Tuesday, September 30, 2008

Google price corrected after trading snafu

Google price corrected after trading snafu
Closing price adjusted after shares of the tech giant plummet due to erroneous trade. Change to final Nasdaq value to follow.



NEW YORK (CNNMoney.com) -- An accidental trade drove shares of Google Inc. to unbelievable lows Tuesday, causing the Nasdaq to correct the stock's closing price and adjust the index's final value.

The Internet search engine's stock appeared to have plummeted to a low of $25.80 at one point during the session. Shares opened at $396 and traded in a relatively tight range before dropping sharply near the close of trade.

"A market participant sent in a large number of orders and drove the price down at approximately [3:57 p.m. ET] which caused the bid-offer to be artificially low due to their mistake," according to a Nasdaq spokesman.

Google's (GOOG, Fortune 500) official closing price will be adjusted to $400.52 from the original, inaccurate settle price of $341.43. And the closing value of the Nasdaq 100 Index will be changed to 1594.63.

Nasdaq said that it will cancel trades made at or above $425.29 and at or below $400.52 that were executed on the Nasdaq between 3:57 pm ET and 4:02 pm ET.

The closing value of the Nasdaq Composite Index and several other related products will also be adjusted.

A spokesman for Google declined to comment and directed questions to the Nasdaq.

CNN

Σημείο ισορροπίας τα 100 δολάρια βρίσκει το αργό

Σημείο ισορροπίας τα 100 δολάρια βρίσκει το αργό

Για αλλη μια φορά το αργό έμεινε για λίγο κάτω από το «φράγμα» των 100 δολαρίων, αφού σήμερα το αργό απέδειξε ότι έχει «πιστούς» επενδυτές. Μετά, λοιπόν, τη μεγαλύτερη βουτιά σε διάστημα 7 ετών που καταγράφηκε χθες, μετά την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το αργό ανέκτησε τις απώλειες του, αποδεικνύοντας ότι στην παρούσα περίοδο τα 100 δολάρια είναι σημείο ισορροπίας.
Η τιμή του συμβολαίου του αργού παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε 4,27 δολάρια ή 4,4%, στα 100,64 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κατέγραψε άνοδο 5,58 δολάρια ή 6,12%, στα 96,75 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι για το μήνα Σεπτέμβριο το αργό έχει υποχωρήσει κατά 12,8%, ενώ για το τρίτο τρίμηνο του 2008, οι απώλειες του αγγίζουν το 28,1%.

Εκτιμήσεις

Μάλλον απίθανο θεωρείται η τιμή στου αργού να υποχωρήσει αρκετά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, επεσήμανε ο δισεκατομμυριούχος και «γκουρού» του πετρελαίου T. Boone Pickens σήμερα σε συνέντευξη που παρέθεσε στο CNBC, σημειώνοντας παράλληλα ότι στηρίζει την άποψή του στο γεγονός ότι η τιμή στηρίζεται από τους παραγωγούς.

«Είχα δηλώσει στο παρελθόν ότιο ΟΠΕΚ θα στήριζε το πετρέλαιο στα 100 δολάρια, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος για αυτό αυτή τη στιγμή.Όσον αφορά τις απόψεις που εκφράζονται ότι η τιμή του αργού θα υποχωρήσει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, σημείωσε ότι δεν καταλαβαίνει που στηρίζεται η άποψη αυτή. Δε θεωρώ, ισχυρίζεται, ότι οι χώρες που παράγουν το πετρέλαιο θα δεχτούν να το πουλήσουν σε αυτή την τιμή.

Αντίθετα, η Goldman Sachs διατήρησε την εκτίμηση της ότι η μέση τιμή του αργού τους επόμενους τρεις μήνες θα είναι στα 115, αν και η μεταβλητότητα θα είναι έντονη.

Εκτιμήσεις αποθεμάτων

Αύριο ανακοινώνονται τα αποθέματα του αργού της εβδομάδα που έληξε στις 26/9, αναμένοντας και πάλι πτώση, περίπου στα 2,03 εκατ. βαρέλια, εξαιτίας της διακοπής της παραγωγής των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού.

REPORTER.GR

Στα ύψη Wall και Ευρώπη και ... το volatility

Στα ύψη Wall και Ευρώπη και ... το volatility

Τη σημαντικότητα της έγκρισης του σχεδίου διάσωσης έδειξαν σήμερα οι κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας «ξέφρενο» ράλι μαζικών αγορών μετοχών, στον απόηχο της προσπάθειας του αμερικανικού κυβερνητικού επιτελείου να «περάσει» το σχέδιο ως νομοθέτημα. Με σημαντικά κέρδη κατάφεραν να κλείσουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας την αμερικανική κεφαλαιαγορά στο ράλι ανόδου, παρά την έντονη νευρικότητα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο δείκτης MSCI World των 23 ανεπτυγμένων κρατών υποχώρησε το Σεπτέμβριο κατά 12%, αντανακλώντας τις επιπτώσεις ενός μήνα που σηματοδότησε ραγδαίες εξελίξεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτικότερα, ο Dow ενισχύθηκε 4,68%, στις 10.850,66 μονάδες, οNasdaq σημείωσε άνοδο 4,97% στις 2.082,33 μονάδες και ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 5,27%, στις 1.164,74 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη1,74% στις 4.902,45 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανοδικά κατά 1,99% στις 4.032,10 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υψηλότερα κατά 0,41% στις 5.831,02 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,9%, στις 256.10 μονάδες.

Χθες, η απόρριψη του «σχεδίου διάσωσης» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έδωσε σήμα ισχυρών ρευστοποιήσεων, γκρεμίζοντας τις ελπίδες για σωτηρία των προβληματικών ιδρυμάτων. Οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για τεράστια κρίση εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το δίκτυο Bloomberg, περίπου 1 τρις δολάρια «χάθηκε» χθες στη Wall.

Πάντως, οι αναλυτές δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι είναι καλή ώρα για αγορές μετοχών, με ισχυρές ταμειακές ροές, υψηλή μερισματική απόδοση και θετικές προοπτικές κερδών. Και αυτό ακολούθησε η πλειονότητα των επενδυτών.

Νωρίτερα, επαναλαμβάνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο σημείο ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο πλαίσιο έκτακτου διαγγέλματός κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει άμεσα με τις απαραίτητες νομοθετικές αποφάσεις για να επέλθει η σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Διαβεβαιώνω τους πολίτες μας και τους πολίτες όλου του κόσμου ότι αυτό δεν είναι το τέλος του σχεδίου διάσωσης», διαβεβαίωσε ο κ. Μπους αναφορικά με την απόρριψη του σχεδίου από τη Βουλή. «Αντιλαμβάνομαι ότι η ψήφος του Κογκρέσου είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Η αλήθεια όμως είναι ότι διανύουμε μια έκτακτη περίοδο και οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαιτέρως επώδυνες και μακροχρόνιες εάν δε δράσουμε άμεσα», προειδοποίησε.

Την Τετάρτη θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μετά την απόρριψη του σχεδίου του υπουργού Οικονομίας Χένρι Πόλσον η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο και θα συζητήσεις βελτιώσεις και αλλαγές, χωρίς να είναι σίγουρο πλέον ότι θα επέλθει διακομματική συμφωνία.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε χθες ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην κατάρτιση νέου σχεδίου για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Πρωταγωνίστριες της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι JPMorgan, η Citigroup και η Bank of America, τα κέρδη των οποίων ξεπέρασαν το 12%.

Η Sovereign Bancorp, ενισχύθηκε κατά 93%, «σβήνοντας» τις χθεσινές απώλειες που αγγιξαν το 72%. Παρόμοια μεγέθη είχαν και οι National City και Fifth Third Bancorp, με κέρδη 36% και 35% αντίστοιχα.

Ανοδο κατέγραψαν και όλες οι βιομηχανίες του δείκτη-βαρόμετρο της Wall του S&P 500.

Σημαντικά κέρδη και στην Ευρώπη

Ανοδο 10% κατέγραψε η μετοχή της Dexia, μετά και την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης. Η εταιρεία δέχτηκε σήμερα οικονομική ενίσχυση ύψους 6,4 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου. Η εν λόγω απόφαση ήρθε στον απόηχο της κατάρρευσης των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως, που είχαν σαν αποτέλεσμα πτώση-ρεκόρ για τη μετοχή της. O πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Dexia, οι Πιερ Ρισάρ και Αξελ Μίλερ υπέβαλλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους.

Επίσης, από τον τραπεζικό κλάδο, ηStandard Chartered είχε κέρδη 9,4% και η HSBC Holdings έκλεισε με άνοδο 3,1%.

Πρωταγωνίστρια της ημέρας αναδείχθηκε η Anglo Irish, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας, με κέρδη 61%. Επίσης η Irish Life & Permanent είχε κέρδη 34%. Οι μετοχές τους χθες είχαν απώλειες 46% και 38% αντίστοιχα.Μετά τη χθεσινή βουτιά στο γενικός δείκτη της χώρας, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι εγγυάται όλες τις καταθέσεις έξι χρηματοπιστωτικών εταιρειών της χώρας ως το 2010.

Μεγάλα τα κέρδη και για τον κλάδο των εμπορευμάτων, μετά την ανάκαμψη στις τιμές των μετάλλων, με τις Xstrata Plc και Norsk Hydro ASA πρωταγωνίστριες της ανόδου. Ο κλάδος χθες είχε απώλειες 5,5%, που ήταν και οι μεγαλύτερες από τις 21 Ιανουαρίου.

REPORTER.GR

TO ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΜΕΡΙΚΗ)

10:00 AM
Construction Spending
Dept of Commerce


10:00 AM
ISM Index
ISM


10:30 AM
EIA Petroleum Status Report
Dept of Energy

MIG: Τολμάει αύξηση 5 δισ. ευρώ!


MIG: Τολμάει αύξηση 5 δισ. ευρώ!


Σε γιγαντιαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, προχωράει ο όμιλος της Marfin Investment Group. Στόχος του ομίλου είναι να να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με προτεραιότητα τον τραπεζικό τομέα. Μέσω private placement η διάθεση των νέων μετοχών.

Κορυφαία στελέχη του ομίλου της MIG μιλώντας στο Capital.gr και απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ορατότητα στην κρίση που βιώνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα απάντησαν: «δεν ξέρουμε αν η κρίση οδεύει προς το τέλος της αυτό, όμως, που γνωρίζουμε είναι ότι η κρίση εκτός από προβλήματα δημιουργεί και ευκαιρίες σε όλους τους τομείς».

Ερωτηθείς για το αν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχουν και μέτοχοι με μεγάλες θέσεις στην MIG οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι όλα αυτά θα αποφασιστούν στη γενική συνέλευση, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να μην επιτρέψεις σε κάποιον μεγαλομέτοχό σου να μην συμμετάσχει σε μια τέτοια αύξηση».

Αναλυτικά και όσον αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Investment Group θα προτείνει στην έκτακτη γενική συνέλευση της 27ης Οκτωβρίου την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5.004.000.000 ευρώ.

Η ΑΜΚ θα γίνει με την έκδοση 834.000.000 νέων μετοχών και με τιμή διάθεσης 6 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Εφόσον η Γενική Συνέλευση των μετόχων δώσει τις απαραίτητες εγκρίσεις οι νέες μετοχές θα διατεθούν με την διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) σε στρατηγικούς ή/και θεσμικούς επενδυτές κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως η MIG πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου κατά 5,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2007. Κάνοντας έγκαιρη διάγνωση των δυσμενών διεθνών οικονομικών εξελίξεων άλλαξε την επενδυτική της πολιτική από τον Οκτώβριο του 2007 και επέτυχε να διατηρήσει τα κεφάλαια των μετόχων της (preserved shareholders equity) ενώ σήμερα "βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση" αφού περάν από επενδύσεις σε εταιρείες ηγέτιδες που δραστηριοποιούνται σε "αμυντικούς" τομείς (όπως Τρόφιμα, Υγεία κλπ.) έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό και ρευστότητα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ενώ και οι εταιρείες του Ομίλου της διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG θεωρεί ότι η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη με προτεραιότητα τον τραπεζικό τομέα και τις συγκεντρώσεις (consolidation) που θα επακολουθήσουν.

Σχολιάζοντας την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Ζούμε σε μια περίοδο σημαντικών οικονομικών δυσλειτουργιών, προβλημάτων και αβεβαιότητας. Η περίοδος αυτή όμως αναδεικνύει ήδη σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που αναμένεται βραχυμεσοπρόθεσμα να αυξηθούν, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση. Με την ήδη υπάρχουσα μεγάλη ρευστότητα μας αλλά και με την επιπλέον ρευστότητα από τη δρομολογηθείσα αύξηση κεφαλαίου σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες με στόχο να μεγιστοποιήσουμε το όφελος των μετόχων μας. Στη νέα επενδυτική μας πολιτική σκοπεύουμε να δώσουμε προτεραιότητα στον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη όπου στις φιλικές συγκεντρώσεις που θα ακολουθήσουν μπορούμε να είμαστε ένας συνέταιρος επιλογής (partner of choice). Βασιζόμενοι στα πεπραγμένα μας (track record) μέχρι σήμερα, με την επιτυχή αξιοποίηση των δύο μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σημαντικές υπεραξίες προς όφελος των μετόχων μας".

CAPITAL.GR

Συνεχίζεται το δανειστικό μπουμ

Συνεχίζεται το δανειστικό μπουμ


Με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται οι πιστώσεις που παραχωρούν οι τράπεζες παρά την άνοδο των επιτοκίων και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους του χρήματος. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν με ετήσιο ρυθμό 34,86% τον Αύγουστο έναντι 35,24% τον Ιούλιο και 21,9% τον Αύγουστο του 2007. Τα συνολικά δάνεια που παραχώρησαν οι τράπεζες έφθασαν τα €49,8 δισ. τον Αύγουστο έναντι €36,9 δισ. που ήταν πριν ένα χρόνο.

Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 33% και τα καταναλωτικά με ρυθμό 38%. Τα επιχειρηματικά δάνεια, που αποτελούν μακράν τη μεγαλύτερη κατηγορία δανείων, αυξήθηκαν με ρυθμό 45%.

Η αύξηση προκύπτει παρά τις απανωτές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο, που σε ορισμένες περιπτώσεις αύξησαν το κόστος δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης.

Οι αυξήσεις κρίθηκαν αναγκαίες λόγω του αυξημένου κόστους που επωμίζονται οι τράπεζες για προσέλκυση καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης περιορίστηκε τον Αύγουστο στο 13,3%. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν καταθέσεις €56,3 δισ. τον Αύγουστο έναντι €49,7 δισ. τον περσινό Αύγουστο.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν παράλληλα και την ιδιαιτερότητα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Λόγω των καταθέσεων εταιρειών ξένων συμφερόντων σε κυπριακές τράπεζες, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν €6,5 δισ. περισσότερες καταθέσεις από ότι δάνεια.

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Πτώση ρεκόρ στο δείκτη τιμών κατοικιών Case-Shiller

ΗΠΑ: Πτώση ρεκόρ στο δείκτη τιμών κατοικιών Case-Shiller

Πτώση ρεκόρ σημείωσε ο δείκτης τιμών κατοικιών τον Ιούλιο σε 20 αμερικανικές πολιτείες, υποδεικνύοντας ότι η κρίσης στη στεγαστική αγορά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μπροστά της.
Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 16,3% σε ετήσια βάση, ενώ και τον προηγούμενο μήνα είχε σημειώσει κάμψη 15,9%. Σε μηνιαία βάση οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,9% τον Ιούλιο από πτώση 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

REPORTER.GR

GLOBAL INDEXES

XAK

FTSE/CySE 20
716.47 ( 0.51%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2082.90 ( 0.41%)

Όγκος: € 7,801,420

====================

ΧΑΑ

Γενικός Δείκτης
2856.47 ( 0.55%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1565.61 ( 0.87%)

====================

FTSE 100 INDEX 4,902.45 83.68 1.74%
CAC 40 INDEX 4,032.10 78.62 1.99%
DAX INDEX 5,831.02 23.94 0.41%

====================

US

DOW JONES INDUS. AVG 10,850.66 485.21 4.68%
S&P 500 INDEX 1,164.74 58.32 5.27%
NASDAQ COMPOSITE INDEX 2,082.33 98.60 4.97%

ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η WALL STREET

ΘΕΤΙΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ DOW JONES ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 125 ΜΟΝΑΔΩΝ.

Μπους: Το σχέδιο διάσωσης δεν έχει ακόμη ''πεθάνει''

Μπους: Το σχέδιο διάσωσης δεν έχει ακόμη ''πεθάνει''

Επαναλαμβάνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο σημείο ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο πλαίσιο έκτακτου διαγγέλματός του κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει άμεσα με τις απαραίτητες νομοθετικές αποφάσεις για να επέλθει η σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Διαβεβαιώνω τους πολίτες μας και τους πολίτες όλου του κόσμου ότι αυτό δεν είναι το τέλος του σχεδίου διάσωσης», διαβεβαίωσε ο κ. Μπους αναφορικά με την απόρριψη του σχεδίου από τη Βουλή. «Αντιλαμβάνομαι ότι η ψήφος του Κογκρέσου είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Η αλήθεια όμως είναι ότι διανύουμε μια έκτακτη περίοδο και οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαιτέρως επώδυνες και μακροχρόνιες εάν δε δράσουμε άμεσα», προειδοποίησε.


«Σανίδα σωτηρίας» αναζητά τώρα ο Χένρι Πόλσον

Και εις αύριον τα σπουδαία...Την Τετάρτη θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μετά την απόρριψη του σχεδίου του υπουργού Οικονομίας Χένρι Πόλσον η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο και θα συζητήσεις βελτιώσεις και αλλαγές, χωρίς να είναι σίγουρο πλέον ότι θα επέλθει διακομματική συμφωνία. Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε χθες ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην κατάρτιση νέου σχεδίου για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζοτζ Μπους για το σχέδιο διάσωσης στις 15:45 ώρα Ελλάδας. Ο Μπους εξέφρασε χθες την απογοήτευσή του για την απόρριψη του σχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Το σχέδιο για την διάσωση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου, συνολικού ύψους 700 δισ. δολαρίων, δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους ψήφους από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Συγκεκριμένα, 228 ψήφισαν "κατά" και 205 "υπερ". Ωστόσο, αποτελεί παράδοξο ότι το σχέδιο ψηφίστηκε από τους δημοκρατικούς (της αντιπολίτευσης) και όχι από τους ρεπουμπλικανούς. Από τους Δημοκρατικούς υπέρ του σχεδίου ψήφισαν 141 και κατά 94. Οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν 66 υπέρ, 132 κατά.

REPORTER.GR

Louis: Ακύρωση της σύμβασης για αγορά του Norwegian Dream

Louis: Ακύρωση της σύμβασης για αγορά του Norwegian Dream

Η Louis plc ανακοινώνει ότι λόγω τεχνικών θεμάτων που αφορούν το πλοίο και μετά από γνωμάτευση των νομικών της συμβούλων, προχώρησε στην ακύρωση (rescission) της σύμβασης για την αγορά του κρουαζιεροπλοίου Norwegian Dream.

Υπενθυμίζεται ότι η Louis plc έχει ήδη ολοκληρώσει την αγορά του κρουαζιεροπλοίου Norwegian Majesty, το οποίο και ναυλώθηκε στην πρώην ιδιοκτήτρια Star Cruises Ltd μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2009.

Η Louis plc θα συνεχίσει τη διαδικασία ανανέωσης του στόλου της με την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

STOCKWATCH.COM.CY

Λιγότεροι τουρίστες από Ε.Ε, περισσότεροι από Ρωσία

Λιγότεροι τουρίστες από Ε.Ε, περισσότεροι από Ρωσία

Περαιτέρω μείωση της τάξης του 3,7% σημείωσαν τον περασμένο Αύγουστο οι αφίξεις τουριστών, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2008 έφθασαν στο νησί 328,100 τουρίστες, έναντι 340,534 τον αντίστοιχο περσινό μήνα (-12,434).

Η μείωση στις αφίξεις Αυγούστου αποδίδεται πρωτίστως στην αγγλική (-4,6%) και στη γερμανική αγορά (-19,0%). Οι αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν το φετινό μήνα στις 178.257 σε σύγκριση με 186.761 τον Αύγουστο του 2007 και οι αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία ανήλθαν στις 10.313 σε σύγκριση με 12.731 τον περσινό Αύγουστο. Οι αφίξεις από Ελλάδα σημείωσαν επίσης πτώση (5,9%), αφού από 16,134 που ήταν πέρσι, φέτος έπεσαν στις 15,188.

Αντίθετα μεγάλη ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στις αφίξεις από Ρωσία (+22,9%), αφού έφθασαν φέτος τον Αύγουστο τις 30,342 έναντι 24,689 πέρσι. Αυξημένες αφίξεις παρατηρήθηκαν και από τη Σουηδία (+6%), φθάνοντας στις 17,892 φέτος από 16,885 πέρσι.

Για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2008 οι αφίξεις τουριστών σημείωσαν αμελητέα αύξηση 0,2% φθάνοντας στο 1.660.506 σε σύγκριση με 1.657.055 την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

STOCKWATCH.COM.CY

Ανακάμπτει πάνω από τα 98 δολάρια το αργό

Ανακάμπτει πάνω από τα 98 δολάρια το αργό

Ανακάμπτει από τη χειρότερη πτώση των τελευταίων επτά ετών το πετρέλαιο, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι θα προχωρήσει τελικά το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Το συμβόλαιο του Νοεμβρίου για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 2,7% στα 98,98 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι ο τρέχουσες τιμές είναι κατά 34% χαμηλότερες από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινείται ανοδικά κατά 3,1% στα 96,85 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα το ευρώ συνεχίζει πτωτικά έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,4342.

Το αργό σημείωσε χθες πτώση μεγαλύτερη των 10 δολαρίων το βαρέλι, και ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB που απαρτίζεται από 19 εμπορεύματα κατέγραψε τη μεγαλύτερη «βουτιά» από το 1956 τουλάχιστον.

REPORTER.GR

Σε εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων η Neuberger Berman της Lehman

Σε εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων η Neuberger Berman της Lehman


Η βραβευμένη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Neuberger Berman της χρεοκοπημένης Lehman Brothers Holdings Inc βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης στις εταιρείες private equity Bain Capital LLC και Hellman & Friedman LLC έναντι 2,15 δις δολαρίων Η.Π.Α. – παραμένοντας στα επίπεδα των αρχικών επενδύσεων.

Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ο τομέας asset management και ο επενδυτικός όμιλος private funds της Lehman, αλλά εξαιρούνται οι κύριοι τομείς άμεσης επιχειρηματικής δραστηριότητας private equity της Lehman, σύμφωνα με δήλωση των εταιρειών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τον Αύγουστο, η αξία της εταιρείας –συμπεριλαμβανομένων των τομέων private equity και hedge fund– κυμαινόταν μεταξύ 8 και 10 δις δολαρίων Η.Π.Α., σύμφωνα με τότε άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ωστόσο, είναι δύσκολη η σύγκριση ομοειδών μεγεθών σε επίπεδο τιμής, καθώς σε διάφορα στάδια της διαδικασίας πώλησης έχουν προσφερθεί προς πώληση διαφορετικοί επιχειρηματικοί τομείς.

Η τελική τιμή είναι πιθανό να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς ορισμένοι τομείς έχουν αποκλειστεί, η αγορά έχει υποχωρήσει σημαντικά και οι επιχειρηματικοί τομείς έχουν πωληθεί μετά την ένταξη της εταιρείας συμμετοχών της Lehman σε καθεστώς προστασίας σύμφωνα με το Κεφάλαιο 11, όπως αναφέρει ο Michael Holland, ιδρυτής της Holland & Co, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από 4 δις δολάρια Η.Π.Α.


NAFTEMPORIKI

Ρεκόρ τραπεζικών καταθέσεων 44 δισ. € στην ΕΚΤ

Ρεκόρ τραπεζικών καταθέσεων 44 δισ. € στην ΕΚΤ

Οι τράπεζες προχώρησαν στο μεγαλύτερο δανεισμό μετά το 2002 στο επιτόκιο χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε κατάθεση-ρεκόρ 44,4 δισ. ευρώ καθώς οι κεφαλαιαγορές παρέμειναν παγωμένες.

Οι τράπεζες δανείστηκαν χθες 15,5 δισ. ευρώ στο overnight επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ. Κατέθεσαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης αποδοχής overnight καταθέσεων της ΕΚΤ για όγδοη συνεχή εργάσιμη ημέρα καταγράφοντας ρεκόρ χωρίς προηγούμενο. Το επιτόκιο κατάθεσης της ΕΚΤ ανέρχεται σε 3,25% και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης σε 5,25%.

Οι εμπορικές τράπεζες αρνούνται να δανείσουν η μία την άλλη μετά την ύφεση στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ η οποία οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings Inc. με έδρα τη Νέα Υόρκη και ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε παρέμβαση διάσωσης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χρηματοδοτήσεις κυμαίνονται επίσης σε χαμηλά επίπεδα στο τέλος του τριμήνου, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ισορροπήσουν τις συναλλαγές και τα στοιχεία στήριξης στους ισολογισμούς τους. Οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Federal Reserve και ΕΚΤ, κάνουν ενέσεις δισεκατομμυρίων στις παγκόσμιες χρηματαγορές στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα επίπεδα λειτουργίας τους.


NAFTEMPORIKI

Dexia: Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος

Dexia: Παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος


Παραιτήθηκαν σήμερα από τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλο-βελγικής τράπεζας Dexia οι Πιερ Ρισάρ και Αξελ Μίλερ αντιστοίχως, όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα.

«Το διοικητικό συμβούλιο έκανε δεκτές τις παραιτήσεις αυτές και τους ζήτησε να διασφαλίσουν τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τον διορισμό των αντικαταστατών τους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου είχαν ανακοινώσει την ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας, η οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη χρηματοδότηση των τοπικών κοινοτήτων, με 6,4 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία πλήττεται άμεσα από την χρηματοοικονομική κρίση.

Η μετοχή της Dexia, της οποίας η διαπραγμάτευση ανεστάλη με το άνοιγμα των αγορών στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, σημείωσε άνοδο άνω του 10% μόλις άρχισε και πάλι η διαπραγμάτευσή της.


NAFTEMPORIKI

Γερμανία: Κάμψη ανεργίας το Σεπτέμβριο

Γερμανία: Κάμψη ανεργίας το Σεπτέμβριο

Πτώση μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν εμφάνισε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, οι άνεργοι μειώθηκαν, σε μηνιαία βάση, κατά 29.000, έναντι 15.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 7,6% από 7,7% που ήταν τον Αύγουστο.

NAFTEMPORIKI

Βρετανία: Κοντά στα ιστορικά χαμηλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών παρέμεινε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία το Σεπτέμβριο, καθώς η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση κατέστησε τους καταναλωτές περισσότερο απαισιόδοξους όσον αφορά στα οικονομικά τους.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο GfK, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες έναντι του προηγούμενου μήνα, διαμορφούμενος στις -32 μονάδες. Οι αναλυτές «έβλεπαν» πτώση του στις -39 μονάδες.

Το αποτέλεσμα είναι «συγκρίσιμο με αυτό της τελευταίας ύφεσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του GfK, Ρέιτσελ Τζόι. «Βλέπουμε μια διστακτική άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βρετανία, καθώς οι καταναλωτές έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα του να ζήσουν σε συνθήκες ύφεσης και προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους αναλόγως», σημείωσε.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά στην οικονομική τους κατάσταση την τελευταία χρονιά υποχώρησε κατά τρεις μονάδες στις -19 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

Tesco: 11% πάνω τα κέρδη α’ εξαμήνου χρήσης

Tesco: 11% πάνω τα κέρδη α’ εξαμήνου χρήσης


Την ασθενέστερη ανάπτυξη της κερδοφορίας της για το πρώτο εξάμηνο σε διάστημα οκτώ ετών εμφάνισε η κορυφαία αλυσίδα σούπερ-μάρκετ της Βρετανίας Tesco καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίστηκαν ενώ οι καταναλωτές στράφηκαν σε φθηνότερα καταστήματα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Tesco, τα καθαρά κέρδη της ενισχύθηκαν κατά 11% στα 1,04 δισ. στερλίνες (1,88 δισ. δολάρια) ή 13,12 πένες ανά μετοχή, στο εξάμηνο μέχρι τις 23 Αυγούστου. Η κερδοφορία της ξεπέρασε πάντως τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι την ανέμεναν στα 1,03 δισ. στερλίνες.

Τα προ φόρων κέρδη, προ έκτακτων αποτελεσμάτων, διαμορφώθηκαν στα 1,45 δισ. στερλίνες, έναντι 1,42 δισ. στερλίνες που προέβλεπε η αγορά, αυξημένα κατά 10%.

Η Tesco παρουσίασε αυτόν το μήνα μια ευρεία γκάμα προϊόντων σε έκπτωση, ενώ μείωσε τις τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα της, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει και πάλι τους πελάτες, τους οποίους της «έκλεψαν» οι ανταγωνίστριες Aldi και Lidl.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήσεις στα βρετανικά καταστήματα που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο – εξαιρουμένων των πωλήσεων βενζίνης – αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο κατά 3,7%.


NAFTEMPORIKI

ASIA TODAY

NIKKEI 225 11,259.86 -483.75 -4.12%
HANG SENG INDEX 18,016.21 135.53 0.76%

Κάτω από τα 94 δολάρια υποχωρεί το αργό

Κάτω από τα 94 δολάρια υποχωρεί το αργό

Διευρύνει τις απώλειές του το πετρέλαιο, μετά και την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών που σημείωσε χθες στη Νέα Υόρκη. Η απόρριψη του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τη ζήτηση των εμπορευμάτων.
Το αργό σημείωσε χθες πτώση μεγαλύτερη των 10 δολαρίων το βαρέλι, και ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB που απαρτίζεται από 19 εμπορεύματα κατέγραψε τη μεγαλύτερη «βουτιά» από το 1956 τουλάχιστον.

Σήμερα το συμβόλαιο του Νοεμβρίου για το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 2,6% στα 93,83 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι ο τρέχουσες τιμές είναι κατά 35% χαμηλότερες από το ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων το βαρέλι.

Οι απώλειες του συμβολαίου τις τρεις τελευταίες μέρες ανέρχονται σε 11% και είναι οι μεγαλύτερες από τις 3 Δεκεμβρίου του 2004.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ κινείται πτωτικά κατά 2,8% στα 91,37 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια ώρα το ευρώ και η στερλίνα κινούνται πτωτικά έναντι του δολαρίου στον απόηχο. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου κινείται στο 1,4383 και η ισοτιμία στερλίνας δολαρίου στο 1,8115.

REPORTER.GR

Ποιες ελληνικές μετοχές ρευστοποιεί η Fortis

Ποιες ελληνικές μετοχές ρευστοποιεί η Fortis

Τις παρενέργειες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και η Fortis, πληρώνει το ελληνικό χρηματιστήριο μέσα από τις μαζικές ρευστοποιήσεις. Η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της γενικότερης κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των περισσοτέρων βασικών παικτών του ΧΑ (δηλαδή τωνξένων επενδυτικών τραπεζών).
Η βέλγο-ολλανδική τράπεζα είναι ένας από τους πιο δραστήριους παίκτες, καθώς ο επενδυτικός βραχίονας Fortis Investment -με υπό διαχείριση κεφάλαια 133 δις. ευρώ- έχει επενδύσει μεγάλα ποσά σε εγχώριες τράπεζες και ορισμένες άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις οποίες φαίνεται να ρευστοποιεί.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μεγάλες θέσεις διατηρούσε στις τράπεζες Πειραιώς, Κύπρου, Alpha και Eurobank, καθώς και σε ΔΕΗ, Coca Cola, Μυτιληναίο.

Μερικά από τα δεκάδες funds που διαχειρίζεται η Fortis και «πέρασαν» από τα μετοχολόγια των παραπάνω ελληνικών εταιρειών είναι τα:Equity Europe, Equity Small Caps Europe, Equity Finance Europe, Εquity blue chips, Equity Broad Europe και Strategy Balanced World, Capital Assurance Monde.

REPORTER.GR

Στηρίζει ο Βγενόπουλος την μετοχή της Marfin


Στηρίζει ο Βγενόπουλος την μετοχή της Marfin

Με μια κίνηση που είχε ως στόχο να περάσει το μήνυμα ότι στηρίζει έμπρακτα την μετοχή του ο επικεφαλής του ομίλου Marfin Α. Βγενόπουλος αγόρασε 500 χιλιάδες μετοχές της Marfin Popular bank. Ο Α. Βγενόπουλος κατέχει περίπου το 2% της Marfin Popular Bank και περίπου το 2% της MIG.
O όμιλος της Marfin την τρέχουσα περίοδο διαθέτει ισχυρή ρευστότητα. Τόσο η τράπεζα όσο και η MIG κατέχουν ισχυρά αποθέματα ρευστότητας τα οποία αξιολογούνται από τους επενδυτές ιδιαίτερα θετικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο η MIG διαθέτει περίπου 1,3 δις ευρώ ρευστότητα εκ των οποίων 800 εκατ ευρώ αφορά την MIG και περίπου 500 εκατ ευρώ τις θυγατρικές εταιρίες. Σε αυτή την περίοδο ο όμιλος της Marfin αξιολογεί τα δεδομένα καιπροετοιμάζεται ώστε να ισχυροποιηθεί περαιτέρω.

REPORTER.GR

Ιαπωνία-Αυστραλία: 20,8 δισ. δολ. από τις κεντρικές τράπεζες στην αγορά

Ιαπωνία-Αυστραλία: 20,8 δισ. δολ. από τις κεντρικές τράπεζες στην αγορά


Ποσό ύψους 20,8 δισ. δολαρίων διοχέτευσαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, καθώς η απόρριψη του σχεδίου διάσωσης των τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ από το Κογκρέσο οδήγησε υψηλότερα τα διατραπεζικά επιτόκια και τον κίνδυνο των εταιρικών ομολόγων.

Τα διατραπεζικά επιτόκια στην Ιαπωνία αυξήθηκαν 10 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,10%, στο 0,5%, μετά την απόφαση της Bank of Japan να διοχετεύσει δύο τρισ. γιέν [JPY=X] (19,2 δισ. δολάρια) στην αγορά στις 9:20 π.μ. στο Τόκυο, από 0,4% που ήταν πριν από την ένεση ρευστότητας, σύμφωνα με την Tokyo Tanshi Co.

Η άνοδος των επιτοκίων καταδεικνύει ότι οι τράπεζες θα είναι εξαρτημένες από τον δανεισμό, παρά τη διοχέτευση κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες στις παγκόσμιες αγορές μετά και την περίπτωση της Wachovia που έχασε την ανεξαρτησία της. Το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της απέκτησε η Citigroup

Χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ απέρριψε με 228 κατά και 205 υπέρ το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους ύψους 700 δισ. δολ. για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Bank of Japan έχει διοχετεύσει 17 τρισ. γιέν στο τραπεζικό σύστημα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, το υψηλότερο ποσό σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι ετών. Η Reserve Bank of Australia διοχέτευσε σήμερα 1,95 δισ. δολάρια Αυστραλίας (1,6 δισ. δολ. ΗΠΑ), περισσότερα από δύο δισ. δολ. Αυστραλίας κατά μέσον όρο ημερησίως από τις 15 Σεπτεμβρίου και υπερδιπλάσια του επιπέδου για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Χθες, η Federal Reserve των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει στην αγορά επιπλέον 630 δισ. δολάρια στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.


NAFTEMPORIKI

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση της ανεργίας

Ιαπωνία: Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση της ανεργίας

ΜΕΙΩΣΗ, με τον ταχύτερο ρυθμό σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον Αύγουστο, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε και οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν, διευρύνοντας τη συρρίκνωση της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας του κόσμου.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 3,5% από τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκυο. Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών του 4,2% και οι αγορές από τα νοικοκυριά μειώθηκαν 4%, τα μέγιστα από το Σεπτέμβριου του 2006, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Ο δείκτης Nikkei [.N225] 225 υποχώρησε 4,6% φθάνοντας στις 11.199,07 μονάδες και στα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών στο Τόκυο. Το γιέν [JPY=X] διαπραγματεύθηκε στα 104,10 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 103,82 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Αυτήν την εβδομάδα το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 1,8%, καθώς η οικονομική κρίση ανάγκασε τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει 2,4%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης ανεργίας θα σημείωνε άνοδο στο 4,1% από 4%.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν τα μέγιστα και σε επίπεδα ρεκόρ τον Αύγουστο εν μέσω διεύρυνσης της οικονομικής κρίσης που οδήγησε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street σε χρεωκοπία. Οι τρεις μεγαλύτερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, Toyota Motor Corp., Honda Motor Co. και Nissan Motor Co. μείωσαν την εγχώρια παραγωγή τον μήνα που πέρασε.

Η παραγωγή θα ανακάμψει 1,6% τον Σεπτέμβριο πριν υποχωρήσει 0,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου. Παρά την άνοδο του Σεπτεμβρίου – εάν αυτή επιτευχθεί – η μείωση της παραγωγής για το τρίμηνο θα είναι 1,1%, σημειώνοντας μείωση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Την τελευταία φορά που μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία επί τρία τρίμηνα ήταν το 2001 όταν η ιαπωνική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση.


NAFTEMPORIKI

Mitsubishi UFJ: Ζημίες 506 εκατ. δολ. σε μία μέρα

Mitsubishi UFJ: Ζημίες 506 εκατ. δολ. σε μία μέρα


Ζημίες ύψους 506 εκατ. δολαρίων εμφάνισε μέσα σε μία ημέρα από την επένδυσή της, ύψους 9 δισ. δολαρίων, στη Morgan Stanley η Μitsubishi UFJ Financial Group, μετά τη χθεσινή απόρριψη του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ώθησε τις τραπεζικές μετοχές στο ναδίρ.

Υπενθυμίζεται ότι η ιαπωνική τράπεζα συμφώνησε να αγοράσει τρία δισ. δολάρια σε κοινές μετοχές της Morgan Stanley προς 25,25 δολάρια ανά μετοχή. Οι μετοχές της δεύτερης σε μέγεθος χρηματιστηριακής εταιρείας των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 15% στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, κλείνοντας στα 20,99 δολάρια.

Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ – της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας – υποχωρούσαν κατά 7% στις 11 π.μ. στο Τόκυο, εν μέσω σημαντικής πτώσης των ασιατικών τραπεζικών μετοχών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισε με την αμερικανική εταιρεία, η Mitsubishi UFJ θα αγοράσει ανταλλάξιμα ομόλογα 6 δισ. δολαρίων που καταβάλλουν μέρισμα 10%, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Mitsubishi UFJ και Morgan Stanley.


NAFTEMPORIKI

Οικονομική «ένεση» 6,4 δισ. ευρώ στη Dexia

Οικονομική «ένεση» 6,4 δισ. ευρώ στη Dexia


Τη συμφωνία των κυβερνήσεων του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου για οικονομική "ένεση σωτηρίας" ύψους 6,3 δισ. ευρώ στη γαλλοβελγική Dexia, ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου και των εκπροσώπων των τριών αυτόνομων περιοχών, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της γαλλικής κυβέρνησης (σύμβουλος της υπουργού Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ), της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου και των Βέλγων μετόχων κατέληξαν σε συμφωνία έγκαιρα, πριν από το άνοιγμα των αγορών.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ιβ Λετέρμ ανακοίνωσε ότι οι περιοχές της Βαλονίας, της Φλάνδρας και των Βρυξελλών συμφώνησαν «επί της αρχής» με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συμμετάσχουν σε μια «κοινή προσπάθεια» για τη διάσωση της τράπεζας, το δεύτερο θύμα της οικονομικής κρίσης στο Βέλγιο μετά τη Fortis

«Διασώσαμε τη Fortis και την Dexia, αλλά πέραν αυτού σταθεροποιήθηκε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την κοινή αυτή ενέργεια των τριών κυβερνήσεων», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν.

NAFTEMPORIKI

Γερμανία: +0,5% οι πωλήσεις χονδρικής τον Αύγουστο

Γερμανία: +0,5% οι πωλήσεις χονδρικής τον Αύγουστο

Αύξηση 0,5% εμφάνισαν σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο οι πωλήσεις χονδρικής στη Γερμανία, βάσει πραγματικών, εποχικά προσαρμοσμένων όρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, οι πωλήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,6%μ, έναντι ανόδου 5,2% που είχαν σημειώσει τον Ιούλιο.

Σε ονομαστικούς όρους, υποχώρησαν κατά 0,1%, σε μηνιαία βάση, ενώ ενισχύθηκαν κατά 5,1% σε ετήσια.

NAFTEMPORIKI

Διεκόπησαν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Μόσχας

Διεκόπησαν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Μόσχας

Τα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας, το RTS και το Micex διέκοψαν τις συναλλαγές λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα κατ΄εντολήν των χρηματιστηριακών αρχών, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί τους.

