Monday, November 29, 2010

Ε.Ε: Οικονομική βοήθεια 85 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία


Ε.Ε: Οικονομική βοήθεια 85 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία

Την παροχή δανείων προς την Ιρλανδία συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ παράλληλα συμφώνησαν στους βασικούς άξονες του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, που καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες σήμερα μηχανισμούς που αφορούν την Ελλάδα και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης αντιστοίχως.

Σε συνέντευξή του μετά το πέρας των εργασιών, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι συμφωνήθηκε η παροχή δανείων συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , τη Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία. Από αυτά, τα 30 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν από τις ιρλανδικές τράπεζες, ενώσ 50 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κρατικού ελλείμματος που έχει προκληθεί συνεπεία της τραπεζικής κρίσης στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία θα συμβάλει καλύπτοντας σχεδόν τα μισά χρήματα που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες Ως προς το μέσο μεταβαλλόμενο επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας, αν και επισήμως θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 5,8%, έναντι 5,2% που είναι το αντίστοιχο ελληνικό.

Σε ότι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κρίσεων ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν αλλά και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον χαρακτήρισαν σημαντικό συμπλήρωμα της υπό διαμόρφωση ακόμα οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε, ότι, αναφορικά με το ζήτημα της εμπλοκής (από το 2013 και μετά) του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης χώρας του ευρώ, υπήρξε μια συμβιβαστική συμφωνία βάσει της οποίας η εμπλοκή θα κρίνεται κατά περίπτωση και όχι γενικευμένα, όπως επεδίωκε η Γερμανία. Ο τρόπος εμπλοκής των ιδιωτών στον ευρω-μηχανισμό θα είναι παρόμοιος προς αυτόν που προβλέπεται στις συμβάσεις δανείων του ΔΝΤ και θα αποφασίζεται από την τρόϊκα η οποία θα έχει την δικαιοδοσία να κρίνει αν τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας είναι σε βιώσιμη κατάσταση ή όχι. Αν δεν είναι τότε θα κινείται η διαδικασία συνεννόησης με τους βασικούς ιδιώτες δανειστές αυτής της χώρας για την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν πως εάν μια χώρα έχει μόνο πρόβλημα ρευστότητας - όπως πρόσφατα η Ελλάδα - χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της, δεν θα εισέρχεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |