα στοιχεία της 30ης Σεπτεμβρίου 2010, αναμένεται να είναι ενισχυμένος τουλάχιστον κατά 150 μονάδες βάσης και να υπερβαίνει το 14%.

Οι μέχρι σήμερα ενέργειες της Εθνικής για αύξηση της κεφαλαιακής της επάρκειας έχουν εδραιώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Τράπεζα όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες συμφωνίες με διεθνείς τράπεζες να διαθέσουν στην Εθνική εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης (repo lines) άνω των €5 δισ. με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Η διάρκεια αυτών των repos είναι έως 12 μήνες, με όρους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς για τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.

Περαιτέρω ολοκληρώθηκε πρόσφατα η διοργάνωση κοινοπρακτικού δανείου με το οποίο η Finansbank άντλησε $800 εκατ. περίπου από όμιλο διεθνών τραπεζών γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της θυγατρικής μας.

Τέλος, με βάση τα παραπάνω επιτυχημένα βήματα του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας αποφάσισε την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ύψους €350 εκατ.

source: reporter.gr

DIW: Βλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,7% το δ’ τρίμηνο


DIW: Βλέπει αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,7% το δ’ τρίμηνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Η οικονομία της Γερμανίας ενδέχεται να εμφανίσει ανάπτυξη 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, και η καταναλωτική δαπάνη θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη το επόμενο έτος, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών DIW που εδρεύει στο Βερολίνο.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η ιδιωτική ζήτηση θα αποτελεί όλο και περισσότερο οδηγό της οικονομίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οικονομολόγος του DIW, Vladimir Kuzin. O ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιδεινώσει το καταναλωτικό κλίμα μακροπρόθεσμα».

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα αναπτυχθεί 3,4% το 2010 και 1,8% το 2011.



source: capital.gr

Τράπεζα Πειραιώς: Αναπροσαρμόζει την τιμή-στόχο η UBS


Τράπεζα Πειραιώς: Αναπροσαρμόζει την τιμή-στόχο η UBS

Μειώνει την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς η UBS στα 3,4 ευρώ από 4,5 ευρώ προηγουμένως στο πλαίσιο της προσαρμογής για την επερχόμενη έκδοση μετοχών και μετά τα ανάλογα των εκτιμήσεων αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Η έκδοση μετοχών της Πειραιώς είναι σε εξέλιξη και οι λεπτομέρειες αναμένεται στις αρχές του 2011. Η διοίκηση επιβεβαίωσε ότι η σύμβαση αναδοχής (underwriting) παραμένει σε πλήρη ισχύ και οι βασικοί μέτοχοι -αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του μετοχικού κεφαλαίου- έχουν δεσμευτεί να καλύψουν τη συμμετοχή τους", αναφέρει μεταξύ άλλων η UBS.

"Κόβουμε την τιμή-στόχο με βάση το GGM στα 3,4 ευρώ από 4,5 ευρώ και αναπροσαρμόζουμε την αποτίμηση για την αναμενόμενη ΄αραίωση΄ (dilution)", αναφέρει η UBS, ενώ διατηρεί τη σύσταση "neutral".


source: capital.gr

Nomura: Επιβεβαιώνει τη σύσταση "sell" για Πειραιώς


Nomura: Επιβεβαιώνει τη σύσταση "sell" για Πειραιώς

Επιβεβαιώνει τη σύσταση sell για την Τράπεζα Πειραιώς η Nomura μετά τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, ενώ προειδοποιεί ότι οι άσχημες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την τράπεζα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση στην ποιότητα των παγίων δεδομένου του αρνητικού οικονομικού outlook, την υποχώρηση των εσόδων και τη συρρίκνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου, πιστεύουμε ότι η Πειραιώς δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα (buffer) προ-προβλέψεων και μένει με χαμηλότερη ικανότητα απορρόφησης των υψηλών επιβαρύνσεων ζημιών από τραπεζικά δάνεια που αναμένεται να διατηρήσει τις πιέσεις στην κερδοφορία τα επόμενα τρίμηνα", αναφέρει μεταξύ άλλων η Nomura.

Η Nomura δίνει τιμή-στόχο 3,60 ευρώ.


source: capital.gr

BP: Προχωρά στην πώληση θυγατρικής έναντι $7 δισ.


BP: Προχωρά στην πώληση θυγατρικής έναντι $7 δισ.

Στην πώληση θυγατρικής ενεργειακής στην Bridas, έναντι 7 δισ. δολαρίων προχωρά η BP, στην προσπάθειά της να αντλήσει κεφάλαια για να καλύψει το κόστος της πετρελαιοκηλίδας του Κόλπου του Μεξικού, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η BP θα πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στην ενεργειακή με έδρα την Αργεντινή, Pan American Energy, στην Bridas, η οποία ανήκει κατά το ήμισυ στην CNOOC. Η συμφωνία για την πώληση του 60% της εταιρείας εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, διαμορφώνει στα 21 δισ. δολάρια το ποσό που η BP έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τους τελευταίους μήνες.

Η BP έχει ανακοινώσει ότι αναμένει το κόστος της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ, να κυμανθεί μεταξύ 25-30 δισ. δολάρια και θα το καλύψει έως το τέλος του επόμενου έτους.

Σημειώνεται ότι η Bridas κατέχει ήδη το 40% της Pan American Energy, η οποία σύμφωνα με την BP είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αργεντινή. Τον περασμένο Μάρτιο η CNOOC αγόρασε το 50% της Bridas έναντι 3,1 δισ. δολαρίων.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση 0,4% για το δείκτη leading indicators τον Οκτώβριο


Ευρωζώνη: Αύξηση 0,4% για το δείκτη leading indicators τον Οκτώβριο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)—Ο σύνθετος δείκτης των leading indicators για την Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Οκτώβριο στις 114,0 μονάδες, στην πέμπτη διαδοχική αύξηση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Conference Board.

Ο δείκτης θεωρεί ως έτος βάσης το 2004, ισοδύναμο των 100 μονάδων.

«Παρά την περαιτέρω επιβράδυνση τον Οκτώβριο του 2010, ο δείκτης LEI για την Ευρωζώνης δείχνει συνέχιση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας έως τις αρχές του 2011», δήλωσε ο Jean-Claude Manini, οικονομολόγος του Conference Board για την Ευρώπη.

«Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην ήδη ήπια δυναμική ανάπτυξης της Ευρώπης δεν πρέπει να διογκωθεί», πρόσθεσε.

Ο δείκτης leading indicator, που αποτελείται από σειρά στοιχείων για τη μελλοντική δραστηριότητα και πληροφορίες από δημοσκοπήσεις, μπορεί να δείξει σημεία καμπής του οικονομικού κύκλου.

Το Conference Board, ένας αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ξεκίνησε τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο του 2008.



source: capital.gr

Ε.Ε: Οικονομική βοήθεια 85 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία


Ε.Ε: Οικονομική βοήθεια 85 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία

Την παροχή δανείων προς την Ιρλανδία συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παράλληλα συμφώνησαν στους βασικούς άξονες του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, που καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες σήμερα μηχανισμούς που αφορούν την Ελλάδα και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης αντιστοίχως.

Σε συνέντευξή του μετά το πέρας των εργασιών, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι συμφωνήθηκε η παροχή δανείων συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , τη Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία. Από αυτά, τα 30 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν από τις ιρλανδικές τράπεζες, ενώσ 50 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κρατικού ελλείμματος που έχει προκληθεί συνεπεία της τραπεζικής κρίσης στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία θα συμβάλει καλύπτοντας σχεδόν τα μισά χρήματα που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες Ως προς το μέσο μεταβαλλόμενο επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας, αν και επισήμως θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 5,8%, έναντι 5,2% που είναι το αντίστοιχο ελληνικό.

Σε ότι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κρίσεων ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν αλλά και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον χαρακτήρισαν σημαντικό συμπλήρωμα της υπό διαμόρφωση ακόμα οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε, ότι, αναφορικά με το ζήτημα της εμπλοκής (από το 2013 και μετά) του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης χώρας του ευρώ, υπήρξε μια συμβιβαστική συμφωνία βάσει της οποίας η εμπλοκή θα κρίνεται κατά περίπτωση και όχι γενικευμένα, όπως επεδίωκε η Γερμανία. Ο τρόπος εμπλοκής των ιδιωτών στον ευρω-μηχανισμό θα είναι παρόμοιος προς αυτόν που προβλέπεται στις συμβάσεις δανείων του ΔΝΤ και θα αποφασίζεται από την τρόϊκα η οποία θα έχει την δικαιοδοσία να κρίνει αν τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας είναι σε βιώσιμη κατάσταση ή όχι. Αν δεν είναι τότε θα κινείται η διαδικασία συνεννόησης με τους βασικούς ιδιώτες δανειστές αυτής της χώρας για την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν πως εάν μια χώρα έχει μόνο πρόβλημα ρευστότητας - όπως πρόσφατα η Ελλάδα - χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της, δεν θα εισέρχεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.

source: naftemporiki.gr

Παράταση για την αποπληρωμή των δανείων


Παράταση για την αποπληρωμή των δανείων

Οι αρχιτέκτονες του πακέτου διάσωσης για την Ιρλανδία συζητούν λεπτομέρειες του σχεδίου. Από αριστερά προς τα δεξιά ο Ευρωπαίος επίτροπος, Ολι Ρεν, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ν. Ρέιντερς, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Πολιτική συμφωνία που επιμηκύνει κατά έξι χρόνια την περίοδο αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ επιτεύχθηκε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικων των χωρών του ενιαίου νομίσματος στις Βρυξέλλες.

Η επιμήκυνση που αποφασίστηκε μετά από σχετική εισήγηση της Κομισιόν κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου η περίοδος αποπληρωμής να ευθυγραμμιστεί με εκείνη που αποφασίστηκε χθες για την Ιρλανδία.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο που εξέδωσε το Συμβούλιο, το Eurogroup θα εξετάσει τάχιστα την ανάγκη να ευθυγραμμιστεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας. Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών ECOFIN στις 7 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει το δάνειο μέχρι το Μάιο του 2021, αντί το Μαΐου του 2015 που προέβλεπε το Μνημόνιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα.

Εκείνο που θα πρέπει να διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες από την Κομισιόν είναι εάν η επιμήκυνση αφορά το σύνολο των 110 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας ή αφορά τις δόσεις που θα λάβει από εδώ και πέρα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη σε δύο δόσεις το ποσό των 29 δισ. ευρώ, ενώ η τρίτη δόση που θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2011 ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν τα 38 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το 2015 ή εάν και αυτά θα επιμηκυνθούν μέχρι το 2021.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας παίρνει βαθιά ανάσα από τους εταίρους και το ΔΝΤ, προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει με μεγαλύτερη άνεση τα δάνεια.

Η Ελλάδα έφτασε σ' αυτή τη θετική εξέλιξη διότι οι εταίροι και το ΔΝΤ αποφάσισαν να δώσουν στην Ιρλανδία συνολικά 11 χρόνια, δηλαδή 4 περίοδος χάριτος και 7 χρόνια περίοδος αποπληρωμής. Η Ελλάδα τον περασμένο Μάιο είχε πάρει 5 χρόνια, εκ των οποίων τα δύο ήταν αποπληρωμής και τα τρία χάριτος.

Μνημόνιο 85 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία

Αναφορικά με την Ιρλανδία, η απόφαση προβλέπει ένα συνολικό πακέτο της τάξης των 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,5 δισ. ευρώ θα τα διαθέσουν οι ίδιοι οι Ιρλανδοί από το εθνικό ταμείο συντάξεων της χώρας. Τα υπόλοιπα θα δοθούν κατά 1/3 από τις χώρες της ευρωζώνης, 1/3 από το ΔΝΤ και 1/3 διμερή δάνεια από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία.

Σχετικά με το επιτόκια δανεισμού για την Ιρλανδία ο καθορισμός τους θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να συμπεριληφθούν στο πακέτο που θα υιοθετηθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται στο 5,8% με 6,05% και θα κινείται πολύ κοντά στο ελληνικό, όπως επισήμαιναν πηγές από το οικονομικό επιτελείο του κ. Παπακωνσταντίνου.

Το δάνειο που έλαβε η Ιρλανδία συνοδεύεται από Μνημόνιο στο οποίο, όπως είπαν ο επίτροπος Ολι Ρεν και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπάρχουν τρεις πυλώνες με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει το Δουβλίνο. Ο πρώτος αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος ώστε να καταστεί υγιές, ο δεύτερος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και η τρίτος η πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο καθορισμός του επιτοκίου των ιρλανδικών δανείων είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων γιατί αρχικά η τρόικα καθόρισε το δάνειο στο 6,7%, αλλά το Δουβλίνο απείλησε ότι δεν πρόκειται να το δεχθεί.

Επιβεβαίωση συμβολής του ΔΝΤ

Την επιβεβαίωση ότι το ΔΝΤ θα συμβάλει στο πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας με 22,5 δισ. ευρώ έστειλε ο επικεφαλής του ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν από την Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι πρόκειται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού το Δεκέμβριο. «Η στρατηγική για το χρηματοοικονομικό σύστημα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: απομόχλευση και αναδιοργάνωση και άφθονη κεφαλαιακή ενίσχυση. Επίσης, η συρρίκνωση του μεγέθους του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του θα αρχίσουν ευθύς αμέσως», ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος πιστεύει στην εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ιρλανδίας να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Από την πλευρά του, ο Ατζάι Τσόπρα, αξιωματούχος του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό τμήμα και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το Δουβλίνο, δήλωσε ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί μία δεκαετία για να αποπληρώσει τα δάνεια του διεθνούς οργανισμού και η πρώτη αποπληρωμή δεν πρόκειται να αρχίσει ενωρίτερα από τεσσερισήμισι έτη. Προσέθεσε δε ότι το συνολικό πακέτο διάσωσης διασφαλίζει ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές για μερικά έτη και ότι η χώρα μπορεί να λάβει δικές της αποφάσεις για φόρους και δαπάνες, αφού πρώτα όμως διαπραγματευθεί με την τρόικα.

Διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Δουβλίνου διαδηλώνοντας κατά του προγράμματος σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης, με σύνθημα «οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητες και σώζουμε τις τράπεζες όχι όμως την Ιρλανδία». Σύμφωνα με την αστυνομία 50.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση, ενώ σύμφωνα με τη μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων στη χώρα, ICTU, οι διαδηλωτές έφθασαν τα 150.000 άτομα. Ωστόσο, δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Sunday Independent» έδειξε ότι το 57% σε σύνολο 500 ατόμων που συμμετείχαν τάσσονται υπέρ της στάσης πληρωμών του ιρλανδικού χρέους έναντι 43% που πιστεύουν το αντίθετο.

Το πακέτο

Το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας παρέχει τη βάση για τη σταθεροποίηση της ιρλανδικής οικονομίας και συνδράμει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.


Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν.

Κάουεν: Η καλύτερη συμφωνία

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ανέφερε ότι η χώρα του είναι υπεύθυνη και σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως την «καλύτερη» που μπορούσε να επιτύχει η Ιρλανδία. Σύμφωνα επίσης με τον πρωθυπουργό, το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας του Δουβλίνου αποτελεί τη βάση για το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και οιαδήποτε αλλαγή στο εν λόγω σχέδιο θα πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Αξιωματούχος μάλιστα από το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η συμφωνία δεν απαγορεύει στην Ιρλανδία να προσφύγει στις αγορές ομολόγων εάν οι συνθήκες αποδειχθούν κατάλληλες. Το επιτόκιο, που χαρακτηρίστηκε υψηλό από την Αντιπολίτευση, θα ποικίλει ανάλογα με την χρονική συγκυρία της δόσης και τις συνθήκες των αγορών και η χρηματοδότηση θα καταβάλλεται σε τριμηνιαία βάση.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έδωσαν στην Ιρλανδία περιθώριο ενός επιπλέον έτους - δηλ. έως το 2015 αντί για 2014 - για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της στο 3%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το πακέτο που δόθηκε στην Ιρλανδία ήταν το αναμενόμενο με επίμαχο όμως σημείο το επιτόκιο το οποίο θεωρούν υψηλό.

Ο γενικός διευθυντής της Ιρλανδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων και Εργοδοτών Danny Mccoy πιστεύει ότι το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό, δίδοντας όμως στην Ιρλανδία το κίνητρο να επιστρέψει γρηγορότερα στις ομολογιακές αγορές.

source: naftemporiki.gr

HΒ: Κέρδη €12 εκ. το εννιάμηνο


HΒ: Κέρδη €12 εκ. το εννιάμηνο


Καθαρά κέρδη €12 εκ. κατέγραψε το εννιάμηνο του 2010 η Ελληνική Τράπεζα έναντι κερδών €14,3 εκ. πέρσι. Η ετήσια μείωση της κερδοφορίας προέκυψε από τη συρρίκνωση των εσόδων και παρά τη μείωση των ζημιών της Τράπεζας στην Ελλάδα.

Τα σύνολο των καθαρών εσόδων της τράπεζας μειώθηκε στα €195,2 εκ. από €203 εκ. παρουσιάζοντας συρρίκνωση 3,8%.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στις επενδυτικές ζημιές. Το καθαρό αποτέλεσμα από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο σύνολο καθαρών εσόδων μετατράπηκε από κέρδη €7,3 εκ. για το πρώτο εννιάμηνο του 2009 σε ζημίες €7,2 εκ. για το 2010, κυρίως λόγω της πτώσης στις τιμές των μετοχών και των διεθνών ομολόγων.

Η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων μειώθηκε κατά €5,5 εκ. στα €46,1 εκ. από €51,6 εκ.

Στην Ελλάδα, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα, η ζημία πριν τη φορολογία μειώθηκε στα €26,1 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €52,5 εκ. για την πρώτη εννιαμηνία του 2009.


source: stockwatch.com.cy
Share |