«Σύμφωνα με απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Χρηματαγορών, οι συναλλαγές διεκόπησαν μέχρι νεωτέρας στο χρηματιστήριο RTS», σύμφωνα με ανακοίνωση του χρηματιστηρίου της Μόσχας.

«Οι συναλλαγές διεκόπησαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Micex.

NAFTEMPORIKI

Senate May Try to Revive Bank-Rescue Bill as Early as Tomorrow

Senate May Try to Revive Bank-Rescue Bill as Early as Tomorrow


Sept. 30 (Bloomberg) -- The U.S. Senate will try to salvage a $700 billion financial-rescue package after the measure was defeated in the House of Representatives. The lawmakers won't have a lot of room to negotiate.

While they need to tweak the legislation enough to win over reluctant Republicans, they'll risk losing votes from Democrats if they veer too far from the delicate compromise that congressional leaders hammered out with the U.S. Treasury.

``They're not going to totally revamp the bill,'' said Pete Davis, president of Davis Capital Investment Ideas in Washington, who spoke to House and Senate leaders yesterday. ``They'll make some minor changes and pass it. This is all about political cover.''

The House rejected the legislation yesterday in a 228 to 205 vote, sending the Dow Jones Industrial Average tumbling 778 points for its biggest point drop ever and erasing more than $1 trillion in market value. The Standard & Poor's 500 Index fell 8.4 percent, the most since Oct. 26, 1987.

Senators say they have no choice but to revive the measure, which is designed to restore confidence in the nation's banking system.

``We don't intend to leave here without the job being done,'' said Banking Committee Chairman Christopher Dodd, a Connecticut Democrat, who said the senators may deal with the bill as early as tomorrow.

Senator Judd Gregg of New Hampshire, the Banking Committee's ranking Republican, said the plunge in stocks underlined the urgency of the rescue package. ``The economy is in distress,'' said Gregg.

Some Concessions

To pick up the 12 votes needed to pass the bill in the House, the bill will need some cosmetic changes, lawmakers and political analysts say. Ninety-five Democrats joined the 133 Republicans who voted against the bill. Both sides are looking for changes.

House Republican conservatives are likely to keep pressing for a mandatory insurance program they initially proposed for mortgage-backed securities. They may also try to force the Securities and Exchange Commission to suspend mark-to-market accounting and require bank regulators to assess the real value of the troubled assets, lawmakers say.

Either measure could drive away Democratic votes.

House Republicans are also lobbying the White House to get the Federal Deposit Insurance Corp. to play a greater role in shoring up the financial system, said a House Republican aide.

Under the plan, the FDIC would issue lenders certificates they could use as capital, which the banks would have to pay back with interest. The proposal would give the FDIC more say in how the institutions are run. Democrats may balk at that.

Stronger Oversight

Democrats say they may seek stronger oversight over the plan, tougher limits on executive compensation and more relief for homeowners facing foreclosure.

Some Democrats want a provision that would allow bankruptcy judges to alter the terms of a home mortgage for individuals in bankruptcy, even reducing the principal balance. That would be a deal-killer for many Republicans, a danger that presidential nominee Barack Obama recognized: He opposed including that in the original bill, angering fellow Democrats.

The Senate won't hold any roll-call votes today because several lawmakers will be celebrating Rosh Hashanah, the Jewish New Year. Gregg and Dodd urged investors not to view that pause as inaction.

``We can certainly work,'' said Dodd. Senators, he said, will ``hopefully come back Wednesday and get a different result.'' The measure is expected to get far more support in the Senate than it did in the House.

`Not Out of Business'

House Majority Leader Steny Hoyer said he expects his chamber to be ready to take up the plan again after a Senate vote. ``We're not out of business until this is addressed,'' Hoyer said.

Hoyer said he has spoken with Republican Whip Roy Blunt and both are committed to working together on a compromise.

Some lawmakers are proving tough to sell on the plan.

``We can craft a much better bill,'' said Representative Brad Sherman, a California Democrat who voted against the bill. He objected to the ``tens of billions of dollars'' that could go to foreign companies and said the oversight board the plan would create would be powerless.

Sherman wants more relief for homeowners and stronger restrictions on executive compensation, among other measures.

`A Good Bill'

``It's not just a matter of we pass this bill or we do nothing,'' Sherman said. ``The other suggestion from 400 eminent economists is that we take some time and we pass a good bill.''

Representative Jeb Hensarling, a Texas Republican, said most Republican conservatives oppose the idea of Treasury purchasing troubled assets, because it puts too much of the expense on taxpayers.

``That is a model that House conservatives feel is fundamentally flawed,'' said Hensarling, the chairman of a group of more than 100 House Republican conservatives called the Republican Study Committee.

Still, the markets may dictate that Congress act now.

``It's just not acceptable for Congress to essentially tell Main Street or Wall Street to drop dead,'' said Chris Lehane, a Democratic consultant who was former Vice President Al Gore's communications director. ``The Dow dropping 777 points is a pretty powerful force to find another 12 votes.''

BLOOMBERG

ΗΠΑ: Απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο διάσωσης

ΗΠΑ: Απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο διάσωσης



Απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 228 κατά, 205 υπέρ, το σχέδιο για τη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μετά από μια εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Μπους, τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου ανακοίνωσαν χθες την έγκριση σχεδίου για «την προστασία της αμερικανικής οικονομίας από μια γενικευμένη κρίση του συστήματος», όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Το σχέδιο προέβλεπε τη διάθεση έως και 700 δισ. δολ. σε δύο δόσεις, ενώ έχουν προβλεφθεί και ορισμένα μέτρα για την προστασία των φορολογουμένων.

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ του σχεδίου, ενώ πολλοί ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι που αγνόησαν τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και το καταψήφισαν.

«Μεγάλη απογοήτευση» εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για την απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου, τονίζοντας πως η δύσκολη κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Eπίσης, έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους θα έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο του για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησής του. Παράλληλα θα έχει συναντήσεις για το ίδιο θέμα και με υψηλόβαθμα κοινοβουλευτικά στελέχη.

NAFTEMPORIKI
Share |