Tuesday, September 30, 2008

Συνεχίζεται το δανειστικό μπουμ

Συνεχίζεται το δανειστικό μπουμ


Με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνονται οι πιστώσεις που παραχωρούν οι τράπεζες παρά την άνοδο των επιτοκίων και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους του χρήματος. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν με ετήσιο ρυθμό 34,86% τον Αύγουστο έναντι 35,24% τον Ιούλιο και 21,9% τον Αύγουστο του 2007. Τα συνολικά δάνεια που παραχώρησαν οι τράπεζες έφθασαν τα €49,8 δισ. τον Αύγουστο έναντι €36,9 δισ. που ήταν πριν ένα χρόνο.

Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 33% και τα καταναλωτικά με ρυθμό 38%. Τα επιχειρηματικά δάνεια, που αποτελούν μακράν τη μεγαλύτερη κατηγορία δανείων, αυξήθηκαν με ρυθμό 45%.

Η αύξηση προκύπτει παρά τις απανωτές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων των τραπεζών το δεύτερο τρίμηνο, που σε ορισμένες περιπτώσεις αύξησαν το κόστος δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης.

Οι αυξήσεις κρίθηκαν αναγκαίες λόγω του αυξημένου κόστους που επωμίζονται οι τράπεζες για προσέλκυση καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, ο ρυθμός καταθετικής επέκτασης περιορίστηκε τον Αύγουστο στο 13,3%. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν καταθέσεις €56,3 δισ. τον Αύγουστο έναντι €49,7 δισ. τον περσινό Αύγουστο.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν παράλληλα και την ιδιαιτερότητα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Λόγω των καταθέσεων εταιρειών ξένων συμφερόντων σε κυπριακές τράπεζες, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν €6,5 δισ. περισσότερες καταθέσεις από ότι δάνεια.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |