Tuesday, September 30, 2008

Στα ύψη Wall και Ευρώπη και ... το volatility

Στα ύψη Wall και Ευρώπη και ... το volatility

Τη σημαντικότητα της έγκρισης του σχεδίου διάσωσης έδειξαν σήμερα οι κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας «ξέφρενο» ράλι μαζικών αγορών μετοχών, στον απόηχο της προσπάθειας του αμερικανικού κυβερνητικού επιτελείου να «περάσει» το σχέδιο ως νομοθέτημα. Με σημαντικά κέρδη κατάφεραν να κλείσουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας την αμερικανική κεφαλαιαγορά στο ράλι ανόδου, παρά την έντονη νευρικότητα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο δείκτης MSCI World των 23 ανεπτυγμένων κρατών υποχώρησε το Σεπτέμβριο κατά 12%, αντανακλώντας τις επιπτώσεις ενός μήνα που σηματοδότησε ραγδαίες εξελίξεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτικότερα, ο Dow ενισχύθηκε 4,68%, στις 10.850,66 μονάδες, οNasdaq σημείωσε άνοδο 4,97% στις 2.082,33 μονάδες και ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 5,27%, στις 1.164,74 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη1,74% στις 4.902,45 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανοδικά κατά 1,99% στις 4.032,10 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υψηλότερα κατά 0,41% στις 5.831,02 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,9%, στις 256.10 μονάδες.

Χθες, η απόρριψη του «σχεδίου διάσωσης» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος έδωσε σήμα ισχυρών ρευστοποιήσεων, γκρεμίζοντας τις ελπίδες για σωτηρία των προβληματικών ιδρυμάτων. Οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για τεράστια κρίση εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε το δίκτυο Bloomberg, περίπου 1 τρις δολάρια «χάθηκε» χθες στη Wall.

Πάντως, οι αναλυτές δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι είναι καλή ώρα για αγορές μετοχών, με ισχυρές ταμειακές ροές, υψηλή μερισματική απόδοση και θετικές προοπτικές κερδών. Και αυτό ακολούθησε η πλειονότητα των επενδυτών.

Νωρίτερα, επαναλαμβάνοντας ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο σημείο ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο πλαίσιο έκτακτου διαγγέλματός κάλεσε το Κογκρέσο να δράσει άμεσα με τις απαραίτητες νομοθετικές αποφάσεις για να επέλθει η σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Διαβεβαιώνω τους πολίτες μας και τους πολίτες όλου του κόσμου ότι αυτό δεν είναι το τέλος του σχεδίου διάσωσης», διαβεβαίωσε ο κ. Μπους αναφορικά με την απόρριψη του σχεδίου από τη Βουλή. «Αντιλαμβάνομαι ότι η ψήφος του Κογκρέσου είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Η αλήθεια όμως είναι ότι διανύουμε μια έκτακτη περίοδο και οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαιτέρως επώδυνες και μακροχρόνιες εάν δε δράσουμε άμεσα», προειδοποίησε.

Την Τετάρτη θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη διάσωση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μετά την απόρριψη του σχεδίου του υπουργού Οικονομίας Χένρι Πόλσον η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο και θα συζητήσεις βελτιώσεις και αλλαγές, χωρίς να είναι σίγουρο πλέον ότι θα επέλθει διακομματική συμφωνία.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε χθες ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην κατάρτιση νέου σχεδίου για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Πρωταγωνίστριες της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι JPMorgan, η Citigroup και η Bank of America, τα κέρδη των οποίων ξεπέρασαν το 12%.

Η Sovereign Bancorp, ενισχύθηκε κατά 93%, «σβήνοντας» τις χθεσινές απώλειες που αγγιξαν το 72%. Παρόμοια μεγέθη είχαν και οι National City και Fifth Third Bancorp, με κέρδη 36% και 35% αντίστοιχα.

Ανοδο κατέγραψαν και όλες οι βιομηχανίες του δείκτη-βαρόμετρο της Wall του S&P 500.

Σημαντικά κέρδη και στην Ευρώπη

Ανοδο 10% κατέγραψε η μετοχή της Dexia, μετά και την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης. Η εταιρεία δέχτηκε σήμερα οικονομική ενίσχυση ύψους 6,4 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου. Η εν λόγω απόφαση ήρθε στον απόηχο της κατάρρευσης των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως, που είχαν σαν αποτέλεσμα πτώση-ρεκόρ για τη μετοχή της. O πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Dexia, οι Πιερ Ρισάρ και Αξελ Μίλερ υπέβαλλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους.

Επίσης, από τον τραπεζικό κλάδο, ηStandard Chartered είχε κέρδη 9,4% και η HSBC Holdings έκλεισε με άνοδο 3,1%.

Πρωταγωνίστρια της ημέρας αναδείχθηκε η Anglo Irish, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας, με κέρδη 61%. Επίσης η Irish Life & Permanent είχε κέρδη 34%. Οι μετοχές τους χθες είχαν απώλειες 46% και 38% αντίστοιχα.Μετά τη χθεσινή βουτιά στο γενικός δείκτη της χώρας, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι εγγυάται όλες τις καταθέσεις έξι χρηματοπιστωτικών εταιρειών της χώρας ως το 2010.

Μεγάλα τα κέρδη και για τον κλάδο των εμπορευμάτων, μετά την ανάκαμψη στις τιμές των μετάλλων, με τις Xstrata Plc και Norsk Hydro ASA πρωταγωνίστριες της ανόδου. Ο κλάδος χθες είχε απώλειες 5,5%, που ήταν και οι μεγαλύτερες από τις 21 Ιανουαρίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |